Ποιος είσαι όταν δεν σε βλέπουν οι άλλοι; Στην καθημερινότητα μας συχνά φοράμε ρόλους- πολλούς ρόλους που συχνά μπλέκονται μεταξύ τους και μας προκαλούν σύγχυση… και καμιά φορά ίσως χάσουμε το ποιοι είμαστε πραγματικά.

Οι άνθρωποι πάσχουμε από έλλειψη αλήθειας λέει χαρακτηριστικά ο Νικόλας Σμυρνάκης μιλώντας για το βιβλίο του η Αλήθεια, ένα βιβλίο που μας εισάγει στις 8 ανθρώπινες ανάγκες μέσω μιας αλληγορίας. Το περιτύλιγμα του βιβλίου είναι μια μυθιστορηματική περιπέτεια η οποία σε καθηλώνει και σου κρατάει το ενδιαφέρον σελίδα στη σελίδα. Παράλληλα όμως προβληματίζεσαι και μαζί με τον πρωταγωνιστή του βιβλίου αρχίζεις και εσύ να κάνεις την ενδοσκόπηση σου.

Στόχος του βιβλίου είναι να σε μάθεις, να σε κατανοήσεις και να σε αποδεχτείς για αυτό που πραγματικά είσαι. Όλοι έχουμε ανάγκη να αναδείξουμε την Αλήθεια που κρύβουμε μέσα μας.

Ο Μαρτίνος, ο ήρωας του βιβλίου, θα μπορούσε να είναι ο πιο γνωστός άνθρωπος στον κόσμο, μιας και η έρευνα του έσωσε τον πλανήτη από μια μεγάλη απειλή. Όμως είναι ένας ήρωας-αφανής, κανείς δεν γνωρίζει την ύπαρξη του. Αποφασίζει ότι ήρθε η στιγμή που πρέπει να διεκδικήσει την αναγνώριση που του αξίζει, το θαυμασμό, την αγάπη του κόσμου… όλοι θα ξέρουν το όνομα του και θα τον λατρεύουν, όταν μάθουν τι έχει καταφέρει.

Για να διεκδικήσει την αναγνώριση που του αξίζει, θα φτάσει στα άκρα. Θα ξεκινήσει μια μεγάλη περιπέτεια με στόχο να συναντήσει τους επτά μελετητές των Ανθρώπινων Αναγκών. Ταξιδεύει μέχρι το μακρινό του ΝηΣί Ανθρώπου, ένα διόλου απλό εγχείρημα μιας και το ΝηΣί δεν υπάρχει καν στο χάρτη.

Κάθε μελετητής του δίνει έναν φάκελο με τη φιλοσοφία που προσφέρει κάθε Ανάγκη, η γνώση της οποίας είναι απαραίτητη για να ανακαλύψει κάποιος τη δική του Αλήθεια. Για να συγκεντρώσει όσα χρειάζεται θα κληθεί να αντιμετωπίσει αντιξοότητές και δυσκολίες.

Όμως στη διάρκεια της διαδρομής προκύπτουν και άλλα ερωτήματα… Η περιπέτεια του Μαρτίνου καταλήγει να αλλάζει πολύ, καθώς το αρχικό του κίνητρο διαφοροποιείται και προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες. Αυτό δεν είναι και το νόημα της ζωής; Να αλλάζουμε, να προσαρμοζόμαστε, να εξελισσόμαστε… και στο τέλος να βρούμε το δρόμο μας;

i alitheia smirnakis

Μήπως οι απαντήσεις βρίσκονται μπροστά μας;

«Οι απαντήσεις είναι εκεί. Κι ας μην τις βλέπεις από την αρχή. Χρειάζεται απλώς λίγο σκάψιμο ακόμα. Ή λίγο σκαρφάλωμα ακόμα. Η Αλήθεια σου είναι μονάχα μια μικρή σκέψη. Μπορεί, όμως, να αλλάξει τα πάντα στη ζωή σου».

Η αφετηρία της επικής περιπλάνησης του Μαρτίνου είναι ένα ερώτημα γνώριμο σε πολλούς από εμάς. «Πώς θα κερδίσω την αγάπη των άλλων;». Πόσοι δεν αποζητάμε την αγάπη των γύρω μας; Και πόσοι συχνά προκειμένου να κερδίζουμε την αποδοχή, κάνουμε πράγματα που δεν μας ταιριάζουν και καταλήγουμε να αποξενωνόμαστε από τον εαυτό μας. Γιατί δεν μπορούμε να μας αποδεχτούμε και να αγκαλιάσουμε την αλήθεια μας… αδιαφορώντας για τους άλλους, βάζοντας προτεραιότητα τον εαυτό μας.

Λοιπόν, δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται. Ο Νικόλας Σμυρνάκης μέσα από το βιβλίο του μας μαθαίνει ότι στη σχέση μας με τον εαυτό μας δεν λέμε τις αλήθειες γιατί μας είναι άβολες, δεν κοιταζόμαστε στον καθρέφτη γιατί φοβόμαστε. Στη σχέση μας με τους άλλους δεν λέμε την αλήθεια ή δεν ακούμε την αλήθεια.

Όμως πραγματικά ελεύθερος είναι κάποιος όταν αποδέχεται την αλήθεια κι όταν δεν έχει να αποδείξει τίποτα σε κανέναν, κι αυτό συμβαίνει όταν έχει βρει την αλήθεια μέσα του κι είναι εντάξει με αυτή.
Και αν η αλήθεια κυριαρχήσει, τότε μπορούν να αλλάξουν τα πάντα. Και δεν μπορείς να φανταστείς πού μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος όταν δεν φοβάται άλλο. Όταν δεν φοβάται πια…

Το βιβλίο Η Αλήθεια του Νικόλα Σμυρνάκη κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Διόπτρα και στο www.dioptra.gr.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Γκαλτέμης Αλέξανδρος

gkaltemis alexΤμήμα Σύνταξης της Πύλης Ψυχολογίας.
Μετάφραση ξενόγλωσσου περιεχομένου, επιμέλεια άρθρων.