Πανελλήνιες εξετάσεις

Το να προετοιμάζεσαι για τις Πανελλήνιες, είναι μία δοκιμασία δύσκολη, αγχώδης και ψυχοφθόρα. Η εισαγωγή στα ανώτερα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, αποτελεί μία από τις πιο δύσκολες και απαιτητικές απαιτήσεις στη ζωή κάθε εφήβου. Αν αναλογιστεί κάποιος πως ο έφηβος μαθητής καλείται να σηκώσει στους ώμους του όχι μόνο τις δικές του προσδοκίες και όνειρα για το μέλλον του, αλλά και τα όνειρα των γονιών και του κοινωνικού περίγυρου, αντιλαμβάνεται κάποιος εύκολα γιατί μιλάμε για μία εμπειρία εξαιρετικά επώδυνη και αγχώδη.

Όλοι οι μαθητές εκείνη την περίοδο δέχονται και ασπάζονται αντιλήψεις τύπου "πρέπει να πετύχω για να με αγαπούν", "μόνο αν πετύχω στις Πανελλήνιες θα αξίζω", "η επιτυχία σημαίνει ευτυχία ενώ η αποτυχία καταστροφή".

Η ίδια η κοινωνία μας μάλιστα έχει εξιδανικεύσει την επιτυχία σε αυτό το θεσμό, ταυτίζοντάς την με την επιτυχία γενικότερα. Οι αριστούχοι μαθητές εισπράττουν πάντοτε την αποδοχή και το θαυμασμό, ενώ οι αποτυχόντες μένουν στην αφάνεια.

Οι Πανελλήνιες εξετάσεις και η βαρύτητα τους

Οι Πανελλήνιες είναι η πρώτη σημαντική δοκιμασία στη ζωή μας, η πρώτη, επίσημα, μεγάλη δυσκολία που συναντούμε και απαιτεί από εμάς πολύωρη αφοσίωση και κόπο, πνευματικό και σωματικό. Δεν είναι, όμως, τα πάντα στη ζωή, δεν κρίνεται η επιτυχία και η ευτυχία μας στη ζωή από αυτές. Άνθρωποι με κακούς βαθμούς, σε αυτές, πέτυχαν στη ζωή τους περισσότερα πράγματα από εκείνους οι οποίοι είχαν το μύθο του άριστα και του καλού βαθμού. Αν ρωτήσουμε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας ποιές ήταν οι δυσκολότερες στιγμές στη ζωή τους, οι περισσότεροι δε θα αναφερθούν σχεδόν ποτέ στις Πανελλήνιες και το πόσο είχαν αγχωθεί για την επιτυχία τους σε αυτές.

Όμως, είναι εξαιρετικά σημαντικό ο νέος άνθρωπος να προετοιμαστεί με ηρεμία για αυτές, να δεχτεί την απαραίτητη υποστήριξη από το περιβάλλον του και να μην αισθανθεί σε καμία περίπτωση τις προσδοκίες των άλλων να τον σφίγγουν σα θηλιά.

Η στήριξη του γονέα είναι απαραίτητη

Ας δούμε τι πρέπει να κάνει ένας γονιός για να βοηθήσει το παιδί του το οποίο προετοιμάζεται για μία τόσο σημαντική στιγμή για τη ζωή του.

Οφείλει να είναι δίπλα του διακριτικά και να το στηρίζει, χωρίς να του γίνει ο ίδιος βάρος με τις υπερβολικές του απαιτήσεις.

Δεν επιβάλλουν στον έφηβο τις δικές τους απαιτήσεις και τα δικά τους απραγματοποίητα όνειρα. Φράσεις όπως "θυσιάζομαι για εσένα" ή "θα σπουδάσουμε και πρέπει να πετύχουμε", είναι ιδιαίτερα ενοχικές και ψυχαναγκαστικές, για αυτό και θα πρέπει να αποφεύγονται.

Ξεκαθαρίζουν στον έφηβο πως η αγάπη και ο θαυμασμός τους για εκείνον υφίσταται πάντοτε, ανεξαρτήτως της επιτυχίας και της αποτυχίας.

Μπορούν να ζητήσουν και τη βοήθεια ενός ειδικού ψυχικής υγείας, ώστε να τους κατατοπίσει περισσότερο για θέματα σωστής διαχείρισης και άγχους.

Δείτε στο εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας, πολλά επιλεγμένα βιβλία για τη Ψυχολογία Εφήβου.

Η προσωπική ψυχική προετοιμασία του μαθητή

Πώς μπορεί ο ίδιος ο έφηβος και μαθητής να προστατεύσει την ψυχική του υγεία και να προετοιμαστεί σωστά και μεθοδικά για την επιτυχία του στις Πανελλήνιες;

Με το να διαβάζει σωστά και μεθοδικά, χωρίς άγχος και αφήνοντας κενά.

Με το να κάνει μικρά διαλείμματα και να δίνει τα περιθώρια στον εαυτό του και για ξεκούραση, για κάποια βόλτα ή τη συνάντηση με φίλους.

Με το να είναι σίγουρος για τους επαγγελματικούς του στόχους και θέλω.

Είναι εξίσου χρήσιμο και σημαντικό να έχει αναζητήσει πληροφορίες για όλους τους δρόμους με τους οποίους μπορεί να σπουδάσει το αντικείμενό του (ανοιχτό Πανεπιστήμιο, κάποιο ΙΕΚ), σε περίπτωση που το αποτέλεσμα των Πανελληνίων δεν είναι το επιθυμητό.

Είναι σημαντικό να σκέφτεται αισιόδοξα και να μην επιτρέπει στο άγχος να τον καταβάλλει. Αν δεν μπορεί να το ελέγξει μόνος του, τότε είναι χρήσιμο να απευθυνθεί σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας.

Οι Πανελλήνιες είναι μία από τις πολλές δοκιμασίες και αγώνες που θα κληθούμε να δώσουμε στη ζωή μας. Τα σωστά όπλα για να πετύχουμε σε αυτές είναι η ψυχραιμία και η σωστή προετοιμασία. Ας μην ξεχάσουμε πως οι Πανελλήνιες δεν είναι ποτέ το τέλος. Είναι η αρχή μίας ολόκληρης ζωής.

Συγγραφή Άρθρου

Μαρία Σκαμπαρδώνη

maria skampardoniΔημοσιογράφος
Η Ψυχολογία είναι ένα από τα αγαπημένα αντικείμενα μελέτης της διότι μελετά τα μύχια και τα άδυτα της ανθρώπινης ύπαρξης, μαζί με τη Φιλοσοφία.

Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | Προφίλ 

google news iconΗ Πύλη Ψυχολογίας είναι εγκεκριμένος εκδότης (Publisher) στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε πρόσβαση σε όλη την αρθρογραφία καθώς και άμεση ενημέρωση για έρευνες ψυχολογίας και θέματα που αφορούν την επικαιρότητα ψυχολογίας και ψυχικής υγείας: Πύλη Ψυχολογίας - Google News

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Η θετική πλευρά του κορωνοϊού
ψυχοσύνθεση

Η πραγματικότητα του κορωνοϊού είναι πλέον ένα γεγονός αδιαμφισβήτητο σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και στη χώρα μας ειδικά. Η αλλαγή στον τρόπο ζωής και στις καθημερινές συνήθειες, έφεραν πολλούς ανθρώπους στην αναγκαία διαδικασία του να συνηθίσουν έναν διαφορετικό τρόπο ζωής και να λειτουργούν με βάση τη δημόσια υγεία.

Χρώματα, χρώματα, παντού χρώματα!
Χρώματα

Τώρα ίσως γίνεται περισσότερο αντιληπτό και σε εμένα προσωπικά, το γιατί σε διάφορα συνέδρια ψυχολογίας, οι ειδικοί ζητάνε από τα άτομα που βρίσκονται σε θεραπεία, να φοράνε πιο φωτεινά και ανοιχτά ρούχα. Και όμως, τα ανοιχτά ρούχα επηρεάζουν θετικά τον ψυχισμό μας, συμβολίζουν την ελπίδα και τη χαρά στη ζωή.

Μιλώντας ανοιχτά για την εργασιομανία
Εργασιομανία

Κανένας δε διαφωνεί στο γεγονός πως η εργασία είναι απαραίτητη για την επιβίωση αλλά και την κοινωνική καταξίωση και κοινωνικοποίηση του ανθρώπου. Η εργασία, αναμφίβολα, συνδράμει στην κοινωνική καταξίωση του ανθρώπου, συμβάλλει στην αυτοεκτίμηση και την ανεξαρτησία του. Οι άνθρωποι, μέσω αυτής, καλύπτουν τις βασικές βιοτικές ανάγκες αλλά παράλληλα αποκτούν μία επίσημη και στέρεα θέση μέσα στο κοινωνικό σύνολο, αποκτούν ένα κύρος και μία αυτονομία.

Το φαινόμενο του μισογυνισμού
Μισογυνισμός

Όλες οι ομάδες ανθρώπων βάλλονται, συχνά πυκνά, από στερεότυπες αντιλήψεις που αφορούν είτε τις ικανότητές τους, είτε την ηθική τους, είτε οτιδήποτε άλλο. Στο παρόν άρθρο, θα αναφερθούμε ειδικότερα στο φαινόμενο του μισογυνισμού, της αντίληψης εκείνης που θεωρεί πως η γυναίκα ως ύπαρξη και ως οντότητα, είναι υποδεέστερη από τον άνδρα.

Εγγραφή στο Newsletter

Απεχθανόμαστε το Spam! Στην 1η λίστα, θα λαμβάνετε emails από την Πύλη Ψυχολογίας για επιλεγμένα άρθρα ψυχολογίας. Στη 2η λίστα, θα λαμβάνετε προτάσεις βιβλίων ψυχολογίας. Στην 3η λίστα, κάντε εγγραφή μόνο αν είστε επαγγελματίας ψυχικής υγείας.

0
Shares