Ακρόαση άρθρου......

Μας αξίζει να έχουμε ένα σύντροφο, μία σύντροφο που να μπορεί να μας ακούσει, που να έχει τη διάθεση να μας ακούσει.

Μας αξίζει να έχουμε μία σχέση που να νιώθουμε ασφάλεια και να είμαστε ήρεμοι μέσα στη σχέση μας.

Μας αξίζει να έχουμε μία σχέση που η καθημερινότητα, παρά τις όσες δυσκολίες μας, να χαρακτηρίζεται από θετικό πρόσημο και όχι από αρνητικό.

Μας αξίζει να έχουμε φίλους που να σηκώνουν το τηλέφωνο και να μας ρωτάνε αν είμαστε καλά, πριν να απαιτήσουν τη συμβουλή μας ή πριν θελήσουν να τους ακούσουμε.

Μας αξίζει να μπορούμε να έχουμε μία ουσιαστική επικοινωνία με τους ανθρώπους που έχουμε δίπλα μας.

Μας αξίζει να βάλουμε όρια στις απαιτήσεις και στις διεκδικήσεις των άλλων, γιατί ουσιαστικά οι σχέσεις είναι αμφίδρομες και διαδραστικές.

Μας αξίζει να έχουμε χρόνο για εμάς.

Μας αξίζει να φροντίζουμε το σώμα μας και να νιώθουμε ψυχικά και σωματικά υγιείς.

Μας αξίζει να αφιερώνουμε χρόνο σε μικρά πράγματα που μας κάνουν να χαμογελούν, ακόμα και αν ξεβολεύονται οι άλλοι.

Ζητήματα Ηθικής και Δεοντολογίας στην Άσκηση της Ψυχοθεραπείας
Κύκλος Σεμιναρίων για Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας | Γενική είσοδος: 35 ευρώ

Θεματικές Ενότητες: Διπλές σχέσεις θεραπευτή – θεραπευόμενου | Ψυχική ανθεκτικότητα του θεραπευτή | Υπέρβαση – παραβίαση ορίων στην ψυχοθεραπευτική σχέση | Ειδικές προκλήσεις στην ψυχοθεραπεία | Ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας | Διαχείριση εξω-θεραπευτικών πληροφοριών | Διατήρηση και άρση του απορρήτου

Μας αξίζει να κοιτάζουμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη και να αγκαλιάζουμε κάθε σημείο του, κάθε κομμάτι του, κάθε ουλή και κάθε σημάδι .. γιατί αυτά τα σημάδια μας υπενθυμίζουν τα βιώματα και τις στιγμές που έχουμε ζήσει.

Μας αξίζει αν δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε μόνοι μας, να μην φοβόμαστε να πούμε «δεν μπορώ» και να μην φοβόμαστε να ζητήσουμε βοήθεια γιατί οι σύμμαχοι είναι πολύτιμοι στη ζωή μας.

Μας αξίζει αν νιώθουμε ότι έχουμε κουραστεί από κάτι, να πάρουμε λίγο χρόνο και να επανέλθουμε δριμύτεροι, πιο φρέσκοι και πιο δυναμικοί.

Μας αξίζει να μην μαθαίνουμε να ζούμε μέσα στο φόβο και στην καταστροφοποίηση.

Μας αξίζει να μην ακούμε συνέχεια τους άλλους, γιατί όσο και αν έχουν καλή πρόθεση, κανένας δεν μπορεί να είναι συνέχεια μαζί μας και εξάλλου ο χειρότερος εχθρός είναι μέσα στο κεφάλι μας.

Τι να ΜΗΝ περιμένω από την ψυχοθεραπεία μου;
3ωρο Online βιωματικό εργαστήριο του PSYCHOLOGY.GR

Θεματικές Ενότητες: Τι είναι για μένα η ψυχοθεραπεία, τι περιμένω από αυτήν τη διαδικασία; | Τι περιμένω από τον ψυχοθεραπευτή μου; | Ποια είναι τα όριά της ψυχοθεραπείας; | Πώς αντιλαμβάνομαι αν με ωφελεί ή αν τη χρησιμοποιώ ως άλλοθι για να μένω στην ουσία στάσιμος;

Μας αξίζει να έχουμε μία καλή και ισορροπημένη διατροφή, όχι γιατί μας το λένε οι διατροφολόγοι και οι ψυχολόγοι, αλλά γιατί μας αξίζει.

Μας αξίζει να μην πονάμε... και αν το σώμα μας μας δίνει πόνο και παρατηρούμε σημάδια κόπωσης ή εξουθένωσης, παθολογικά ή ψυχοσωματικά, μας αξίζει να αναζητήσουμε συμμάχους και να φροντίσουμε το σώμα μας. . .

Μας αξίζει να χτίσουμε μία φιλοσοφία ζωής και μία κουλτούρα, που μπορεί να μην ταιριάζει σε όλους, αλλά θα μας κάνει να χαμογελάμε στον εαυτό μας, τις εύκολες και τις δύσκολες στιγμές της ζωής μας.

Στις Σκιές του Έρωτα, για τους αιρετικούς της αγάπης - Εκδόσεις PSYCHOLOGY.GR:  Αποκτήστε το βιβλίο των Ερώτων, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας.

Και αν με ρωτάς μας αξίζει να το κάνουμε όλο αυτό, γιατί αυτή είναι η ζωή μας, οι δικές μας 24 ώρες της ημέρας, οι δικές μας 168 ώρες της εβδομάδας.

Και αν με ρωτάς μας αξίζει να το κάνουμε αυτό, πριν τα όρια των αντοχών αγγίξουν τα όρια των ανοχών μας.

Και αν με ρωτάς μας αξίζει να το κάνουμε αυτό χωρίς να συμφωνούν όλοι μαζί μας, γιατί εμείς πρέπει να γνωρίζουμε καλύτερα το σώμα, τα όριά μας, τις ανοχές και τις αντοχές μας.

Και αν με ρωτάς μας αξίζει να το κάνουμε αυτό, γιατί δεν χρειάζεται το σώμα μας να μας προκαλέσει φόβο και πόνο.

Και αν με ρωτάς, μας αξίζει να μας φροντίσουμε είτε μας το έμαθαν είτε όχι.

Και αν με ρωτάς μην αναζητήσεις το γιατί δεν σου το έμαθαν οι γονείς σου ή γιατί δεν το έκανες μέχρι τώρα.

Διαβάστε ακόμη στο Psychology.gr το σχετικό άρθρο: Αλήθεια, τον αγαπάς τον εαυτό σου;

Αποδέξου ότι δεν το έκανες και αποδέξου ότι αυτοί είναι οι γονείς σου, εξάλλου η μεγαλύτερη αλήθεια είναι ότι το οικογενειακό μας περιβάλλον δεν μπορούμε να το επιλέξουμε, μπορούμε όμως να επιλέξουμε τα όρια που θα βάλουμε στην εμπλοκή τους στη δική μας ζωή.

 Αποδέξου λοιπόν ότι μας αξίζει μία καλύτερη καθημερινότητα.

Και αν νιώσεις ότι δεν τα καταφέρνεις ή ότι έχεις κακές μέρες, επίτρεψε στον εαυτό σου να έχεις και αυτές τις κακές μέρες, χωρίς να συγκρίνεις με το τι κάνουν οι άλλοι.

Επίτρεψε να κάνεις και λάθος επιλογές ή λάθος συνεργασίες, γιατί σίγουρα αυτά τα λάθη θα σε κάνουν πιο σοφή, πιο σοφό την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να επιλέξεις.

Και αν με ρωτήσεις, μην περιμένεις οι άλλοι να κατανοήσουν τα δικά τους λάθη, τη δική τους υπαιτιότητα.

Μπορεί και εκείνοι να κατηγορούν εμάς ή να νιώθουν ότι εμείς δεν τους στηρίξαμε τόσο όσο χρειαζότανε ή όσο εκείνοι έκαναν όταν ήταν στη θέση μας.

Επίλεξε λοιπόν και χτίσε αυτό που σου αξίζει, αυτό που μας αξίζει.

Εξάλλου όταν μπορείς να έχεις ή να διεκδικείς τον καλύτερο εαυτό σου, γιατί να συμβιβάζεσαι με τον χειρότερο ή με κάτι που δεν θα συμβούλευες τους άλλους να αρκεστούν σε αυτό;

#choose_wisely

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Σολταρίδου Ελένη - Ψυχολόγος

Σολταρίδου Ελένη: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχολόγος, Msc, με γραφείο σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.  Υποψήφια διδάκτωρ Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Εξειδίκευση στη Διαχείριση Αγχωδών Διαταραχών και στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία.