Είναι γεγονός πως τον τελευταίο χρόνο ο εγκλεισμός έχει επιτείνει το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας. Όταν θύτης και θύμα ζουν κάτω από την ίδια στέγη σε περίοδο απαγόρευσης κυκλοφορίας, γίνεται πιο δύσκολο για το θύμα να απευθύνει έκκληση για βοήθεια.

Το Canadian Women’s Foundation ξεκίνησε το «Signal for help» ως απάντηση στα μέτρα πανδημικής απομόνωσης του COVID-19, τα οποία καθιστούν πιο δύσκολη την προσέγγιση όσων διατρέχουν κίνδυνο κακοποίησης ή βίας.

 

Το σινιάλο αυτό οι άνθρωποι μπορούν να το χρησιμοποιήσουν σε μια βιντεοκλήση για να δείξουν σιωπηλά ότι χρειάζονται βοήθεια χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από το θύτη τους.

Πώς γίνεται αυτό το σινιάλο;

Η παλάμη κοιτάζει την κάμερα, ο αντίχειρας είναι κλεισμένος μέσα της και τα υπόλοιπα δάχτυλα κλείνουν πάνω από τον αντίχειρα.

Τα άτομα που θα δουν αυτό σινιάλο γνωρίζουν ότι πρέπει να επικοινωνήσουν διακριτικά και με ασφάλεια λαμβάνοντας υπόψιν τους την έκκληση για βοήθεια.

Στο παρακάτω βίντεο βλέπουμε πως ξεκίνησε η καμπάνια αυτή να γίνεται viral στην εφαρμογή του Tik-Tok και έλαβε παγκόσμιες διαστάσεις.

Η Rashda σε αυτό το βίντεο φάινεται να ζητά από τη φίλη της μια συνταγή για κάποιο κέικ μπανάνας, αλλά στην πραγματικότητα της ζητά βοήθεια κάνοντας το σινιάλο με το χέρι της στην κάμερα και συνεχίζοντας να συζητά για το θέμα της συνταγής, χωρίς να γίνει αντιληπτή από το πρόσωπο που βρίσκεται στον ίδιο χώρο με εκείνη και πιθανότατα είναι ο θύτης.

Η φίλη της αντιλαμβάνεται το σινιάλο και συνεχίζει να επικοινωνεί μαζί της χωρίς να δίνει στόχο, στη συνέχεια θα μπορέσει να στείλει βοήθεια στη φίλη της.

 

 

Μετά από αυτό το βίντεο στο Tik Tok ο λογαριασμός της Rashda απέκτησε χιλιάδες ακόλουθους καθώς πολλοί άρχισαν να μοιράζονται το βίντεο και να απευθύνουν ερωτήσεις στην Rashda. Φαίνεται πως τα social media μπορούν να αυξήσουν την κοινωνική ευαισθητοποίηση.

Κι αν ο θύτης μάθει το «Signal for help»;

Όσο το σινιάλο γίνεται γνωστό ένας δράστης μπορεί να μάθει γι' αυτό. Τα άτομα που βρίσκονται σε κακοποιητικές σχέσεις παρακολουθούνται επίσης συχνά στενά από το άτομο που τα βλάπτει και μπορεί να μην αισθάνονται πάντα αρκετά ασφαλή για να χρησιμοποιήσουν το σινιάλιο.

Δεν υπάρχει λύση που να ταιριάζει σε όλους όσοι αντιμετωπίζουν κακομεταχείριση. Όλοι αντιμετωπίζουν τις δικές τους μοναδικές περιστάσεις. Το σινιάλο για βοήθεια είναι ένα εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιούν κάποιοι, μερικές φορές, για να δείξουν ότι χρειάζονται βοήθεια χωρίς να αφήσουν ένα ψηφιακό ίχνος.

Είναι σημαντικό οι άνθρωποι να απλώνουν το χέρι τους για υποστήριξη εάν και όταν αισθάνονται έτοιμοι, και πρέπει να το κάνουν με τους τρόπους που τους φαίνονται πιο ασφαλείς. Οι υποστηρικτές τους πρέπει να είναι έτοιμοι να βοηθήσουν διακριτικά.

Τρόποι επικοινωνίας με άτομο που κακοποείται

Εάν δείτε κάποιον να χρησιμοποιεί το Σινιάλο για βοήθεια, επικοινωνήστε με το άτομο με ασφάλεια για να μάθετε τι χρειάζεται και θέλετε να κάνετε.

Μπορείτε να απευθύνετε ερωτήσεις και να απαντάει με ένα «Ναι» ή με ένα «Όχι» . Αυτό θα μειώσει τον κίνδυνο σε περίπτωση που κάποιος ακούει.

Μπορείτε να ρωτήσετε ενδεικτικά:

«Θέλεις να καλέσω το 100;»

«Θέλεις να καλέσω τη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, για ψυχοκοινωνική στήριξη, νομική συμβουλευτική και φιλοξενία σε ξενώνες και να σε καλέσω πίσω;»

Μπορείτε επίσης να τσεκάρετε πώς είναι το άτομο απευθύνοντας σε κάποιο γραπτό μήνυμα στα social media ή με e-mail γενικές ερωτήσεις: «Τι κάνεις;», «Πάρε με τηλέφωνο όταν μπορείς»

Άλλες ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε:

«Θέλεις να επικοινωνώ μαζί σου τακτικά;»
«Πώς αλλιώς μπορώ να σε υποστηρίξω;»

Οι οδηγίες της ΕΛ.ΑΣ στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας

Αν είστε θύμα: Καλέστε το 100.

Αν δεν μπορείτε να μιλήσετε, στείλτε γραπτό μήνυμα (sms) στο 100, με:

  • Ακριβή διεύθυνση
  • Ονοματεπώνυμο
  • Είδος επείγουσας ανάγκης (π.χ. «κινδυνεύει η ζωή μου», «δέχομαι βία από το/τη σύζυγό μου»)

Εάν δεν μπορείτε εσείς να επικοινωνήσετε με το 100, ζητήστε από κάποιον άλλον να ειδοποιήσει τις Αρχές για εσάς (π.χ. από κάποιον οικείο ή το γιατρό σας)

Αναζητήστε ιατρική περίθαλψη και πείτε στο γιατρό όλη την αλήθεια.

Υποβάλλετε μήνυση στο πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα.

Για κατευθύνσεις και οδηγίες, τηλεφωνήστε ή στείλτε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στις Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας, που βρίσκονται σε όλη την επικράτεια.

Καλέστε τη γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, για ψυχοκοινωνική στήριξη, νομική συμβουλευτική και φιλοξενία σε ξενώνες. Επικοινωνία και μέσω e-mail στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τι να κάνετε αν γνωρίζετε κάποιον που υφίσταται ενδοοικογενειακή βία

  • Σε περίπτωση άμεσης ανάγκης, καλέστε εσείς το 100.
  • Ενημερώστε το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα.
  • Επικοινωνήστε με τις Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας που λειτουργούν σε όλη την επικράτεια, μέσω τηλεφώνου ή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail).
  • Ενημερώστε το θύμα για τους τρόπους επικοινωνίας με τις Αστυνομικές Υπηρεσίες.
  • Ενθαρρύνετε το θύμα να καλέσει για ψυχοκοινωνική υποστήριξη τη γραμμή SOS 15900 για κακοποιημένες γυναίκες.

Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε στη σελίδα: www.isotita.gr & www.womensos.gr

Η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα έγκλημα που διώκεται αυτεπάγγελτα και τιμωρείται από τις διατάξεις του Ν. 3500/2006. Οι Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας λειτουργούν σε όλη την επικράτεια.

Η Ελληνική Αστυνομία διαχειρίζεται κάθε περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας και ενημερώνει τις αρμόδιες δικαστικές αρχές, ενώ παράλληλα, παρέχει κατευθύνσεις και πληροφορίες στα θύματα, για την αναζήτηση δομών στέγασης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ψυχοκοινωνικής και νομικής υποστήριξης.

Η άσκηση κάθε είδους βίας ή κακοποίησης: ψυχολογικής, σωματικής ή σεξουαλικής διώκεται από το Νόμο.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Χρύσα Πράντζαλου

e psy logo twitter2Τμήμα Σύνταξης της Πύλης Ψυχολογίας Psychology.gr
Επιμέλεια και συγγραφή άρθρων, μετάφραση & απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr