Υπογονιμότητα

Υπογονιμότητα.. Μία πολύ συχνή κατάσταση, πολύ πιο συχνή από ότι πολλά ζευγάρια θέλουν να παραδεχτούν, με την οποία μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπο ένα ζευγάρι.

Το 10-15% των ζευγαριών σε όλον τον κόσμο αντιμετωπίζει προβλήματα υπογονιμότητας (Deka & Sharma, 2010), με ένα επιπλέον 20% να αντιμετωπίζει αναίτια υπογονιμότητα (Anderson et al, 2010).

Περισσότερα από 40 χρόνια έχουν περάσει.. Το 1978 γεννήθηκε το πρώτο παιδί με τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης και από τότε μέχρι σήμερα η εξέλιξη των πρωτοκόλλων, η προσαρμογή της διαδικασίας στις ανάγκες του ζευγαριού, η διερεύνηση των ψυχολογικών παραγόντων, η βελτίωση της φαρμακευτικής αγωγής για να υπάρχουν λιγότερες παρενέργειες είναι συνεχείς..

Υπογονιμότητα λοιπόν.. Μία κατάσταση που συχνά δοκιμάζει τις αντοχές ενός ζευγαριού και μπορεί να σχετιστεί με υψηλά επίπεδα άγχους, με αίσθημα απώλειας, με ανάπτυξη φόβου, με καταθλιπτική συμπτωματολογία, με θυμό, με αίσθημα κόπωσης και εξάντλησης, αλλά και με προβλήματα στη σχέση του ζευγαριού.

Ποιοι είναι οι επιβαρυντικοί παράγοντες

Η αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα, η επανάληψη της διαδικασίας, η συχνή παρακολούθηση δεικτών, συχνά η χρονιότητα, οι πολυάριθμες κλινικές εξετάσεις είναι μόνο μερικοί από τους παράγοντες που επιδεινώνουν την κόπωση και το ήδη υπάρχον στρες.

Τις περισσότερες φορές το ζευγάρι εστιάζει στα αναπάντητα γιατί και στην κατανόηση του προβλήματος, προσπαθώντας ταυτόχρονα να διαχειριστεί το φόβο του και το άγχος του για το μέλλον.

Ταυτόχρονα, επιβαρυντικοί παράγοντες για ένα ζευγάρι είναι στοιχεία προσωπικότητας, η ηλικία, η ύπαρξη παιδιών στο φιλικό περιβάλλον και η σύγκριση με αυτούς, η αγχώδης συμπεριφορά, η απουσία υποστηρικτικού περιβάλλοντος, τα οικονομικά προβλήματα αλλά και η πίεση από γονείς ή φίλους.

Επιπτώσεις στη σχέση του ζευγαριού

Η υπογονιμότητα φέρνει στην επιφάνεια και πιθανά προβλήματα στη σχέση του ζευγαριού και θέματα αυτό-εκτίμησης. Ως εκ τούτου, μπορεί είτε η γυναίκα είτε ο άνδρας να θεωρεί τον εαυτό του υπεύθυνο για την κατάσταση που βιώνουν, να νιώθει ανεπάρκεια, ενοχές και τύψεις, να γίνεται δυσλειτουργικός, επιθετικός ή να επικρατεί το αίσθημα της θλίψης και ένας από τους δύο να βιώνει περιόδους έντονης άρνησης.

Η αλήθεια είναι ότι η καλή ψυχολογία είναι ένας σύμμαχος στη διαδικασία της σύλληψης για ένα ζευγάρι, καθώς η αποτυχημένη προσπάθεια μπορεί:

 • να προκαλέσει απαισιοδοξία για το μέλλον,
 • να επαναφέρει προβλήματα και συμπεριφορές του παρελθόντος,
 • να προκαλέσει ανηδονία
 • να μειωθεί η ερωτική επιθυμία στο ζευγάρι

Τι μπορεί όμως να βοηθήσει

Τι θα βοηθούσε λοιπόν ένα ζευγάρι στην προσπάθεια σύλληψης;

 • Μία καλή σχέση και μία σωστή, ουσιαστική επικοινωνία ανάμεσα στο ζευγάρι, είναι απαραίτητα στοιχεία για να μπορεί το ζευγάρι να αντιμετωπίσει το στρες της διαδικασίας
 • Στην προσπάθεια τεκνοποίησης το ζευγάρι πρέπει να είναι απόλυτα ενωμένο. Δεν πρέπει να εστιάσει ποιος αντιμετώπισε το πρόβλημα. Δεν είναι θέμα απόδοσης ευθυνών, είναι θέμα κοινής αντιμετώπισης. Πλέον το ζευγάρι θα πρέπει να αντιμετωπίζει το πρόβλημα ως ένας και όχι ως δύο..
 • Η διατήρηση προσωπικού χρόνου του καθενός είναι απαραίτητη για να μπορεί να υπάρχει αγχόλυση
 • Η απουσία συνεχόμενων συζητήσεων που να εστιάζουν μόνο στην υπογονιμότητα, σε ιατρικά θέματα, σε εξετάσεις, στο παιδί. Οι εμμονικές συζητήσεις αντί να βοηθούν το ζευγάρι να βρίσκει λύσεις, προκαλούν επιπρόσθετο άγχος
 • Η σωματική εκτόνωση είναι πάντα βοηθητική στη διαχείριση του άγχους
 • Η σχέση εμπιστοσύνης με το γιατρό και τον ψυχολόγο είναι απαραίτητοι πυλώνες γι’ αυτή τη διαδικασία. Η αμφισβήτηση του γιατρού και οι συνεχείς αλλαγές του θεράποντος γιατρού, καλλιεργούν ένα αίσθημα άγχους και αποσταθεροποίησης, και λειτουργούν επιβαρυντικά

Η διαδικασία της σύλληψης είναι μία επώδυνη διαδικασία, καθώς σχετίζεται με υψηλά επίπεδα άγχους και κόπωσης.. Τα αρνητικά σενάρια κυριαρχούν, το ίδιο και ο φόβος, όπως και οι ενοχές μας..

Ας δημιουργήσουμε λοιπόν γύρω μας ένα ασφαλές περιβάλλον, με ανθρώπους που θα μας υποστηρίξουν και θα μας κάνουν να νιώσουμε εμπιστοσύνη..

Οι σύμμαχοι είναι πάντα πολύτιμοι στη ζωή μας.. Αρκεί να τους αφήσουμε να μας βοηθήσουν.

Συγγραφή Άρθρου

Σολταρίδου Ελένη - Ψυχολόγος

Σολταρίδου Ελένη: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

 • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
 • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
 • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχολόγος, Msc, με γραφείο σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.  Υποψήφια διδάκτωρ Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Εξειδίκευση στη Διαχείριση Αγχωδών Διαταραχών και στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία.

google news iconΗ Πύλη Ψυχολογίας είναι εγκεκριμένος εκδότης (Publisher) στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε πρόσβαση σε όλη την αρθρογραφία καθώς και άμεση ενημέρωση για έρευνες ψυχολογίας και θέματα που αφορούν την επικαιρότητα ψυχολογίας και ψυχικής υγείας: Πύλη Ψυχολογίας - Google News

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Παλεύοντας μόνιμα για την αποδοχή των άλλων
αποδοχή

Αποδέχομαι εμένα, την αξία μου, αυτά που καταφέρνω, αποδέχομαι τα ελαττώματά μου αλλά και τα προτερήματά μου. Αποδέχομαι την γυμνή εικόνα μου μπροστά στον καθρέφτη και νιώθω όμορφη/όμορφος, νιώθω αίσθημα ικανοποίησης για εμένα και τα επιτεύγματά μου, χωρίς να υπάρχει το «αλλά» στην πρότασή μου, που ουσιαστικά θα ακυρώσω τον ίδιο μου τον εαυτό.

Υπαρξιακά αδιέξοδα και κορωνοϊός
υπαρξιακά ερωτήματα

Επίμονη κινητοποίηση σκέψεων, εγκλωβισμός μέσα στο σπίτι, υπερένταση, θυμός, ιεροτελεστίες καθαριότητας, άγχος και αβεβαιότητα για το μέλλον, αδυναμία ελέγχου ή πρόβλεψης όσων πρόκειται να συμβούν, οικονομικές ανησυχίες, εμμονική παρακολούθηση ειδήσεων και αίσθημα ανηδονίας για κάποιους.

Ψυχοσωματικά, καθημερινότητα & Κορωνοϊός
ψυχοσωματικά συμπτώματα

Μία περίοδος αλλαγών... μια στρεσογόνα περίοδος, που όμοια της δεν έχουμε ξαναζήσει. Μια περίοδος η οποία θα φέρει πολλούς στα όρια των ψυχικών τους αντοχών. Μια περίοδος κατά την οποία θα μείνουμε μέσα στο σπίτι και πιθανώς θα επιβαρύνει τις σχέσεις μας, την οικονομική μας κατάσταση.

Άγχος και κορωνοϊός
Άγχος κορωνοϊός

Κορωνοϊός COVID-19... Ένας ιός που μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, κυρίως μέσω του αναπνευστικού με σταγονίδια από το φτέρνισμα, το βήχα ή την εκπνοή. Ένας ιός, που όπως κάθε ερέθισμα το οποίο δεν γνωρίζουμε μπορεί να προκαλέσει απουσία ελέγχου, έντονο άγχος, φόβο για το μέλλον.

Εγγραφή στο Newsletter

Απεχθανόμαστε το Spam! Στην 1η λίστα, θα λαμβάνετε emails από την Πύλη Ψυχολογίας για επιλεγμένα άρθρα ψυχολογίας. Στη 2η λίστα, θα λαμβάνετε προτάσεις βιβλίων ψυχολογίας. Στην 3η λίστα, κάντε εγγραφή μόνο αν είστε επαγγελματίας ψυχικής υγείας.

0
Shares