Έρωτας

Στην αρχαιοελληνική σύλληψη, ο Ερωτας πολιτογραφείται ως γιος του Πόρου και της Πενίας, φέρει το στίγμα της έλλειψης, της ένδειας. Πηγή της ακαταμάχητης ισχύος του είναι το ανεξάντλητο κοίτασμα της έλλειψης…

Αποκτήστε από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας, το σχετικό βιβλίο Η μαγεία του έρωτα

Ο αληθινός έρωτας αφορά τον εαυτό μας

Αυτό που διακυβεύεται στο επίπεδο του έρωτα, έχει να κάνει με την έλλειψη, η οποία λειτουργεί ως αρχή ερωτικοποίησης και επιθυμητότητας ενός αντικειμένου. Για να ερωτευθείς, πρέπει να παραδεχτείς την έλλειψη σου, να αναγνωρίσεις ότι χρειάζεσαι τον άλλον, να τοποθετήσεις σε εκείνον μια αλήθεια για τον εαυτό σου…

Ο αληθινός έρωτας, απευθύνεται σε αυτόν που νομίζεις πως γνωρίζει την αληθινή αλήθεια σου.

Ο αληθινός έρωτας αφορά στην έκπληξη με την αποδεχόμαστε μια υπόσχεση αναπλήρωσης για ό,τι μας λείπει.

Ζούμε μέσα στην αυταπάτη… Η σαγήνη παραγκωνίζει τη λογική και η επεξεργασία των δεδομένων είναι σε αποκλειστική συνάρτηση με την ερωτική έλξη και την απόλαυση. Στη διαδικασία του έρωτα, η εξιδανίκευση του άλλου παίζει πρωτεύοντα ρόλο και οι προβολές είναι επαναλαμβανόμενες. Προβάλλουμε, στον άλλον, τον ιδανικό μας εαυτό και έτσι μέσω εκείνου, εξυψωνόμαστε, ταυτιζόμενοι με το αντικείμενο του έρωτά μας…. Γινόμαστε αυτό που θα επιθυμούσαμε.

Ο αμοιβαίος έρωτας και τι σημαίνει για έναν άνδρα και τι για μια γυναίκα

«Ο έρωτας είναι πάντα αμοιβαίος» έλεγε ο Ζακ Λακάν αναφερόμενος στο πάρε – δώσε του έρωτα. Είναι αμοιβαίος γιατί, η αγάπη που έχω για τον άλλο, είναι το ανταποδοτικό αποτέλεσμα του αιτίου της αγάπης που είναι για μένα. Σημαίνει πως ερωτεύομαι τον άλλον επειδή υπάρχει κάτι σε αυτόν που μου γεννά αυτό το αίσθημα... Αυτό δε σημαίνει, σε καμία περίπτωση, πως κάποιος θα ανταποκριθεί στον έρωτα του άλλου ωστόσο, όταν συμβαίνει είναι της τάξεως του θαύματος.

Η επιλογή του ερωτικού αντικειμένου βασίζεται στο αίτιο της επιθυμίας. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό ή ένα σύνολο χαρακτηριστικών που οδηγούν το άτομο να επιλέξει και εξαρτάται από την μοναδική προσωπική ιστορία του καθενός. Η θεμελίωση του έρωτα βασίζεται σε μικρά πράγματα, σε ‘’υπέροχες συμπτώσεις’’.

Ιδιαίτερα για τους άνδρες, η παρουσία τέτοιων αιτιών επιθυμίας είναι συχνή και σχεδόν απαραίτητη για να πυροδοτηθεί η διαδικασία του έρωτα. Από την άλλη πλευρά, η γυναικεία επιθυμία αφορά περισσότερο στην ίδια την επιθυμία. Μια γυναίκα θέλει να αγαπηθεί, θέλει να είναι επιθυμητή και η παραδοχή του έρωτα από την πλευρά ενός άνδρα, η εκφορά ενός ερωτικού λόγου, συχνά αποτελεί sine qua non για την εκδήλωση της γυναικείας αγάπης. Ο άνδρας και η γυναίκα δεν περιμένουν το ίδιο πράγμα.

Ο έρωτας είναι μια ιστορία φαντασιωτική… αφορά περισσότερο στην εικόνα του άλλου, στην όψη που αποκτά όταν αντικατοπτρίζεται στο βλέμμα μας, σε ό,τι υποθέτουμε στον άλλον.

Η αλήθεια του έρωτα, δεν ταυτίζεται την αλήθεια της πραγματικότητας. Η αλήθεια του έρωτα αφορά αυτό που δεν μπορώ ν’ αντέξω, αυτό που αδυνατώ να δω για μένα, αφορά μια έκπληξη, αφορά δύο σώματα.

Αυτό είναι το δράμα του έρωτα…. «το σώμα μου μπερδεμένο με το δικό σου»…

Συγγραφή Άρθρου

Χατζηανδρέου Μαίρη - Ψυχολόγος

Χατζηανδρέου Μαίρη: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Η Χατζηανδρέου Μαίρη είναι ψυχολόγος και διατηρεί ιδιωτικό γραφείο στα Εξάρχεια. Έχει μετεκπαιδευτεί στην Κλινική Ψυχοπαθολογία, στην Παιδοψυχολογία-Παιδοψυχιατρική και στην ψυχαναλυτική θεραπεία Λακανικού Προσανατολισμού.

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Η επανάσταση της ανορεξίας
Νευρογενής Ανορεξία

Το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, οι κλινικές αναφορές στην ψυχογενή ανορεξία την προσεγγίζουν ως νόσο ψυχικής αιτίας. Ο Sir William Gull, το 1873 εκθέτει 3 περιπτώσεις εισάγοντας τον όρο “anorexia nervosa” , ενώ την ίδια χρονιά ο Ernest Charles Lasegue, ανακοινώνει τα πορίσματά του για τη διαγνωστική οντότητα που ονομάζει “anorexie husterique”, επισημαίνοντας τα ψυχολογικά συμπτώματα των ασθενών και το ρόλο που παίζει η εμπλοκή της οικογένειας στη διαμόρφωση και διάγνωση της διαταραχής.

Μητέρα - Γυναίκα: Πέρα από τα στερεότυπα για το ρόλο της μητέρας
Μητέρα και Γυναίκα

Σε μια εποχή που η σεξουαλικότητα αποσυνδέεται πλήρως από την τεκνοποίηση και η ένωση δυο σωμάτων δεν αποτελεί αναγκαία συνθήκη για τη γέννηση ενός παιδιού, η επιθυμία του να «έχει» μια γυναίκα ένα παιδί, αναδεικνύεται καθοριστική.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

* απαιτούμενα πεδία
Ενδιαφέροντα * :
0
Shares