Η εφηβεία αποτελεί ένα σημαντικό σταθμό στη ζωή του ανθρώπου, καθώς είναι η αναπτυξιακή περίοδος που διαχωρίζει τα έφηβα άτομα τόσο από τα μικρά παιδιά όσο και από τους ενήλικες και κατά την οποία διαδραματίζονται σημαντικότατες αλλαγές στο σώμα, στην προσωπικότητα, τις γνωστικές λειτουργίες και άλλα πλαίσια της ζωής του εφήβου. Τα ηλικιακά όρια της εφηβείας διαφέρουν από πολιτισμό σε πολιτισμό.

Ωστόσο, στη σύγχρονη εποχή η εφηβεία αποτελεί μια παρατεταμένη μεταβατική περίοδο στις ανεπτυγμένες χώρες. Ιστορικά, ήταν ένα σύντομο στάδιο. Αυτό ισχύει μέχρι και σήμερα σε κάποιες αναπτυσσόμενες χώρες, όπου οι έφηβοι περνούν από τις λεγόμενες ιεροτελεστίες μετάβασης, οι αποίες είναι τελετουργίες που συμβολίζουν την μετάβαση από ένα στάδιο ζωής σε ένα άλλο.

Το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr ξεχώρισε και σας προτείνει 5 επιλεγμένα βιβλία για την ψυχολογία του εφήβου, τα οποία μπορείτε να προμηθευτείτε με έκπωση από τη ηλεκτρονικό μας βιβλιοπωλείο!

Πώς να μιλάτε στους εφήβους ώστε να σας ακούν και πώς να τους ακούτε ώστε να σας μιλούν

Οι διεθνούς φήμης ειδήμονες στη συμβουλευτική οικογενειών Αντέλ Φέιμπερ και Ιλέιν Μάζλις βοήθησαν εκατομμύρια οικογένειες μέσα από το επιτυχημένο μπεστ σέλερ τους Πώς να μιλάτε στα παιδιά ώστε να σας ακούν & πώς να τα ακούτε ώστε να σας μιλούν. Τώρα, επανέρχονται μ' αυτό τον ζωντανό, πρακτικό οδηγό, που αντιμετωπίζει τα σύγχρονα ζητήματα της εφηβείας. Στις σελίδες του θα ανακαλύψετε την καινοτόμο προσέγγιση των Φέιμπερ και Μάζλις για την δημιουργία ενός ειλικρινούς, ανοιχτού και γεμάτου αμοιβαίο σεβασμό διαλόγου ανάμεσα στους γονείς και τους εφήβους, ενώ μαζί θα μάθετε πώς;

  • Να ακούτε και να απαντάτε αποτελεσματικά στις ανησυχίες των εφήβων σας
  • Να εκφράζετε τον εκνευρισμό ή τον θυμό σας χωρίς να πληγώνετε τα συναισθήματά τους
  • Να αναλαμβάνετε δράση χωρίς να τιμωρείτε
  • Να ενθαρρύνετε τους εφήβους σας να αναλαμβάνουν ευθύνες
  • Να βρίσκετε μαζί λύσεις στα προβλήματα σας
  • Να μιλάτε για το σεξ και τα ναρκωτικά χωρίς να κάνετε κήρυγμα ή να αποξενώσετε από τα παιδιά σας

Αποκτήστε το βιβλίο Πώς να μιλάτε στους εφήβους ώστε να σας ακούν και πώς να τους ακούτε ώστε να σας μιλούν, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο Ψυχολογίας της Πύλης μας με έκπτωση 12%

Οι ψυχοσεξουαλικές αλλαγές στην εφηβεία

Η εφηβεία αποτελεί αδιαμφισβήτητα την κρισιμότερη και δυσκολότερη περίοδο της ζωής ενός παιδιού, αλλά και των γονέων του. Στο στάδιο αυτό ο έφηβος καλείται να αποδεχθεί τις αλλαγές στο σώμα του, την «σεξουαλική» του ανάπτυξη αλλά και την ολοκλήρωση της ταυτότητας του εαυτού του.
Πώς όμως οι γονείς μπορούν να σταθούν δίπλα στον έφηβο, πως μπορούν να αντιμετωπίσουν όλες αυτές τις καταστάσεις που πολλές φορές μοιάζουν ακραίες; Πώς αισθάνεται μία μητέρα όταν η κόρη της παύει να την ακούει και προτιμά τις φίλες της αλλά και πώς νιώθει η κόρη όταν την ανταγωνίζεται η ίδια η μητέρα της;

Τι σημαίνει για έναν πατέρα να βλέπει τον γιό του να μεγαλώνει αλλά και να απορρίπτει ταυτόχρονα αυτόν που μέχρι τώρα θαύμαζε; Το βιβλίο αποτελεί καταγραφή έξι συναντήσεων με γονείς, κατά τη διάρκεια των οποίων μοιράστηκαν με τους συγγραφείς, αγωνίες, προβληματισμούς και σκέψεις για το μεγάλωμα των παιδιών που διανύουν την εφηβεία.

Γίνεται αναφορά στα χαρακτηριστικά της εφηβείας, στις σχέσεις γονιού - παιδιού και στο πως ο κάθε ένας στον ρόλο του ως πατέρας ή μητέρα μπορεί να στηρίξει τον έφηβο, αλλά και να του δώσει την συναισθηματική στήριξη που χρειάζεται. Επίσης αναφέρονται παραδείγματα ακραίων καταστάσεων όπως εθισμός, διατροφικές διαταραχές, κατάθλιψη, παραβατικότητα κ.ά.

Αποκτήστε το βιβλίο Οι ψυχοσεξουαλικές αλλαγές στην εφηβεία, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας με έκπτωση 10%

Η συμβουλευτική ψυχολογία στους εφήβους

Η εφηβεία αποτελεί μια ιδιαίτερη μεταβατική περίοδο από την παιδική στην ενήλικη ζωή, γεμάτη προκλήσεις για τους νέους ανθρώπους, οι οποίες μοιάζουν ακόμη πιο σοβαρές στην ψηφιακή εποχή του 21ου αιώνα. Το βιβλίο αυτό παρουσιάζει θεωρητικά αλλά και στην πράξη, μέσα από μελέτες περιπτώσεων και σχετικά παραδείγματα, τις ποικίλες τεχνικές και τον τρόπο που μπορεί να χρησιμοποιηθούν ώστε να υπάρξει επωφελής λειτουργική σχέση μεταξύ συμβούλου και εφήβου. Στην αναθεωρημένη αυτή έκδοση περιλαμβάνονται επιπλέον:

  • Ένα νέο κεφάλαιο για το σύγχρονο πλαίσιο της ­εφηβείας, με τις ευκαιρίες, τις προκλήσεις και τις επιδράσεις που αντιμετωπίζουν οι έφηβοι στις μέρες μας.

  • Ένα νέο κεφάλαιο για τη χρήση της τεχνολογίας στη συμβουλευτική με τους εφήβους.

  • Διαδικτυακές πηγές για πρόσθετη πληροφόρηση και κατανόηση των τεχνικών.

  • Νέες μελέτες περιπτώσεων για την εμπέδωση της θεωρίας και την εφαρμογή της στην πράξη.

  • Ένας απαραίτητος οδηγός για όλους όσοι επιθυμούν να αναπτύξουν τις δεξιότητες που χρειάζονται στη συμβουλευτική ψυχολογία στους εφήβους στη σύγχρονη εποχή.

Αποκτήστε το βιβλίο Η συμβουλευτική ψυχολογία στους εφήβους, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας με έκπτωση10%

Γίνε φίλος/η με τον εαυτό σου

- Πώς φροντίζεις τον εαυτό σου;
- Αισθάνεσαι άνετα με το σώμα σου;
- Νιώθεις καλά με την οικογένεια, τους/τις φίλους/ες ή στο σχολείο;

Πας στο γυμνάσιο; Αν ναι, αυτό το βιβλίο είναι για σένα! Απαντώντας σ’ αυτές τις ερωτήσεις, το βιβλίο θα σε βοηθήσει να ζήσεις καλύτερα τις διαφορετικές καταστάσεις της καθημερινότητας. Θα σε βοηθήσει να ανακαλύψεις ποιος/α είσαι πραγματικά. Θα σου δείξει ότι είσαι μοναδικός/ή και ότι σου αξίζει να αγαπάς τον εαυτό σου. Θα σου δώσει ιδέες για να αποκτήσεις αυτοπεποίθηση.

Αυτό το βιβλίο περιέχει συμβουλές για τους εφήβους. Τροφοδοτεί τις σκέψεις τους και τους συνοδεύει σε μια περίοδο έντονων ανακατατάξεων και αναζητήσεων. Είναι ένα βιβλίο απαιτητικό, ευαίσθητο και επιμορφωτικό, γραμμένο από τη Μαρί-Ζοζέ Οντερσέ, δημοσιογράφο και συγγραφέα πολλών έργων για εφήβους

Αποκτήστε το βιβλίο Γίνε φίλος/η με τον εαυτό σου, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας με έκπτωση 10%.

Το δώρο της εφηβείας

Η εφηβεία αποτελεί την τελική δοκιμασία της κοσμοαντίληψης των ίδιων των γονιών.

Το παιδί τους, το ανθρώπινο πλάσμα που μεγαλώνει στους κόλπους της οικογένειάς τους και που είναι όχι μόνο ο φορέας των επιθυμιών τους, αλλά και ο πραγματικός καταγραφέας της πρακτικής τους αλήθειας (δηλαδή του πώς οι ίδιοι το μεγάλωσαν πέρα από τις ιδέες τους), για πρώτη φορά ουσιαστικά ανοίγει το στόμα του!

Αν συνειδητοποιήσουμε ότι οι τρεις παράγοντες που συμμετέχουν στη διαμόρφωση της εφηβείας είναι η ιδιοσυγκρασία και το βιολογικό υπόστρωμα των δυνατοτήτων του παιδιού, το γονεϊκό σύστημα και η κοινωνία-περιβάλλον, τότε καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει ένας μοναδικός τρόπος για το κάθε παιδί να βιώσει την εφηβεία του. Αυτό που μπορεί να είναι φάρμακο για κάποιον, μπορεί να είναι δηλητήριο για κάποιον άλλο...

Αποκτήστε το βιβλίο Το δώρο της εφηβείας, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας με έκπτωση 10%

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Χρύσα Πράντζαλου

e psy logo twitter2Τμήμα Σύνταξης της Πύλης Ψυχολογίας Psychology.gr
Επιμέλεια και συγγραφή άρθρων, μετάφραση & απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.