Στα πλαίσια της ενότητας μας "Συνεντεύξεις Ειδικών Ψυχικής Υγείας" έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε την επιστημονική συνεργάτιδα, Ιωάννα Κατσιμίγα, σύμβουλο ψυχικής υγείας με εξειδίκευση στη διαχείριση χωρισμού - διαζυγίου. Η κ. Κατσιμίγα, μας μίλησε για τη μέθοδο life coaching. Παρακάτω, θα βρείτε τις ερωτήσεις που της υποβάλαμε, αλλά και τις απαντήσεις της ειδικού.

Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς

Γεννήθηκα τον μήνα Απρίλιο στην Αθήνα, αναζητώντας το διαφορετικό και το καινούριο, ταξίδεψα εντός μου και εκτός μέσα από ''αταίριαστες'' σπουδές και δραστηριότητες. Συνδύασα την Τέχνη, άλλοτε της δημιουργίας και άλλοτε της επιβίωσης, με τρόπους ταιριαστούς στη φιλοσοφία μου και στις προσωπικές μου αξίες, μένοντας αθεράπευτα οπαδός της δοτικότητας και της αλληλεγγύης.

Σε αυτό το ταξίδι, βιώνω την ανάγκη και την πολυτέλεια της ψυχικής υγείας, την ομορφιά της προσωπικής ισορροπίας και την απόλαυση του να προτείνεις "ένα δρόμο" στους άλλους για να ζήσουν καλύτερα.

Τι ψυχοθεραπευτική προσέγγιση ακολουθείτε στη δουλειά σας;

Η κύρια μέθοδος μου είναι το life coaching. Μία νέα σχετικά μέθοδος που συνδυάζει πρακτικές ψυχικής ενδυνάμωσης, από την θετική ψυχολογία, από τον νευρογλωσσικό προγραμματισμό (NLP) και από την θεωρία Gestalt. Ταυτόχρονα δανείζεται στοιχεία από επιστημονικές μεθόδους που μπορούν να βοηθήσουν τον άνθρωπο, άμεσα να επιλύσει συγκεκριμένα θέματα και να πετύχει στόχους στην καθημερινότητά του.

Μιλήστε μας λίγο για αυτή την προσέγγιση. Για ποιο λόγο την επιλέξατε; Ποια είναι τα σημαντικά σημεία αυτής;

Το life coaching, που μεταφράζεται σαν προπονητική ζωής, βοηθά τους ανθρώπους να εστιάσουν στο παρόν για να λύσουν θέματα και προβλήματα που τους απασχολούν στην κοινωνική, προσωπική και επαγγελματική τους καθημερινότητα. Είναι μια άμεση μέθοδος με συγκεκριμένο χρονικό πλάνο και άμεση αξιολόγηση προόδου, που παρέχει τη δυνατότητα αναπροσαρμογής και επαναπροσδιορισμού των στόχων, ανά πάσα στιγμή, λαμβάνοντας υπόψη τις συγκυρίες, τα δεδομένα, τη διάθεση, τη θέληση και την κατάσταση του ανθρώπου στο παρόν.

Τέλος βοηθά τους ανθρώπους να ανακαλύψουν τις προσωπικές τους ανάγκες και επιθυμίες τους, ώστε μέσα από την ψυχική τους ενδυνάμωση, την πίστη στον εαυτό τους και τη θετική τους σκέψη, να έχουν μια πιο χαρούμενη και αρμονική ζωή.

Ποια είναι η κατάσταση της ψυχοθεραπείας σήμερα στην Ελλάδα; Υπάρχει ακόμη το "στίγμα" ή οι άνθρωποι απευθύνονται άφοβα στους ειδικούς;

Νομίζω πως τα πράγματα σήμερα είναι πολύ καλύτερα από ότι πριν από μία δεκαετία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει ακόμη το στίγμα και η προκατάληψη. Εκεί ακριβώς νομίζω πώς το life coaching είναι μία μέθοδος πιο φιλική άμεση και κατανοητή για τον πελάτη.

Τι θα λέγατε σε κάποιον που διστάζει να ξεκινήσει ψυχοθεραπεία;

Θα χρησιμοποιούσα τη φράση του παγκόσμιου οργανισμού υγείας:

"Δεν υπάρχει υγεία, χωρίς ψυχική υγεία"

Πρέπει εμείς οι άνθρωποι να ξεφύγουμε από στερεότυπες αντιλήψεις και να κατανοήσουμε ότι, όπως φροντίζουμε και περιποιούμαστε το σώμα μας, το ίδιο θα πρέπει να κάνουμε και για την ψυχική μας υγεία. Εκείνος που φροντίζει ώστε η ψυχολογία του να βρίσκεται σε συναισθηματική ισορροπία, έχει τον τρόπο να αντιλαμβάνεται και κατανοεί τους ανθρώπους και τα γεγονότα γύρω του, είναι ένας άνθρωπος που μπορεί να δώσει και να πάρει χαρά και αγάπη από την οικογένεια, τους φίλους, το κοινωνικό περιβάλλον και γενικότερα από τη ζωή.

Πείτε μας λίγα λόγια για την ατμόσφαιρα της 1ης συνεδρίας με νέους ασθενείς/πελάτες

Στο life coaching οι φόρμες και οι κανόνες είναι πιο χαλαροί και πιο προσιτοί. Η πρώτη συνάντηση με τον πελάτη μπορεί να γίνει σε όποιο χώρο επιλέξει και προτιμά ο ίδιος και είναι κυρίως μία φιλική συνάντηση, αναγνωριστική θα έλεγα, όπου θα τεθούν οι προβληματισμοί, οι στόχοι και τα θέματα που τον απασχολούν. Αυτή η πρώτη συνάντηση είναι δωρεάν.

Στη συνέχεια ο σύμβουλος αξιολογεί τα δεδομένα και ετοιμάζει ένα πλάνο, που το παρουσιάζει και το προτείνει στον πελάτη. Αυτό το πλάνο λεγόμενο και "συμβόλαιο", περιέχει αναλυτικά τον χρόνο που ο σύμβουλος κρίνει ότι απαιτείται σε κάθε συνάντηση, τα στάδια, τις δυνατότητες, τα σημεία αξιολόγησης, τις υποχρεώσεις του πελάτη, αντίστοιχα τις υποχρεώσεις του συμβούλου και το κόστος που είναι συγκεκριμένο και ξεκάθαρο εξαρχής.

Μπορείτε να αναφέρετε κάποιο πολύ ιδιαίτερο ή παράξενο περιστατικό που συνέβη στη δουλειά σας;

Ένα σημαντικό προσόν που απέκτησα σε αυτή την δουλειά, είναι να μην κρίνω τους ανθρώπους ούτε τις πράξεις τους, ανεξάρτητα αν συμφωνώ ή όχι με αυτές. Οπότε δεν μπορώ να χαρακτηρίσω κάτι ως παράξενο ή ιδιαίτερο. Μπορώ όμως να σας πω ένα σύμπτωμα που έχουν αρκετοί άνθρωποι όταν ξεκινούν την διαδικασία. Συνήθως έχουν λαθεμένη αντίληψη για την αιτία του προβλήματος τους, για τις ικανότητες τους και για τη δυνατότητα και τον τρόπο επίλυσης των προβλημάτων ή επίτευξης των στόχων τους.

Πρέπει κανείς να έρχεται στις συναντήσεις με την "αλήθεια" του και αυτό αν το καλοσκεφτείτε δεν είναι το πιο εύκολο, γι’ αυτό τον λόγο οι άνθρωποι που το αποφασίζουν είναι σπουδαίοι για μένα, εξ αρχής.

Ποιοι είναι οι συχνότεροι λόγοι για τους οποίους σας επισκέπτεται κάποιος;

Έχοντας εξειδίκευση στη διαχείριση διαζυγίου / χωρισμού και κατά επέκταση στους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να το αποφύγουμε, συναντώ ανθρώπους μεμονωμένα, ή ζευγάρια που θέλουν να βελτιώσουν την ποιότητα της σχέσης τους, να επιλύσουν προβλήματα πριν αυτά γιγαντωθούν, ώστε να αποτρέψουν δυσάρεστες εξελίξεις.

Επίσης συναντώ πολύ συχνά ανθρώπους που έχουν βγει ή βρίσκονται στη διαδικασία να βγουν από ένα γάμο ή από μία πολύ σοβαρή σχέση και χρειάζονται τρόπους και τεχνικές αφομοίωσης και ενδυνάμωσης, για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε αυτή τη δύσκολη περίοδο της ζωής τους. Όπως συνηθίζω να λέω, το διαζύγιο είναι μία διαδικασία που βιώνεται μέρα με τη μέρα, δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές ούτε αυτοματοποιημένες λύσεις.

Επιγραμματικά, τι θα προτείνατε σε κάποιον που βιώνει πολύ άγχος στην καθημερινότητα του;

Ας ξεκινήσουμε με το γεγονός πως όλοι μας βιώνουμε άγχος, όπως επίσης ότι το άγχος έχει μία παραγωγική και θετική όψη, που χωρίς αυτήν εμείς οι άνθρωποι δεν θα εξελισσόμαστε.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσει κανείς, αρχικά, το πρόβλημα και με την κατάλληλη βοήθεια να εντοπίσει την κύρια αιτία από όπου προέρχεται το άγχος του. Τις περισσότερες φορές έχουμε λάθος αντίληψη για την πηγή τροφοδότησης καθώς και για τις σημαντικές επιπτώσεις που έχει το άγχος στη συμπεριφορά μας, στον τρόπο που σκεφτόμαστε, που αντιδρούμε, τελικά στην ποιότητα των σχέσεων μας.

Υπάρχουν αρκετές μέθοδοι που βοηθούν αποτελεσματικά στο να μπορέσει κάποιος να ζήσει χωρίς άγχος. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω για αυτό, αφού έχω βιώσει στο παρελθόν καταστάσεις αυξημένου άγχους που οδήγησαν σε ψυχοσωματικές συνέπειες.

Το άγχος είναι στη σημερινή κοινωνία παράγοντας της ζωής μας, δεν μπορούμε να το αποφύγουμε, μπορούμε όμως να μάθουμε να ξεχωρίζουμε το καλό από το κακό και να το χρησιμοποιούμε σαν ένα εργαλείο για τη δική μας ανάπτυξη.

Ποια θα ήταν η συμβουλή σας σε κάποιον που αντιμετωπίζει δυσκολίες και βιώνει προβληματικές καταστάσεις στην καθημερινότητα του;

Κάθε άνθρωπος διαθέτει όλα τα απαιτούμενα υλικά για να βελτιώσει και να ενδυναμώσει όλες τις πτυχές του εαυτού του, ώστε να έχει μια χαρούμενη και αρμονική καθημερινότητα. Πολλές φορές η αλλαγή που φοβόμαστε, είτε είναι μικρή είτε πολύ μεγάλη, είναι το μοναδικό μας φάρμακο. Πρέπει να τολμήσουμε να την βάλουμε στη ζωή μας.

Όλοι δικαιούμαστε και πρέπει να αποζητάμε υγιείς σχέσεις, με το σύντροφό μας, τα παιδιά μας, την οικογένειά μας, στο εργασιακό και κοινωνικό μας περιβάλλον. Θα πρέπει όμως πρώτα να έχουμε φροντίσει να έχουμε αποκαταστήσει μια ισορροπημένη και υγιή σχέση με τον εαυτό μας.

Πιστεύω ακράδαντα πως η λύση βρίσκεται πάντα μέσα μας. Η απάντηση θα μπορούσε να είναι τις περισσότερες φορές .... ναι ΕΣΥ μπορείς / yes YOU can, με έμφαση στο ΕΣΥ που είναι και το μότο της δικής μου φιλοσοφίας και προσέγγισης.

 

Δείτε αναλυτικές πληροφορίες και αρθρογραφία της Ι.Κατσιμίγα , στο Psychology.gr