Ακρόαση άρθρου......

Συναντηθήκαμε διαδικτυακά, με τον Γιώργο Παπαδόπουλο-Κυπραίο και μιλήσαμε για το νέο του βιβλίο με τίτλο Κάνε το υποσυνείδητο σου να δουλεύει για εσένα.

ΕΡ. Μετά το βιβλίο 101 διδάγματα ζωής τι σας παρακίνησε να γράψετε το Κάνε το υποσυνείδητό σου να δουλεύει για σένα;

ΑΠ. Είχα γράψει στα 101 διδάγματα ζωής: «Το να μεταδίδεις τη γνώση είναι σαν να ανάβεις από το λυχνάρι σου τα κεριά των άλλων, χωρίς να στερείσαι τίποτα από τη δική σου φλόγα». Συμβούλευα: «Δίδαξε αυτά που έμαθες. Κάνε γνωστά όσα έχεις μάθει, τη συσσωρευμένη γνώση σου, στους άλλους ανθρώπους».
Αυτό ακριβώς με παρακίνησε να γράψω αυτό το βιβλίο. Ήθελα να κάνω γνωστή στους άλλους ανθρώπους τη λιγοστή μου γνώση, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι «ἓν οἶδα ὅτι οὐδὲν οἶδα».

ΕΡ. Πώς πιστεύετε ότι μπορεί να βοηθήσει αυτό το βιβλίο τον αναγνώστη;

ΑΠ.Το βιβλίο Κάνε το υποσυνείδητό σου να δουλεύει για σένα είναι γραμμένο με τρόπο απλό, ώστε να γίνεται κατανοητό και από αναγνώστες που δεν έχουν γνώσεις στον τομέα της προσωπικής ανάπτυξης και της εναλλακτικής σκέψης γενικότερα. Θα φανεί όμως χρήσιμο και για όσους βρίσκονται ήδη σ’ αυτό το μονοπάτι.

Στόχος του βιβλίου είναι να βοηθήσει τον αναγνώστη να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα που τριγυρίζουν στο μυαλό του, να επιλύσει τα θέματα της καθημερινότητάς του, να αποκτήσει αφθονία και να έχει επιτυχίες στη ζωή του. Αυτό θα το πετύχει αποκτώντας τη γνώση που του χρειάζεται διαβάζοντας ή, καλύτερα, μελετώντας το και αξιοποιώντας τις τεχνικές, τις διαδικασίες και τις ασκήσεις που θα βρει στις σελίδες του, ώστε να κάνει τη θεωρία πράξη. Γιατί, όπως είπε και ο Άγγλος συγγραφέας R. D. Blackmore: «Ένα γραμμάριο πράξης αξίζει έναν τόνο θεραπείας».

george papadopoulos kane to iposiniditoΕΡ. Στο βιβλίο περιέχονται ασκήσεις και τεχνικές με σκοπό την ανάπτυξη των ικανοτήτων του αναγνώστη, ώστε να επαναπρογραμματίσει το υποσυνείδητό του. Πιστεύετε ότι όλοι μπορούν να τις κάνουν και ότι θα έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα;

ΑΠ. Οι τεχνικές και οι ασκήσεις που υπάρχουν στο βιβλίο μπορούν να θεωρηθούν ως το πρακτικό μέρος που συμπληρώνει, που ολοκληρώνει τη γνώση που θα αποκτήσει ο αναγνώστης μελετώντας το βιβλίο.

Όπως το θεωρητικό μέρος του βιβλίου ξεκινά από πράγματα απλά και χτίζει τη γνώση που θα αποκτήσει ο αναγνώστης βήμα βήμα, έτσι και το πρακτικό μέρος ξεκινά από απλές ασκήσεις, όπως την τεχνική της αναπνοής και την εστίαση της προσοχής στο μέτρημα των λέξεων ενός κειμένου, και χτίζει στην πράξη όλα όσα θα τον βοηθήσουν να αποτυπώνει στο υποσυνείδητό του τις επιθυμίες και τους στόχους που θέλει να υλοποιήσει για να ζήσει μια καλύτερη ζωή.

Ζητήματα Ηθικής και Δεοντολογίας στην Άσκηση της Ψυχοθεραπείας
Κύκλος Σεμιναρίων για Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας | Γενική είσοδος: 35 ευρώ

Θεματικές Ενότητες: Διπλές σχέσεις θεραπευτή – θεραπευόμενου | Ψυχική ανθεκτικότητα του θεραπευτή | Υπέρβαση – παραβίαση ορίων στην ψυχοθεραπευτική σχέση | Ειδικές προκλήσεις στην ψυχοθεραπεία | Ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας | Διαχείριση εξω-θεραπευτικών πληροφοριών | Διατήρηση και άρση του απορρήτου

Επομένως ναι! Πιστεύω ότι τις ασκήσεις μπορούν να τις κάνουν όλοι. Για να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα όμως, θα χρειαστεί να επαναλαμβάνουν την κάθε άσκηση μέχρι να πετύχουν τον σκοπό για τον οποίο σχεδιάστηκε, σε συνδυασμό πάντα με τις γνώσεις που θα έχουν αποκτήσει μελετώντας το βιβλίο. Αυτό απαιτεί προσπάθεια, επιμονή και υπομονή, η ανταμοιβή τους όμως στο τέλος αυτού του ταξιδιού θα είναι πολλαπλάσια της προσπάθειας που κατέβαλαν.

ΕΡ. Υπάρχουν αυτοβιογραφικά στοιχεία μέσα στο βιβλίο; Έχετε βασιστεί στις δικές σας εμπειρίες για να μπορέσετε να περάσετε στον αναγνώστη το μήνυμά σας;

ΑΠ.Σε κάθε βιβλίο, ακόμα και στα λογοτεχνικά, υπάρχουν στοιχεία από τη ζωή του συγγραφέα, από τον τρόπο που βλέπει τον κόσμο, από τις εμπειρίες του και από όσα έζησε. Αυτά τα στοιχεία υπάρχουν σε μεγαλύτερο βαθμό στο Κάνε το υποσυνείδητό σου να δουλεύει για σένα. Το βιβλίο όμως δεν βασίζεται μόνο στις δικές μου εμπειρίες.

Περιλαμβάνει φυσικά όσα έμαθα στη ζωή μέσα από τις δικές μου εμπειρίες αλλά και όσα έμαθα μέσα από εμπειρίες άλλων, ξεχωριστών ανθρώπων∙ όσα έμαθα από τα εκατοντάδες βιβλία εναλλακτικής σκέψης που διάβασα και εξέδωσα ως εκδότης της Διόπτρας∙ όσα άκουσα στα δεκάδες σεμινάρια που παρακολούθησα∙ όσα αποκόμισα από έρευνες που έγιναν από επιστήμονες και πανεπιστημιακές μελέτες και αφορούν τον επαναπρογραμματισμό του νου και τον τρόπο που λειτουργεί το υποσυνείδητο. Όλη αυτή τη γνώση την ταξινόμησα και την παρουσιάζω συνοπτικά σε αυτό το βιβλίο.

ΕΡ. Μόλις ο αναγνώστης ολοκληρώσει το διάβασμα του βιβλίου, τι θα θέλατε να νιώσει;

Τι να ΜΗΝ περιμένω από την ψυχοθεραπεία μου;
3ωρο Online βιωματικό εργαστήριο του PSYCHOLOGY.GR

Θεματικές Ενότητες: Τι είναι για μένα η ψυχοθεραπεία, τι περιμένω από αυτήν τη διαδικασία; | Τι περιμένω από τον ψυχοθεραπευτή μου; | Ποια είναι τα όριά της ψυχοθεραπείας; | Πώς αντιλαμβάνομαι αν με ωφελεί ή αν τη χρησιμοποιώ ως άλλοθι για να μένω στην ουσία στάσιμος;

ΑΠ. Το Κάνε το υποσυνείδητό σου να δουλεύει για σένα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα ανήκει στην κατηγορία εκείνων των βιβλίων που δεν τα διαβάζεις μόνο μια φορά. Είναι ένα διδακτικό βιβλίο θα έλεγα, χρειάζεται να μελετηθεί και οι ασκήσεις του, για να επιτελέσουν τον σκοπό για τον οποίον σχεδιάστηκαν, είναι απαραίτητο να επαναληφθούν πολλές φορές.

Μόλις ο αναγνώστης μελετήσει και την τελευταία σελίδα αυτού του βιβλίου και κάνει κτήμα του τις ασκήσεις που περιλαμβάνονται σε αυτό, θα ήθελα, όπως είπε και ο Γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας André Malraux, «να νιώσει ότι κάτι άλλαξε μέσα του».

Και θα το παράφραζα ως εξής: Όταν ο αναγνώστης μελετήσει και την τελευταία σελίδα του βιβλίου και κάνει κτήμα του και την τελευταία άσκηση, θα ήθελα να νιώσει όχι μόνο ότι κάτι άλλαξε μέσα του, αλλά και ότι άλλαξε ο τρόπος που βλέπει τον κόσμο και τη ζωή!