Η ομάδα του βιβλιοπωλείου ψυχολογίας του PSYCHOLOGY.GR, σας προτείνει 7 βιβλία για τις υπαρξιακές ψυχοθεραπείες και ακόμη πιο στοχευμένα, για την προσωποκεντρική προσέγγιση στη συμβουλευτική και την ψυχοθεραπεία.

Η προσωποκεντρική συμβουλευτική στην πράξη

Εκδότης: Τόπος
Κυκλοφορία: 2022
Συγγραφέας: Συλλογικό έργο

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Η Προσωποκεντρική Συµβουλευτική στην πράξη είναι ένα κλασικό σύγγραµµα, άµεσο, καθαρό και µεστό που µε απλή, καθηµερινή µα καθόλου απλοϊκή γλώσσα βοηθά τους εκπαιδευόµενους συµβούλους και ψυχοθεραπευτές να πλησιάσουν δίχως φόβο την πράξη της συµβουλευτικής διαδικασίας.

Ταυτόχρονα, οι ήδη έµπειροι επαγγελµατίες µπορούν µέσα από τις σελίδες του να έρθουν εκ νέου σε επαφή µε τη θεωρία της πράξης, η οποία είναι τόσο γοητευτική και πλούσια, που σου θυµίζει ότι πάντα υπάρχει κάτι το οποίο όσο ήσουν «νέος» δεν είχες αντιληφθεί σε όλο του το βάθος. Γενικά, οι συγγραφείς παρουσιάζουν συνοπτικά µια επισκόπηση των θεωρητικών δοµικών στοιχείων της προσέγγισης, των δεξιοτήτων και των συµπεριφορών του συµβούλου, της ανάπτυξης µιας συγκεκριµένης θεραπευτικής σχέσης και της σηµασίας της έρευνας στον χώρο της προσωποκεντρικής προσέγγισης.

Πρόκειται για ένα ανεκτίµητο εργαλείο για τους ψυχοθεραπευτές όλων των προσεγγίσεων σε όλα τα στάδια της επαγγελµατικής τους ανάπτυξης.

Η τέταρτη έκδοση του αγγλικού πρωτοτύπου διατηρεί την προσβασιµότητα, τη σαφήνεια και την ευστοχία του βιβλίου, ενώ ταυτόχρονα ενσωµατώνει νέες εξελίξεις της προσέγγισης. Στους συγγραφείς Dave Mearns και Brian Thorne προστίθεται ο John McLeod, µε ένα νέο κεφάλαιο για την έρευνα στον χώρο της Προσωποκεντρικής Συµβουλευτικής.

Μεταβείτε στο Βιβλιοπωλείο Ψυχολογίας και αποκτήστε το βιβλίο: Η προσωποκεντρική Συμβουλευτική στην πράξη.

Υπαρξιακή ψυχοθεραπεία στην πράξη

Εκδότης: Κοντύλι
Κυκλοφορία: 29/05/2023
Συγγραφέας: Ernesto Spinelli

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Το βιβλίο αυτό θα μπορούσε να πει ότι έχει τις ρίζες του σε μια σειρά σεμιναρίων μου για το πρόγραμμα Advanced Diploma in Existential Psychotherapy (Ανώτερο Δίπλωμα στην Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεία) που προσφέρεται από τη Σχολή Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής του Regent College στο Λονδίνο.

Είμαι ευγνώμων σε όλους τους εκπαιδευόμενους που συμμετείχαν σε αυτά τα σεμινάρια για τον πλούτο της κριτικής διορατικότητας με την οποία εμπλούτισαν τις συζητήσεις μας.

Είμαι ευγνώμων, επίσης, στη συνάδελφό μου και διευθύντρια του προγράμματος, Lucia Moja-Strasser, επειδή μου επέτρεψε να παρουσιάσω τις απόψεις και τις ιδέες μου, παρόλο που γνώριζε καλά ότι ορισμένες από αυτές μπορούσαν να προκαλέσουν σύγχυση και αντιπερισπασμούς στους εκπαιδευόμενους…«

Αποκτήστε το βιβλίο Υπαρξιακή ψυχοθεραπεία στην πράξη από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του PSYCHOLOGY.GR

Υπαρξιακές ψυχοθεραπείες

Εκδότης: Κοντύλι
Κυκλοφορία: 30/10/2020
Συγγραφέας: Mick Cooper

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Τι σημαίνει μια ψυχοθεραπευτική πρακτική με υπαρξιακό τρόπο; Ποιες είναι οι διαφορετικές προσεγγίσεις; Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και οι περιορισμοί της;
Η δεύτερη αναθεωρημένη έκδοση του Existential Therapies (Υπαρξιακές Ψυχο-θεραπείες) πραγματεύεται αυτά τα βασικά ερωτήματα και πολλά άλλα, παρέχοντας στους φοιτητές και τους επαγγελματίες του κλάδου μια πολύτιμη επισκόπηση του διαφορετικού κόσμου της υπαρξιακής ψυχοθεραπευτικής πρακτικής. Η νέα έκδοση, που αναθεωρήθηκε κατά τέτοιον τρόπο ώστε να συνδιαλέγεται με τα τρέχοντα ζητήματα και τις τάσεις σ’ αυτόν τον τομέα, περιλαμβάνει:

  • Αναφορές στους βασικούς πρωταγωνιστές και στη συνεισφορά τους, συμπεριλαμβανομένων των Yalom, van Deurzen, Spinelli, Frankl και Laing.
  • Κεφάλαια όπου παρουσιάζονται ερευνητικά δεδομένα κάθε προσέγγισης.
  • Μια εκτεταμένη μελέτη περίπτωσης που διατρέχει όλο το βιβλίο, δείχνοντας πώς διαφορετικές θεραπείες θα μπορούσαν να προσεγγίσουν την ίδια περίπτωση.
  • Επισκόπηση κεφαλαίων, προβληματισμούς και πρόσθετες μελέτες περι-πτώσεων πάνω στην υπαρξιακή πρακτική.

Γραμμένο με μια δομή που επικεντρώνεται στην πρακτική άσκηση, το βιβλίο αυτό αποτελεί μια ουσιαστική εισαγωγή σε έναν τομέα ψυχοθεραπείας πλούσιο και ελπιδοφόρο.

Μεταβείτε στο Βιβλιοπωλείο Ψυχολογίας και αποκτήστε το βιβλίο: Υπαρξιακές Ψυχοθεραπείες.

Προσωποκεντρική ψυχοθεραπεία και συμβουλευτική. Θεωρία, εφαρμογές, θεραπευτική πρακτική

Εκδότης: Εκδόσεις Παπαζήση
Κυκλοφορία: 2021
Συγγραφέας M.Cooper, M.O'Hara, P.Schmid, A.Bohart 
Επιστημονική Επιμέλεια: Κουστένη, Ιωάννα- Ζαρογιάννης, Παύλος

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Σε μια εποχή που οι όροι «αποδοχή» και «ενσυναίσθηση» υιοθετούνται ευρέως από τον επιστημονικό και μη κόσμο –χωρίς απαραίτητα να αναφέρεται η πρωτοποριακή εργασία του Carl Rogers – είναι σημαντική η περαιτέρω εδραίωση και προαγωγή της προσωποκεντρικής φιλοσοφίας και θεραπευτικής πρακτικής στην κοινότητα των επαγγελματιών ψυχικής υγείας.

Το παρόν βιβλίο αποτελεί ίσως την πληρέστερη επικαιροποιημένη καταγραφή του προσωποκεντρικού επιστημονικού πεδίου· καταγραφή που καταφέρνει να παραμένει «πιστή» στις πρωτότυπες αναφορές του Carl Rogers και ταυτόχρονα να είναι «ανοικτή» και «συμπεριληπτική» στις σύγχρονες εξελίξεις και σε διαφορετικές ματιές.

Το βιβλίο αποτελείται από τέσσερα μέρη τα οποία επικεντρώνονται στη θεωρία, στην πρακτική, στις θεραπευτικές εφαρμογές σε συγκεκριμένες ομάδες πελατών και σε επαγγελματικά ζητήματα που αφορούν τις/τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Αυτοί οι τέσσερις άξονες, σε αρμονία μεταξύ τους, έχουν τη δυνατότητα να συνεισφέρουν τόσο στη θεωρητική εμβάθυνση όσο και στη διεύρυνση της θεραπευτικής πρακτικής κάθε αναγνώστριας και κάθε αναγνώστη, είτε πρόκειται για εκπαιδευόμενη/ο είτε για έμπειρη/ο επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Είναι ένα βιβλίο αναφοράς για όλες και όλους τις/τους (εκπαιδευόμενες/ους) επαγγελματίες ψυχικής υγείας που αναζητούν το Πρόσωπο πίσω από διαγνώσεις, τιμούν τη σχέση πέρα από συμβάσεις και υιοθετούν μια ανθρωποκεντρική φιλοσοφία και μια ανοικτότητα στην (επαγγελματική τους) ζωή.

Μεταβείτε στο Βιβλιοπωλείο Ψυχολογίας και αποκτήστε το βιβλίο: Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεία και Συμβουλευτική.

Υπαρξιακή Ανθρωπιστική ψυχοθεραπεία

Εκδότης: Κοντύλι
Κυκλοφορία: 2014
Συγγραφέας: Schneider, Kirk J.

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Το βιβλίο των Kirk J. Schneider και Orah T. Krug "Υπαρξιακή-Ανθρωπιστική ψυχοθεραπεία" παρέχει μία σε βάθος επισκόπηση της σύγχρονης υπαρξιακής-ανθρωπιστικής (Υ-Α) θεωρίας, πρακτικής και έρευνας. Πιο συγκεκριμένα, αυτή η αμερικανική εκδοχή της υπαρξιακής ψυχοθεραπείας, που σήμερα βιώνει μια αναγέννηση, υπογραμμίζει την ιστορική της εξέλιξη, τα θεωρητικά της θεμέλια, καθώς και πρακτικές εφαρμογές της, μαζί με τα πιο πρόσφατα ευρήματα στην έρευνα.

