Ο κόσμος στον οποίο ζούμε είναι ο κόσμος που επιλέγουμε, συνειδητά ή ασυνείδητα. Αν επιλέξουμε την ευτυχία, αυτό εισπράττουμε. Αν επιλέξουμε τη δυστυχία, αυτό θα βιώσουμε.

Οι πεποιθήσεις μας είναι συγκεκριμένες και συστηματικά οργανωμένες προσεγγίσεις αντίληψης. Είναι οι θεμελιώδεις επιλογές που κάνουμε για το πώς αντιλαμβανόμαστε τη ζωή και, άρα, πώς τη ζούμε. Είναι ο διακόπτης που ανάβει και σβήνει τον εγκέφαλό μας. Έτσι, το πρώτο βήμα προς την επιτυχία είναι να βρούμε πεποιθήσεις που μας καθοδηγούν προς τις επιθυμητές μας εκβάσεις.

Για να ακολουθήσετε το μονοπάτι της επιτυχίας πρέπει να γνωρίζετε την επιθυμητή για εσάς έκβαση, να δράσετε, να γνωρίζετε τι είδους αποτελέσματα παράγετε και να έχετε την ευελιξία να αλλάζετε μέχρι να επιτύχετε. Το ίδιο ισχύει και για τις πεποιθήσεις. Πρέπει να βρείτε τις πεποιθήσεις που προάγουν το επιθυμητό σας αποτέλεσμα, τις πεποιθήσεις που θα σας οδηγήσουν στον στόχο σας.

Αν οι πεποιθήσεις σας δεν το πετυχαίνουν αυτό, πρέπει να απαλλαχθείτε από αυτές και να δοκιμάσετε κάτι καινούριο.

Σε πολλούς συχνά κακοφαίνεται όταν κάνω λόγο για τα «ψέματα» της επιτυχίας. Άλλωστε, ποιος θέλει να ζει πιστεύοντας ψέματα; Όμως, εγώ απλώς εννοώ ότι δεν ξέρουμε πώς ακριβώς είναι ο κόσμος. Δεν ξέρουμε αν η γραμμή είναι κοίλη ή κυρτή. Δεν γνωρίζουμε αν οι πεποιθήσεις μας είναι ορθές ή λανθασμένες. Αυτό που μπορούμε να γνωρίζουμε είναι αν φέρνουν αποτέλεσμα – αν μας ενισχύουν, αν εμπλουτίζουν τη ζωή μας, αν μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους, αν βοηθούν εμάς και τους άλλους.

Η λέξη «ψέματα» χρησιμοποιείται σε αυτό το κεφάλαιο ως μια υπενθύμιση ότι δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα πώς ακριβώς έχουν τα πράγματα. Αν, για παράδειγμα, γνωρίζαμε ότι η γραμμή είναι κοίλη, δεν θα είχαμε την ελευθερία να τη δούμε ως κυρτή.

Η λέξη «ψέμα» δεν σημαίνει «παραπλάνηση ή ανειλικρίνεια», αλλά, απεναντίας, αποτελεί μια καλή υπενθύμιση ότι όσο και αν πιστεύουμε σε μια ιδέα, πρέπει να είμαστε πάντα ανοιχτοί σε άλλα ενδεχόμενα και να συνεχίσουμε να μαθαίνουμε.

Έχω διαπιστώσει ότι αυτές οι επτά πεποιθήσεις έχουν ενδυναμώσει πολλούς ανθρώπους ώστε να αξιοποιήσουν περισσότερο τις δυνατότητές τους, να ενεργήσουν περισσότερο, να κάνουν σπουδαιότερες πράξεις και να επιτύχουν σπουδαιότερα αποτελέσματα. Δεν λέω ότι είναι οι μόνες χρήσιμες πεποιθήσεις επιτυχίας. Αλλά είναι μια αρχή. Έχουν αποδειχτεί αποτελεσματικές για πολλούς και θα ήθελα να διαπιστώσω αν θα αποδειχτούν αποτελεσματικές και για εσάς.

Οι 7 αυτοπεποιθήσεις

Πεποίθηση #1: Τα πάντα γίνονται για κάποιον λόγο, για έναν σκοπό που μας εξυπηρετεί.
Όλοι οι επιτυχημένοι άνθρωποι έχουν μια παράξενη ικανότητα να εστιάζουν στο θετικό μιας κατάστασης και στα θετικά αποτελέσματα που μπορεί να προέλθουν από αυτήν. Ανεξάρτητα από το πόσο αρνητικές είναι οι πληροφορίες που λαμβάνουν από το περιβάλλον τους, πάντα πιστεύουν ότι υπάρχουν δυνατότητες. Πιστεύουν ότι όλα συμβαίνουν για κάποιον λόγο που τους εξυπηρετεί, ότι κάθε δυσκολία περιέχει τον σπόρο ενός αντίστοιχου ή και μεγαλύτερου οφέλους.
Σας εγγυώμαι ότι όσοι πετυχαίνουν εξαιρετικά αποτελέσματα σκέφτονται με αυτόν τον τρόπο!

Πεποίθηση #2: Δεν υπάρχει αποτυχία, παρά μόνο αποτελέσματα.
Αυτή η πεποίθηση αποτελεί λογικό επακόλουθο της πρώτης, αλλά είναι το ίδιο σημαντική και μόνη της. Οι περισσότεροι έχουμε προγραμματιστεί να φοβόμαστε αυτό που ονομάζουμε αποτυχία. Όμως, όλοι θυμόμαστε φορές που ενώ θέλαμε κάτι τελικά εισπράξαμε κάτι άλλο. Όλοι μας έχουμε αποτύχει σε κάποιο διαγώνισμα, υπομείναμε μια απογοητευτική σχέση που τελικά διαλύθηκε ή φτιάξαμε ένα επιχειρηματικό σχέδιο και έπειτα είδαμε τα πάντα να πηγαίνουν στραβά.

Πεποίθηση #3: Αναλάβετε την ευθύνη για οτιδήποτε συμβεί.
Ένα ακόμη κοινό χαρακτηριστικό των σπουδαίων ηγετών και όσων πετυχαίνουν είναι ότι λειτουργούν με βάση την πεποίθηση ότι αυτοί διαμορφώνουν τον κόσμο τους.
Η φράση που θα ακούσετε επανειλημμένα να χρησιμοποιούν είναι: «Εγώ είμαι υπεύθυνος και θα το τακτοποιήσω». Δεν είναι τυχαίο ότι έχουν όλοι την ίδια αντίληψη. Οι επιτυχημένοι άνθρωποι συνήθως πιστεύουν πως ό,τι και αν συμβεί, καλό ή άσχημο, το έχουν δημιουργήσει εκείνοι. Αν δεν το προκάλεσαν με τις φυσικές τους πράξεις, μπορεί να το έκαναν με την ένταση και τη φύση των σκέψεων τους.

Πεποίθηση #4: Δεν είναι ανάγκη να ξέρετε τα πάντα για κάτι, προκειμένου να το χρησιμοποιήσετε.
Πολλοί επιτυχημένοι άνθρωποι ζουν σύμφωνα με μία ακόμη ωφέλιμη πεποίθηση. Δεν θεωρούν ότι πρέπει να γνωρίζουν τα πάντα για κάτι, προκειμένου να το χρησιμοποιήσουν. Ξέρουν να εστιάζουν στην ουσία χωρίς να νιώθουν την ανάγκη να χαθούν μέσα στις λεπτομέρειες. Αν μελετήσετε άτομα που βρίσκονται στην εξουσία, θα διαπιστώσετε ότι γνωρίζουν τα βασικά για πολλά ζητήματα, αλλά σπάνια κατέχουν σε βάθος κάθε λεπτομέρειά τους.

Πεποίθηση #5: Οι άνθρωποι είναι ο σπουδαιότερος πόρος σας.
Τα σπουδαία άτομα –όσοι έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν εξαιρετικά αποτελέσματα– τρέφουν μια υπέρτατη αίσθηση σεβασμού και εκτίμησης για τους ανθρώπους.
Όλοι έχουμε δει ρεπορτάζ για τα ιαπωνικά εργοστάσια, όπου οι εργάτες και οι μάνατζερ τρώνε στην ίδια καφετέρια και προσφέρουν εξίσου στην αξιολόγηση της απόδοσης. Η επιτυχία τους αντανακλά τα θαύματα που μπορούν να επιτευχθούν όταν σεβόμαστε τους ανθρώπους αντί να προσπαθούμε να τους χειραγωγήσουμε.

Πεποίθηση #6: Η Δουλειά είναι Παιχνίδι.
Γνωρίζετε κάποιον που να έχει σημειώσει τεράστια επιτυχία κάνοντας κάτι που μισεί; Προσωπικά, όχι. Ένα από τα κλειδιά της επιτυχίας είναι να ταιριάξετε επιτυχημένα αυτό που κάνετε με αυτό που αγαπάτε. Ο Πάμπλο Πικάσο είπε κάποτε: «Όταν δουλεύω, χαλαρώνω, η απραξία και το να έχω καλεσμένους με κουράζουν».
Στις μέρες μας, ακούμε πολλά για τους εργασιομανείς. Και υπάρχουν πράγματι πολλοί οι οποίοι έχουν νοσηρή εμμονή με τη δουλειά τους. Δεν φαίνεται να αποκομίζουν καμία ευχαρίστηση από την εργασία τους, όμως φτάνουν σε σημείο που δεν μπορούν να κάνουν τίποτε άλλο.

Πεποίθηση #7: Η επιτυχία δεν διαρκεί χωρίς αφοσίωση.
Όσοι πετυχαίνουν, πιστεύουν στη δύναμη της αφοσίωσης. Αν υπάρχει μία μόνο πεποίθηση που μοιάζει σχεδόν αδιαχώριστη από την επιτυχία, είναι ότι δίχως σοβαρή αφοσίωση δεν υπάρχει σοβαρή επιτυχία. Αν παρατηρήσετε τους επιτυχημένους ανθρώπους οποιουδήποτε τομέα, θα διαπιστώσετε ότι δεν είναι απαραίτητα οι καλύτεροι ή οι ευφυέστεροι, οι ταχύτεροι ή οι δυνατότεροι. Είναι εκείνοι με τη μεγαλύτερη αφοσίωση.

Η σπουδαία Ρωσίδα μπαλαρίνα Άννα Πάβλοβα είπε κάποτε: «Το να επιδιώκεις ασταμάτητα έναν στόχο, αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας». Πρόκειται για μια διαφορετική διατύπωση της Συνταγής Απόλυτης Επιτυχίας – βρείτε την επιθυμητή έκβαση, μοντελοποιήστε ό,τι φέρνει αποτέλεσμα, ενεργήστε, αναπτύξτε την αισθητηριακή οξύτητα που χρειάζεται για να διακρίνετε τι αποτελέσματα λαμβάνετε και συνεχίστε να εκλεπτύνετε την προσπάθειά σας μέχρι να επιτύχετε αυτό που επιθυμείτε.

Υπάρχουν άλλες πεποιθήσεις που προάγουν την επιτυχία; Φυσικά. Αν σκεφτείτε κι άλλες, ακόμη καλύτερα. Όσο διαβάζετε το βιβλίο, πρέπει να σκέφτεστε επιπλέον διακρίσεις ή επιγνώσεις που μπορείτε να προσθέσετε.

Να θυμάστε ότι η επιτυχία αφήνει ίχνη.

Μελετήστε αυτούς που έχουν επιτύχει. Ανακαλύψτε τις βασικές πεποιθήσεις που διατηρούν και οι οποίες ενισχύουν την ικανότητά τους να ενεργούν συστηματικά και αποτελεσματικά ώστε να πετυχαίνουν εξαιρετικά αποτελέσματα.

Αυτές οι επτά πεποιθήσεις έχουν κάνει θαύματα για πολλούς ανθρώπους πριν από εσάς και πιστεύω ότι μπορούν να κάνουν θαύματα και για εσάς, αν αφοσιωθείτε σε αυτές συστηματικά.

Είμαι βέβαιος ότι πολλοί θα σκεφτείτε πως κάτι τέτοιο είναι δύσκολο. Αν, για παράδειγμα, έχετε πεποιθήσεις που δεν σας βοηθούν; Αν οι πεποιθήσεις σας είναι αρνητικές και όχι θετικές; Πώς μπορείτε να τις αλλάξετε;

Έχετε κάνει ήδη το πρώτο βήμα, συνειδητοποιώντας το. Ξέρετε τι θέλετε. Το δεύτερο βήμα είναι η δράση, να μάθετε να ελέγχετε τις εσωτερικές σας αναπαραστάσεις και πεποιθήσεις, να μάθετε πώς να διαχειρίζεστε τον εγκέφαλό σας.

Το απόσπασμα είναι από το βιβλίο Απεριόριστη δύναμη του Tony Robins. Κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Διόπτρα και στο www.diotpra.gr. Διαβάστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Νίκος Μεταξάς

e psy logo twitter2Συντάκτης στην Πύλη Ψυχολογίας - Psychology.gr
Μετάφραση, απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr