Ακρόαση άρθρου......

Μεταφράζοντας λίγο ελεύθερα μια από τις θεμελιώδης ρήσεις του Ντεκάρτ, «cogito, ergo sum» (σκέφτομαι άρα υπάρχω), θα μπορούσαμε να πούμε ότι είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε. Καθώς στην καθημερινότητα μας το αν νιώθουμε χαρούμενοι ή λυπημένοι, αισιόδοξοι ή απαισιόδοξοι, επιτυχημένοι ή αποτυχημένοι καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τις σκέψεις μας.

Οκ, αλλά τις σκέψεις τι τις καθορίζει; Σύμφωνα με έρευνες το ανθρώπινο μυαλό κάνει 60-70 χιλιάδες σκέψεις την ημέρα, περίπου μία κάθε δευτερόλεπτο.

Ακόμα, ο γυναικείος νους κάνει περισσότερες από τον ανδρικό. Με τόσες πολλές σκέψεις να τριγυρνάνε στο μυαλό μου πώς είναι δυνατόν να μη νιώθω χαομένος και αγχωμένος;

Είναι σημαντικό να μάθουμε να ελέγχουμε τις σκέψεις μας, ώστε να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε μια πιο χαρούμενη ζωή και να αρχίσουμε να έλκουμε όσα θέλουμε να μας συμβούν.

Ας μιλήσουμε όμως λίγο πιο αναλυτικά για τις σκέψεις…

Οι σκέψεις χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

• Τις θετικές, ή ευχάριστες, αυτές που σε κάνουν να νιώθεις ευχάριστα.
• Τις αρνητικές, ή δυσάρεστες, αυτές που σε κάνουν να νιώθεις δυσάρεστα.
• Τις ουδέτερες, αυτές που δεν σου προκαλούν ούτε θετικά, ούτε αρνητικά συναισθήματα.

Οι αρνητικές σκέψεις αποτελούν το 70% περίπου του συνόλου των σκέψεων, επομένως και τα δυσάρεστα συναισθήματα είναι πολύ περισσότερα από τα ευχάριστα.

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου UCLΑ της Καλιφόρνια, στην παιδική ηλικία δεχόμαστε ημερησίως από τους γονείς μας, το συγγενικό περιβάλλον, τους δασκάλους και τους συμμαθητές μας, περίπου 450 αρνητικές επιρροές και μόνο 30 θετικές, δηλαδή δεκαπέντε φορές περισσότερες αρνητικές. Αν το σκεφτείτε η παραπάνω έρευνα μπορεί να επιβεβαιωθεί και από την καθημερινότητα μας.

Η ομάδα του εξειδικευμένου βιβλιοπωλείου ψυχολογίας προτείνει:
Θλιμμένοι νάρκισσοι
Πώς αναγνωρίζουμε στον εαυτό μας και στους άλλους ναρκισσιστικές συμπεριφορές; Ποια τα χαρακτηριστικά των ατόμων και ποια αυτά εκείνων που γίνονται "υπήκοοί" τους; Υπάρχουν τρόποι αντίδρασης και ποιοι είναι;

Πόσες φορές έχετε εστιάσει στο αρνητικό που σας συνέβη μέσα στη μέρα και έχετε δώσει πολύ λιγότερη σημασία στα θετικά που μπορεί να έχουν συμβεί;

Διαμορφώνουμε την προσωπικότητα μας με βάση τα ερεθίσματα που δεχόμαστε. Μήπως αυτό εξηγεί γιατί πολλές φορές τα αρνητικά συναισθήματα καλύπτουν τα θετικά; Δεν είναι τελικά η ποσότητα των σκέψεων που μας επηρεάζει, αλλά το τι σκεφτόμαστε.

kane to iposinidito na doyleveiΤα όμοια έλκονται. Αν δεν έρχονται στη ζωή μας τα πράγματα που επιθυμούμε, είναι γιατί για να έρθουν πρέπει να εκπαιδεύσουμε το μυαλό μας να εντοπίζει και να στέκεται περισσότερο στις θετικές σκέψεις.

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε τη δύναμη που έχουν οι θετικές μας σκέψεις και να συνειδητοποιήσουμε πως ό,τι έχουμε στη ζωή, οι επιτυχίες, οι αποτυχίες, τα κατορθώματα, οτιδήποτε μας συμβαίνει, αντικατοπτρίζουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας.

Και τώρα ίσως αναρωτιέστε «Πώς θα μπορέσω να ελέγξω περισσότερο το τι σκέφτομαι»;

Στις Σκιές του έρωτα: τα μάτια που με κοίταξαν
Μια υπαρξιακή προσέγγιση για τις σχέσεις, τον έρωτα, την αγάπη, τον σεξουαλικό πόθο.
Συγγραφέας: Πέτρος Θεοδώρου, Εκδόσεις: PSYCHOLOGY.GR

Το βιβλίο του Γιώργου Παπαδόπουλου-Κυπραίου Κάνε το υποσυνείδητο σου να δουλεύει για σένα, έρχεται να μας βοηθήσει να αναδείξουμε τη δύναμη που κρύβουμε μέσα μας και σταδιακά να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας. Να απαντήσουμε σε ερωτήματα, να επιλύσουμε προβλήματα, να ξεκαθαρίσουμε καταστάσεις που μας απασχολούν και μας δυσκολεύουν.

Θα χρειαστεί στην ουσία να επαναπρογραμματίσουμε το μυαλό μας! Για να συμβεί αυτό χρειάζεται χρόνος, επιμονή και υπομονή. Σταδιακά μέσα από τις ασκήσεις αναπνοής και χαλάρωσης που περιλαμβάνονται στο βιβλίο θα μπορέσετε να περάσετε από την θεωρία στην πράξη.

Γιατί οι ασκήσεις αναπνοής παίζουν τόσο μεγάλο ρόλο;

«Ο άνθρωπος ζει μερικές εβδομάδες χωρίς τροφή, μερικές μέρες χωρίς νερό… Αλλά μόνο μερικά λεπτά χωρίς οξυγόνο».
Οι ασκήσεις διαλογισμού μας βοηθούν να αναπνέουμε σωστά-από το διάφραγμα.

Η αργή, διαφραγματική αναπνοή χαλαρώνει τους μυς, ηρεμεί το πνεύμα και απελευθερώνει την ορμόνη ενδορφίνη, που είναι το φυσικό αναλγητικό. Έτσι μαθαίνουμε το σώμα μας να ηρεμεί, σιγά σιγά ακόμα και σε καταστάσεις έντονου στρες.

Για να πετύχει το σκοπό του το βιβλίο συνοδεύεται με την ηχητική περιγραφή των ασκήσεων (μπορείτε να τις βρείτε σκανάροντας με το κινητό σας το qr code που υπάρχει στο βιβλίο).

Η κάθε άσκηση οδηγεί στην άλλη και ο αναγνώστης έχει την ελευθερία να τις εφαρμόσει όσες φορές το επιθυμεί.

Το Κάνε το υποσυνείδητο σου να δουλεύει για σένα είναι γραμμένο με απλό, κατανοητό τρόπο και βασίζεται σε εμπειρίες του συγγραφέα και σε εμπειρίες που του διηγήθηκαν άλλοι. Κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Διόπτρα και στο www.dioptra.gr .

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Νίκος Μεταξάς

e psy logo twitter2Επιμέλεια & μετάφραση άρθρων, Τμήμα Σύνταξης Πύλης Ψυχολογίας psychology.gr
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr