Συχνά οι άνθρωποι στις αφηγήσεις τους αναφέρονται στο παιδικό τους αίτημα για φροντίδα από την πλευρά των γονέων. Συγκεκριμένα, η συναισθηματική και πρακτική φροντίδα, η υποστήριξη, η καθοδήγηση, η αναγνώριση είναι κάποια από τα βασικά αιτήματα των ενηλίκων που ως παιδιά αιτούνται προς τους γονείς τους.

Όταν το αίτημα για φροντίδα και αναγνώριση ικανοποιείται, τα πράγματα στην ενήλικη ζωή βαίνουν, λίγο πολύ, καλώς. Τι γίνεται όμως όταν όλα τα παραπάνω μένουν ανικανοποίητα ή δόθηκαν με έναν λειψό και ανεπαρκή τρόπο;

Τι αναζητούν οι ενήλικες που δεν είχαν ποτέ ως παιδιά από τους γονείς

Συνήθως στην περίπτωση αυτή, οι ενήλικες βιώνουν ένα αίσθημα ελλείματος, ανεπάρκειας και ανικανοποίητου. Βλέπουν τον εαυτό τους σε μια συνεχή αναζήτηση των όσων δε μπόρεσαν οι γονείς τους να τους δώσουν. Μοιάζει σα να παίρνουν μέρος σε έναν συνεχή αγώνα για αναγνώριση, αγάπη, αποδοχή και φροντίδα.

Έναν αγώνα που στην ουσία εξαντλεί ή διατηρεί το αίσθημα του ανικανοποίητου, καθώς ο,τιδήποτε μπορεί να καταφέρνουν στην ενήλικη ζωή τους δεν είναι ποτέ αρκετό. Πάντα θα βρίσκουν κάτι καλύτερο, κάτι πιο ενδιαφέρον, κάτι πιο ελκυστικό που ελπίζουν ότι θα τους γεμίσει αυτό το συναίσθημα και μόλις ίσως το κατακτούν με μεγάλη ματαίωση αντιλαμβάνονται ότι ούτε αυτό είναι αρκετό. Είναι ενήλικες που προσπαθούν σαν παιδιά να «χορτάσουν την ανικανοποίητη πείνα τους» για αγάπη, φροντίδα και αναγνώριση. Τα μπράβο, τα σ' αγαπώ και τα δώρα που ίσως δεν πήραν από τους γονείς τους τα αναζητούν στις σχέσεις τους με τους άλλους ανθρώπους (προσωπικές, οικογενειακές, επαγγελματικές, κοινωνικές) με κόστος την καλή τους συμπεριφορά, την υψηλή τους επίδοση ή τη συνεχή δίψα τους πάντα για κάτι «άλλο» ή για κάτι «περισσότερο» που ποτέ όμως δεν είναι αρκετό.

Ένας άνθρωπος που στερήθηκε ως παιδί, θα αναζητά ως ενήλικας να λάβει. Θα αναζητά να λάβει αναγνώριση, αγάπη, φροντίδα με τρόπο που ίσως είναι ματαιωτικός ή εξαντλητικός για τον ίδιο.

Τι μπορεί να κάνει ένας ενήλικας προκειμένου να συμπληρώσει τα κενά που δημιουργήθηκαν από τους γονείς

Άραγε τι θα γινόταν αν αυτήν τη βαθιά του ανάγκη για αναγνώριση και αγάπη δεν την αναζητούσε εναγωνίως από τους άλλους, αλλά προσπαθούσε να τη δώσει ο ίδιος στον εαυτό του;

Τι θα γινόταν αν ο ενήλικας φρόντιζε ο ίδιος το εσωτερικό του παιδί ως ο γονιός;

Τι θα συνέβαινε αν ξεκινούσε να δίνει «χάδια και δώρα» στον εαυτό του ως καλός γονιός;

Τι θα άλλαζε στις σχέσεις του με τον ίδιο του τον εαυτό και τους άλλους, αν ο ίδιος καθησύχαζε τον εαυτό του ως φροντιστικός γονιός στα δύσκολα, αν ο ίδιος κανάκευε και φρόντιζε τον εαυτό του ως τρυφερός γονιός, αν ο ίδιος συγχωρούσε τον εαυτό του ως γενναιόδωρος γονιός, αν ο ίδιος αναγνώριζε την αξία του ως γεμάτος αγάπη γονιός; Από τι βάρος, αγωνία, άγχος και συνεχόμενο αίσθημα ανικανοποίητου άραγε θα απάλλασσε τον ίδιο του τον εαυτό;

Δείτε το βιβλίο Οι φυλακές της παιδικής μας ηλικίας, στο εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

Πολλοί άνθρωποι αναγκάστηκαν, όταν ήταν παιδιά, να μάθουν να κρύβουν πολύ επιδέξια τα συναισθήματα, τις επιθυμίες και τις ανάγκες τους προκειμένου να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες των γονέων τους και να κερδίσουν την "αγάπη" τους. Ως ενήλικες μπορεί να κυνηγούν την επιτυχία, έχουν όμως ταυτόχρονα μια υποβόσκουσα αίσθηση ότι δεν αξίζουν τίποτα.

Ο ενήλικας που γίνεται γονιός του εαυτού του είναι ένας ενήλικας που δεν αλλάζει συνεχώς ανθρώπους, συντρόφους, φίλους, δουλειές ψάχνοντας τον «καλό γονιό», αλλά μπαίνει σε διαδικασία να μάθει ο ίδιος πώς να γίνει καλός γονιός του εαυτού του. Στην περίπτωση αυτή, ο ενήλικας μαθαίνει να βιώνει τις σχέσεις του με χαρά, να αποδέχεται τα θετικά και τα αρνητικά μιας σχέσης, χωρίς συνεχώς να βιώνει αίσθημα ανεπάρκειας και ανικανοποίητου. Ο ενήλικας αυτός αρχίζει να νιώθει ικανοποιημένος γιατί μαθαίνει ότι πλέον αυτός είναι ο γονιός του εαυτού του και ελεύθερος, από την αγωνιώδη του ανάγκη για επιβράβευση και αποδοχή, μπορεί πλέον να συνδεθεί ουσιαστικά με τον εαυτό του και με τους άλλους ανθρώπους σε ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης και ουσίας.

Όταν αποφασίσεις λοιπόν και επιλέξεις να γίνεις εσύ ο στοργικός γονιός του εαυτού σου, θα διαπιστώσεις ότι ζεις στο εδώ και τώρα, όχι στο τότε και ότι οι σχέσεις σου είναι πηγή σύνδεσης, όχι φόβου και ανασφάλειας.

Tη μαγική στιγμή για το πότε θα αναλάβεις Εσύ τον εαυτό σου ως καλός γονιός θα την αποφασίσεις εσύ, γιατί εσύ είσαι ο Γονιός του Εαυτού σου!

Συγγραφή Άρθρου

Χριστίνα Πάσχου
Ψυχολόγος - Εκπαιδευόμενη στη Συστημική Συμβουλευτική & Ψυχοθεραπεία.

google news iconΗ Πύλη Ψυχολογίας είναι εγκεκριμένος εκδότης (Publisher) στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε πρόσβαση σε όλη την αρθρογραφία καθώς και άμεση ενημέρωση για έρευνες ψυχολογίας και θέματα που αφορούν την επικαιρότητα ψυχολογίας και ψυχικής υγείας: Πύλη Ψυχολογίας - Google News

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Ο κύριος Κορωνοϊός, αυτός ο απρόσκλητος επισκέπτης
κορονοϊός

Χτυπάς άραγε την πόρτα μας, να κάνεις τι; να πετύχεις τι; Ποιος σε έστειλε; έχεις μήπως κάποιο μήνυμα να αφήσεις φεύγοντας; Μήπως κρατάς κανένα δώρο και δεν το βλέπω ο στραβός; Τι να κάνω δεν ξέρω ... αλλά σίγουρα δε μου επιτρέπεται να σου ανοίξω την πόρτα. Αναρωτιέμαι μήπως γίνομαι αγενής, σχώρα με. Αλλά, δε σε ξέρω πώς περιμένεις να σου ανοίξω το σπιτικό μου; Κοιτάω από το ματάκι σαστισμένος, προσπαθώντας να καταλάβω, να θυμηθώ αν σε ξέρω και δε σε αναγνωρίζω.

Η κατάσταση ευτυχίας δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμη
ευτυχία, διαχείριση

Οι ευχές για χαρά και ευτυχία είναι από τις πιο συνηθισμένες που δεχόμαστε ή κάνουμε σε γιορτές, επετείους ή σε στιγμές της ζωής μας που βιώνουμε αρνητικά συναισθήματα και στενόχωρες καταστάσεις. Φράσεις όπως «πόσο θα θελα να ήμουν ευτυχισμένος», «δεν αντέχω άλλο τη στενοχώρια μου», «η δυστυχία είναι ανυπόφορη» είναι φράσεις οικείες, γνωστές που είτε τις έχουμε ξεστομίσει είτε τις έχουμε ακούσει και τις αφουγκραζόμαστε καθημερινά από τον περίγυρό μας.

Όταν μιλάμε για «καλή μητέρα» εννοούμε την «αυτο-θυσιαζόμενη» μητέρα;
καλή μητέρα

Μητρότητα και μητρική αγάπη

Αδιαμφισβήτητα, η μητρότητα ως έννοια και ως ρόλος εμπεριέχει ή θα έπρεπε να εμπεριέχει όρους ανιδιοτελούς αγάπης, αφοσίωσης, προσφοράς, αποδοχής, ασφάλειας. Πολύ συχνά, η μητρική αγάπη ταυτίζεται με τη θυσία, η προσφορά στο παιδί με τη στέρηση των προσωπικών αναγκών της μητέρας και η αποδοχή του παιδιού με άρνηση του εαυτού της.

Όταν δε μιλάει το στόμα, θα μιλήσει το σώμα
ασθένεια

Ο Ιπποκράτης έλεγε ότι κάθε ασθένεια ξεκινά πρώτα από την ψυχή και μετά εκδηλώνεται στο σώμα. Από τότε πληθώρα ερευνών από τις επιστήμες της ψυχολογίας, της νευροψυχολογίας, καθώς και εμπειρίες ψυχοθεραπευτών από ιστορίες πελατών τους βγάζουν στο φως τη δύναμη που έχουν οι σκέψεις μας και τα συναισθήματά μας πάνω στο σώμα μας και έρχονται με κάποιο τρόπο να επιβεβαιώσουν την Ιπποκρατική θεώρηση των πραγμάτων.

Εγγραφή στο Newsletter

Απεχθανόμαστε το Spam! Στην 1η λίστα, θα λαμβάνετε emails από την Πύλη Ψυχολογίας για επιλεγμένα άρθρα ψυχολογίας. Στη 2η λίστα, θα λαμβάνετε προτάσεις βιβλίων ψυχολογίας. Στην 3η λίστα, κάντε εγγραφή μόνο αν είστε επαγγελματίας ψυχικής υγείας.

0
Shares