to ego einai exthrosΣυγγραφέας: Ryan Holiday
Μετάφραση: Χαριτωμένη Βόντα
Επιμέλεια: Χρύσα Ξενάκη
Εκδόσεις: Πεδίο
Σχήμα: 13.5 x 16.5 cm
Σελίδες: 368
Εξώφυλλο: Μαλακό
 
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, οι δυνατότητες που παρέχουν τα social media και η τεχνολογία, και οι ποικίλες μορφές ναρκισσιστικής αυτοπροβολής ρίχνουν λάδι στη φωτιά του Εγώ – πυροδοτώντας την αλαζονεία, την αίσθηση της υπεροχής και τη βεβαιότητα
που υπερβαίνει τα όρια της αυτοπεποίθησης και του ταλέντου.
 

Αυτό το βιβλίο μάς μιλά με έναν εμπνευσμένο τρόπο για το τέρας του Εγώ. Ο συγγραφέας του, Ράιαν Χόλιντεϊ, επιτίθεται στο ακόρεστο Εγώ και μας δείχνει πώς να διαχειριστούμε το «κτήνος» μέσα μας προκειμένου να επικεντρωθούμε σε ό,τι έχει ουσιαστική σημασία στη ζωή.

 
Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι αυτό που μας εμποδίζει να ζήσουμε μια γεμάτη νόημα και επιτυχημένη ζωή είναι ο εξωτερικός κόσμος. Η αλήθεια όμως είναι ότι ο πιο κοινός εχθρός βρίσκεται μέσα μας: είναι το Εγώ μας. Στην αρχή της καριέρας μας το Εγώ βάζει εμπόδια στη μάθηση και στην καλλιέργεια των ικανοτήτων μας. Όταν έρθει η επιτυχία, μπορεί να μας τυφλώσει τόσο ώστε να μη βλέπουμε τα λάθη μας και παράλληλα να μας δημιουργήσει πολλά μελλοντικά προβλήματα. Και σε μια αποτυχία μας μεγαλοποιεί κάθε χτύπημα και κάνει την ανάκαμψή μας ακόμα πιο δύσκολη.
 
Σε κάθε στάδιο της ζωής μας το Εγώ είναι ο εχθρός μας.
Επηρεασμένος από τη φιλοσοφία των Στωικών και άλλων μεγάλων διανοητών, ο συγγραφέας μιλά για το υπέρμετρο Εγώ και τις συνέπειές του, παρουσιάζοντας εμπειρικά παραδείγματα που ξεκινούν από τα δικά του παθήματα και φτάνουν σε γνωστές εγωπαθείς ιστορικές προσωπικότητες. Αναφέρεται όμως και σε ιστορίες σημαντικών προσώπων από τη λογοτεχνία, τη φιλοσοφία, την ιστορία, τον αθλητισμό, τις επιχειρήσεις κ.ά., που έφτασαν σε ύψιστα επίπεδα δύναμης και επιτυχίας επειδή κατάφεραν να υποτάξουν το Εγώ τους. Τόσο τα αρνητικά όσο και τα θετικά παραδείγματα μας βοηθούν να δούμε πώς μπορούμε να καταπνίξουμε το Εγώ μας προτού οι κακές συνήθειες πάρουν τα ηνία. Να αντικαταστήσουμετους πειρασμούς του Εγώ με ταπεινότητα και πειθαρχία όταν έρθει η επιτυχία. Και να καλλιεργήσουμε τη δύναμη και το σθένος μας έτσι ώστε, όταν η τύχη στραφεί εναντίον μας, να μην καταρρακωθούμε από την αποτυχία.
 
Η πρόταση του συγγραφέα είναι ξεκάθαρη και βασίζεται στο τρίπτυχο «ταπεινότητα στις φιλοδοξίες, ευγένεια στην επιτυχία, αντοχή στην αποτυχία».
 
« Έγραψα αυτό το βιβλίο όχι επειδή έχω φτάσει σε κάποιο επίπεδο σοφίας και νιώθω πως έχω τα προσόντα να διδάξω, αλλά επειδή είναι το βιβλίο που εύχομαι να υπήρχε σε κρίσιμες στιγμές στη δική μου ζωή », αναφέρει ο συγγραφέας.
 
Για το βιβλίο έχουν μιλήσει πολλοί, οι οποίοι έχουν επηρεαστεί από αυτό. Ανάμεσά τους ο συγγραφέας Στίβεν Πρέσσφιλντ:
 
« Ο Ryan Holiday είναι ένας από τους καλύτερους στοχαστές της γενιάς του, και το βιβλίο αυτό είναι το
καλύτερό του ».
 
Αλλά και η χρυσή ολυμπιονίκης Chandra Crawford:
 
« Θα ήθελα να σκίσω κάθε σελίδα και να τη χρησιμοποιήσω ως ταπετσαρία, για να θυμάμαι διαρκώς πόση ταπεινότητα και δουλειά χρειάζεται για να επιτύχει κανείς πραγματικά. Στα περιθώρια του δικού μου αντιτύπου έχω σκαλίσει το ίδιο μήνυμα ξανά και ξανά: «προ-Χρυσού». Διαβάζοντας αυτό το γεμάτο έμπνευση βιβλίο μεταφέρθηκα στο παρελθόν και ξανάζησα την ταπεινότητα και την εργασιακή ηθική που χρειάστηκε για να κερδίσω στους Ολυμπιακούς Αγώνες ».

Ο Ryan Holiday είναι σχεδιαστής στρατηγικής και συγγραφέας. Εγκατέλειψε το κολέγιο στα 19 του χρόνια για να μαθητεύσει δίπλα στον συγγραφέα Robert Greene, ενώ αργότερα πήρε τη θέση του διευθυντή μάρκετινγκ στην εταιρεία American Apparel. Η εταιρεία του, Brass Check, παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε εταιρείες όπως η Google, η TASER και η Complex, καθώς και σε πολλούς διακεκριμένους και ιδιαίτερα επιτυχημένους συγγραφείς, πολιτικούς, αθλητές, δημοσιογράφους κ.ά. Ο Holiday έχει γράψει άλλα τέσσερα βιβλία, με πιο πρόσφατο το The Obstacle Is the Way . Τα βιβλία του αποτελούν πηγή έμπνευσης για πολλούς διακεκριμένους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Ζει σε ένα μικρό ράντσο έξω από το Όστιν του Τέξας.
 
 

Αγοράστε το βιβλίο "Το εγώ είναι εχθρός" από το Βιβλιοπωλείο Ψυχολογίας της Πύλης Psychology.gr

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Νίκος Μεταξάς

e psy logo twitter2Επιμέλεια & μετάφραση άρθρων, Τμήμα Σύνταξης Πύλης Ψυχολογίας psychology.gr
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr