Ακρόαση άρθρου......

Θέλω να ξεχάσετε ο,τιδήποτε έχετε μάθει σε όλη σας τη ζωή. Αυτή είναι η αρχή μιας καινούριας κατανόησης του κόσμου, ενός νέου ονείρου. Το όνειρο που ζούμε είναι δικό μας δημιούργημα. Είναι ο τρόπος που εσείς αντιλαμβάνεστε την πραγματικότητα κι άρα μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή.

Η αγάπη είναι πάντα παρούσα

Έχετε τη δύναμη να πλάσετε την κόλαση κι έχετε τη δύναμη να πλάσετε τον παράδεισο. Γιατί να μην ονειρευτείτε ένα διαφορετικό όνειρο; Γιατί να μην χρησιμοποιήσετε το μυαλό, τη φαντασία και τα συναισθήματά σας με στόχο το όνειρο ενός παραδείσου;

Χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας και θα συμβεί κάτι εκπληκτικό. Φανταστείτε ότι έχετε την ικανότητα να δείτε τον κόσμο με διαφορετικά μάτια, όποτε το θελήσετε. Κάθε φορά που ανοίγετε τα μάτια σας, βλέπετε τον κόσμο γύρω σας με διαφορετικό τρόπο. Κλείστε τώρα τα μάτια, έπειτα ανοίξτε τα πάλι και κοιτάξτε έξω απ' το παράθυρό σας.

Αυτό που θα δείτε είναι αγάπη να αναβλύζει από τα δέντρα, να αναδύεται από τη γη, να εκπέμπεται μέσα από το φως. Θα αντιληφθείτε την αγάπη σε όλα τα πράγματα γύρω σας.

Αυτή είναι η κατάσταση της μακαριότητας. Αντιλαμβάνεστε άμεσα την αγάπη σε καθετί, συμπεριλαμβανομένου του εαυτού σας και των ανθρώπων γύρω σας. Ακόμα κι όταν οι άλλοι είναι οργισμένοι ή δυστυχισμένοι, πίσω από αυτά τα συναισθήματα εσείς μπορείτε να διακρίνετε ότι κι αυτοί στέλνουν αγάπη.

Χρησιμοποιώντας τη φαντασία σας και τον καινούριο τρόπο να αντιλαμβάνεστε τα πράγματα, θέλω να δείτε τον εαυτό σας να ζει ένα νέο όνειρο, μια νέα ζωή -μια ζωή στην οποία δεν θα χρειάζεται να δικαιολογήσετε την ύπαρξή σας και στην οποία θα είστε ελεύθεροι να είστε ο εαυτός σας.

Φανταστείτε ότι σας έχει δοθεί η άδεια να είστε ευτυχισμένοι και να απολαμβάνετε την κάθε στιγμή. Η ζωή σας δεν επιφυλάσσει πια την παραμικρή σύγκρουση με τον εαυτό σας ή με τους άλλους.

Αποκτήστε το βιβλίο Οι τέσσερις συμφωνίες, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr

Ελευθερώστε τον εαυτό σας

Φανταστείτε ότι ζείτε χωρίς να φοβάστε να εκφράσετε τις επιθυμίες σας. Γνωρίζετε τι δεν θέλετε, γνωρίζετε τι θέλετε και πότε το θέλετε. Είστε ελεύθεροι να αλλάξετε τη ζωή σας και να της δώσετε τη μορφή που πραγματικά επιθυμείτε. Δεν φοβάστε να ζήσετε αυτό που έχετε ανάγκη, δεν φοβάστε να πείτε ναι ή να πείτε όχι.

Φανταστείτε ότι ζείτε δίχως την αγωνία της κρίσης των άλλων. Δεν προσαρμόζετε πια τη συμπεριφορά σας σύμφωνα με το τι πιθανόν να πιστεύουν οι άλλοι για σας. Δεν αισθάνεστε πια υπεύθυνοι για τις γνώμες των άλλων. Δεν νιώθετε την ανάγκη να ελέγξετε κανέναν, ούτε κανείς ελέγχει εσάς.

Άστο γι’ αύριο! Ξεπερνώντας την αναβλητικότητα στο χώρο εργασίας
Το διαδικτυακό σεμινάριο διοργανώνεται από το PSYCHOLOGY.GR, με εισηγήτρια την ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια, Άρτεμις Αντωνίου.

Φανταστείτε ότι ζείτε δίχως να κρίνετε τους ανθρώπους γύρω σας. Μπορείτε εύκολα να συγχωρήσετε και να ξεχάσετε τις κρίσεις που κάνατε στο παρελθόν. Δεν αισθάνεστε πια την ανάγκη να έχετε δίκιο, ούτε την ανάγκη να αποδεικνύετε ότι οι άλλοι κάνουν λάθος. Σέβεστε τον εαυτό σας και τους άλλους και, σε αντάλλαγμα, σας σέβονται κι εκείνοι.

Εξερευνήστε τη ζωή

Φανταστείτε ότι ζείτε αγαπώντας ακόμα κι όταν δεν σας αγαπούν. Δεν σας τρομάζει πια η απόρριψη και δεν νιώθετε την ανάγκη της αποδοχής. Μπορείτε να πείτε «σ' αγαπώ» χωρίς ντροπή και χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένος λόγος. Μπορείτε να προχωρήσετε μπροστά με την καρδιά ορθάνοιχτη, δίχως να φοβάστε μήπως πληγωθείτε.

Φανταστείτε ότι ζείτε χωρίς να φοβάστε να διακινδυνεύσετε ή να εξερευνήσετε τη ζωή. Δεν έχετε την αγωνία της απώλειας. Δεν φοβάστε να ζείτε μέσα στον κόσμο και δεν φοβάστε να πεθάνετε.

Φανταστείτε ότι αγαπάτε τον εαυτό σας ακριβώς όπως είναι. Αγαπάτε το σώμα σας ακριβώς όπως είναι και το ίδιο αγαπάτε και τα συναισθήματά σας. Ξέρετε ότι είστε τέλειος/α ακριβώς όπως είστε.

Ο λόγος για τον οποίο σας ζητώ να φανταστείτε όλα αυτα τα πράγματα είναι γιατί είναι όλα απολύτως δυνατά! Είστε σε θέση να ζήσετε σε μια κατάσταση χάριτος, σε κατάσταση ευδαιμονίας, στο όνειρο του παραδείσου. Για να βιώσετε, όμως, ένα τέτοιο όνειρο, θα πρέπει πρώτα να κατανοήσετε τη σύστασή του.

Το ευ ζην πηγάζει από μέσα μας

Δυστυχώς δεν διάλεξα τους γονείς μου
Σε αυτό το ανατρεπτικό βιβλίο, η έγκυρη κλινική ψυχολόγος Lindsay Gibson αποκαλύπτει την καταστροφική φύση των συναισθηματικά ανώριμων γονέων, τα τοξικά μοτίβα με τα οποία μας έχουν σημαδέψει και μας παρέχει πολύτιμους τρόπους για να θεραπευτούμε

Μονάχα η αγάπη έχει τη δύναμη να σας φέρει σε αυτή την κατάσταση της ευδαιμονίας. Το να βρίσκεται κανείς σε αυτήν είναι σαν να είναι ερωτευμένος. Όταν είμαστε ερωτευμένοι, είμαστε ευδαίμονες. Πετάμε στα σύννεφα. Αντιλαμβανόμαστε την αγάπη όπου κι αν πάμε. Είναι πέρα για πέρα εφικτό να ζει κανείς αδιάκοπα. Είναι εφικτό, επειδή υπάρχουν άνθρωποι που το έχουν πετύχει και δεν είναι διαφορετικοί από σας. Ζουν μέσα στη μακαριότητα, επειδή έχουν αλλάξει τις συμβάσεις τους και βλέπουν ένα αλλιώτικο όνειρο.

Μόλις διαπιστώσετε τι σημαίνει να βιώνετε μια κατάσταση ευδαιμονίας, θα ενθουσιαστείτε. Θα ξέρετε πια ότι ο παράδεισος επί της γης είναι εφικτός - ότι μπορεί αληθινά να υπάρξει,

Από τη στιγμή που θα το γνωρίσετε αυτό, από τη στιγμή που θα καταλάβετε ότι μπορείτε να παραμείνετε σε αυτόν τον παράδεισο, από σας εξαρτάται να το πράξετε.

Ο κόσμος είναι ωραίος, θαυμαστός. Η ζωή μπορεί να γίνει πολύ εύκολη όταν έχετε κάνει την αγάπη τρόπο ζωής. Μπορείτε να αγαπάτε διαρκώς. Είναι στο χέρι σας. Ίσως να μην έχετε φανερούς λόγους να αγαπήσετε, αγαπώντας, όμως, θα νιώσετε σίγουρα ευτυχισμένοι. Η αγάπη θα σας χαρίσει εσωτερική γαλήνη. Θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζετε τα πράγματα.

Η ευτυχία είναι επιλογή

Έχετε τη δύναμη να τα βλέπετε όλα υπό το πρίσμα της αγάπης. Έχετε την ικανότητα να αντιλαμβάνεστε ότι η αγάπη υπάρχει παντού γύρω σας. Όταν ζείτε έτσι, διαλύεται η ομίχλη μέσα στο μυαλό. Χιλιάδες χρόνια ψάχνουμε την ευτυχία. Η ευτυχία είναι ο χαμένος μας παράδεισος. Δουλέψαμε σκληρά για να φτάσουμε ως εδώ κι αυτή η διεργασία αποτελεί μέρος της εξέλιξης του ανθρώπινου νου. Αυτό είναι το μέλλον της ανθρωπότητας.

Πρόκειται για έναν τρόπο ζωής απόλυτα εφικτό. Όλα τα πιστεύω και οι συμβάσεις σας βρίσκονται εκεί, μέσα στην ομίχλη. Νιώθετε την παρουσία του παράσιτου κι έχετε την εντύπωση ότι το παράσιτο είστε εσείς. Αυτό σας δυσκολεύει να απαγκιστρωθείτε - να διώξετε το παράσιτο και να δημιουργήσετε τον απαιτούμενο χώρο για να βιώσετε την αγάπη. Είστε εθισμένοι στον κριτή και στο θύμα. Ο πόνος σάς κάνει να νιώθετε αασφαλείς, επειδή τον γνωρίζετε τόσο καλά.

Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένας λόγος να υποφέρετε. Υποφέρετε μόνο επειδή εσείς το έχετε επιλέξει. Αν κοιτάξετε τη ζωή σας, θα βρείτε πολλές δικαιολογίες για να υποφέρετε, αλλά κανέναν άλλο λόγο. Το ίδιο ισχύει και για την ευτυχία. Ο μόνος λόγος για τον οποίο είστε ευτυχισμένοι είναι επεισή εσείς το επιλέξατε.

Η ευτυχία είναι επιλογή - το ίδιο και ο πόνος.

Ίσως να μην μπορούμε να γλιτώσουμε από το πεπρωμένο των θνητών, έχουμε όμως μια επιλογή: είτε να υποφέρουμε το πεπρωμένο μας είτε να απολαύσουμε το πεπρωμένο μας. Έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα στον πόνο και την ευτυχία. Ανάμεσα στην κόλαση και τον παράδεισο. Εγώ επιλέγω να ζω στον παράδεισο. Εσείς;

Το άρθρο αποτελεί αδειοδοτημένο απόσπασμα από το βιβλίο Οι τέσσερις συμφωνίες που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Χρύσα Πράντζαλου

e psy logo twitter2Τμήμα Σύνταξης της Πύλης Ψυχολογίας Psychology.gr
Επιμέλεια και συγγραφή άρθρων, μετάφραση & απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.