Πολλές δύσκολες ψυχολογικές καταστάσεις τις βιώνουμε σαν ένα εσωτερικό τέρας - Κατερίνα Αγγελή

Ένα «τέρας» που ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους είναι οι κρίσεις πανικού. Τι είναι όμως αυτό; Μας αφορά έστω και αν δεν μας έχει ακόμα χτυπήσει την πόρτα;

Το «τέρας» που λέγεται πανικός αναλαμβάνει να μας παρουσιάσει με ευρηματικό τρόπο η Κατερίνα Αγγελή, διδάκτωρ κλινικής ψυχολογίας και ψυχοθεραπεύτρια.

Αυτό το «εσωτερικό τέρας» πρωταγωνιστεί σε μια ιστορία φτιαγμένη με σκίτσα, μια ιστορία τρόμου, όπως λέει η συγγραφέας, σε τέσσερις πράξεις: η ζωή ΠΡΙΝ τον πανικό, η ζωή ΜΕ τον πανικό, στα βάθη του φόβου και της απόγνωσης, η απόφασηνα πάρω την κατάσταση ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΟΥ, και η ευτυχής πλην όμως ρεαλιστική ΚΑΤΑΛΗΞΗ αυτής της μάχης.

Αγοράστε στο εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο Ψυχολογίας της Πύλης μας το βιβλίο Νικώ τον Πανικό

Μέσα από τη σκιτσοϊστορία της, η συγγραφέας, αντλώντας πάντα από τη μεγάλη ψυχοθεραπευτική εμπειρία της με ανθρώπους που ζητούν τη βοήθειά της για να αντιμετωπίσουν τον πανικό, εξηγεί τις φάσεις της εγκατάστασής του μέσα από μια συγκεκριμένη αλληλουχία και αλληλεπίδραση σκέψεων, συναισθημάτων, σωματικών συμπτωμάτων και συγκεκριμένων συμπεριφορών, και σε σχέση με συγκεκριμένες καταστάσεις, συγκυρίες και ατομικούς παράγοντες.

"Η συγγραφέας ανέλαβε ένα διόλου εύκολο εγχείρημα και το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό", γράφει η Αναστασία Καλαντζή-Αζίζι, Ομότιμη Καθηγήτρια Κλινικής Ψυχο-λογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Και προσθέτει: «Μέσω των σκίτσων, με μεθοδικότητα και εύληπτα παραδείγματα, ο αναγνώστης μαθαίνει τι είναι οι κρίσεις πανικού,πώς εξελίσσονται, πώς εδραιώνεται το πρόβλημα και πώς τελικά αντιμετωπίζεται».

"Με τα νεανικά πρόσωπα στα πανέμορφα σκίτσα της, η Κατερίνα μας συνδέει με το μικρό παιδί μέσα μας, το οποίο είναι απόλυτα φυσιολογικό κάποιες φορές να φοβάται, και μας υπενθυμίζει το σημαντικότερο: ότι δεν χρειάζεται να είμαστε μόνοι μας στα δύσκολα", υπογραμμίζει ο Θωμάς Καλπάκογλου, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Συμπεριφοριστικών και Γνωσιακών Θεραπειών.

diatarahi panikouΗ Κατερίνα Αγγελή είναι πιστοποιημένη θεραπεύτρια γνωσιακής - συμπεριφοριστικής προσέγγισης από την Ελληνική Εταιρεία Έρευνας της Συμπεριφοράς, καθώς και θεραπεύτρια και επόπτρια Θεραπείας Σχημάτων σε ενηλίκους, παιδιά και εφήβους από τη Διεθνή Εταιρεία Θεραπείας Σχημάτων.

Είναι μέλος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς, καθώς και ιδρυτικό μέλος και μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Γνωσιακών - Συμπεριφοριστικών Σπουδών. Συνεργάζεται ως διδάσκουσα με το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ειδίκευσης στην Κλινική Ψυχολογία τουΠανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, στο Μεταπτυχιακό και στο Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Κοινωνική Εργασία.

Στην κλινική της εργασία χρησιμοποιεί το σκίτσο ως τρόπο έκφρασης, επικοινωνίας και μετάδοσης πληροφοριών. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται πιο συστηματικάμε την αναπαράσταση σε σκίτσο ψυχοθεραπευτικών εννοιών, έχοντας ξεκινήσει τη σειρά βιβλίων «Πες το με ένα σκίτσο» (Sketch it out), στην οποία συνδυάζει την αγάπη της για την ψυχοθεραπεία και την αγάπη της για την έκφραση μέσω της ζω-γραφικής.

 Μεταβείτε στο Εξειδικευμένο Βιβλιοπωλείο Ψυχολογίας της Πύλης μας και δείτε

Επιλεγμένα Βιβλία Ψυχολογίας, ταξινομημένα σε περισσότερες από 50 κατηγορίες ψυχολογίας, με σαφή διαχωρισμό φίλτρων μεταξύ των βιβλίων που απευθύνονται στο ευρύ κοινό και των βιβλίων που απευθύνονται σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Νίκος Μεταξάς

e psy logo twitter2Επιμέλεια & μετάφραση άρθρων, Τμήμα Σύνταξης Πύλης Ψυχολογίας psychology.gr
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr