άντρες

Αν κάνετε μια επίσκεψη σε ένα γυμναστήριο της γειτονιάς σας θα παρατηρήσετε ίσως περισσότερους άνδρες απ’ ότι γυναίκες να γυμνάζονται, να τρέχουν αρκετές ώρες στο διάδρομο, να σηκώνουν με μανία πολλά βάρη κοιτάζοντας ταυτόχρονα τον εαυτό τους ή μάλλον συγκεκριμένες περιοχές του σώματός τους στον καθρέφτη και ξεφυσώντας καταϊδρωμένοι στο τέλος της προσπάθειας να χαμογελάνε όλο καμάρι μόνοι τους, κοιτάζοντας στον καθρέφτη ή αν υπάρχει γνωστός που γυμνάζεται να στραφούν σε αυτόν να μοιραστούν το κατόρθωμά τους.

«Έτσι θέλουν οι γυναίκες τους άνδρες, μυώδεις και μπρατσαράδες, τραβά το βλέμμα τους», ενδεχομένως να σου απαντήσουν αν τους ρωτήσεις για ποιο λόγο γυμνάζονται τόσο εντατικά.

Τι γίνεται όμως όταν αντί για βάρη έχεις να σηκώσεις πολλά αρνητικά συναισθήματα και σκέψεις και τα οποία κρατάς καλά κρυμμένα μέσα σου γιατί ντρέπεσαι να μιλήσεις για αυτά; Ποιο είναι το όριο από εκεί που τραβάς τα μάτια πολλών γυναικών καταλήγεις να τραβάς κυρίως μίας .. της ανορεξίας;

Μύθοι αναφορικά με τις διατροφικές διαταραχές των ανδρών
Αν ρωτούσαμε ένα γνωστό μας να μας περιγράψει ή να μας δώσει την εικόνα που έχει στο μυαλό του για ένα άτομο με διατροφική διαταραχή θα ξεκινούσε κάπως έτσι «κοπέλα ή γυναίκα με ». Το πρώτο που επιλέγει είναι το φύλο  κοπέλα/γυναίκα.

Ίσως οι περισσότεροι να απαντούσαν κάπως έτσι καθώς θεωρούν ότι η διατροφική διαταραχή είναι καθαρά γυναικεία υπόθεση από την οποία οι άνδρες δεν κινδυνεύουν.

Οι ελάχιστες μελέτες που ερευνούν τις διατροφικές διαταραχές στον αντρικό πληθυσμό και αναφέρονται κυρίως σε στατιστικά δεδομένα δείχνουν μια άλλη πραγματικότητα.

Μιλώντας με νούμερα φαίνεται ότι, με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης του Woodside από το τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Τορόντο, περίπου ένα εκατομμύριο άνδρες (από τα οκτώ του συνολικού Αμερικανικού πληθυσμού) υποφέρουν από διατροφικές διαταραχές, ποσοστό μεγαλύτερο από τις έως τώρα εκτιμήσεις του Εθνικού Οργανισμού για την Ψυχογενή /Νευρογενή Ανορεξία και τις συναφείς διαταραχές [American Journal of Psychiatry, April, 2011].

Επίσης, Τα δεδομένα από τη μελέτη της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ σε 9.000 Αμερικανούς ενήλικες (2007) έδειξαν ότι από τους ενήλικες που αντιμετωπίζουν διατροφικές διαταραχές ποσοστό μεγαλύτερο από το 25% είναι άνδρες.

Παρόλα αυτά ακόμη και όταν υπάρχει κάποια υποψία ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά με το βάρος ή τη διατροφή τους οι άνδρες πολύ δύσκολα το παραδέχονται και ακόμη πιο σπάνια αναζητούν εξειδικευμένη υποστήριξη. Αυτό συμβαίνει ενδεχομένως διότι οι άνδρες έχουν μεγαλώσει με την αντίληψη ότι μπορούν μόνοι τους να έχουν τον έλεγχο και να τα καταφέρνουν χωρίς να ζητάνε βοήθεια (κάτι που κάνουν κυρίως οι γυναίκες).

Καθώς πολλοί από αυτούς δεν εκδηλώνουν τα συναισθήματά τους ενδεχομένως η διατροφική διαταραχή να είναι ένας τρόπος/μέσο να τα διαχειριστούν, ιδίως τα πιο δυσάρεστα. Ωστόσο, ακόμη και όταν αποφασίζουν να απευθυνθούν για βοήθεια δηλώνουν απογοήτευση καθώς οι ολοκληρωμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις είναι περιορισμένες και πολλοί θεραπευτές δεν είναι προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν τέτοιες περιπτώσεις (διαφορετικές ανησυχίες και προσδοκίες αναφορικά με την εικόνα σώματος).

