Ακρόαση άρθρου......

Tο μεγαλείο της ύπαρξής μας κρύβεται στο απρόσμενο, στην εναλλαγή της χαράς και της λύπης, στις δοκιμασίες που όλοι μας καθημερινά περνάμε. Μοιάζει με κινηματογράφο η ζωή.

Εναλλάσσονται πρόσωπα, σκηνές, καταστάσεις με πρωταγωνιστές εμάς. Αν εμείς είμαστε φωτεινοί το έργο είναι λαμπρό αρκεί να θυμόμαστε πως τέλος δεν υπάρχει.

Η ζωή είναι γεμάτη ευκαιρίες για εξέλιξη

Υπάρχει μόνο εξέλιξη και συνεχόμενη αρχή. Αν η πορεία μας είναι περιστρεφόμενη γύρω από την προσφορά, τα όνειρα, τη θυσία, την Αγάπη, την ελπίδα διαρκώς θα ομορφαίνει αν όμως είναι καταδικασμένη να κινείται μόνο γύρω από εμάς συνεχώς θα μας καταπίνει.

Μπορεί να σε πληγώσουν, να αδιαφορήσουν για σένα όμως να θυμάσαι πως αυτό δε σε φθείρει, δε σε μειώνει, δε σε εξευτελίζει γιατί εκεί κρύβεται το μεγαλείο της ψυχής σου,  σε ο,τιδήποτε σε ενοχλεί να απαντάς με συγχώρηση. 

Και μην ξεχνάς πως οι ευκαιρίες μοιάζουν με αλεξίπτωτα. Αν ρισκάρεις τους φόβους σου και ανοίξεις διάπλατα τα φτερά σου στο ανέλπιστο απλώνονται γύρω σου σαν ομπρέλα και σε σώζουν.

Αν όμως δειλιάσεις να τολμήσεις είναι σαν να μην σου δόθηκαν ποτέ. Το πιο δύσκολο είναι να μην καταφέρνεις να δικαιολογηθείς στον ίδιο σου τον εαυτό. Γιατί εσύ πάντα γνωρίζεις τη δική σου αλήθεια. Ξέρεις πού φταις. Τα λάθη είναι για τους ανθρώπους αλλά οι άνθρωποι δεν προορίζονται για τα λάθη.

Αν ξεχαστούν και μείνουν σε αυτά θα κολλήσουν πάνω τους σαν μαγνήτης. Αν όμως γρήγορα πετάξουν σαν αποδημητικά πουλιά μακριά τους θα λυτρωθούν. Η ζωή μοιάζει με ένα φτερό. Ανάλαφρη, αθόρυβη, ήσυχη. Ακόμη, όμως, και το φτερό αυτό ως κομμάτι του απείρου μόνο στον αέρα αισθάνεται λεύτερο.

Η ελευθερία είναι αγάπη και η αγάπη σημαίνει απόλυτη ελευθερία. Είναι βαρύ κι ασήκωτο φορτίο να είσαι ελεύθερος γιατί στην ελευθερία δεν υπάρχουν δικαιολογίες όπως ούτε και στην αγάπη.

Αποκτήστε το βιβλίο Να βλέπεις στον έρωτα, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

Ίσως υπάρχουν κάποιες καρδιές που συναντιούνται πριν να γνωριστούν και αγαπιούνται όχι μόνο σε τούτη την περαστική ζωή μα και στην επόμενη.

Η αγάπη είναι συνάντηση

Άστο γι’ αύριο! Ξεπερνώντας την αναβλητικότητα στο χώρο εργασίας
Το διαδικτυακό σεμινάριο διοργανώνεται από το PSYCHOLOGY.GR, με εισηγήτρια την ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια, Άρτεμις Αντωνίου.

Τελικά, η αγάπη είναι συνάντηση. Συνάντηση ψυχών όχι απλά σωμάτων. Αγκάλιασμα με το κομμάτι της καρδιάς που σου λείπει και με ό,τι ονειρεύεσαι να βρεις. Το θέμα είναι ποιος και πόσο αντέχει να κρατήσει αυτόν που βρίσκει. Το να γνωρίσεις τον άνθρωπό σου είναι δώρο Θεού.

Είναι μια ηλιαχτίδα φωτός που μπαίνει στο δωμάτιο της ζωής σου να σου χαρίσει φως κι ελπίδα.

Το να κρατήσεις όμως κοντά σου όποιον αγαπάς είναι δική σου μάχη. Μια μάχη που δίνουν μόνο όσοι είναι τολμηροί ν’  αγαπούν πολύ. Αγάπη σημαίνει να αντέχουμε να παλέψουμε για εμάς. Είναι μια βραδιά με πεφταστέρια που όταν δεις το δικό σου να προσγειώνεται τρέχεις να τον αγκαλιάσεις πριν ακουμπήσει με φόρα το χώμα.

Υπερβατικό δεν είναι; Σχεδόν παράλογο. Η λογική όμως δεν έχει καμιά  θέση στην αγάπη. Ας είμαστε ανοιχτοί στο αδύνατο, στο ανέλπιστο.

Με όποια ή όποιον έχει το θάρρος να μας εκπλήσσει ευχάριστα. Οι εκπλήξεις όμως όσο όμορφες και αν φαντάζουν οφείλουν να είναι συχνές και να μην ξεθωριάζουν γρήγορα όπως τα πυροτεχνήματα. Να είσαι κομίτης στη ζωή του άλλου απλά δεν φθάνει, να είσαι το λιμάνι του και να επιστρέφει σε εσένα ξανά και ξανά.

Δυστυχώς δεν διάλεξα τους γονείς μου
Σε αυτό το ανατρεπτικό βιβλίο, η έγκυρη κλινική ψυχολόγος Lindsay Gibson αποκαλύπτει την καταστροφική φύση των συναισθηματικά ανώριμων γονέων, τα τοξικά μοτίβα με τα οποία μας έχουν σημαδέψει και μας παρέχει πολύτιμους τρόπους για να θεραπευτούμε

Λιμάνι σημαίνει ασφάλεια και για να προσφέρεις ασφάλεια οφείλεις να ξεφύγεις λίγο από το «εγώ» σου και ν΄ανακαλύψεις το εμείς.

Μη γυρνάς πλάτη στην αγάπη

Σε μια συνάντηση ψυχών ο καθένας προσφέρει ό,τι έχει και ο πιο δυνατός δίνει την καρδιά του, μπορεί να δείξει εμπιστοσύνη χωρίς όρους, μέτρα και προϋποθέσεις.

Όποιον αγαπάς πολύ, τον αγαπάς πριν καν τον συναντήσεις. Είναι γιατί τον περίμενες από πάντα. Υπήρχε στα παιδικά σου όνειρα και ζει στην καρδιά σου που δε σταματά να ερωτεύεται και να καρδιοχτυπά. Η αγάπη είναι μάχη. Κερδισμένος όποιος τα ποντάρει όλα και χαμένος όποιος καταδέχεται απλά να βολευτεί. Με την αλλαγή δεν χάνεις τον εαυτό σου απλά ανακαλύπτεις μια καλύτερη εκδοχή του.

Ξεκουράζεσαι και ανανεώνεσαι. Εσένα πόσες ευκαιρίες ευτυχίας σου δόθηκαν και πόσες πέταξες βιαστικά; Να το ξέρεις όμως η θυσία έχει τόκο με επιστροφή. Στην αληθινή αγάπη δύσκολα κάποιος άντεξε να της γυρίσει την πλάτη. Αν λες ότι αγαπάς να αγαπάς με θυσία. Να μην στέκεσαι περιχαρακωμένος στο «εγώ» σου αλλά να πλησιάζεις το «εμείς». Μόνο αυτός που θυσιάζεται έχει δικαίωμα να πει ότι αγάπησε πολύ γιατί η αγάπη είναι φωτιά. Καίει εγωισμούς και λάθη.

Τελικά αυτό είναι το νόημα ή θα είσαι δροσιά στη ζωή των ανθρώπων που σε περιβάλλουν ή φωτιά. Ένα από τα δυο γιατί δε γίνεται και τα δυο μαζί.

Η αγάπη έχει δύναμη ν’ αλλάξει την τροχιά του ήλιου. Τον μαγνητίζει να κοιτά το πρόσωπο δυο ανθρώπων που θυσιαστικά  κοιτιούνται. Γιατί το δικό τους φως είναι που δίνει χρώμα στον ήλιο.

Είναι γάργαρο νερό για όποιον ψάξει να βρει την Πηγή της και να ξεδιψάσει. Ο έρωτας o αληθινός είναι μόνο φωτιά. Ή σε καίει να σε βγάλει καινούργιο, ανακαινισμένο ή παραμένεις ακίνητος στη βόλεψή σου. Η σειρά σου! Εσύ επιλέγεις!

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Ολυμπία Μαρία Ποντίκη - Σύμβουλος Ψ.Υγείας

Ολυμπία Μαρία Ποντίκη: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχοθεραπεύτρια. - Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Σύμβουλος γάμου οικογένειας και τέκνων.