Ακρόαση άρθρου......

Για πολλούς είναι σημαντικός, στη ζωή τους, ο τρόπος που σχετίζονται, ιδιαίτερα με το σύντροφό τους. Μάλιστα, αρκετοί μέσα από τη σχέση τους, από έναν επιτυχημένο γάμο και την απόκτηση ενός παιδιού, νοηματοδοτούνε το λόγο ύπαρξης τους.
Έχουν υπάρξει φορές που νιώθετε ότι τα πράγματα δεν είναι όπως θα θέλατε; Ίσως κάτι από τα παρακάτω να είναι η αιτία. Εσείς βλέπετε τον εαυτό σας σε κάποιο από αυτά;

Ποια σημεία πρέπει να προσέξετε για να πετύχει η σχέση σας;

Υπάρχουν, άραγε, παράγοντες που αποτρέπουν μία πετυχημένη σχέση; Πράγματα που μπορεί να κάνετε να τα θεωρείτε άνευ σημασίας και τελικά να επηρεάζουν τη σχέση σας;

Παρακάτω, θα δούμε κάποιες παραμέτρους που μπορεί να γίνουν εμπόδιο σε μία πετυχημένη σχέση.

Αποδοχή της διαφορετικότητας

Μία σχέση μοιάζει με τη συγχώνευση δύο διαφορετικών κόσμων. Δύο άνθρωποι μεγαλωμένοι σε διαφορετικό πλαίσιο, με διαφορετικές αξίες, τρόπο ζωής και με διαφορετικές προσωπικότητες. Αυτά από μόνα τους μπορεί να είναι λόγοι για να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις.

Αφιερώνετε το χρόνο και την ενέργεια που χρειάζεται για να «δουλέψετε» πάνω στα διαφορετικά κομμάτια που έχετε ή προχωράτε σε ερμηνείες, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα;

Η πίστη στο σύντροφό σας και η διάθεση για επικοινωνία, μπορούν να βοηθήσουν στην εγγύτητα. Εδώ κρύβεται μία τεράστια ευκαιρία για να χτίσετε ένα γερό δεσμό ανάμεσά σας. Η επικοινωνία είναι το μέσο για να μπορέσετε να «δείτε» πραγματικά τον σύντροφό σας.

Αποφυγή της επικοινωνίας

Έχετε ποτέ πιάσει τον εαυτό σας να μοιράζεται σε ένα φίλο τι σας ενοχλεί στη σχέση σας αλλά δεν το έχετε πει στο σύντροφό σας; Τι σας κάνει να αποφεύγετε να το πείτε; Εκφράζετε τις σκέψεις σας ή μοιάζει να είναι κάτι δύσκολο;

Ίσως ήρθε η ώρα να αφιερώσετε χρόνο στη σχέση σας και να εκφράσετε αυτά που θέλετε. Ο μόνος τρόπος για να βοηθήσετε τον σύντροφό σας να καταλάβει τι σας συμβαίνει και να μπορέσει να σας βοηθήσει, είναι να γνωρίζει. Μοιραστείτε μαζί του αυτό που σκέφτεστε και δώστε την ευκαιρία στον σύντροφό σας να κάνει κάτι για αυτό.

Βάζοντας προτεραιότητες

Ζητήματα Ηθικής και Δεοντολογίας στην Άσκηση της Ψυχοθεραπείας
Κύκλος Σεμιναρίων για Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας | Γενική είσοδος: 35 ευρώ

Θεματικές Ενότητες: Διπλές σχέσεις θεραπευτή – θεραπευόμενου | Ψυχική ανθεκτικότητα του θεραπευτή | Υπέρβαση – παραβίαση ορίων στην ψυχοθεραπευτική σχέση | Ειδικές προκλήσεις στην ψυχοθεραπεία | Ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας | Διαχείριση εξω-θεραπευτικών πληροφοριών | Διατήρηση και άρση του απορρήτου

Σε μία εποχή όπως η σημερινή που ζείτε, με γρήγορους ρυθμούς και χωρίς χρόνο για να αφομοιωθούν όλα αυτά που συμβαίνουν, πιθανόν να υπάρχει ανάγκη για να θέσετε προτεραιότητες. Αφιερώνετε περισσότερο χρόνο σε άλλες δραστηριότητες (π.χ. στη δουλειά) από ότι στο σύντροφό σας; Δείχνετε στον σύντροφό σας πόσο σημαντικός είναι για εσάς; Οι πράξεις σας βοηθούν ώστε να εισπράττει το ενδιαφέρον σας; Ένα μήνυμα, μια γλυκιά λέξη, ένα γρήγορο τηλεφώνημα μέσα στην ημέρα που λέει απλά «σε σκεφτόμουν και θέλω να το ξέρεις», μπορούν να δείξουν στον σύντροφό σας πόσο σημαντικός είναι για εσάς.

Πόσο ψηλά στη λίστα προτεραιότητας σας βρίσκεται ο σύντροφός σας;

Μπορείτε να καταγράψετε σε ένα χαρτί με σειρά προτεραιότητας (σημαντικότητας) τους ανθρώπους της ζωής σας; Ο σύντροφός σας σε πια θέση είναι;

Όλοι οι άνθρωποι έχουν ανάγκη φροντίδας και αναγνώρισης, ειδικά από το σύντροφό τους. Πολλοί επιλέγουν να μην εκφράσουν ποτέ, ότι θα ήθελαν να εισπράττουν από εσάς αυτή την αναγνώριση. Σε βάθος χρόνου, ενδεχομένως να το βιώσει σαν απόρριψη κι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απομάκρυνση από εσάς.

Να εστιάζω στο μέλλον και όχι στη σχέση

Έχετε ποτέ αντιληφθεί να αναρωτιέστε εάν θα συνεχίσετε να είστε μαζί με τον σύντροφό σας και στο μέλλον; (π.χ. τον επόμενο μήνα ή έτος;).

Τι να ΜΗΝ περιμένω από την ψυχοθεραπεία μου;
3ωρο Online βιωματικό εργαστήριο του PSYCHOLOGY.GR

Θεματικές Ενότητες: Τι είναι για μένα η ψυχοθεραπεία, τι περιμένω από αυτήν τη διαδικασία; | Τι περιμένω από τον ψυχοθεραπευτή μου; | Ποια είναι τα όριά της ψυχοθεραπείας; | Πώς αντιλαμβάνομαι αν με ωφελεί ή αν τη χρησιμοποιώ ως άλλοθι για να μένω στην ουσία στάσιμος;

Ζείτε στο παρόν την κάθε στιγμή; Ή χτίζετε σχέδια για το μέλλον, χάνοντας πράγματα στο παρόν; Αυτό, μπορεί να οδηγήσει σε μία αγωνία και ένα άγχος για το μέλλον και πολλές φορές μπορεί να ωθήσει τον σύντροφό σας στην απομάκρυνση.

Προσπαθείτε να ερμηνεύσετε την κάθε κίνηση ή σκέψη του συντρόφου σας εστιάζοντας στο μέλλον;

Με αυτό τον τρόπο χάνετε την επαφή με το σύντροφό σας στο σήμερα. Στερείστε τη χαρά του σήμερα και χωρίς να το καταλαβαίνετε χτίζετε την αβεβαιότητα του αύριο που ενδεχομένως μπορεί να οδηγεί και σε απογοήτευση. Ο σύντροφός λαμβάνει αυτά τα σημάδια και χωρίς να το θέλετε τον απομακρύνετε.

Εγκαταλείποντας τον σύντροφό σας ή τη σχέση σας

Δεν είναι λίγες οι φορές που είτε εσείς είτε ο σύντροφός σας έρχεστε αντιμέτωποι με διάφορες δυσκολίες, προκλήσεις και προβλήματα. Αυτές είναι οι στιγμές που ο σύντροφός σας χρειάζεται περισσότερο από ποτέ να είσαστε δίπλα του, να μπορείτε να κατανοήσετε τη διαδικασία στην οποία βρίσκεται και τελικά να τον στηρίξετε.

Εσείς στηρίζετε το σύντροφό σας;

Η δική σας θετική διάθεση και στάση θα βοηθήσει να ανταπεξέλθει στις δύσκολες καταστάσεις. Εάν όμως νιώσει μόνος κι αβοήθητος αυτό θα οδηγήσει στην απομόνωσή του.

Επενδύοντας στη σχέση

Σίγουρα, θα υπάρχουν κι άλλες πιθανές αιτίες που μπορεί να επηρεάζουν την επιτυχή πορεία μιας σχέσης σε βάθος χρόνου. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο στο χτίσιμο μιας επιτυχημένης σχέσης και ένας ειδικός ψυχικής υγείας μπορεί να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Το παραπάνω κείμενο έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε θεωρείται εργαλείο διάγνωσης ή πολύ περισσότερο δεν αποτελεί υπόδειξη συμβουλευτικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστά σε καμία περίπτωση την επαφή με τον θεραπευτή και την δημιουργία ενός συμβουλευτικού πλαισίου.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Παναγιώτης Εμμανουηλίδης - Σύμβουλος Ψ.Υγείας

Παναγιώτης Εμμανουηλίδης: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας , Συντονιστής ομάδων σχολών γονέων. Μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Συμβουλευτικής (Ε.Ε.Σ.) και της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Συμβουλευτικής (E.A.C.). Ατομική Συμβουλευτική εφήβων κι ενηλίκων. Συμβουλευτική ζεύγους, Ομάδες αυτογνωσίας, Ομάδες σχολών γονέων. Θεραπεία παρουσία πιστοποιημένου σκύλου θεραπείας