Ακρόαση άρθρου......

«Άγχος» μια λέξη που σίγουρα ανήκει στις τάσεις τις εποχής. Ακούμε συνέχεια γύρω μας για το πώς το άγχος επηρεάζει τη ζωή και την υγεία μας, για τους γρήγορους ρυθμούς ζωής, τη χαοτική καθημερινότητα… Σας έχει συμβεί ποτέ να νιώσετε εξάντληση πριν καν ξεκινήσετε τη μέρα σας;

Πολλοί άνθρωποι νιώθουμε ότι αυτή η ταραχώδης καθημερινότητα, το στρες μας αποξενώνουν από τον ίδιο μας τον εαυτό και ένα σημάδι για αυτή την αποξένωση είναι η έλλειψη ενέργειας. Έχουμε μάθει να λειτουργούμε σε σύγκριση με τους άλλους και για τους άλλους, όχι για εμάς.

Παρατηρείστε τον εαυτό σας, πώς θέτετε στόχους; Πολλοί άνθρωποι θέλουν να είναι οι καλύτεροι… στον επαγγελματικό τους χώρο, στην προσωπική τους ζωή και γενικά σε κάθε τομέα της καθημερινότητας τους.

Η ανάγκη «να είμαστε οι καλύτεροι» μπορεί να προκαλέσει ακόμα περισσότερο στρες στη ζωή μας. Ειδικότερα, αναρωτηθείτε το εξής: Για ποιόν θέλετε να είστε οι καλύτεροι; Αν ο στόχος σας είναι να ικανοποιήσετε τους άλλους τότε δε θα βρείτε ποτέ την προσωπική ηρεμία που αποζητάτε.

Όμως το να θέτετε προσδοκίες για τον εαυτό σας (και για τους άλλους) θα σας προσφέρει ηρεμία. Το να δημιουργήσετε μια ζωή με πιο υγιείς σχέσεις απαιτεί διαρκή προσπάθεια, όμως γίνεται όλο και πιο εύκολο με την πάροδο του χρόνου και την πρακτική εφαρμογή. Η λέξη κλειδί που υπονοείται στην παραπάνω πρόταση είναι «όρια». Βάλε τα όρια σου!

Αυτός είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου της Nedra Glover Tawwab, η οποία εργάζεται ως ψυχοθεραπεύτρια για πάνω από μια δεκαετία. Στο βιβλίο της μας ενθαρρύνει να αρχίσουμε να θέτουμε όρια στην καθημερινότητα μας. Όπως αναφέρει στο βιβλίο της:

Τα όρια είναι προσδοκίες και ανάγκες που σας βοηθούν να νιώθετε ασφάλεια και άνεση μέσα στις σχέσεις σας. Το να μάθετε πότε να λέτε «όχι» και πότε να λέτε «ναι» είναι επίσης ένα ουσιαστικό κομμάτι του να νιώθετε άνεση στις αλληλεπιδράσεις σας με άλλους.

Ίσως στο σημείο αυτό να αναρωτιέστε: «και πώς θα ξέρω ότι αυτό που έχω ανάγκη είναι όρια;» Σύμφωνα με τη συγγραφέα υπάρχουν τα εξής σημάδια για να εντοπίσετε ότι χρειάζεστε όρια στην καθημερινότητα σας:

  • Νιώθετε ότι πνίγεστε από τις υποχρεώσεις.
  • Νιώθετε πικρία απέναντι σε ανθρώπους που ζητούν τη βοήθειά σας.
  • Αποφεύγετε τα τηλεφωνήματα και τις επαφές με ανθρώπους που πιστεύετε ότι θέλουν να σας ζητήσουν κάτι.
  • Σχολιάζετε ότι βοηθάτε τους άλλους αλλά δεν αποκομίζετε τίποτα από αυτό.
  • Νιώθετε ψυχικά εξαντλημένοι.
  • Συχνά κάνετε όνειρα ότι θα τα παρατήσετε όλα και θα εξαφανιστείτε.
  • Δεν έχετε καθόλου χρόνο για τον εαυτό σας.

Αν εντοπίζετε τον εαυτό σας να ταυτίζεται με κάτι από τα παραπάνω (ή με όλα τα παραπάνω) τότε είναι ένα καλό σημάδι του ότι χρειάζεστε όρια. Η συνειδητοποίηση αυτή είναι μόνο η αρχή καθώς προκειμένου να οικοδομήσετε αυτό το νέο τρόπο ζωής απαιτείται χρόνος και προσπάθεια. Τα όρια θα σας απελευθερώσουν, αλλά για να συμβεί αυτό θα χρειαστεί να τα επαναλάβετε αρκετές φορές και να είστε σίγουροι για τον εαυτό σας.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΔΙΑΛΕΞΑ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΜΟΥ
3 Μήπως μεγάλωσες και εσύ με γονείς που ήταν απόμακροι; Δύστροποι; Εγωκεντρικοί; Απορριπτικοί; Ελεγκτικοί; Επικριτικοί; Μη-διαθέσιμοι;
Ανακάλυψε τους τέσσερις τύπους τοξικών-ανώριμων γονέων

Πρέπει να είστε έτοιμη να σας υπερασπιστείτε και να μη λυγίσετε ζητώντας «συγνώμη» όταν ο αποδέκτης των ορίων σας αντιδράσει. Πράγματι δεν μπορούμε να ελέγξουμε τις αντιδράσεις των άλλων και πολλές φορές μπορεί να μην αντιδράσουν θετικά στα όρια που τους θέτουμε, αλλά είναι στο χέρι μας να πιστέψουμε στον εαυτό μας και να μείνουμε σταθεροί στη γνώμη μας.

Άλλωστε μόνο εσείς ξέρετε καλύτερα για τον εαυτό σας!

Το Βάλε τα όρια σου κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Διόπτρα και στο www.dioptra.gr. Πρόκειται για ένα βιβλίο που έρχεται να σας καθοδηγήσει στο να οικοδομήσετε έναν νέο τρόπο ζωής όπου θα νιώθετε περισσότερο ελεύθεροι και περισσότερο ο εαυτός σας. Η συγγραφέας μέσα από παραδείγματα, αναλυτικές μεθόδους και εξηγήσεις σας καθοδηγεί βήμα-βήμα στο ταξίδι για μια νέα πιο ευτυχισμένη ζωή.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Νίκος Μεταξάς

e psy logo twitter2Συντάκτης στην Πύλη Ψυχολογίας - Psychology.gr
Μετάφραση, απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr