Κύκλος Εκπαιδευτικών Σεμιναρίων Ψυχοπαθολογίας

Διαταραχές Διάθεσης (Κατάθλιψη - Μανιοκατάθλιψη) - 13/10

Η μείζων καταθλιπτική διαταραχή είναι μία κοινή διαταραχή της διάθεσης στην ψυχολογία και την ψυχιατρική στην οποία η καθημερινότητα ενός ατόμου διαταράσσεται από την έντονη θλίψη, τη μελαγχολία ή/και την απελπισία. Πολλές φορές στην απλή καθημερινή ζωή, η διαχωριστική γραμμή μεταξύ κατάθλιψης και μελαγχολίας ή/και κακοδιαθεσίας είναι δυσδιάκριτη, με αποτέλεσμα συχνά να συγχέονται στον κοινό νου Λέμε ενίοτε, «έχω κατάθλιψη» για να δηλώσουμε μια κακή διάθεση που έχουμε ή μια άρνηση για οτιδήποτε, όμως είναι στ’ αλήθεια κατάθλιψη; Και πως διαφέρει η διαταραχή αυτή της διάθεσης από την καταθλιπτική προσωπικότητα;

Ψυχολογικές Στρατηγικές - Αμυντικοί Μηχανισμοί - 20/10

Συχνά ακούμε τον όρο άμυνα. Πολλές φορές στη ζωή μας ερχόμαστε αντιμέτωποι με καταστάσεις που εμπεριέχουν ισχυρό άγχος ή μεγάλη θλίψη. Για να ανταποκριθούμε σ’ αυτές απαντάμε συνήθως χρησιμοποιώντας έναν μηχανισμό άμυνας. Η άμυνα είναι από την αρχή της ζωής μας παρούσα αφού ακόμα και το βρέφος διαθέτει τις δικές του για να προστατευτεί από το άγχος. Μας προσφέρει ανακούφιση από την ένταση συμβάλλοντας ταυτόχρονα στη διατήρηση της συνοχής του Εγώ μας. Συνεπώς καταλαβαίνουμε πως έχουν μια θετική χροιά και εμπεριέχουν κάποια οφέλη γι’αυτόν που τις χρησιμοποιεί. Ο καθένας μας διαθέτει ένα συνδυασμό αμυνών που χρησιμοποιεί σε συχνή βάση, ο οποίος είναι μοναδικός, και μπορεί να τροποποιηθεί με στόχο την απόκτηση ωριμότερων αμυνών. Στο σεμινάριο θα ορίσουμε τι είναι η άμυνα, ποιες είναι, πώς χωρίζονται, θα δώσουμε παραδείγματα αμυνών και θα προσπαθήσουμε να συνδέσουμε ψυχοπαθολογίες με συγκεκριμένους αμυντικούς μηχανισμούς.

Αγχώδεις Διαταραχές - 03/11

Το άγχος είναι κομμάτι της καθημερινής μας ζωής, ειδικά στη σύγχρονη δυτική κοινωνία. Δεν αντιπροσωπεύει μόνο την «ανησυχία» και τον «πανικό», αλλά είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα που λειτουργεί σαν μηχανισμός προειδοποίησης όταν το άτομο βρίσκεται μπροστά σε μία «απειλή», αλλά και ένας μηχανισμός που μας παρακινεί να δραστηριοποιούμαστε και ώθηση για αλλαγή. Όταν το άγχος μας εμποδίζει να διαχειριστούμε την καθημερινότητα μας, και σημαντικούς τομείς της ζωής μας, τότε χαρακτηρίζεται ως δυσλειτουργικό. Όταν δημιουργεί προβλήματα στη συναισθηματική ηρεμία του ατόμου καθώς, ή στην επίτευξη επιθυμητών στόχων τότε μιλάμε για «παθολογικό άγχος», το οποίο χρήζει διερεύνησης και θεραπευτικής παρέμβασης.

Διαταραχές Προσωπικότητας - 10 & 17/11

Οι διαταραχές προσωπικότητας αποτελούν μια ανομοιογενή ομάδα διαταραχών, οι οποίες κωδικοποιούνται στο Άξονα ΙΙ του DSM, και θεωρούνται ως μακροχρόνια, διάχυτα και μη-ευέλικτα μοτίβα συμπεριφοράς και εσωτερικής εμπειρίας, τα οποία αποκλίνουν από τις προσδοκίες του δεδομένου πολιτισμού, και τα οποία οδηγούν σε μειωμένη κοινωνική και επαγγελματική λειτουργικότητα. Οι Διαταραχές της Προσωπικότητας χαρακτηρίζονται πιο απλά από άκαμπτες και δυσπροσαρμοστικές απαντήσεις στο στρες και επηρεάζουν όλη τη ζωή του ατόμου - ιδιαίτερα οι σχέσεις του - με αποτέλεσμα σημαντική δυσλειτουργία στις τρεις βασικές διαστάσεις της ζωής - αγάπη, εργασία και διασκέδαση. Ποια είναι τα διαγωνιστικά κριτήρια των διαταραχών αυτών; Πως εκδηλώνονται και πως επηρεάζουν την καθημερινότητα των ανθρώπων που πάσχουν από αυτές; Υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία και αν ναι ποια;

Διατροφικές Διαταραχές - 24/11

Ζούμε σε μια εποχή όπου η εικόνα μας και πως μας βλέπουν οι φίλοι μας και οι συνάδελφοί μας φαίνεται να είναι κυρίαρχο στην καθημερινή ζωή μας. Παράλληλα με αυτό υπάρχει μια επίμονη εμμονή με το φαγητό και την δίαιτα. Βομβαρδιζόμαστε με χιλιάδες εικόνες και συμβουλές στο πώς να αποκτήσουμε μια ‘τέλεια γραμμή’. Έτσι, έχουν δημιουργηθεί αρκετοί μύθοι και παρανοήσεις. Πολλοί άνθρωποι έχουν μια λανθασμένη εντύπωση πως κάποιος με ψυχογενή διατροφική διαταραχή φαίνεται και συμπεριφέρεται. Οι ψυχογενείς διατροφικές διαταραχές αναπτύσσονται ως εξωτερικά σημάδια συναισθηματικών και ψυχολογικών προβλημάτων. Γίνονται ο τρόπος όπου τα άτομα αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην ζωή τους αλλά και το γενικότερο στυλ ζωής τους. Η υπερφαγία ή μη λήψη φαγητού χρησιμοποιείται να καταστείλει συναισθήματα και σκέψεις που πονούν. Οι Διατροφικές Διαταραχές καθρεφτίζουν τα εσωτερικά μας προβλήματα.

Ψυχώσεις - Ορισμός - Διαγνωστικά Κρητήρια - 01/12

Η λέξη ψύχωση περιγράφει ποικιλία ψυχιατρικών διαταραχών, όπου ο άνθρωπος χάνει την ικανότητα του να διαχωρίσει ανάμεσα στο αληθινό και το φανταστικό. Το άτομο δεν έχει πλέον την δυνατότητα να αντιλαμβάνεται και να επεξεργάζεται τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος με λειτουργικό τρόπο και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάνει τον έλεγχο της ζωής του και να μειώνεται και η ποιότητα της. Αν και η αιτιοπαθογένεια των ψυχώσεων δεν έχει εντοπιστεί με ακρίβεια, ωστόσο φαίνεται ότι παράγοντες όπως γενετική προδιάθεση, βιολογία, ψυχολογικές και κοινωνικές επιρροές, αλλά και χρήση τοξικών ουσιών συντελούν στην εκδήλωση της ασθένειας.

Διασχιστική Διαταραχή - Πολλαπλές Προσωπικότητες - 08/12

Οι διαταραχές αυτές έχουν ως βασικό χαρακτηριστικό τους τον διαχωρισμό των λειτουργιών αντίληψης του ατόμου, της συνείδησης, της μνήμης, της ταυτότητας κτλ. Τα άτομα που πάσχουν από αυτές τις διαταραχές μπορεί να εμφανίσουν αποσυνδετικού τύπου φαινόμενα που κυμαίνονται από φυσιολογικά έως και παθολογικά (πολλαπλές προσωπικότητες). Η αποσύνδεση είναι η άμυνα του ατόμου απέναντι σε ψυχικά τραύματα. Η εμφάνιση των διαταραχών αυτών γίνεται με πλήθος διαφορετικών συμπτωμάτων «περίεργων» για το ίδιο το άτομο αλλά και το περιβάλλον του ανάλογα με το είδος της διαταραχής όπως αιφνίδια απώλεια μνήμης, αμνησία για το παρελθόν, περιπλάνηση σε μεγάλες αποστάσεις, ένα επίμονο συναίσθημα εξωπραγματικού για το σώμα και τον εαυτό κτλ. Πρόκληση αποτελεί για του περισσότερους μελετητές η υιοθέτηση μίας νέας ταυτότητας από πλευράς του ατόμου, συχνά περισσότερες από μία διακριτές προσωπικότητες μέσα στο ίδιο άτομο. Το φαινόμενο αυτό προκαλεί το ενδιαφέρον τόσο της τέχνης, όσο και της επιστήμης, αλλά επίσης έχει δεχτεί έντονη κριτική.

Ψυχοσεξουαλικές Διαταραχές - Παραφιλίες - 15/12

H παραφιλία είναι μια σύνθετη ψυχοσεξουαλική διαταραχή, η οποία χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες σεξουαλικές φαντασιώσεις, παρορμήσεις και πρακτικές, που περιλαμβάνουν (α) παιδιά, β) πόνο και εξευτελισμό, (γ) την χρήση αντικειμένων. Το βασικό χαρακτηριστικό μιας παραφιλίας είναι η ύπαρξη ειδικών φαντασιώσεων, οι οποίες τις περισσότερες φορές είναι απαραίτητες για την πρόκληση σεξουαλικής διέγερσης. Σε αυτό το σεμινάριο θα αναφερθούμε αναλυτικά στις πιο γνωστές παραφιλίες. Θα μιλήσουμε για την κλινική εικόνα που εμφανίζουν, τις προτεινόμενες αιτιολογικές θεωρίες και τις δυνατότητες θεραπευτικής παρέμβασης.

Πληροφορίες για το κύκλο σεμιναρίων Ψυχοπαθολογίας

To Πρόγραμμα είναι εγκεκριμένο από τον κρατικό φορέα Πιστοποίησης προγραμμάτων Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.- Υπουργείο Παιδείας.

Εισηγητές:

  • Κωνσταντίνος Καρδαράς, Ψυχίατρος, Τακτικό Μέλος στην Ελληνική Εταιρεία Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας Ομάδας ως Ψυχοθεραπευτής Ομάδας (Ε.Ε.Ψ.Ψ.Ο.) και εκπαιδευόμενο μέλος στην Ελληνική Εταιρεία Ψυχανάλυσης και Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας
  • Παρασκευή Αθανασούλη, Κλινική Νευροψυχολόγος (MSc.), Gestalt Ψυχοθεραπεύτρια
  • Έλενα Πουλοπούλου, Ψυχολόγος MSc., Υπαρξιακή - Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια
  • Χρυσούλα Καρεμφυλάκη, Ψυχολόγος, ψυχαναλυτικής προσέγγισης, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Έναρξη: 13/10/2019 - 15/12/2019
Ημέρες & Ώρες Διεξαγωγής: Όλα τα σεμινάρια του κύκλου διεξάγονται ημέρα Κυριακή, 5.00μ.μ.-9.00μ.μ.
Τοποθεσία: «περί Ψυχής», Θησέως 23, Μαρούσι (πλησίον ΗΣΑΠ)
Τηλ. Επικοινωνίας: 210-80.68.212 και 694-996.7997
Κόστος: 180 ευρώ για όλον τον κύκλο

Παρέχεται Βεβαίωση Παρακολούθησης

*Προς αποφυγή της όποιας σύγχυσης, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ΔΕΝ συνεργαζόμαστε με κανένα κέντρο που προωθεί και προβάλλει πανομοιότυπη θεματολογία με τη δική μας.

Οι συνεργάτες μας διεξάγουν τη θεματολογία τους αποκλειστικά σε συνεργασία με το περί Ψυχής και δεν είναι εισηγητές των πανομοιότυπων ή παρόμοιων θεματολογιών που προβάλλονται από άλλα κέντρα.

Όλα τα σεμινάρια του κέντρου μας είναι πρωτότυπα, συνεπώς οι περιλήψεις, η θεματολογία και το υλικό παρουσίασης προέρχονται από το ''περί Ψυχής'' και τους ανακοινωμένους συνεργάτες μας.

Οποιαδήποτε ομοιότητα στην περίληψη, στη θεματολογία και το υλικό παρουσίασης αποτελεί προϊόν απομίμησης και συνιστά κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας.

Συνιστούμε στους ενδιαφερόμενους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά τα εκπαιδευτικά κέντρα που απευθύνονται και να ελέγχουν αν φέρουν τις επίσημες πιστοποιήσεις.

Συνοπτικές Πληροφορίες

Έναρξη 13-10-2019 5:00 pm
Ημ. Λήξης 15-12-2019 9:00 pm
Θέσεις Ν/Α
Κόστος 180 €
Τόπος διεξαγωγής Περί Ψυχής

Εκδήλωση ενδιαφέροντος

Location Map

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

* απαιτούμενα πεδία
Ενδιαφέροντα * :