Το Ζεν μπορεί να είναι όρος δυσνόητος. Μπορεί να φέρει στο μυαλό διάφορες εικόνες, από ολόλευκα μινιμαλιστικά διαμερίσματα μέχρι μοναχούς που κάθονται σιωπηλοί. Ίσως πάλι σκέφτεστε μια καθημερινότητα γεμάτη γαλήνη και ηρεμία.

Ένα από τα πιο θεμελιώδη χαρακτηριστικά του Ζεν είναι πως δύσκολα εξηγείται, όπως η γεύση του ροδάκινου, και το κατανοεί κάποιος πιο εύκολα μέσω της εμπειρίας. Δυστυχώς, τα πιο βαθιά νοήματά του μπορεί να διαφεύγουν στους περισσότερους από εμάς.

Μήπως όμως μια αλληγορία θα μας βοηθούσε να βρούμε το Ζεν μέσα μας;

Ο James Norbury, συγγραφέας και εικονογράφος του διεθνούς best seller Το Μεγάλο Πάντα και ο Μικρός Δράκος παρουσιάζει μια όμορφα εικονογραφημένη εξερεύνηση της ζωής και του Ζεν, μια ιστορία ενηλικίωσης για το ταξίδι ενός γηραιού γάτου προκειμένου να βρει άπειρη σοφία αλλά και τα μαθήματα που μοιράζεται με άλλους στην πορεία.

Τι σοφία έχει να μεταδώσει ο Γάτος στους φίλους του και, ίσως το πιο σημαντικό, τι έχει να μάθει ακόμη;

Όπως αναφέρει ο ίδιος ο συγγραφέας στο βιβλίο Ο Γάτος που δίδασκε Ζεν προσπάθησε να προσεγγίσει το Ζεν με έναν πιο πρακτικό τρόπο, ο οποίος παίρνει μερικές από τις ιδέες και τις ιστορίες του και τις κάνει πιο προσβάσιμες και χρήσιμες στην καθημερινή μας ζωή. Για να το πετύχει αυτό επέλεξε ορισμένες παραδοσιακές ιστορίες του Ζεν, οι οποίες χρησιμοποιούνται εδώ και εκατοντάδες χρόνια προκειμένου να αναλύσουν ιδέες δίχως να χρειαστεί να μας τις εξηγήσουν κυριολεκτικά.

dioptra o gatos pou didaske zen

«Πέρασα αρκετό χρόνο μελετώντας ιστορίες του Ζεν προτού επιλέξω αυτές που πίστευα ότι θα ταιριάζουν καλύτερα στο βιβλίο. Ορισμένες από τις ιστορίες είναι καινούριες και, παρόλο που πιστεύω ότι αποδίδουν το πνεύμα του Ζεν, είναι δικά μου κατασκευάσματα.

Επέλεξα τις ιστορίες αυτές κυρίως επειδή έχουν σκέψεις που μπορείτε να τις εφαρμόσετε αμέσως στην καθημερινότητά σας, ασχέτως του τι κάνετε» αναφέρει ο James Norbury μιλώντας για την έρευνα που υλοποίησε για το συγκεκριμένο βιβλίο.

dioptra o gatos pou didaske zen 3

 

Αυτή είναι η ιστορία ενός γάτου που αναζητούσε έναν τρόπο να κατανοήσει τον κόσμο.

Σε μια μακρινή πόλη, ένας ηλικιωμένος Γάτος θεωρεί τον εαυτό του πολύ σοφό, μέχρι που ακούει για ένα αρχαίο πεύκο κάπου μακριά, κάτω από τα κλαδιά του οποίου μπορεί να βρεθεί άπειρη σοφία.

Έτσι, ο Γάτος ξεκινά ένα ταξίδι βαθιά μέσα στο δάσος ώστε να ψάξει για το δέντρο.

Στην πορεία, γνωρίζει νέους φίλους –τον Κούνελο, την Κορακίνα, τον Λυκάκι, τη Μαϊμού, τη Χελώνα και τον Τίγρη– και συναντά ένα γεμάτο ενέργεια νεαρό γατάκι.

Ο Γάτος προσφέρει εύκολα συμβουλές στα άλλα πλάσματα, αλλά δεν του είναι εύκολο να τις εφαρμόζει στη ζωή του.

Όμως σταδιακά θα μάθει ότι όσα μας βγάζουν από το comfort zone μας είναι τελικά και το μονοπάτι που αξίζει να επιλέξουμε.

Πού βρίσκεται το Ζεν, λοιπόν;

Το ζεν βρίσκεται μέσα μας. Όπως αναφέρει και ο ίδιος ο συγγραφέας: «Υπάρχει ομορφιά στη βουή της κίνησης ή στο βρόμικο τσιμέντο μιας παλιάς πολυκατοικίας. Αν, έστω και για ένα δευτερόλεπτο, ο νους σας σταματήσει και βιώσετε την εμπειρία του παρόντος, τότε έχετε γνωρίσει το Ζεν.

Αν το κάνετε αυτό όποτε το θυμόσαστε, τότε ίσως φέρετε λίγη περισσότερη γαλήνη στη ζωή σας. Αν πρέπει να θυμάστε ένα πράγμα από το βιβλίο αυτό, θα σας ζητούσα να θυμάστε πως πολλές φορές τα καλά προέρχονται από φαινομενικά κακά πράγματα. Αν εγκαθιδρύσετε αυτή τη σκέψη στο μυαλό σας, πιστεύω ότι η ζωή θα γίνει πιο ευχάριστη και θα ελαττώσει κάπως τον πόνο από τις δυσάρεστες εμπειρίες που ζούμε καθημερινά».

dioptra o gatos pou didaske zen 1

 

Τελικά υπάρχει ομορφιά παντού, απλώς μερικές φορές δυσκολευόμαστε να τη δούμε και αυτό είναι οκ μερικές φορές. Η ζωή έχει δυσκολίες δεν χρειάζεται να τα βλέπουμε όλα θετικά. Μπορούμε να εξασκούμαστε λίγο λίγο κάθε μέρα να βρούμε έστω κάτι μικρό που θα μας δώσει χαρά.

Το βιβλίο Ο Γάτος που δίδασκε Ζεν του James Norbury κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα σε όλα τα βιβλιοπωλεία και στο www.dioptra.gr.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Σοφία Τουμανίδου

sofia toumanidou 02Μέλος της Διαχειριστικής ομάδας του PSYCHOLOGY.GR.
Επιμέλεια άρθρων, Υποστήριξη συνεργατών.