Ακρόαση άρθρου......

Η αγάπη είναι βάλσαμο. Η αγάπη είναι νέκταρ, φέρνει στην χειμωνιά το φως και δίνει χρώμα στη ζωή μονάχα μ' ένα βλέμμα!

Παλαιότερα αλλά και μέχρι πριν από λίγα χρόνια στην Κρήτη γνωρίζουμε ότι υπήρχαν φαινόμενα βεντέτας. Κάποιες αψιμαχίες και βίαιες συμπλοκές με αφορμή κτήματα, κοπάδια ή άλλες διαφορές που λάμβαναν τεράστιες διαστάσεις με αποτέλεσμα ακόμη και εγκλήματα.

Έφταναν στο σημείο να χάνονται άδικα ανθρώπινες ζωές και οι άνθρωποι να μην κατορθώνουν να τα βρουν μεταξύ τους και να καταφεύγουν στη βία. Η βία όμως δεν είναι ποτέ ένας δόκιμος τρόπος επίλυσης των διαφορών γιατί αντί να λύσει το πρόβλημα το μεγεθύνει, το εξαπλώνει και προκαλεί μύρια όσα κακά πολλές φορές ανεπανόρθωτα.

Αποκτήστε το βιβλίο Για μια υπέροχη ζωή, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr

Προκλήσεις στις σχέσεις

Στον έρωτα υπάρχουν δυο ανοιχτά μέτωπα. Το ένα ανοιχτό μέτωπο είναι ο ίδιος μας ο εαυτός. Καλούμαστε να έρθουμε  αντιμέτωποι με το εγώ μας, να ανακαλύψουμε τα στοιχεία που χρειάζεται να δουλέψουμε για να μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε εποικοδομητικά και αρμονικά με τον άνθρωπο που έχουμε επιλέξει να συμπορευτούμε. Το άλλο ανοιχτό μέτωπο που είναι στην ουσία μία ανοιχτή αγκαλιά είναι ο άνθρωπος που έχουμε επιλέξει  να ζούμε μαζί του, ο άνθρωπός μας.

Ας μην ξεχνάμε ότι πριν έρθει η σύζευξη δύο ανθρώπων σίγουρα στην αρχή θα ανακαλύψουν ότι υπάρχουν και διαφορετικά στοιχεία στην προσωπικότητα και στο χαρακτήρα τους.

Αυτά τα στοιχεία χρειάζεται να μπορούν να τα εκτιμήσουν και να τα δουν και οι δυο σαν κρυμμένες ευλογίες.

Να διορθώσουν τα στοιχεία που δυσκολεύουν την μεταξύ τους επικοινωνία και να δουν τις διαφορές που έχουν ως μία ευκαιρία εμπλουτισμού της σχέσης τους. Ο έρωτας συνεπαίρνει τους ανθρώπους με αποτέλεσμα να ξεχνούν και την οπτική της / του συντρόφου ή της / του συζύγου τους. Όσο δυνατό και αν είναι το συναίσθημα του πάθους ή του έρωτα είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι επουδενί δεν καταργούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Διάκριση ανάμεσα στην αγάπη και στον εγωισμό

Ο κάθε άνθρωπος έχει το θάρρος της γνώμης του, το θάρρος να παραμείνει ή όχι σε μία σχέση. Μπορεί να επιλέξει να αρνηθεί ή να συνεχίσει να πορεύεται μαζί με ένα σύντροφο και αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί κανένας να επιβάλει στον άλλον δια της βίας. Πολλές φορές βλέπουμε σε ιστορίες αγάπης ότι οι ήρωες δεν μπορούν να αποδεχτούν αντίθετες εξελίξεις, όταν κάτι έρχεται σε κόντρα με την εξέλιξη που οι ίδιοι επιθυμούσαν. Αυτό δεν υποδηλώνει αγάπη αλλά εγωισμό.

Η αγάπη σέβεται τα δικαιώματα του άλλου, σέβεται την προσωπικότητα και τις επιλογές του κάθε ανθρώπου ενώ ο εγωισμός είναι αυτός ο οποίος επιδιώκει να γίνεται πάντα το δικό μας θέλημα, αυτό που επιθυμούμε μόνο εμείς.

Ζητήματα Ηθικής και Δεοντολογίας στην Άσκηση της Ψυχοθεραπείας
Κύκλος Σεμιναρίων για Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας | Γενική είσοδος: 35 ευρώ

Θεματικές Ενότητες: Διπλές σχέσεις θεραπευτή – θεραπευόμενου | Ψυχική ανθεκτικότητα του θεραπευτή | Υπέρβαση – παραβίαση ορίων στην ψυχοθεραπευτική σχέση | Ειδικές προκλήσεις στην ψυχοθεραπεία | Ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας | Διαχείριση εξω-θεραπευτικών πληροφοριών | Διατήρηση και άρση του απορρήτου

Η σχέση όμως και η συμπόρευση έχει να κάνει με τη συνεργασία και όχι μονάχα με τις δικές μας επιθυμίες και το δικό μας μικρόκοσμο. Υγιής συντροφικότητα σημαίνει ότι συμπορεύομαι με τον άλλον, ακούω, αφουγκράζομαι τις ανάγκες, τις επιθυμίες, τα όνειρα και τους στόχους του και δεν επιβάλλω τις δικές μου επιθυμίες.

Το πρώτο βήμα είναι να το συνειδητοποιήσουμε για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε την πραγματικότητα και να δούμε ότι όντως το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να ανακαλύψουμε πριν προβούμε στη σχέση και στη συμβίωση είναι η ανακάλυψη του εαυτού μας αλλά και η διάθεση να αφήσουμε χώρο και χρόνο στη ζωή μας για τον άλλο. Να δουλέψουμε από κοινού για να χτίσουμε κάτι αληθινό, όμορφο και τρυφερό. Τα πιο όμορφα πράγματα στη ζωή έρχονται με χαρά, γλυκύτητα, τρυφερότητα και με ελευθερία και όχι με βία ή καταναγκασμό.

Σεβασμός στην αγάπη

Είναι γεγονός ότι στην Κρήτη υπάρχουν ιδιαίτερα έθιμα και συνήθειες και μάλιστα υπάρχει και ο θεσμός του σασμού, δηλαδή υπάρχει κάποιος ο οποίος συμφιλιώνει τις οικογένειες που πρόκειται να έρθουν σε βεντέτα για να αποφευχθούν τα χειρότερα και τα εγκλήματα. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να κάνω έναν παραλληλισμό με το σεβασμό της αγάπης.

Όπως ακριβώς δύο άνθρωποι όταν δεν μπορούν να συμβιώσουν αρμονικά και ειρηνικά, αψιμαχούν και μπορεί να πουν λόγια που πληγώνουν ο ένας τον άλλον ο σασμός που μπορεί να γίνει για να μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να ενωθούν αρμονικά είναι ο σασμός της αλληλοπεριχώρησης αλλά και της συγχώρησης. Να μπορούμε δηλαδή να δώσουμε χώρο και να καταλάβουμε ότι και ο άλλος θα κάνει λάθη, θα κάνει αστοχίες και κανένας δεν είναι τέλειος.

Η αγάπη βρίσκεται στην ελευθερία

Πριν προβούμε όμως στη σχέση ή στο γάμο είναι καλό να σκεφτούμε ποια είναι αυτά τα στοιχεία με τα οποία μπορούμε ή δεν μπορούμε να ζήσουμε. Μπορεί ένας άνθρωπος να παρουσιάζει κάποιες συμπεριφορές που δεν ταιριάζουν με τον τρόπο που εμείς έχουμε ονειρευτεί να πορευτούμε στη ζωή μας. Αυτό δεν είναι κακό.

Τι να ΜΗΝ περιμένω από την ψυχοθεραπεία μου;
3ωρο Online βιωματικό εργαστήριο του PSYCHOLOGY.GR

Θεματικές Ενότητες: Τι είναι για μένα η ψυχοθεραπεία, τι περιμένω από αυτήν τη διαδικασία; | Τι περιμένω από τον ψυχοθεραπευτή μου; | Ποια είναι τα όριά της ψυχοθεραπείας; | Πώς αντιλαμβάνομαι αν με ωφελεί ή αν τη χρησιμοποιώ ως άλλοθι για να μένω στην ουσία στάσιμος;

Ίσως κάποιος άνθρωπος δεν ταιριάζει με εμάς. Σημαντικό είναι να μπορούμε να καταλαβαίνουμε ότι η αγάπη βρίσκεται στην ελευθερία, στην ελεύθερη επιλογή από καρδιάς και όχι στον εξαναγκασμό, στην επιβολή και στη βία.

Η επιβολή με βία είναι καταπίεση. Ο έρωτας έχει την πιο όμορφη όψη και η πιο όμορφη όψη του έρωτα είναι να κοιτάζεις το πρόσωπο του άλλου και να βλέπεις το χαμόγελο του να λαμπυρίζει στην ψυχή σου. Να δίνεις πνοή και φτερά στην ψυχή και στην καρδιά του ανθρώπου που αγαπάς.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Ολυμπία Μαρία Ποντίκη - Σύμβουλος Ψ.Υγείας

Ολυμπία Μαρία Ποντίκη: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχοθεραπεύτρια. - Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Σύμβουλος γάμου οικογένειας και τέκνων.