Ακρόαση άρθρου......

Σχεδόν πάντα τα ζευγάρια δεν ξεκαθαρίζουν την κατάσταση μεταξύ τους. Ελπίζετε ότι ο άλλος θα κατανοήσει και το ίδιο συμβαίνει και με το άλλο άτομο: πιστεύει ότι θα καταλάβετε. Δεν υπάρχει επικοινωνία, τα προβλήματα δεν έχουν τεθεί ποτέ με σαφήνεια.

Πρέπει να θέσετε την κατάσταση καθαρά. Τότε πρέπει να βρεθεί κάποιος τρόπος για να επιλύσετε τις δυσκολίες.Μπορείτε να παραμείνετε μαζί και παρ' όλα αυτά να διατηρήσετε την ατομικότητα και την ελευθερία σας. Εάν και οι δύο σύντροφοι αγαπιούνται πραγματικά, τότε θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Αλλά αυτό που συμβαίνει είναι ότι ποτέ δεν ξεκαθαρίζουμε τα πράγματα μεταξύ μας. Συνεχίζουμε να ελπίζουμε ότι ο άλλος θα ξέρει τηλεπαθητικά. Κανείς δεν ξέρει τηλεπαθητικά!

Ο άλλος δεν είναι μάντης, πρέπει να θέσετε με ακρίβεια το ζήτημα. Αλλά αυτό που συμβαίνει είναι ότι το πραγματικό πρόβλημα συνήθως δεν συζητιέται.

Κατανοώντας την ανάγκη για χώρο

Δημιουργήστε κατανόηση, συζητήστε και κατανοήστε ότι μερικές φορές θέλετε να είστε με τον σύντροφό σας και εκείνος θέλει να είναι μόνος του -τίποτα δεν μπορεί να γίνει γι' αυτό. Τότε πρέπει να καταλάβετε και να τον αφήσετε ήσυχο. Μερικές φορές θέλετε εσείς να είστε μόνοι και ο/η σύντροφος θέλει να έρθει σε εσάς, τότε χρειάζεται να μοιραστείτε την ανάγκη σας για χώρο.

Δημιουργήστε όλο και περισσότερη κατανόηση. Αυτό είναι που χάνουν οι εραστές: έχουν αρκετή αγάπη, αλλά καθόλου κατανόηση.

Γι αυτό η αγάπη τους πεθαίνει στα βράχια της παρεξηγήσεως. Η αγάπη δεν μπορεί να ζήσει μόνη, χωρίς κατανόηση. Μόνη της, η αγάπη είναι ανόητη. Με την κατανόηση, η αγάπη μπορεί να ζήσει μια μακρά ζωή, μια μεγάλη ζωή - με πολλές χαρές που μοιράζονται, με πολλές όμορφες στιγμές που μοιράζονται, με μεγάλες ποιητικές εμπειρίες. Αλλά αυτό συμβαίνει μόνο μέσω της κατανόησης.

Μόνο η κατανόηση μπορεί να σας δώσει βαθιά οικειότητα. Τότε, ακόμα κι αν κάποια μέρα χωρίσετε, η κατανόηση θα έχει μείνει και στους δυο σας και αυτό θα είναι ένα δώρο της αγάπης που έχετε κάνει ο ένας στον άλλο. Οι εραστές μπορεί να χωρίσουν, αλλά η κατανόηση που έχει αποκτηθεί μέσω του άλλου, στην παρουσία του άλλου, θα είναι πάντα μαζί τους.

Αυτό θα παραμείνει σαν δώρο, δεν μπορεί να υπάρξει άλλο δώρο. Αν αγαπάτε ένα άτομο, το μόνο πολύτιμο δώρο που μπορείτε να του δώσετε είναι αρκετή κατανόηση.

Αντιμετωπίζοντας τα αρνητικά συναισθήματα

4ος Κύκλος Αυτροβελτίωσης από το PSYCHOLOGY.GR
3 Ημέρες, 6 διαδικτυακά βιωματικά εργαστήρια. Γενική είσοδος: 25 ευρώ, για εγγραφές έως 31 Μαρτίου 2024

Η αγάπη είναι πάντα όμορφη στην αρχή, επειδή δεν φέρνετε τις καταστροφικές σας ενέργειες σε αυτή. Στην αρχή φέρνετε τις θετικές σας ενέργειες σε αυτή. Και οι δύο συσσωρεύουν την ενέργειά τους θετικά, το πράγμα πηγαίνει φανταστικά. Σταδιακά όμως οι αρνητικές ενέργειες θα αρχίσουν να ξεχειλίζουν. Δεν μπορείτε να τις κρατήσετε πίσω για πάντα. Και μόλις τελειώσετε με τη θετική σας ενέργεια, ο μήνας του μέλιτος τελειώνει και ξεκινάει το αρνητικό μέρος.

Τόσο όμορφη σχέση, γιατί έγινε έτσι, αναρωτιέστε ξαφνικά όλοι;

Εάν κάποιος βρίσκεται σε εγρήγορση από την αρχή, η αγάπη μπορεί να σωθεί. Ρίξτε τις θετικές σας ενέργειες σε αυτή, αλλά θυμηθείτε ότι αργά ή γρήγορα το αρνητικό θα αρχίσει να έρχεται. Και όταν αρχίσει να έρχεται, πηγαίνετε σε ένα δωμάτιο μόνος/η σας και απελευθερώστε το αρνητικό. Δεν υπάρχει λόγος να το πετάξετε στο άλλο πρόσωπο.

Αν θέλετε να ουρλιάξετε και  να φωνάξετε και να είστε θυμωμένοι, πηγαίνετε σε ένα δωμάτιο και κλείστε την πόρτα -φωνάξτε, θυμώστε, χτυπήστε το μαξιλάρι αν σας βγει. Κανείς δεν πρέπει να είναι τόσο βίαιος ώστε να πετάει πράγματα σε άλλους ανθρώπους. Είναι καλύτερα να πετάξετε όλα όσα είναι αρνητικά στον κάδο των σκουπιδιών. Αν παραμείνετε σε εγρήγορση, θα εκπλαγείτε όταν δείτε ότι είναι εφικτό. Και μόλις απελευθερωθεί το αρνητικό, πάλι το θετικό ξεχειλίζει.

Το αρνητικό μπορεί να απελευθερωθεί μαζί με τον σύντροφο αργότερα σε μια σχέση, όταν αυτή έχει εδραιωθεί καλά.

Η διάλυση των παλαιών μοτίβων σχέσης

Άστο γι’ αύριο! Ξεπερνώντας την αναβλητικότητα στο χώρο εργασίας
Το διαδικτυακό σεμινάριο διοργανώνεται από το PSYCHOLOGY.GR, με εισηγήτρια την ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια, Άρτεμις Αντωνίου.

Αφιερώστε ένα εικοσιτετράωρο και καταγράψτε όλα όσα μπορείτε να θυμηθείτε για το πώς σαμποτάρατε τις σχέσεις σας στο παρελθόν, καταγράψτε τα πάντα λεπτομερώς.

Κοιτάξτε το παρελθόν σας από κάθε γωνία και μετά μην το επαναλάβετε. Αυτό θα γίνει διαλογισμός. Το αν η αγάπη θα παραμείνει σε μια νέα σχέση ή όχι είναι ανευ σημασίας. Εάν μπορείτε να παραμείνετε συνειδητοποιημένοι μέσα σε αυτή, αυτό θα αξίζει κάτι.

Το γνωρίζετε καλά, όλοι το γνωρίζουν, επειδή είναι αδύνατον να μην ξέρετε τι κάνετε στις σχέσεις σας. Στις διαυγείς στιγμές σας ξέρετε πολύ καλά. Στις τρελές σας στιγμές ξεχνάτε. Οπότε πριν έρθουν αυτές οι τρελές στιγμές, κοιτάξτε.

Γράψτε όλα όσα κάνατε πάντοτε για να σαμποτάρετε τις σχέσεις σας. Κάθε φορά που εμφανίζεται και το παλιό μοτίβο μπορεί να επαναληφθεί, κοιτάξτε το χαρτί.

Οπότε πρώτα θα εντοπίσετε όλα αυτά τα σημεά και μετά δεν θα τα κάνετε. Και θα νιώσετε τόσο ευτυχισμένοι μόνο με το γεγονός ότι είστε σε θέση να μην τα κάνετε, θα νιώσετε μια κάποια απελευθέρωση. Αυτά τα πράγματα είναι εμμονές, είναι σαν μια νεύρωση, ένα είδος τρέλας.

Και κάθε φορά που δύο άνθρωποι είναι ερωτευμένοι, βρίσκονται εκεί για να είναι ευτυχισμένοι: κανείς δεν βρίσκεται εκεί για να είναι δυστυχισμένος.

Το παρόν άρθρο αποτελεί αδειοδοτημένο απόσπασμα από το βιβλίο του Osho Τι είναι η αγάπη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Χρύσα Πράντζαλου

e psy logo twitter2Τμήμα Σύνταξης της Πύλης Ψυχολογίας Psychology.gr
Επιμέλεια και συγγραφή άρθρων, μετάφραση & απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.