Ακρόαση άρθρου......

Μέχρι ενός σημείου έχεις δίκιο. Τα μηνύματα της μη αυτοέκφρασης που έλαβες στην παιδική ήταν πολλαπλά και καταλυτικά. Ξέρεις, μερικές φορές κυριαρχεί μια σύγχυση ανάμεσα στη θέση των ορίων του σεβασμού προς τους άλλους και την ελεύθερη έκφρασης του εαυτού.

Κάπως έτσι μεγάλωσα και εγώ. Οι γονείς έκαναν τον καλύτερό τους σύμφωνα με την πληροφόρηση που είχαν τότε, με τις εμπειρίες τους και τις πεποιθήσεις τους.

Όταν εμποδίζεται η αυτοέκφραση 

Στην αγωνία των γονιών σου να γίνεις ένα μέλος αποδεκτό στο κοινωνικό περιβάλλον, να αποκτήσεις την προσδοκώμενη ευγένεια και το σεβασμό προς τους άλλους, να έχεις «αρχές», να ενταχθείς στην ομάδα, να γίνεις ένας σπουδαίος και θαυμαστός όπως τα πρότυπά της, ίσως κάπου παραμελήθηκε η φυσική ανάγκη σου για την αυτοέκφραση, η αποδοχή του ίδιου του εαυτού σου, η αγάπη για εσένα.

Ναι, πάντα σου έλεγαν να προσέχεις μα, όχι αναίτια, δεν το εκλάμβανες ως πραγματική φροντίδα για εσένα. Δυσκολευόσουν με κάποια αντιφατικά μηνύματα.

Έμαθες να σκέφτεσαι πρώτα τους άλλους και στην εξελικτική αυτή πορεία θεώρησες πως είσαι σε θέση να γνωρίζεις πράγματα για εκείνους, να σκέφτεσαι για εκείνους, να πράττεις για εκείνους χωρίς να ρωτήσεις εκείνους, χωρίς να τους αφήνεις χώρο να αποφασίσουν οι ίδιοι. Αν το σκεφτείς είναι φυσιολογικό όπως είναι φυσιολογική και η δική σου καταπίεση όπως μου λες. Προχώρησες και συνέχισες πάνω στις ράγες που σου υπέδειξαν. Η διαδρομή ήταν προδιαγεγραμμένη.

Έμαθες να την ακολουθείς, να πατάς πάνω σε εκείνες τις γραμμές και να θεωρείς πως είναι οι μόνες γραμμές που υπάρχουν. Έγιναν πρότυπα για εσένα και συνέχισες το ταξίδι σου με τις βοηθητικές ρόδες που σου παρείχαν όταν τις είχες ανάγκη. Έτσι συνεχίζεις. Κοιτάς γύρω σου και σε παρασύρουν τα τοπία-πρότυπα. Ζηλεύεις.

Ξέρεις η ζήλεια είναι αποτέλεσμα της θλίψης και του θυμού. Ζηλεύεις γιατί δεν είσαι σαν τα πρότυπα που σου δίδαξαν. Θλίβεσαι και θυμώνεις γι’ αυτό. Θλίβεσαι και θυμώνεις γιατί είσαι εσύ και όχι εκείνοι.

Να είσαι ο εαυτός σου

Ξέρεις όμως; Είναι το πιο φυσιολογικό πράγμα σε ετούτο τον κόσμο. Ναι, φυσικά δεν είσαι και ευτυχώς δεν είσαι σαν εκείνον τον περίφημο επιστήμονα, τον ταλαντούχο καλλιτέχνη, τον ευφυέστατο επιχειρηματία, τον εξαιρετικό δάσκαλο, τον κάθε κοινωνικά θαυμαστό. Εξάλλου δεν μπορείς να είσαι γιατί είσαι Εσύ.

Δεν χρειάζεται να ακολουθήσεις τους άλλους και δεν μπορείς να γίνεις σαν τους άλλους. Θα γίνεις μια κακοσχηματισμένη πλαστογραφία. Δεν το βλέπεις; Το έκανες για λίγο και έχασες Εσένα, το πολυτιμότερο δώρο που σου δόθηκε.

4ος Κύκλος Αυτροβελτίωσης από το PSYCHOLOGY.GR
3 Ημέρες, 6 διαδικτυακά βιωματικά εργαστήρια. Γενική είσοδος: 25 ευρώ, για εγγραφές έως 31 Μαρτίου 2024

Μεγάλωσες πια. Να το πάρεις απόφαση όπως να πάρεις απόφαση πως αν η διαδρομή δε σου είναι ευχάριστη, αν τα τοπία σου σκοτεινιάζουν την ψυχή και ο ήχος αυτής της μηχανής γίνεται εφιαλτικός στα αυτιά σου μπορείς να την αλλάξεις και μπορείς να αλλάξεις και αμαξοστοιχία και μπορείς να ζωγραφίσεις εσύ τα τοπία σου.

Βγάλε πια τις βοηθητικές ρόδες. Τώρα πια μπορείς να αποφασίσεις μόνος σου. Το τιμόνι έχει περάσει στα χέρια σου.

Μοιράσου τη μοναδικότητά σου

Ήρθες δώρο σε αυτό τον κόσμο. Ναι, είμαστε όλοι φτιαγμένοι από το ίδιο υλικό μα είμαστε και τόσο ξεχωριστοί συνάμα. Τη μοναδικότητά σου οφείλεις να τη χαρίσεις σε όλους μας. Και αν όχι σε όλους μας, τουλάχιστον σε κάποιους εκεί έξω που τη χρειάζονται. Έχεις να δώσεις κάτι που κανείς άλλος δεν το έχει. Μην το απαξιώνεις, μην το κρατάς στο σκοτάδι.

Θέσε τα όριά σου ως προς τους άλλους με γνώμονα την αγάπη και όχι τα πρέπει. Πες όσα έχεις να πεις, κάνε όσα έχεις να κάνεις χωρίς να παραβιάζεις τα όρια των άλλων. Μείνε εκεί όμως. Πάψε να λειτουργείς καταπιεστικά ως προς εσένα υπό την επήρεια του φόβου της αντίδρασης των άλλων.

Το πώς θα εκλάβει ο καθένας τις δικές σου κινήσεις, λόγια, πράξεις είναι αποκλειστικά δική του υπόθεση και όχι δική σου. Παραχώρησε την ελευθερία στον κάθε ένα να ακολουθήσει το δρόμο του και να επιλέξει τα δικά του τοπία.

Αυθεντικότητα

Άστο γι’ αύριο! Ξεπερνώντας την αναβλητικότητα στο χώρο εργασίας
Το διαδικτυακό σεμινάριο διοργανώνεται από το PSYCHOLOGY.GR, με εισηγήτρια την ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια, Άρτεμις Αντωνίου.

Πάρε επιτέλους απόφαση πως είναι αδύνατον να αρέσεις σε όλους. Μπορεί κάποιος να απορρίψει τις ιδέες σου, τις δράσεις σου, εσένα ολόκληρο. Υπάρχουν, όμως, πολλοί περισσότεροι από όσους μπορείς να φανταστείς που περιμένουν όλα όσα μόνο εσύ έχεις να δώσεις. Πέταξε όλα τα σκουπίδια που έχεις συσσωρεύσει μέσα σου και καθαρός προχώρα.

Άνθισε και απόλαυσε τα χρώματά σου, τα αρώματά σου, τις νότες που μόνο στο δικό σου πεντάγραμμο είναι γραμμένες και συνθέτουν μοναδικά θεσπέσια κονσέρτα. Γίνε εσύ, ο αυθεντικός εαυτός σου.

Μόνο ως αυθεντικός έχεις να προσφέρεις γιατί μόνο εσύ μπορείς να το κάνεις και οφείλεις να το κάνεις. Είναι η μόνη εργασία που σου έχει ανατεθεί στη διάρκεια της παρουσίας σου εδώ.

Γίνε όλα όσα είσαι

Ο Βάιζελ στις Φλογισμένες Ψυχές το απέδωσε πολύ όμορφα. Είπε πως σαν πεθάνεις και πας να βρεις το δημιουργό σου, δεν πρόκειται να σου ζητήσει λογαριασμό γιατί δεν έγινες ο Μεσσίας ή γιατί δεν ανακάλυψες το φάρμακο για αυτή ή την άλλη ασθένεια. Το μόνο που θα σε ρωτήσει ο Πλάστης εκείνη την κρίσιμη στιγμή είναι τι τον έκανες τον εαυτό σου. Γιατί δεν έγινες όλα όσα είσαι;

Γίνε όλα όσα είσαι όχι μόνο για εσένα αλλά και για όλους εμάς και ποτέ μα ποτέ να μην ξεχνάς: Ο εαυτός σου είναι το μοναδικό πράγμα που έχεις να προσφέρεις σε ετούτο τον κόσμο και οφείλεις να τον φροντίσεις, να τον καλλιεργήσεις, να τον αναπτύξεις, να τον εκδηλώσεις και να τον προσφέρεις γενναιόδωρα.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Εύη Ανδρέου - Σύμβουλος Ψ.Υγείας

Εύη Ανδρέου: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Σύμβουλος ψυχικής υγείας, επικοινωνίας και προσωπικής ανάπτυξης.
Ιδρύτρια του Effective Communication στην Ελλάδα, διοργανώτρια του Effective Communication GR meetup, συγγραφέας, αρθρογράφος, ομιλήτρια.