Ακρόαση άρθρου......

Χρόνος…. Μία τόσο μικρή λέξη αλλά και τόσο σημαντική παράλληλα με ένα νόημα που λίγοι μπορούν να καταλάβουν! Είναι ένα πολύτιμο δώρο που δεν έχουν όλοι την τύχη να το έχουν στη ζωή τους. Κάποιοι έχουν αρκετό χρόνο, κάποιοι λίγο και κάποιοι σχεδόν καθόλου.

Το μόνο δύσκολο, όταν μιλάμε για τον χρόνο, είναι η διαχείριση και η αντιμετώπιση αυτού και αυτό γιατί πολλοί δεν τον διαχειρίζονται και δεν τον αξιοποιούν ορθά, με αποτέλεσμα να χάνεται απρόσμενα μπροστά στα μάτια τους.

Ένα από τα πράγματα που δεν μπορείς να αγοράσεις και δύσκολα μπορείς να ελέγξεις είναι ο χρόνος…. Αυτό που κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν να καταλάβουν είναι ότι, όση εξουσία, όσα χρήματα και να έχεις, ο χρόνος δεν εξαγοράζεται. Στην πραγματικότητα και για όσους δεν το έχουν καταλάβει, δεν υπάρχει τόσο χρόνος όσο νομίζουν.

Δεν υπάρχουν περιθώρια για συμβιβασμούς, αναβλητικότητα και για πράγματα που δεν μας ευχαριστούν.

Ο χρόνος είναι τόσο λίγος, σαν αστραπή, για αυτό σταμάτα….

  • Να ζεις για τους άλλους
  • Να συμβιβάζεσαι συνέχεια με ό,τι δεν σε αντιπροσωπεύει
  • Να ανέχεσαι τα πάντα και τους πάντες
  • Να έχεις δίπλα σου ανθρώπους που δεν αξίζει να έχεις
  • Να λες συνέχεια «Ναι»
  • Να υποχωρείς συνέχεια και να ζεις τη ζωή που οι άλλοι θέλουν
  • Να δέχεσαι συμπεριφορές που δεν σου αρμόζουν
  • Να αναβάλεις καταστάσεις
  • Να κάνεις πραγματικότητα τα όνειρα των άλλων

Συνειδητοποίησε ότι ο χρόνος που σου δίνεται, είναι δικός σου και μόνο εσύ έχεις το δικαίωμα να τον «ξοδέψεις» όπου και όπως επιθυμείς. Μην αφήνεις κανέναν να σου «τρώει» τον δικό σου χρόνο!

Και μην ξεχνάς ότι, ο χρόνος σου πληρώνεται. Εάν αποφασίσεις να δώσεις λίγο από τον χρόνο σου, φρόντισε να τον «πουλήσεις» σωστά και με την πρέπουσα αξία που του αρμόζει.

Μην τον χαρίζεις έτσι. Όποιος δεν είναι διατεθειμένος να «αγοράσει» τον χρόνο που αφιερώνεις απομακρύνσου, γιατί πολύ απλά δεν αξίζει να χάσεις το πολύτιμο δώρο σου για κάποιον άλλον. Σε αυτή τη ζωή τίποτα δεν είναι δωρεάν!

Ο καθένας από εμάς είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την ουσιαστική χρήση του χρόνου του.

Να θυμάσαι ότι ο χρόνος δεν είναι απεριόριστος και τίποτα σε αυτή τη ζωή δεν διαρκεί για πάντα. Το «Για πάντα» δεν υπάρχει. Φρόντισε, λοιπόν, να κάνεις το καλύτερο που μπορείς στον χρόνο που περνάει από μπροστά σου, στον τωρινό χρόνο και όχι στον μελλοντικό. «Θα το κάνω», «θα, θα, θα…». Πίστεψέ με, μπορεί να μην έρθει ποτέ αυτή η στιγμή.

Ζητήματα Ηθικής και Δεοντολογίας στην Άσκηση της Ψυχοθεραπείας
Κύκλος Σεμιναρίων για Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας | Γενική είσοδος: 35 ευρώ

Θεματικές Ενότητες: Διπλές σχέσεις θεραπευτή – θεραπευόμενου | Ψυχική ανθεκτικότητα του θεραπευτή | Υπέρβαση – παραβίαση ορίων στην ψυχοθεραπευτική σχέση | Ειδικές προκλήσεις στην ψυχοθεραπεία | Ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας | Διαχείριση εξω-θεραπευτικών πληροφοριών | Διατήρηση και άρση του απορρήτου

Μην αυταπατάσαι ότι ο χρόνος περιμένει εσένα για να πραγματοποιήσεις ό,τι θέλεις και όποτε θέλεις. Ο χρόνος δεν περιμένει κανένα. Είναι μία ανεξάρτητη δύναμη που ενεργεί μόνος του. Φρόντισε να μην τον αγνοείς, γιατί το μόνο που θα καταφέρεις είναι να ζεις, αλλά να μην ζεις.

Τίποτα δεν μπορείς να προβλέψεις και τίποτα να μην θεωρείς δεδομένο!

Να θυμάσαι ότι ο χρόνος είναι σαν ένα βέλος. Πάει μόνο μπροστά και από τη στιγμή που θα ξεκινήσει την πορεία του, δεν μπορεί να γυρίσει πίσω. Έτσι είναι, όσο σκληρό και αν είναι. Από τη στιγμή που σου δίνεται ο χρόνος, η κλεψύδρα γυρίζει και ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση…. Πρόσεχε!

Ταξίδεψε, αγάπησε, δημιούργησε, ονειρέψου, άδραξε κάθε στιγμή της ζωής! Μην αφήνεις λεπτό να περάσει χωρίς να κάνεις κάτι για εσένα και τους σημαντικούς, για εσένα, ανθρώπους. Μην αφήνεις τον χρόνο να κυλάει έτσι… Γιατί όταν «θα ξυπνήσεις» θα είναι πολύ αργά και δυστυχώς δεν θα μπορείς να κάνεις τίποτα πια, όσο και να το θέλεις. Και ξέρεις γιατί; Γιατί δεν εκτίμησες το πολύτιμο αυτό δώρο που σου δόθηκε, παράτησες τον χρόνο σου στην άκρη και εξαφανίστηκες. Ο χρόνος φεύγει μέρα με τη μέρα, δίχως εσύ να το καταλάβεις και όταν θελήσεις να τον χαρείς, δεν θα είναι πια εκεί, γιατί θα έχει εξαφανιστεί.

Κυνήγησε και «πάλεψε» τώρα για τα όνειρά σου και για ό,τι Εσύ επιθυμείς και όχι τι επιθυμούν οι άλλοι. Ο χρόνος δεν θα σε περιμένει ποτέ!

Τι να ΜΗΝ περιμένω από την ψυχοθεραπεία μου;
3ωρο Online βιωματικό εργαστήριο του PSYCHOLOGY.GR

Θεματικές Ενότητες: Τι είναι για μένα η ψυχοθεραπεία, τι περιμένω από αυτήν τη διαδικασία; | Τι περιμένω από τον ψυχοθεραπευτή μου; | Ποια είναι τα όριά της ψυχοθεραπείας; | Πώς αντιλαμβάνομαι αν με ωφελεί ή αν τη χρησιμοποιώ ως άλλοθι για να μένω στην ουσία στάσιμος;

Μην σπαταλάς έτσι τον χρόνο σου… Γιατί κάποιοι τον «εκμεταλλεύονται» προς όφελός τους. 

Να θυμάσαι κάτι… Πρόσεχε τι λες σε ανθρώπους που αγαπάς και θέλεις στη ζωή σου, γιατί οι λέξεις «πονάνε», οι καρδιές δεν γιατρεύονται και το σημαντικότερο…. Ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω, ώστε να πάρεις πίσω τα όσα είπες σε εκείνο το άτομο.

Ο χρόνος έχει την ικανότητα να σε ξεγελάει… Γιατί εσύ τον θεωρείς δεδομένο και εκείνος «γελάει».

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Ιωάννα Σκλιάμη - Ψυχολόγος

Ιωάννα Σκλιάμη: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχολόγος με Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος. Εγκληματολόγος, Πιστοποιημένη Επαγγελματίας HR.