Ακρόαση άρθρου......

Κάνε αυτό που αγαπάς ή αγάπα αυτό που κάνεις. Ευτυχία είναι να ζεις αυτό που ονειρεύεσαι. Αυτό λέγεται ευτυχία. Λέγεται ζωή. Λέγεται αγάπη. Λέγεται σκοπός ζωής, λόγος ύπαρξης. Λέγεται νόημα.

Σ: Πρέπει δηλαδή όλοι να βρουν αυτό που αγαπούν;
Ή να αγαπήσουν αυτό που έχουν βρει, όπως αναφέραμε νωρίτερα.

Τα επίπεδα επιτυχίας

Σ: Ένας επιχειρηματίας πότε είναι επιτυχημένος κατά τη γνώμη σου;

Όταν είναι αυτοδημιούργητος. Δηλαδή έχει πετύχει με τις δικές του δυνάμεις να έχει ένα εισόδημα μέσα από τη δουλειά του, η οποία με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο ευεργετεί τους υπόλοιπους. Έχε υπόψη σου ότι αν αναπτύξει με τις δικές του δυνάμεις την επιχείρηση που βρήκε έτοιμη, μπορεί να θεωρηθεί αυτοδημιούργητος. Το εισόδημα από την εργασία του πρέπει να του επιτρέπει να ικανοποιεί τις δικές του ανάγκες και των δικών του ανθρώπων, ακόμη και αν σταματήσει να δουλεύει.

Δηλαδή να χτίσει ένα παθητικό εισόδημα. Αυτό είναι το πρώτο επίπεδο επιτυχίας του επιχειρηματία.

Το δεύτερο επίπεδο επιτυχίας του επιχειρηματία είναι να αγαπάει τόσο τη δουλειά του, που ενώ δεν χρειάζεται να δουλεύει, εκείνος να συνεχίζει. Μόνο εκείνος που έχει την επιλογή να μη δουλεύει και  αποφασίζει να συνεχίσει μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι πραγματικά ευτυχισμένος με τη δουλειά του.

Το πρώτο επίπεδο ευτυχίας του επιχειρηματία επομένως είναι ίδιο με το δεύτερο επίπεδο επιτυχίας του. Να αγαπάει δηλαδή τη δουλειά του.

Ευτυχία, επιτυχία και ικανοποίηση

Σ: Ποιο είναι το δεύτερο επίπεδο ευτυχίας του;

Το δεύτερο επίπεδο ευτυχίας του επιχειρηματία, όπως και οποιουδήποτε ανθρώπου, είναι να έχει έναν σύντροφο που αγαπά και τον αγαπάει, μια οικογένεια που τον στηρίζει και τη στηρίζει, φίλους που τον σέβονται και τους σέβεται, τους εκτιμά και τον εκτιμούν. Να έχει κάτι απ’ όλα αυτά, αν όχι όλα.

Άστο γι’ αύριο! Ξεπερνώντας την αναβλητικότητα στο χώρο εργασίας
Το διαδικτυακό σεμινάριο διοργανώνεται από το PSYCHOLOGY.GR, με εισηγήτρια την ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια, Άρτεμις Αντωνίου.

Να χαίρει εκτίμησης στην κοινωνία, να ενδιαφέρεται για τα κοινά, τον πλανήτη, τον κόσμο. Μέσα από τη δουλειά του και από τη ζωή του να προσφέρει στους άλλους.

Σκέψου λίγο ποιους ανθρώπους θαυμάζουμε, αναγνωρίζουμε, αγαπάμε, ακόμη κι αν δεν τους γνωρίζουμε προσωπικά.

Όσους κατάφεραν μέσα από τη δραστηριότητά τους να έχουν θετική επίδραση σε πολλούς ανθρώπους. Είτε πρόκειται για τον Στιβ Τζομπς της Apple είτε για τη Μητέρα Τερέζα, αναγνωρίζουμε εκείνους που πρόσφεραν σε πολλούς.

Για να έχουμε θετική επίδραση στους άλλους, και πριν φτιάξουμε τη νέα Apple, ας ξεκινήσουμε από τα απλά: μια αγκαλιά, ένα χαμόγελο, έναν καλό λόγο, μια «συγγνώμη», ένα «ευχαριστώ», ένα «χάρηκα», ένα «σ’ αγαπώ», ένα «μπράβο».

Αυτό που τελικά προσφέρει τη μεγαλύτερη ικανοποίηση είναι το να βρίσκουμε τρόπους να προσφέρουμε αξία στους συνανθρώπους μας μέσα από τη δουλειά μας και την προσωπική μας δραστηριότητα.

Δυστυχώς δεν διάλεξα τους γονείς μου
Σε αυτό το ανατρεπτικό βιβλίο, η έγκυρη κλινική ψυχολόγος Lindsay Gibson αποκαλύπτει την καταστροφική φύση των συναισθηματικά ανώριμων γονέων, τα τοξικά μοτίβα με τα οποία μας έχουν σημαδέψει και μας παρέχει πολύτιμους τρόπους για να θεραπευτούμε

Είναι ο μόνος τρόπος να λάβουμε αγάπη και να έχουμε θετική επίδραση στον κόσμο.

Προσφορά και αγάπη

Η αγάπη, η πρόοδος και η εκπλήρωση του σκοπού της ζωής είναι ανώτερες ανάγκες, που όταν ικανοποιούνται, οδηγούν στην ευτυχία. Χωρίς αυτές τίποτα δεν έχει αξία.

Ο κόσμος έχει ανάγκη από ανθρώπους που προσφέρουν περισσότερα από όσα λαμβάνουν. Μόνο ένας γεμάτος άνθρωπος μπορεί να προσφέρει. Γεμάτος είναι ένας άνθρωπος ο οποίος αγαπάει αυτό που κάνει.

Ο κόσμος έχει ανάγκη από ανθρώπους οι οποίοι αγαπάνε αυτό που κάνουν. Όταν κάνουμε αυτό που αγαπάμε, νιώθουμε ευτυχισμένοι, αλλάζουμε εμείς προς το καλύτερο, άρα αλλάζει ολόκληρος ο πλανήτης. Όταν αλλάζει ένα μικρό κομμάτι ενός μεγάλου συνόλου, αλλάζει το μεγάλο σύνολο.

Η επίδραση όμως είναι ακόμη μεγαλύτερη. Γιατί όταν εμείς είμαστε πιο ευτυχισμένοι, όταν εμείς κάνουμε αυτό που αγαπάμε, όταν εμείς προσφέρουμε, όταν εμείς αλλάζουμε δηλαδή, εμπνέουμε κι άλλους να το κάνουν. Το ίδιο συμβαίνει και όταν προσφέρουμε ο ένας στον άλλον. Η προσφορά είναι ένας υγιής ιός...

Αλλάζοντας τον κόσμο μέσα μας, αλλάζουμε τον κόσμο. Και αλλάζοντας τον κόσμο, αλλάζει ο κόσμος μέσα μας. Η αλλαγή ξεκινά από μας. Άλλωστε, οι άλλοι είμαστε εμείς, αλλά δεν το ξέρουμε ακόμα. Αν αλλάξουμε εμείς, αλλάζουν όλοι.

Ευτυχία ή επιτυχία; Ή μήπως και τα δύο;

Σ: Με εμπνέουν τα λόγια σου, Αλκίνοε. Στ’ αλήθεια με εμπνέουν. Έχω όμως μια απορία, το να είμαστε ευτυχισμένοι δεν σημαίνει ότι θα πετύχουμε λιγότερα πράγματα; Θέλω να πω μήπως αυτή η θεώρηση κρύβει τον κίνδυνο να μείνουμε στάσιμοι;

Η πρόοδος είναι βασικό συστατικό της ευτυχίας, Συνοδοιπόρε. Πάντα θα θέλεις να πας πιο πέρα, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο.

Το απόσπασμα είναι από το βιβλίο Να ευτυχήσω για να πετύχω ή Να πετύχω για να ευτυχήσω; του Νικόλα Σμυρνάκη και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Σχετικά με το βιβλίο : Να ευτυχήσω για να πετύχω ή να πετύχω για να ευτυχήσω

Ήρθαμε σ’ αυτόν τον κόσμο για να εκπληρώσουμε τον σκοπό της ζωής μας. Στο ταξίδι μας αυτό να προοδεύουμε, να δίνουμε, να παίρνουμε αγάπη και να κάνουμε τον κόσμο ομορφότερο.

Τι κοινό μοιράζονται ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, ο Μιχαήλ Άγγελος, ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο, ο βιβλικός Δαβίδ, ο Αριστοτέλης Ωνάσης, ο Πάμπλο Πικάσο και... ΕΣΥ;

Η φιλοσοφία επιτυχίας και ευτυχίας του Ανθρώπου στο ΝηΣί (IslandofMan Success Philosophy) του Νικόλα Σμυρνάκη, που έχει εμπνεύσει και βοηθήσει χιλιάδες ανθρώπους ως τώρα, ξεδιπλώνεται μέσα από την αφήγηση του ήρωα Αλκίνοου, ενός μέντορα πρωθυπουργών μεγάλων χωρών, ολυμπιονικών, ηθοποιών του Χόλιγουντ, δισεκατομμυριούχων και συμβούλων πολυεθνικών.

  • Είναι άραγε ένας τέτοιος άνθρωπος αψεγάδιαστος, άφθαρτος και πάντα χαρούμενος;
  • Τι γίνεται όταν εμφανίζεται ο παλιός αρνητικός του εαυτός, ο Χ;
  • Πώς θα εξελιχθεί η μάχη ανάμεσα στο καλό και το κακό, ανάμεσα στη θετική και την αρνητική πλευρά ενός ανθρώπου που θαυμάζει ολόκληρος ο πλανήτης;
  • Άραγε, το σκοτάδι και το φως ενός τόσο επιτυχημένου ανθρώπου διαφέρει απ’ αυτό που όλοι κρύβουμε μέσα μας; Η πάλη μας για να αναδείξουμε το φως διαφέρει από τη δική του;

Ένα βιβλίο που συνδυάζει τη φιλοσοφία, την προσωπική ανάπτυξη και τον μύθο, βασισμένο στην εμπειρία του Νικόλα μέσα από τη δουλειά του με άτομα, ομάδες, επιχειρήσεις και οργανισμούς. Το βιβλίο αυτό βάζει τον αναγνώστη στη διαδικασία να συμμετέχει ενεργά όχι απλώς στην ανάγνωση, αλλά -όσο κι αν αυτό φαίνεται παράξενο- στη συγγραφή του έργου.

Ίσως είναι το μοναδικό βιβλίο που φτάνει σε ένα νέο τέλος κάθε φορά που το διαβάζει κάποιος.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Χρύσα Πράντζαλου

e psy logo twitter2Τμήμα Σύνταξης της Πύλης Ψυχολογίας Psychology.gr
Επιμέλεια και συγγραφή άρθρων, μετάφραση & απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.