Ακρόαση άρθρου......

Ο Νικόλας Σμυρνάκης, συγγραφέας, δημιουργός της φιλοσοφίας Ανθρώπου στο ΝηΣί (IslandofMan Philosophy) και ιδρυτής του IslandofMan Academy μιλάει στο PSYCHOLOGY.GR για το νέο του βιβλίο «Η Αλήθεια».

Όραμά του είναι να βοηθήσει ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να βρουν τον σκοπό τους και να τους εξοπλίσει με τα μέσα που είναι απαραίτητα για να τον πραγματοποιήσουν.

ΕΡ: Η αναζήτηση της Αλήθειας του κάθε ανθρώπου είναι πράγματι συνδεδεμένη με την απελευθέρωση από τη φυλακή της γνώμης των άλλων;

ΑΠ: Ελεύθερος άνθρωπος είναι μονάχα αυτός που έχει απελευθερωθεί από τη φυλακή της γνώμης του άλλου. Διαφορετικά οι συνάνθρωποί του μετατρέπονται σε δυνάστες της ύπαρξής του.

Ο μόνος τρόπος για να επέλθει αυτή η απελευθέρωση είναι να βρει το θάρρος να εκφράσει την Αλήθεια του στους άλλους, ακόμα κι όταν ξέρει ότι θα διαφωνήσουν με αυτή. Δεν λέω ότι δεν πρέπει να ακούμε γνώμες ή να δεχόμαστε την κριτική. Άλλο ακούω όμως, άλλο υπακούω.

Έστω ότι σε έναν κατάλευκο πίνακά μας κάποιος προσέχει μια τόση δα μαύρη κουκκίδα, την οποία και αποκαλεί μουντζούρα. Αφού μας υποδείξει την κουκκίδα, εμείς οφείλουμε να αναρωτηθούμε:

«Έχει νόημα η ύπαρξή της;». Αν όχι, αξιοποιούμε τη νουθεσία του και τη σβήνουμε. Αν όμως συνάδει με τη δική μας Αλήθεια, τότε η κουκκίδα καλά κάνει και υπάρχει εκεί. Είναι μέρος του ζωγραφικού μας έργου.

Για να επιμείνουμε στην Αλήθεια μας, ακόμα κι όταν οι άλλοι διαφωνούν με αυτή, θα πρέπει πρώτα να την αποδεχτούμε. Για να την αποδεχτούμε, θα πρέπει να τη βρούμε. Για να τη βρούμε, θα πρέπει να την αναζητήσουμε.

Όταν την ανακαλύψουμε, σταματάμε να παίζουμε ρόλους για να γίνουμε αρεστοί. «Υποδυόμαστε» μονάχα τον εαυτό μας. Τον μόνο ρόλο στον οποίο είμαστε πραγματικά καλοί και στον οποίο προοριζόμαστε να λάμψουμε.

Ζητήματα Ηθικής και Δεοντολογίας στην Άσκηση της Ψυχοθεραπείας
Κύκλος Σεμιναρίων για Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας | Γενική είσοδος: 35 ευρώ

Θεματικές Ενότητες: Διπλές σχέσεις θεραπευτή – θεραπευόμενου | Ψυχική ανθεκτικότητα του θεραπευτή | Υπέρβαση – παραβίαση ορίων στην ψυχοθεραπευτική σχέση | Ειδικές προκλήσεις στην ψυχοθεραπεία | Ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας | Διαχείριση εξω-θεραπευτικών πληροφοριών | Διατήρηση και άρση του απορρήτου

ΕΡ: Οι εποχές που ζούμε έχουν αρκετές δυσκολίες και εμπόδια. Πόσο εύκολο είναι για τον καθένα μας να βρει και να αποδεχτεί την Αλήθεια μέσα του;

ΑΠ: Ναι. Θέλει δουλειά. Μα ό,τι αξίζει έχει κόπο. Εξ' ου και η έκφραση «αξί­ζει τον κόπο». Ας επιλέξουμε τι προτιμάμε. Να σκεφτόμαστε με όρους ευκολίας ή με όρους αξίας; Ας μην αναρωτιόμαστε αν είναι δύσκολο κάτι, αλλά αν αξίζει.

Τόσοι και τόσοι άνθρωποι ζουν υπό το καθεστώς φόβου. Καταπιέζονται από κυβερνήσεις, συντρόφους, γονείς, δασκάλους. Είναι φυλακισμένοι από τις επαγγελματικές τους επιλογές, από τα κοινωνικά πρότυπα, από τα ανεκπλήρωτα όνειρά τους. Μονάχα η Αλήθεια μπορεί να τους απελευθερώσει.

Η Αλήθεια συνοδεύεται από τη διάθεση για ανάληψη ευθύνης, για υπερνίκηση του φόβου, για άβολες, ακόμα και επαναστατικές πράξεις. Ο ελεύθερος άνθρωπος κηρύσσει καθημερινά επανάσταση ενάντια στη δικτατορία του εύκολου, του γρήγορου, του ψέματος, της δυστυχίας, των σκοτωμένων ονείρων, των απωθημένων.

Η αφύπνιση του ανθρώπου θα έρθει μονάχα με την ανάπτυξη του ανθρώπου. Οι συνθήκες δεν θα είναι ποτέ κατάλληλες. Νιώθω ότι έχει έρθει η ώρα, σαν κοινωνία, να έρθουμε πιο κοντά στην Αλήθεια μας. Αυτή είναι η προϋπόθεση για να διεκδικήσουμε και την Αλήθεια από τον κόσμο γύρω μας. Και φυσικά να αντιδράσουμε σε όποιον και σε ό,τι την καπηλεύεται.

Τι να ΜΗΝ περιμένω από την ψυχοθεραπεία μου;
3ωρο Online βιωματικό εργαστήριο του PSYCHOLOGY.GR

Θεματικές Ενότητες: Τι είναι για μένα η ψυχοθεραπεία, τι περιμένω από αυτήν τη διαδικασία; | Τι περιμένω από τον ψυχοθεραπευτή μου; | Ποια είναι τα όριά της ψυχοθεραπείας; | Πώς αντιλαμβάνομαι αν με ωφελεί ή αν τη χρησιμοποιώ ως άλλοθι για να μένω στην ουσία στάσιμος;

ΕΡ: Στις αρχικές σελίδες του βιβλίου γίνεται αναφορά σε ένα ιδιαίτερο ερώτημα: «Πώς θα κερδίσω την αγάπη των άλλων;». Μήπως τελικά αυτό δυσκολεύει τους ανθρώπους να βρούνε τη δική τους Αλήθεια;

ΑΠ: Ο μόνος τρόπος για να αρέσουμε σε όλους είναι να μην αρέσουμε στον εαυτό μας. Στην προσπάθειά μας να μας αγαπήσουν οι άλλοι συχνά χάνουμε τον εαυτό μας. Προσπαθούμε να γίνουμε αρεστοί, γι’ αυτό και λέμε συνέχεια «ναι» στους άλλους. Όσο περισσότερα «ναι» λέμε, τόσο περισσότερα «όχι» ακούμε από το πνεύμα και το σώμα μας.

Κάποια στιγμή συνειδη­τοποιούμε ότι διάγουμε τη ζωή εκείνων που θέλουμε να μας αγαπήσουν, όχι τη δική μας. Είναι σημαντικό να αναζητάμε τους σωστούς ανθρώπους δίπλα μας. Όχι να γίνουμε αποδεκτοί από όλους. Σωστοί είναι εκείνοι που επιζητούν όσα έχουμε να τους δώσουμε. Ούτε η Μητέρα Τερέζα ούτε ο Γκάντι αγαπήθηκε απ’ όλους. Ούτε καν ο Χριστός ή ο Βούδας.

Αν θέλουμε να συμπλεύσουμε με τους πάντες, πρέπει να μεταμορφωθούμε σε κάτι ξένο. Να μετατραπούμε σ’ εκείνους που προ­σπαθούμε να ικανοποιήσουμε. Καραδοκεί ένα παράδοξο εδώ: να μην είμαστε ο εαυτός μας για να μας αποδεχτούν οι άλλοι, και τελικά να μη μας αποδέχονται ούτε έτσι. Χάνουμε δηλαδή και εμάς και εκείνους.

ΕΡ: Πώς αναπτύξατε αυτή τη φιλοσοφία των 8 αναγκών;

ΑΠ: Αν με ρωτήσετε τι νιώθω ότι είμαι εκτός από συγγραφέας, θα σας πω μελετητής της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Της ανθρώπινης φύσης, αν προτιμάτε. Και φυσικά αναζητητής της Αλή­θειας. Αυτής που κρύβουμε μέσα μας και που, όταν αναδύεται, όλα καθαρίζουν. Αυτή η αναζήτηση είναι το μεγαλύτερο πάθος μου. Δεν ανακαλύπτω κάτι που δεν υπάρ­χει. Εκφράζω αυτό που είναι εκεί. Αυτό που όλοι νιώθουμε μέσα μας.

Η Αλήθεια είναι εκεί και περιμένει.

Στην ίδια λογική, οι Ανάγκες είναι κομμάτι του «είναι» μας. Η κατηγοριοποίηση των 8 Ανθρώπινων Αναγκών, σύμφωνα με τη φιλοσοφία του Ανθρώπου στο ΝηΣί, είναι αποτέλεσμα μελέτης χρόνων. Βασίστηκε, μεταξύ άλλων, στη Θεωρία Ιεράρχησης των Αναγκών του Abraham Maslow και στη Θεωρία ERG του Clayton Paul Alderfer.

ΕΡ: Τι θα θέλατε να νιώσει ο αναγνώστης μόλις ολοκληρώσει το βιβλίο; Πιστεύετε θα του είναι εύκολο να αποδεχθεί τη δική του Αλήθεια;

ΑΠ:  Θα ήθελα να νιώσει απελευθερωμένος. Δεν είναι εύκολο. Είναι αναγκαίο. Ελάχιστοι άνθρωποι αναζητούν την Αλήθεια. Από τους ελάχιστους που την αναζητούν, ακόμα πιο λίγοι τη βρίσκουν. Από τους λίγους που τη βρίσκουν, ελάχιστοι την αποδέχονται. Από τους ελάχιστους που την αποδέχονται, ακόμα λιγότεροι την εκφράζουν στους άλλους. Γι’ αυτό και τόσο λίγοι άνθρωποι είναι πραγματικά ελεύθεροι.

Αυτό το βιβλίο φιλοδοξεί να κάνει τους λίγους περισσότερους. Να ξυπνήσει σε κάθε αναγνώστη την ανάγκη να αποδεχτεί και να εκφράσει στην Αλήθεια του. Να τον βοηθήσει να νιώσει πραγματικά ελεύθερος.

ΕΡ:  Το επόμενο βιβλίο σας το έχετε ήδη σκεφτεί πριν ακόμα ολοκληρώσετε την Αλήθεια ή το δουλεύετε στην πορεία;

ΑΠ: Έχω στο μυαλό μου τα επόμενα τρία ή τέσσερα βιβλία μου. Το με ποια σειρά θα γραφτούν δεν είναι σίγουρο. Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Φυσικά είμαι ανοιχτός στο να με εκπλήξω, αν μια νέα ιδέα με ενθουσιάσει. Πολύ πιθανό να της δώσω προτεραιότητα.

Συνήθως το επόμενο βιβλίο μου ξεκινά πριν εκδοθεί το προηγούμενο. Εδώ τα πράγματα έγιναν λίγο διαφορετικά. Είμαι σε στάση αναμονής. Η Αλήθεια δεν έχει καταλαγιάσει μέσα μου. Έχω ξεκινήσει δύο διαφορετικά βιβλία, αλλά δεν ξέρω ποιο τελικά θα συνεχίσω.

Δεν πιέζω τον εαυτό μου. Δίνω χρόνο στο συγγραφικό μου ένστικτο, αφήνω χώρο στον Άνθρωπο στο ΝηΣί, εκείνος άλλωστε γράφει αντί για μένα. Έχω άλλωστε αυτή την πολυτέλεια, γιατί μέσα στο 2022 θα εκδοθεί ένα παραμύθι μου. Αυτό είναι πανέτοιμο.

Το βιβλίο «Η Αλήθεια» του Νικόλα Σμυρνάκη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.