Ακρόαση άρθρου......

Τι γίνεται αν συνειδητοποιήσω μια μέρα ότι μέσα μου τρέφω πολύ αρνητικά συναισθήματα για την οικογένειά μου; Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται έτσι και αυτό είναι σίγουρα αρκετά τοξικό γι’ αυτούς.

Αρνητικά συναισθήματα για την οικογένειά μας

Φαίνεται αρκετά σκληρό να τρέφουμε αρνητικά συναισθήματα για τους ανθρώπους που μας έφεραν στη ζωή και γι’ αυτό συχνά υποθέτουμε ότι, αν το εκμυστηρευτούμε σε κάποιον, είναι πολύ πιθανό να μας κατακρίνει, σωστά; Παρόλα αυτά, όλοι έχουμε σκοτεινές σκέψεις και θυμό κατά καιρούς με τους γονείς μας, οπότε χρειάζεται να αναρωτηθούμε από πού προέρχονται αυτές οι σκέψεις.

Γιατί νιώθουμε έτσι;

1. Τραύμα

Οι τραυματικές εμπειρίες που προκάλεσαν οι γονείς στα παιδιά τους όταν ήταν σε μικρή ηλικία αποτελεί έναν από τους κυριότερους λόγους που μεταγενέστερα τα παιδιά μπορεί να τρέφουν αρνητικά συναισθήματα. Μερικές φορές οι γονείς δε ζητούν ποτέ συγγνώμη για τα λάθη που διέπραξαν στο παρελθόν και αυτό κάνει το θυμό πολύ πιο δυνατό. Λόγω του παιδικού σας τραύματος, η κοινωνική, η επαγγελματική σας ζωή, ακόμη και ο τρόπος αντίληψής σας, επηρεάζονται αρνητικά. Δυσκολεύεστε σημαντικά να εμπιστευτείτε τους ανθρώπους.

2. Παιδική παραμέληση

Εάν σας είχαν παραμελήσει ως παιδί, ακόμα κι αν τώρα οι γονείς σας προσπαθούν με κάθε τρόπο να επικοινωνήσουν μαζί σας, είναι πιθανό εσείς να μην μπορείτε να το ξεπεράσετε ακόμα αυτό. Η παραμέληση που βιώσατε, τις περισσότερες φορές, έχει μεγάλο αντίκτυπο στην ενήλικη ζωή σας.

3. Ο προβληματικός γάμος των γονιών σας

Οι αναταραχές που δημιουργούνται στο εσωτερικό της οικογένειας όταν οι γονείς αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες τους αναποτελεσματικά, είναι πολύ πιθανό να επιφέρουν αναταράξεις και στον ψυχικό κόσμο των παιδιών τους. Μάλιστα, όσο μικρότερα είναι τα παιδιά, τόσο πιο δύσκολο γι’ αυτά είναι να βάλουν μια τάξη στο χάος που δημιουργείται μέσα τους από τους τσακωμούς. Αυτό συμβαίνει γιατί όσο μικρότερα είναι τα παιδιά, τόσο λιγότερο είναι ικανά να επεξεργαστούν λογικά τις προσλαμβάνουσές τους.

Εξειδικευμένες Ψηφιακές Υπηρεσίες για Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας .
Διαχείριση Social Media, Διαφήμιση στη Google, Υποστήριξη Επαγγελματικής Ιστοσελίδας, Προβολή στο PSYCHOLOGY.GR, χτίσιμο διαδικτυακού brand...

Αυτό συμβαίνει γιατί «σκέφτονται με την καρδιά» καθώς αναπτυξιακά ακόμα δεν είναι έτοιμα να αποκτήσουν λογική σκέψη. Ως εκ τούτου δημιουργείται έντονος θυμός προς τους γονείς για τη σύγχυση αυτή που τους συμβαίνει.

4. Υπερβολικός έλεγχος

Μερικές φορές, η οικογένειά σας αρνείται να σας αφήσει να γίνετε ανεξάρτητοι. Πάντα έρχονται και προσπαθούν να επιβληθούν με τον τρόπο τους, ακόμα και στην ενήλικη ζωή σας. Ανεξάρτητα από το πόσες φορές τους λέτε ότι είστε εντάξει και τα πηγαίνετε καλά, φαίνεται να πιστεύουν ότι έχουν έναν καλύτερο τρόπο να κάνουν τα πράγματα. Τελικά, αρχίζετε να τους «αντιπαθείτε» πραγματικά.

Πώς να διαχειριστώ τα αρνητικά συναισθήματα για την οικογένειά μου

Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να σκέφτεστε ότι αυτά τα αρνητικά συναισθήματα δεν θα πάψουν ποτέ να σας κυριεύουν. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει. Αυτό που χρειάζεται να θυμάστε είναι ότι εσείς και μόνο εσείς έχετε τον έλεγχο της αντίδρασής σας. Εδώ υπάρχουν κάποιοι τρόποι για να σταματήσετε τους διαξιφισμούς – και γιατί όχι - ίσως να κάνετε ειρήνη μαζί τους.

1. Συζητήστε με την οικογένειά σας

Στις Σκιές του έρωτα: τα μάτια που με κοίταξαν
Μια υπαρξιακή προσέγγιση για τις σχέσεις, τον έρωτα, την αγάπη, τον σεξουαλικό πόθο.
Συγγραφέας: Πέτρος Θεοδώρου, Εκδόσεις: PSYCHOLOGY.GR

Τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει έως ότου μιλήσετε με την οικογένειά σας για το πώς αισθάνεστε. Κοιτάξτε βαθιά τις σκέψεις σας και ρωτήστε, «Γιατί νιώθω αρνητικά συναισθήματα για την οικογένειά μου;»  Έτσι θα βρείτε την απάντηση και μετά μπορείτε να τους ενημερώσετε για το πώς αισθάνεστε.

Μπορεί να νιώσουν θυμωμένοι ή πληγωμένοι, αλλά πρέπει να κάνετε ειρήνη μαζί τους και αυτό ξεκινά με την επικοινωνία. Όταν μιλάτε με την οικογένειά σας, πείτε τους λίγα πράγματα για το πώς αισθάνεστε και μετά κάντε πίσω για λίγο.

Όταν το κάνετε αυτό, τους δίνετε χρόνο να διαχειριστούν αυτές τις πληροφορίες, οι οποίες μπορεί να είναι σοκαριστικές και στη συνέχεια μπορούν να προετοιμαστούν ώστε να κατανοήσουν περισσότερα για τα συναισθήματά σας.

2. Μιλήστε με άλλους

Εάν δεν είστε αρκετά έτοιμοι να μιλήσετε με την οικογένειά σας ή απλά είστε πολύ θυμωμένοι, μιλήστε με κάποιον άλλο. Ένας στενός φίλος που μπορείτε να εμπιστευτείτε θα σας βοηθήσει να συγκεντρώσετε μαζί τους λόγους γι’ αυτά σας τα συναισθήματα.

Ίσως ο θυμός σας δεν προέρχεται από ένα μόνο πράγμα. Ίσως πηγάζει από διάφορους λόγους. Ένα δεύτερο αυτί μπορεί να «πιάσει» αυτά τα πράγματα και να τα αναδείξει.

3. Φανταστείτε τη ζωή χωρίς αυτούς

Είναι η οικογένειά σου τόσο άσχημη που θα είσαι εντάξει χωρίς αυτούς;

Αν, σε ένα υποθετικό σενάριο, αύριο τους χάνατε από τη ζωή σας, πιστεύετε ότι θα θυμόσασταν περισσότερες τις στιγμές που νιώσατε θυμό ή απέχθεια ή τις όμορφες στιγμές που ζήσατε μαζί; Προσπαθήστε να δείτε το θυμό ως εχθρό σας. Αυτός ο θυμός σας εμποδίζει να περάσετε χρόνο με την οικογένειά σας και να επιλύσετε τις διαφορές σας.

4. Δοκιμάστε διαφορετικές προοπτικές

Εάν έχετε ήδη καταλάβει γιατί είστε θυμωμένοι με την οικογένειά σας, το επόμενο βήμα είναι να προσπαθήσετε να αλλάξετε την οπτική σας για την κατάσταση. Ανεξάρτητα από τον λόγο, έχετε προσπαθήσει ποτέ να δείτε τα πράγματα από τη σκοπιά τους; Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί κάνουν τα πράγματα που κάνουν; Ίσως μια μέρα, θα είστε ένοχοι για τα ίδια πράγματα, οπότε προσέξτε να μην τους κρίνετε τόσο σκληρά.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Κωνσταντίνα Παν. Αρβανίτη: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, MSc. Ειδίκευση στη Γνωστική - Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία. Μετεκπαίδευση στην Παιδοψυχολογία - Παιδοψυχιατρική και στις Τεχνικές Διαχείρισης Άγχους & Κατάθλιψης. Συνεδρίες ατομικές κι ομαδικές. Συνεδρίες μέσω Skype.