Η διατήρηση της μυϊκής μάζας (φαίνονται μυώδεις και πιο υγιείς) παρά την απώλεια κιλών είναι μια άλλη παράμετρος που εμποδίζει την αναγνώριση της διατροφικής διαταραχής στους άνδρες αλλά η απώλεια σε ιστό και μυ (σε αντίθεση με την απώλεια λίπους στις γυναίκες) τους θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

 

Πώς να την αναγνωρίσετε συμπτώματα

 • υπεργυμναστική (και όχι εξαντλητική δίαιτα όπως οι γυναίκες
 • χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης και μειωμένη ερωτική/σεξουαλική επιθυμία [libido] (συχνά παραβλέπεται απαραίτητη η διερεύνησή τους)
 • αισθητή απώλεια βάρους ή διακύμανση στο μέγεθος
 • διαταραχή ηλεκτρολυτών
 • διαταραγμένη εικόνα σώματος - υπερβολική ενασχόληση με το σώμα, το βάρος, το σχήμα
 • κατάχρηση προϊόντων γράμμωσης, ενίσχυσης μυϊκής μάζας, φουσκώματος (bulk up)
 • χρήση χαπιών αδυνατίσματος
 • αρνητική διάθεση, κούραση
 • τελειομανία
 • απομόνωση, περιορισμένες κοινωνικές συναναστροφές
 • διατροφικά τελετουργικά, περιορισμός της ποσότητας ή αποφυγή συγκεκριμένων φαγητών (0% λιπαρά ή χορτοφαγία)
 • αποφυγή φαγητού με άλλους, συνήθως τρώει μόνος ή ισχυρίζεται ότι έχει φάει πριν
 • εκκαθαριστικές συμπεριφορές (εμετοί, χρήση καθαρτικών ή διουρητικών)
 • αδύναμα μαλλιά

Παρέμβαση
Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της διατροφικής διαταραχής είναι η αποδοχή της από το ίδιο το άτομο (καθώς το αρνούνται ή το κρύβουν επειδή ντρέπονται να μιλήσουν για αυτό).

Μια ολοκληρωμένη θεραπευτική παρέμβαση συνίσταται στη συνεισφορά ειδικών από διάφορους τομείς που θα δουλέψουν ως ομάδα (διεπιστημονική συνεργασία) και είναι:

α) Διατροφολόγος (εγγεγραμμένος),

β) Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής και οι δυο με εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές,

γ) Ψυχίατρος για τη φαρμακευτική αγωγή αν χρειαστεί,

δ) Γιατρός πρωτοβάθμιας περίθαλψης για παρακολούθηση τυχόν ιατρικών επιπλοκών,

ε) Γυμναστής,

στ) Εναλλακτικός Θεραπευτής (χοροθεραπεία, δραματοθεραπεία - ανάλογα με τις ανάγκες του ατόμου).

Πιο συγκεκριμένα αναφορικά με την ψυχολογική παρέμβαση είναι σημαντικό ο θεραπευτής να έχει υπόψη του τις διαφορετικές εκφάνσεις της διαταραχής (που θα τον βοηθήσουν και διαγνωστικά) στους άνδρες καθώς και τη διερεύνηση των αναγκών τους για αυτό και είναι απαραίτητη κάποια εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές.

Σύμφωνα με τον Δρ. A.E. Andersen (1990, σ.148-152) για να είναι αποτελεσματική η παρέμβαση ο θεραπευτής επικεντρώνεται σε τρία σημεία:

 • να διερευνήσει την αιτία εμφάνισης της διατροφικής διαταραχής και του ρόλου που εξυπηρετεί αυτή στη ζωή του ασθενούς
 • να επενδύσει στη διεπιστημονική συνεργασία
 • να εφαρμόσει τις τεχνικές διαδοχικά σύμφωνα με τις ανάγκες του ασθενή ξεκινώντας με την υποστηρικτική ψυχοθεραπεία και την ψυχοεκπαίδευση, η οποία ακολουθείται από παρέμβαση σε γνωστικό-συμπεριφορικό επίπεδο, έπεται η ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία και να τελειώσει με την υπαρξιακή ψυχοθεραπεία.

Τη γνωστικο-συμπεριφορική προσέγγιση θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική καθώς όπως λέει «..είναι ουσιώδες στην αρχή να προσδιοριστούν οι δυσλειτουργικές σκέψεις/πεποιθήσεις που διαστρεβλώνουν μια ουδέτερη πληροφορία και οδηγούν σε επώδυνες συναισθηματικά επιπτώσεις και στη συνέχεια να αντιμετωπιστούν και να τροποποιηθούν αυτές οι σκέψεις ώστε να επιφέρουν θετικά συναισθήματα και πιο υγιείς συμπεριφορές..

Ενδεικτικά κάποιες διαστρεβλωμένες σκέψεις/πεποιθήσεις που χαρακτηρίζουν αρκετά άτομα με διατροφικές διαταραχές είναι η υπερεπένδυση στην εξωτερική εμφάνιση (λεπτή σιλουέτα) και στα οφέλη από αυτή, σκέψη όλα ή τίποτα, καταστροφολογία, μηχανισμοί άμυνας όπως, προβολή και εκλογίκευση.» (Andersen, 1990, σ.151).

 

Πηγές

Andersen, A.E. (1990).  Males with Eating Disorders [εκδοτικός οίκος]
caringonline.com 
namedinc.org 
princessa.hubpages.com/hub/Male-Anorexia 

Συγγραφή Άρθρου

Ευφροσύνη Μήτσιου

froso mhtsiouΨυχολόγος - Msc. Σχολική Εξελικτική Α.Π.Θ.
Master Practitioner in Eating Disorders and Obesity
Επιστημονική Συνεργάτης Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ)

Επικοινωνία:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status
Σχετικά άρθρα

Βρείτε ειδικό για Διαταραχές Διατροφής

Ο μοναδικός εξειδικευμένος κατάλογος στο ελληνικό διαδίκτυο.

Μεταβείτε στον κατάλογο Ειδικών Ψ.Υγείας »

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Σαμποτάζ .. όταν η αλλαγή βρίσκει εμπόδια

Έφαγα παραπάνω από ότι έγραφε το διατροφικό μου πλάνο άρα δεν μπορώ να τα καταφέρω, μια ζωή τα ίδια τώρα θα αλλάξω; καλύτερα να σταματήσω»,  «τι θα λένε οι άλλοι για μενα;» «δεν μπόρεσα να αντισταθώ σε αυτό το γλυκό, χάλασα τη διατροφή άρα ας φάω ό,τι μπορώ τώρα και αύριο πάλι δίαιτα», «δεν έχασα τα κιλά που ήθελα, άλλη μια αποτυχημένη προσπάθεια» και τόσες άλλες σκέψεις, εσωτερικές φωνές που ακούς αλλά και σχόλια άλλων ανθρώπων γύρω σου.

Νυχτερινή Υπερφαγία. Ξυπνάω το βράδυ και τρώω. Πείνα για τροφή ή για συναισθήματα

1955. Ο Stunkard μιλά για πρώτη φορά για το σύνδρομο Νυχτερινής Υπερφαγίας ή αλλιώς NES (Night Eating Syndrome). Χαρακτηριστική συμπεριφορά των ατόμων (που ενδεχομένως αρκετοί να μην την αντιλαμβάνονται) είναι η μεγάλη κατανάλωση τροφής το βράδυ και όχι καφέ που μπορεί να παραπέμπει η αγγλική συντομογραφία (NES).

Drunkorexia: ανορεξία μου αλκοολική
Drunkorexia

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε αρκετά για τον αλκοολισμό και τώρα αρχίζουμε να μαθαίνουμε περισσότερα για τις διατροφικές διαταραχές. Τι γίνεται όμως όταν αυτά τα δυο θέλουν να εμφανιστούν μαζί; Παρόλο που βιβλιογραφικά το θέμα ήταν σχετικά γνωστό άρχισε να παίρνει άλλη διάσταση από το καλοκαίρι ιδίως στον ξένο ηλεκτρονικό τύπο.

Ενίσχυση Διεκδικητικότητας: Ένα από τα κλειδιά της πόρτας εξόδου από τη διατροφική διαταραχή
Ενίσχυση Διεκδικητικότητας

Με τον όρο διεκδίκηση τι σας έρχεται πρώτα στο μυαλό; Θυμάστε πότε ήταν η τελευταία φορά που διεκδικήσατε; Και αν ναι, τι;
«Διεκδίκησα ..» θέση, τίτλο, άνθρωπο, τα θέλω μου-επιθυμίες, χώρο, χρόνο, δικαίωμα, πράγματα, στιγμές. Κάποιες από τις απαντήσεις αυτές, ωστόσο, δεν θα σας τις δώσουν πιθανόν άτομα που εμφανίζουν διατροφικές διαταραχές διότι η διεκδικητικότητα όπως περιγράφουν είναι «..στον πάτο και ακόμα παρακάτω», «κάτι που ψάχνω να το βρω ακόμα» ή «μια λέξη που δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο μου».

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

* απαιτούμενα πεδία
Ενδιαφέροντα * :
0
Shares