Ακρόαση άρθρου......

Ο Δεκέμβριος αγαπημένος μήνας λόγω των γιορτών, της διασκέδασης και της ανάπαυλας για τα μικρά παιδιά. Μήνας χαράς και αισιοδοξίας για όλους μικρούς και μεγάλους με τα υπέροχα στολισμένα χριστουγεννιάτικα δέντρα, τα λαχταριστά γλυκά, με τα λαμπάκια, τις μπάλες, τα παραδοσιακά τραγούδια και ένα γενικότερο κλίμα προσφοράς και αγάπης.

Μεγάλος πρωταγωνιστής αυτών των ημερών και αγαπημένος όλων των παιδιών είναι ο Άγιος Βασίλης! ¨

Ερχεται κάθε χρόνο φορτωμένος με δώρα και σκορπίζει χαρά και ευτυχία σε όλα τα παιδιά. Ο Santa Claus των Αμερικανών, ο Father Christmas των Αγγλων, ο Père Noël των Γάλλων, ο Weihnachtsmann των Γερμανών, ο Babbo Natale των Ιταλών, ο Julemanden των Δανών, ο Sinterklaas των Ολλανδών, ή ο Αγιος Βασίλης των Ελλήνων που ζει άλλοτε στον Βόρειο Πόλο και άλλοτε στην Καισαρεία...

Στον Δυτικό κόσμο η ύπαρξη του Άγιου Βασίλη στηρίζεται στη ζωή του Αγίου Νικολάου, που χάρισε στους φτωχούς την περιουσία που κληρονόμησε από τους γονείς του.

Στη χώρα μας ταυτίζεται με το Μέγα Βασίλειο από την Καισαρεία, ο οποίος έκανε πολλά φιλανθρωπικά έργα και όπως αναφέρεται στα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς «κρατά χαρτί και καλαμάρι».

Το σημαντικότερο όλων είναι ότι καταφέρνει να ακούει, να γνωρίζει και τις περισσότερες φορές να πραγματοποιεί τις κρυφές επιθυμίες των παιδιών με έναν μαγικό τρόπο.

Είναι φίλος τους, ένα πρόσωπο που τα αγαπά, τα προσέχει, ενσαρκώνει στη φαντασία τους αυτόν που θα τους χαρίσει ότι ονειρεύονται. Είναι ένα πρόσωπο που ταυτίζεται με την αισιοδοξία, την πίστη και την ελπίδα. Ιδιαίτερα τα πολύ μικρά παιδιά έλκονται από το μυστήριο και τη μαγεία αυτής της υπέροχης ιστορίας καθώς ακόμη βρίσκονται σε έναν κόσμο που είναι στο μεταίχμιο, η ιδέα λοιπόν, του χαμογελαστού, καλοσυνάτου, ασπρομάλλη παππούλη με τα κόκκινα ρούχα και την μακρυά γενειάδα δεν ανατρέπεται ούτε από τα εύλογα ερωτήματα που συχνά ανακύπτουν:

«Πώς χωράει μέσα από την καμινάδα;»,
«Δεν θα καεί που είναι αναμμένο το τζάκι;» ή
«Πως θα μπεί αφου δεν έχουμε τζάκι;» ή
«Πώς δεν θα με ξεχάσει αφού έχει να μοιράσει δώρα σε όλα τα παιδιά;».

Οι πιο «σοβαρές» ερωτήσεις θα έρθουν φυσικά γύρω στην ηλικία των 7 ετών όπου πλέον τα παιδιά έχουν αναπτύξει μια πιο «λογική» σκέψη και ξεκινούν να αμφισβητούν την ιστορία γύρω από τα δώρα και τον ερχομό του Άγιου Βασίλη.

Άστο γι’ αύριο! Ξεπερνώντας την αναβλητικότητα στο χώρο εργασίας
Το διαδικτυακό σεμινάριο διοργανώνεται από το PSYCHOLOGY.GR, με εισηγήτρια την ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια, Άρτεμις Αντωνίου.

Οι γονείς, λοιπόν, αναρωτιούνται «Τι να απαντήσω στο παιδί μου; Ποιό είναι το σωστό;» σε αυτό το σημείο να τονίσουμε ότι δεν υπάρχουν «σωστές» συνταγές, ούτε ειδικά εγχειρίδια οδηγιών για μαζικές αντιμετωπίσεις χειρισμού της κατάστασης.

Καταρχήν, το πιο σημαντικό είναι να διατηρήσετε την ψυχραιμία και την υπομονή σας, να ακούσετε προσεκτικά αυτό που λέει το παιδί σας και ανάλογα με το αναπτυξιακό στάδιο που βρίσκεται να το φέρετε ομαλά στην πραγματικότητα.

Να είστε ξεκάθαροι, δεν χρειάζεται να πείτε ψέματα, μπορείτε να μοιραστείτε με το παιδί σας την αξία και το νόημα αυτής της παράδοσης, άλλωστε αυτό είναι το πιο σημαντικό!

Μπορείτε να τους πέιτε ότι ο Άγιος Βασίλης είναι κάτι διαφορετικό και εκφράζει κάτι μεγαλύτερο από το να τοποθετεί τα δώρα κάτω από το δέντρο και αυτό που κάνει διαρκεί περισσότερο από τη ζωή του καθενός μας. Είναι κάτι πολύ απλό αλλά στην απλότητα του πράγματος έγκειται η σπουδαιότητά του.

Μαθαίνει στα παιδιά πώς να πιστεύουν σε κάτι που δεν έχουν δει ή αγγίξει ποτέ και αλήθεια δεν είναι πολύ σημαντική και ιδιαίτερη αυτή η δουλειά;

Δυστυχώς δεν διάλεξα τους γονείς μου
Σε αυτό το ανατρεπτικό βιβλίο, η έγκυρη κλινική ψυχολόγος Lindsay Gibson αποκαλύπτει την καταστροφική φύση των συναισθηματικά ανώριμων γονέων, τα τοξικά μοτίβα με τα οποία μας έχουν σημαδέψει και μας παρέχει πολύτιμους τρόπους για να θεραπευτούμε

Στην πορεία της ζωής τους τα παιδιά θα χρειαστούν την ικανότητα να πιστεύουν: στον εαυτό τους, στους φίλους, στα ταλέντα τους, στην οικογένεια και σε τόσα άλλα.

Όμως, το πιο αξιοσημείωτο όλων που διδάσκει ο Άγιος Βασίλης είναι ότι θα χρειαστεί να πιστέψουν σε πράγματα που δεν μπορούν να μετρηθούν, σε πιο ουσιαστικές αξίες όπως η αγάπη, η χαρά της προσφοράς και η γενναιοδωρία και η ανθρωπιά, το χαμόγελο και η ευγένεια, αυτές τις σπουδαίες αρετές που θα φωτίσουν μέσα τους τη ζωή, ακόμα και στις πιο σκοτεινές και κρύες στιγμές της.

Ο Άη Βασίλης είναι ένας δάσκαλος όλων αυτών και όλοι εμείς μαθητές του και τώρα το μυστικό είναι αυτό: ότι όλοι εμείς, οι γονείς ή γενικότερα οι «μεγάλοι», τον βοηθάμε κάθε χρόνο να έρθει να φέρει το δώρο του, το οποίο ουσιαστικά είναι η αισιοδοξία και η ελπίδα για κάθε παιδί, για κάθε σπίτι.

Όλοι οι άνθρωποι γεμίζουν την καρδιά τους με χαρά χάρη σ’ εκείνον, άλλωστε η αλήθεια είναι πως όλοι έχουμε ανάγκη την μαγική ιστορία του. Με τις καρδιές γεμάτες και ανοιχτές όλοι μας αναλαμβάνουμε με τη σειρά μας να βοηθήσουμε τον Άη Βασίλη να κάνει μια δουλειά που διαφορετικά θα ήταν αδύνατο να διεκπαιρεωθεί.

Έτσι λοιπόν,όχι, οι γονείς ή οι συγγενείς ή οι νονοί δεν είμαστε ο Άγιος Βασίλης γιατί ο Άγιος Βασίλης είναι αγάπη, μαγεία, ελπίδα και ευτυχία!

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Βιολέττα-Ειρήνη Κουτσομπού - Σύμβουλος Ψ.Υγείας

Βιολέττα-Ειρήνη Κουτσομπού: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Συμβουλευτική-Προαγωγή Ψυχικής Υγείας και Συναισθηματικής Ανάπτυξης-Μέλος της British Psychological Society και της American Psychological Association.