Η Υ-Α ψυχοθεραπεία έρχεται να συνδυάσει την ευρωπαϊκή υπαρξιακή φιλοσοφία των θεματικών της ευθύνης και της αγωνίας με την αμερικανική παράδοση της αισιοδοξίας, του αυθορμητισμού και της πρακτικότητας. Παρόλο που συχνά πιστεύεται ότι η υπαρξιακή ψυχοθεραπεία είναι μια καθαρά διανοητική μέθοδος δουλειάς, το βιβλίο αυτό μας δείχνει πως κάθε άλλο παρά κάτι τέτοιο συμβαίνει τελικά.

Μεταβείτε στο Βιβλιοπωλείο Ψυχολογίας και αποκτήστε το βιβλίο: Υπαρξιακή, ανθρωπιστική ψυχοθεραπεία.

Προσωποκεντρική θεραπεία - Η Focusing βιωματική προσέγγιση

Εκδότης: Ελληνικό Κέντρο Focusing
Κυκλοφορία: 2016
Συγγραφέας: Purton, Campbell

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Από το ξεκίνημά της, στη δεκαετία του '50, η προσωποκεντρική προσέγγιση της ψυχοθεραπείας υπήρξε αντικείμενο μεγάλης εξέλιξης και μεγάλης αντιπαράθεσης. Η προσωποκεντρική ψυχοθεραπεία παρουσιάζει τη δουλειά του Eugene Gendlin, στενού συνεργάτη του Carl Rogers. Είναι το πρώτο βιβλίο που δείχνει πως ο Gendlin, κυρίως γνωστός για τα γραπτά του σχετικά με το Focusing, έχει τα τελευταία σαράντα χρόνια αναπτύξει μια πρωτότυπη και συναρπαστική οπτική πάνω στην προσωποκεντρική θεωρία.

Ο Campbell Purton μάς δείχνει με λεπτομερή τρόπο πώς το έργο του Gendlin σχετίζεται με τους πιο συνήθεις τρόπους σκέψης για την προσωποκεντρική ψυχοθεραπεία και πώς διαφωτίζει αρκετές από τις τρέχουσες αντιπαραθέσεις στον χώρο αυτό. Συζητά τόσο τους θεωρητικούς νεωτερισμούς, όσο και τις διαφορές που μπορούν να επιφέρουν στην κλινική πρακτική.

Το βιβλίο αυτό είναι απαραίτητο ανάγνωσμα για όλους τους σπουδαστές και τους επαγγελματίες της προσωποκεντρικής ψυχοθεραπείας, αλλά άπτεται επίσης του ενδιαφέροντος θεραπευτών που χρησιμοποιούν άλλες θεραπευτικές μεθόδους, αφού η δουλειά του Gendlin καταδεικνύει ότι οι βασικές αρχές της προσωποκεντρικής προσέγγισης σχετίζονται με οποιαδήποτε μορφή ψυχοθεραπείας.

Μεταβείτε στο Βιβλιοπωλείο Ψυχολογίας και αποκτήστε το βιβλίο: Προσωποκεντρική θεραπεία - η Focusing βιωματική προσέγγιση.

Η προσωποκεντρική συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία σήμερα

Εκδότης: Κοντύλι
Κυκλοφορία: 2012
Συγγραφέας: Συλλογικό έργο

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Η διοργάνωση του Διεθνούς Συνεδρίου "Η Προσωποκεντρική Συμβουλευτική & Ψυχοθεραπεία Σήμερα: Διαδρομή & Προ κλήσεις" τον Ιούνιο 2009 στην Αθήνα, ήταν όραμα του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνιδρυτή του ICPS, Δρ. Ιούλιου Ιωσηφίδη. Το βιβλίο αυτό αποτελεί τεκμήριο της υλοποίησης του οράματός του.

Οι σημαντικότεροι θεωρητικοί της Προσωποκεντρικής Συμβουλευτικής & Ψυχοθεραπείας αλλά και επαγγελματίες από όλο τον κόσμο που παραβρέθηκαν στο Συνέδριο, ξεδιπλώνουν και αναλύουν την εφαρμογή του "γίγνεσθαι του προσώπου". Εξελίξεις της Προσωποκεντρικής Προσέγγισης, επιστημονικά άρθρα, έρευνες, φιλοσοφικές αναζητήσεις και απαντήσεις σε προβληματισμούς, αποτυπώνονται μεταξύ άλλων στις σελίδες του έργου αυτού.

Πρόκειται για μια συλλογή κειμένων που αποτελεί οδηγό για τους σημερινούς και μελλοντικούς επαγγελματίες.

Μεταβείτε στο Βιβλιοπωλείο Ψυχολογίας και αποκτήστε το βιβλίο: Η Προσωποκεντρική Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία σήμερα.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Γκαλτέμης Αλέξανδρος

gkaltemis alexΤμήμα Σύνταξης της Πύλης Ψυχολογίας.
Μετάφραση ξενόγλωσσου περιεχομένου, επιμέλεια άρθρων.