Ο αγώνας για ζωή

Η πράξη της δέσμευσης είναι μία σημαντική προσωπική απόφαση που παίρνω και πορεύομαι στη ζωή. Είναι μία ικανότητα που αναπτύσσεται μαζί με μένα και δεν αφορά μόνο ένα άλλο πρόσωπο ή μία σχέση. Κυρίως αφορά τη ζωή και τον εαυτό μου. Έχει να κάνει με τον τρόπο που αναλαμβάνω τον εαυτό μου, αυτά που νιώθω και θέλω, τις ανάγκες μου.

Η δέσμευση αφορά πρώτα εμένα.

Ανά περιόδους, όλοι βιώνουμε δυσκολία να δεσμευτούμε, φάσεις της ζωής με μεγαλύτερη απομόνωση, σαν να κρατάμε μία μόνιμη απόσταση από τα πράγματα, ίσως να μοιάζουμε με πουλιά που συνεχώς ταξιδεύουν. Αυτή η τάση του να γυρνάμε χωρίς να στεκόμαστε πουθενά, σχετίζεται κυρίως με μία εσωτερική ανησυχία, μία δυσκολία να μείνουμε σε ένα σημείο μέσα μας, να το κοιτάξουμε, να το δούμε. Φεύγουμε από μέσα μας, και έτσι φεύγουμε και από τα πράγματα και τις καταστάσεις γύρω μας, αλλάζοντας συχνά τον τρόπο που ζούμε.

Και όλοι βιώνουμε περιόδους που τα πράγματα είναι πιο καθαρά μέσα μας και γύρω μας. Φάσεις της ζωής που λαμβάνουμε ικανοποίηση, που νιώθουμε ικανοί να χτίσουμε και να δημιουργήσουμε κάτι σταθερό. Σαν δέντρα που απλώνουν τις ρίζες τους, παίρνουμε αποφάσεις με δυναμισμό και δεν φοβόμαστε το ρίσκο τους.

Δεσμευόμαστε σε μία δουλειά, σε μία πόλη ή σε έναν άνθρωπο. Έχουμε τις ρίζες μας βαθιά στη γη και απλώνουμε τα κλαδιά μας, ψηλά στον ουρανό!

Αν αναλογιστούμε αυτές τις δύο διαφορετικές καταστάσεις, ίσως μπορέσουμε να δούμε και τους διάφορους προσωπικούς παράγοντες που μας κάνουν να περνάμε από την μία κατάσταση στην άλλη και που αποτελούν τον αγώνας της ζωής μας.

Όλοι στη ζωή κάνουμε έναν αγώνα! Όλοι αγωνιζόμαστε -είτε συνειδητά, είτε ασυνείδητα- να βρούμε την δική μας μοναδική θέση στον κόσμο, να καταλάβουμε και να γνωρίσουμε τον εαυτό μας και να σταθούμε στα πόδια μας. Ο αγώνας αυτός περνάει μέσα από την συμφιλίωση με όσα κουβαλάμε, την αποδοχή του εαυτού και των βιωμάτων μας, και σχετίζεται με το να μάθουμε να ζούμε με αυτά που έχουμε, απολαμβάνοντας και αντλώντας ικανοποίηση από τις στιγμές μας.

Δεν είναι εύκολο. Σε αυτόν τον αγώνα πολλές φορές μπορεί να κάνουμε πίσω, μπορεί να πέσουμε, να κάνουμε μία παύση, να κουραστούμε, να απογοητευτούμε και να ξαναβρούμε τα κουράγιο να σηκωθούμε ξανά. Ο αγώνας αυτός έχει να κάνει με όλα αυτά τα στάδια, και όλες αυτές τις διακυμάνσεις. Ο αγώνας αυτός έχει να κάνει με τις καταστάσεις που δεσμεύομαι και με αυτές που κρατάω απόσταση. Δεν έχει τέλος, ούτε προσδιορίζεται από το αποτέλεσμα. Αντίθετα, παίρνει αξία από την διαδρομή και την προσπάθεια μας.

Η φυσική μας τάση είναι η επιθυμία να βρούμε την θέση μας στον κόσμο, να δημιουργήσουμε αυτό το μοναδικό δικό μας χώρο που θα μας αγκαλιάζει και θα μας περιβάλλει.

Πριν γεννηθούμε, αγωνιζόμαστε 9 μήνες να δημιουργηθούμε και προετοιμαζόμαστε για την είσοδο μας στον κόσμο. Έπειτα αγωνιζόμαστε να περπατήσουμε, να φάμε, να αυτονομηθούμε, να κοινωνικοποιηθούμε. Αγωνιζόμαστε να ενηλικιωθούμε. Αγωνιζόμαστε να ανεξαρτητοποιηθούμε. Αγωνιζόμαστε να φτιάξουμε μία σχέση, μια οικογένεια. Αγωνιζόμαστε να είμαστε δημιουργικοί. Να βγαίνουμε μπροστά. Να μην τα παρατάμε. Πέφτουμε και σηκωνόμαστε. Στεκόμαστε και φεύγουμε.

Ο αγώνας αυτός γίνεται πιο εύκολος ή πιο δύσκολος ανάλογα τα βιώματα που κουβαλάμε, ανάλογα με τον τρόπο που έχουμε μάθει να προχωράμε. Μπορεί να έχουμε μάθει να επιλέγουμε τον πιο δύσκολο δρόμο ή τον πιο μακρινό. Μπορεί ο δρόμος μας να περνάει μέσα από το άγχος και την αγωνία, ή μέσα από την σύγκρουση και την πάλη. Μπορεί να αγωνιζόμαστε με βάρος, ή να αγωνιζόμαστε με χιούμορ. Μπορεί ο αγώνας μας να είναι πολύ μοναχικός ή να είναι αδιάκοπος.

Μπορεί ακόμα και να παίρνει όλες αυτές τις μορφές.

Όλοι είμαστε ικανοί να βρούμε τον πιο κατάλληλο για μας τρόπο που θα συνεχίζουμε τον αγώνα για ζωή. Μπορεί αυτός να είναι ένας τρόπος πιο χαλαρός, χωρίς σφίξιμο, ένας πιο αυθόρμητος και συνεργατικός τρόπος να υπάρχω στην ζωή!

Αυτός ο αγώνας συχνά παίρνει άλλη διάσταση και αξία μέσα από το μονοπάτι της προσωπικής δουλειάς.  Για να με δω, μπορεί κάποιες στιγμές να χρειάζομαι κάποιον να με βοηθήσει σε αυτό. Υπάρχουν πολλοί δρόμοι ανάπτυξης, αρκετοί για να ταιριάξουν στον καθένα.  Ο δικός μου είναι η ψυχοθεραπεία, τόσο προσωπικά όσο και επαγγελματικά.

Μέχρι τώρα με έχει βοηθήσει να δεσμεύομαι σε μένα ξανά και ξανά και να δίνω αξία σε όσα είμαι, σε όσα καταφέρνω, σε όσα δημιουργώ. Με έχει βοηθήσει να συνεχίζω να αγωνίζομαι και να αγαπώ τη ζωή με τα φως και το σκοτάδι.

Με τον ίδιο τρόπο με βοηθά να συνοδεύω τους άλλους ανθρώπους στη θεραπευτική σχέση, και να κοιτάμε μαζί δίνοντας αξία στον μοναδικό αγώνα του καθενός!

Συγγραφή Άρθρου

Πεσσάρη Ηλιάννα - Ψυχολόγος

Πεσσάρη Ηλιάννα: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Απόφοιτος Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, τμήμα Ψυχολογίας, Ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια, ψυχοδραματίστρια. Ατομική Θεραπεία, Συντονισμός ομάδων Ψυχοδράματος, Θεραπεία Ζεύγους, Ομάδες εφήβων. Προσωπική Ανάπτυξη, Χώρος ψυχοθεραπείας και Ψυχοδράματος.

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status
Σχετικά άρθρα
Γιατί φοβάμαι;

Γιατί φοβάμαι τόσο πολύ; Γιατί ενώ γνωρίζω και αναγνωρίζω ότι...

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Η ζωή σε παύση
ενδοσκόπηση

Όταν κάνω μία παύση από την καθημερινότητα και επιτρέπω στον εαυτό μου να κάτσει, να σταθεί, όταν του δίνω χώρο απλά να υπάρχει, με όλα όσα έχει μέσα του, με όλα όσα είναι εκεί, αυτό που συμβαίνει με μαθαίνει τα περισσότερα.

Ο χώρος που φτιάχνουμε μαζί
Απόσταση στο ζευγάρι

Η απόσταση μεταξύ μας

Kάθε φορά που δεν λέω κάτι που σκέφτομαι για μας, μεγαλώνω την απόσταση.

Κάθε φορά που θυμώνω μαζί σου και το κρύβω, μεγαλώνω την απόσταση.

Κάθε φορά που υποχωρώ σε κάτι απέναντι σου χωρίς να στο πω, μεγαλώνω την απόσταση.

Ομαδική Ψυχοθεραπεία: δουλεύοντας μέσα στο πλαίσιο μια ομάδας
Ομαδική θεραπεία

Η δουλειά σε ομάδα είναι μία μοναδική εμπειρία! Η δυναμική, που δημιουργείται ανάμεσα στα άτομα, μου θυμίζει ένα νήμα που ξεκινάει από κάπου και μεταφέρεται από άτομο σε άτομο. Μεταφέρεται από εμπειρία σε εμπειρία, αποκτά τα χρώματα του καθενός, τη φωνή του, τα συναισθήματα του, και μεταφέρεται στον επόμενο ο οποίος προσθέτει την δική του ποιότητα σε αυτό. Έτσι δημιουργείται ένα πλέγμα συνδέσεων, ένας ιστός αλληλεπιδράσεων μέσα στην ομάδα.

Η ζωή και ο θάνατος, οι δύο δυνάμεις που κυριαρχούν
ζωή, θάνατος

Η ζωή και ο θάνατος, οι δύο δυνάμεις που κυριαρχούν στη ζωή! Η μία διαδέχεται την άλλη, ή υπάρχουν μαζί! Αυτές οι δύο αντίθετες έννοιες, σχεδόν ακατανόητες, χάνουν την έννοια τους η μία χωρίς την άλλη. Κυριέυουν τη ζωή μας κάθε στιγμή, είναι πάντα εκεί, είτε το αντιλαμβανόμαστε είτε όχι.

Βρείτε ειδικό Ψυχικής Υγείας

Αναζητήστε ειδικούς στον μοναδικό εξειδεκευμένο κατάλογο στο ελληνικό διαδίκτυο.

Μεταβείτε στον κατάλογο Ειδικών Ψ.Υγείας »

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

* απαιτούμενα πεδία
Ενδιαφέροντα * :
0
Shares