Ακρόαση άρθρου......

Σε μια εποχή που ως επί το πλείστον βομβαρδιζόμαστε από αρνητικές ειδήσεις για την πανδημία, γεγονός που έχει αρνητικό πρόσημο στην ψυχολογία μας και θέλοντας και μη μας οδηγεί στην κοινωνική απομόνωση, θα ήθελα να προτείνω στους φίλους αναγνώστες τρόπους για να ξεχάσουν για λίγο το επιβαρυντικό κλίμα και να οραματιστούν μια καθημερινότητα πιο δραστήρια και πιο ελπιδοφόρα.

Πολλοί άνθρωποι μέσα από δύσκολες καταστάσεις της ζωής τους, κατάφεραν όχι μόνο απλά να επιβιώσουν αλλά και να οδηγηθούν σε λαμπρές ανακαλύψεις οι οποίες προσέφεραν στην ανθρωπότητα ένα καλύτερο μέλλον αλλά και μεγαλύτερη φήμη στους ίδιους.

Εν συντομία, δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ο Stephen Hawking ο οποίος πάρα την πλήρη παραλυσία του κατάφερε να αλλάξει ριζικά τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο μέσα από τις θεωρίες του, όπως για παράδειγμα το "Χρονικό του Χρόνου", και η Marie Curie η πρώτη χημικός γυναίκα Νομπελίστας, η οποία πέθανε μετά από τη συνεχή έκθεση σε βλαβερές ουσίες προσπαθώντας να ολοκληρώσει το επιστημονικό της έργο.

Ορμώμενοι από τα παραπάνω παραδείγματα, λοιπόν, τα οποία αποτελούν πηγή αστείρευτης έμπνευσης και θάρρους, ας κάνουμε κι εμείς ένα βήμα που θα μας φέρει πιο κοντά στην προσωπική μας ευτυχία.

Αποκτήστε το βιβλίο Ο μοναχός που πούλησε τη Ferrari του, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr

Πώς να έρθουμε πιο κοντά στην προσωπική μας ευτυχία

Ξεκινώντας, θα μπορούσαμε να συμμετάσχουμε σε ένα ομαδικό πρόγραμμα γυμναστικής ή αν μας το επιτρέπει ο τόπος που ζούμε, να περπατήσουμε κοντά στο βουνό ή τη θάλασσα. Αδιαμφισβήτητα, τα οφέλη της γυμναστικής είναι πάρα πολλά, η οποία εκτός των άλλων αποφορτίζει το σωματοποιημένο άγχος μας, αμβλύνει την ψυχική μας δυσφορία και μας ανακουφίζει ψυχολογικά λειτουργώντας σαν αντικαταθλιπτικό.

Επιπλέον, θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε την εκμάθηση μιας νέας ξένης γλώσσας, το διάβασμα ενός βιβλίου, τη συγγραφή ενός άρθρου ή μιας μυθοπλαστικής ιστορίας, να ασχοληθούμε με την κηπουρική, τον χορό, τη μουσική και να καταγράφουμε τις σκέψεις μας καθημερινά σε ημερολόγιο.

Όλες οι παραπάνω δραστηριότητες μπορούν όχι μόνο να μας βγάλουν από τη ρουτίνα μας αλλά και να μας βοηθήσουν να γίνουμε πιο πλούσιοι πνευματικά δίνοντας μας παράλληλα την αίσθηση ότι αξίζουμε. Το μόνο που χρειάζεται είναι σωστός προγραμματισμός, επιμονή και συνέπεια. Κλείνουμε λοιπόν την τηλεόραση, αφήνουμε στην άκρη το κινητό και τον Η/Υ μας και ξεκινάμε το ταξίδι για την ανακάλυψη του καλύτερου εαυτού μας!

Η προσωπική ευτυχία την εποχή της καραντίνας

Αξίζει σε αυτό το σημείο, να αναφερθεί η άποψη του Νίτσε περί ευτυχίας, ο οποίος τόνισε πως αυτή αποκτάται μόνο με τον έλεγχο που μπορεί να ασκήσει κάποιος στο περιβάλλον του. Και ενώ υπό το απαγορευτικό καθεστώς της καραντίνας κάθε άλλο παρά ελευθερία και πλήρη έλεγχο του περιβάλλοντος μας μπορούμε να έχουμε, αυτό που αναντίρρητα είναι δικό μας, είναι ο χρόνος και η ωφέλιμη αξιοποίηση του.

Από την άλλη πλευρά, πολλοί συνάνθρωποι μας οι οποίοι περνούν περιόδους βαθιάς κατάθλιψης και έντονου άγχους εύλογα θα αναρωτηθούν με ποιον τρόπο θα μπορέσουν να βρουν την δύναμη να ξεκινήσουν μια νέα δραστηριότητα η ακόμη και να βγουν από το σπίτι.

Άστο γι’ αύριο! Ξεπερνώντας την αναβλητικότητα στο χώρο εργασίας
Το διαδικτυακό σεμινάριο διοργανώνεται από το PSYCHOLOGY.GR, με εισηγήτρια την ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια, Άρτεμις Αντωνίου.

Η απάντηση μπορεί να δοθεί αν αναλογιστούμε πόση δύναμη κρύβουμε μέσα μας και αφού ανακαλέσουμε στη μνήμη μας όλες εκείνες τις φορές που στο παρελθόν νιώσαμε υπερήφανοι για τον εαυτό μας. Βήμα- βήμα, λοιπόν, ξεκινώντας με κάτι πιο απλό όπως το διάβασμα μπορούμε να λάβουμε τα ευεργετικά οφέλη που αυτό προσφέρει και να πάμε παρακάτω.

Ιεράρχηση προτεραιοτήτων

Εάν σκεφτούμε μια πυραμίδα όπου θα μπορούσαμε να ιεραρχήσουμε τις προτεραιότητες μας, σε πιο επίπεδο θα βάζαμε εμάς; Είναι αλήθεια πως πολλοί χτίζουν την πυραμίδα της ζωής τους τοποθετώντας στην κορυφή την ανάγκη τους για επαγγελματική καταξίωση, για καλές χρηματικές απολαβές για όσα περισσότερα υλικά αποκτήματα δύναται να έχουν, χωρίς όμως να τοποθετούν πουθενά την προσωπική τους ευτυχία.

Κι αυτό γιατί οι περισσότεροι θεωρούν  πως αφού πρώτα αποκτήσουν αυτά που θέλουν μετα θα είναι πραγματικά ευτυχισμένοι. Και έρχεται η στιγμή που αποκτούν αυτά που θέλουν όμως δεν ευτυχούν και κάνουν λόγω για μια μεγάλη αίσθηση κενού που τους καταβάλλει.

Αν δεν κοιτάξουμε μέσα μας, λοιπόν, αν δεν αγαπήσουμε πρώτα εμάς και μετά τα υλικά μας αποκτήματα, και αν δεν δώσουμε χρόνο στον εαυτό μας να ανακαλύψει τι τον κάνει πραγματικά ευτυχισμένο μένοντας ανεπηρέαστος από τις ανάγκες ή τις απαιτήσεις των άλλων από εμάς, απομακρυνόμαστε πολύ από τον αρχικό μας στόχο.

Πολλές φορές οι εξελίξεις μας προλαβαίνουν και συχνά γινόμαστε θεατές της ίδιας μας της ζωής αφήνοντας την στον αυτόματο πιλότο ή επιτρέπουμε σε άλλους να πιλοτάρουν. Ας μην ξεχνάμε ποτέ πως την πρώτη και τελευταία λέξη έχουμε εμείς και μπορούμε πραγματικά αν αφήσουμε στην άκρη όσα έγιναν ή όσα θα θέλαμε να γίνουν, να αφιερωθούμε στο παρόν και να αλλάξουμε την καθημερινότητα μας ξεκινώντας εκ νέου από το σημείο που θα θέλαμε να μας δούμε αυτή τη φορά.

Δυστυχώς δεν διάλεξα τους γονείς μου
Σε αυτό το ανατρεπτικό βιβλίο, η έγκυρη κλινική ψυχολόγος Lindsay Gibson αποκαλύπτει την καταστροφική φύση των συναισθηματικά ανώριμων γονέων, τα τοξικά μοτίβα με τα οποία μας έχουν σημαδέψει και μας παρέχει πολύτιμους τρόπους για να θεραπευτούμε

Κλείνοντας, για να θέσουμε τα εχέγγυα για τη προσωπική μας άνθιση και να μάθουμε τους τρόπους που θα μας οδηγήσουν στην επίτευξη της, θα πρέπει να περάσουμε στη δράση. Άλλωστε, η οικοδόμηση της ευτυχίας είναι μια καθαρά προσωπική υπόθεση και απαιτεί την αφοσίωση και τον χρόνο μας.

Ξεκινήστε, λοιπόν, από σήμερα!

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Άννα Κωνσταντά - Ψυχολόγος

Άννα Κωνσταντά: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Απόφοιτη του τμήματος ψυχολογίας ΑΠΘ με μεταπτυχιακές σπουδές στην εκπαιδευτική ψυχολογία και εξειδίκευση στην ψυχολογία παιδιών και εφήβων.