άγχος

Οι καταστάσεις άγχους είναι γεγονότα που διαταράσσουν την κατάσταση ισορροπίας του οργανισμού μας. Το άγχος αποτελεί μια μορφή αντίδρασης του οργανισμού μας σε θετικά κι αρνητικά γεγονότα. Τα γεγονότα που διαταράσσουν την καθημερινή μας ρουτίνα και προσαρμογή ονομάζονται αγχογόνες καταστάσεις.

Η έρευνα δείχνει ότι το άγχος δεν είναι πάντα κακό. Στην πραγματικότητα, μπορεί αρκετές φορές να είναι ωφέλιμο. Αλλά όταν αφήνουμε τα αρνητικά αποτελέσματα των αγχογόνων καταστάσεων να μας ενοχλούν σε τέτοιο βαθμό και να επιμένουν για μέρες, τότε μπορεί να επηρεάσουν την ψυχική και τη σωματική μας υγεία.

Τα αγχογόνα γεγονότα μπορούν να ταξινομηθούν σε δύο κατηγορίες, στα βραχυπρόθεσμα και στα μακροπρόθεσμα αγχογόνα γεγονότα. Μερικές από τις κυριότερες πηγές άγχους της ζωής μας είναι:

Η πρώτη φορά που γίνεστε γονέας

Ένα από τα πιο ξεχωριστά συναισθήματα στον κόσμο είναι όταν κρατάμε το παιδί μας στην αγκαλιά μας για πρώτη φορά. Ενώ ένα παιδί φέρνει χαρά στη ζωή μας, μπορεί ωστόσο και να διαταράξει τη ρουτίνα μας. Τα πράγματα δεν θα είναι τα ίδια πια. Οι νέοι γονείς αντιμετωπίζουν εξαιρετικά αγχογόνες καταστάσεις, από την αλλαγή πάνας τα μεσάνυχτα μέχρι να ξεχάσουν τον προσωπικό τους χρόνο για μήνες.

Πώς να το αντιμετωπίσετε:

  • Εκφράστε την ευγνωμοσύνη και την αγάπη που έχετε στο παιδί σας.
  • Κατασκευάστε μια νέα ρουτίνα που να είναι «φιλική» σε εσάς.
  • Ζητήσετε βοήθεια.
  • Βρείτε κι αξιοποιήστε τις στιγμές για προσωπικό χρόνο.
  • Θυμηθείτε ότι σύντομα τα πράγματα θα αλλάξουν, το παιδί σας θα μεγαλώσει και θα χάσετε αυτές τις πραγματικά όμορφες μέρες, άρα ζήστε την περίοδο αυτή όσο ακόμα μπορείτε.

Η δουλειά ως αγχογόνος συνθήκη

Στους περισσότερους από εμάς δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η δουλειά είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες άγχους στη ζωή μας. Σύμφωνα με έρευνες που διεξήχθησαν στις Η.Π.Α., το 40% των εργαζομένων σε εταιρίες βιώνουν εργασιακό άγχος. Είτε πρόκειται για ένα παράξενο αφεντικό, είτε για δυσκολίες στην αλληλεπίδραση με τους συναδέλφους μας ή για άγχος που σχετίζεται με κάτι που έχει συμβεί, τα πράγματα συχνά μπορεί να γίνουν ιδιαίτερα πιεστικά στην εργασία μας.

Πώς να το αντιμετωπίσετε:

Ο καλύτερος τρόπος για την επίλυση εργασιακών καταστάσεων που προκαλούν άγχος είναι η κριτική ανάλυση της κατάστασης και η εξάλειψη της πηγής στρες. Αν είναι ένας συνάδελφος που σας δημιουργεί πρόβλημα, φτιάξτε ένα πλάνο για να επιλύσετε την κατάσταση ή να αποφύγετε οποιαδήποτε επαφή μαζί του. Αν πρόκειται για ζήτημα πληρωμών, διεκδικήστε τα δικαιώματά σας και μην εγκαταλείπετε.

Το σχολείο ως αγχογόνος κατάσταση

Το σχολείο μπορεί να είναι η αιτία μιας σειράς αγχογόνων καταστάσεων. Μερικοί φοιτητές αντιμετωπίζουν δυσκολίες όσον αφορά την εκπαίδευσή τους. Κάποιοι άλλοι ενδέχεται να αντιμετωπίζουν μια τραυματική κατάσταση στο σχολείο, όπως είναι ο εκφοβισμός - ο οποίος περιλαμβάνει τόσο σωματική όσο και λεκτική κακοποίηση. Σε κανέναν δεν αξίζει να περάσει από τέτοιο πόνο και φόβο, γι 'αυτό καταστάσεις όπως αυτή απαιτούν άμεση παρέμβαση κι επίλυση.

Πώς να αντιμετωπίσετε:

Υπάρχουν άνθρωποι που είναι πρόθυμοι κι αρμόδιοι να βοηθήσουν. Μιλήστε στους γονείς, στους δασκάλους, στους σχολικούς συμβούλους ή ακόμα και σε έναν φίλο σας (στο σχολείο ή αλλού). Η βοήθεια βρίσκεται εκεί έξω. Απλά ζητήστε τη. Μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά παραμείνετε ψύχραιμοι και μιλήστε για αυτό με ανθρώπους που εμπιστεύεστε.

Ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου

Όσοι έχουμε βιώσει αυτήν την κατάσταση, γνωρίζουμε πόσο στρεσογόνο είναι το να μην μπορείς να ελέγξεις τίποτα γύρω από το θάνατο. Γι’ αυτό το λόγο είναι αναγκαίο, το άτομο που χάνει κάποιον αγαπημένο του άνθρωπο να θρηνήσει και να πονέσει για ορισμένο χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια, όμως, έρχεται η στιγμή που χρειάζεται να ανακάμψουμε και να συνεχίσουμε τη ζωή μας.

Πώς να το αντιμετωπίσετε:

Η μνήμη ενός επώδυνου γεγονότος θα παραμείνει για πάντα, αλλά ο πόνος σίγουρα θα μειωθεί με τον καιρό. Εάν είστε διατεθειμένοι να προχωρήσετε παρακάτω ύστερα από αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση με την πάροδο του χρόνου και να βρείτε τον σκοπό να συνεχίσετε, όλα θα είναι εντάξει για άλλη μια φορά.

Κρατήστε τις μνήμες που είχατε με τους αγαπημένους σας και κάντε πράγματα που θα σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα. Αποδεχτείτε την πραγματικότητα και αισθανθείτε τον πόνο. Θυμηθείτε ότι με το πέρας του χρόνου θα είστε εντάξει. Η ζωή δεν θα είναι η ίδια, αλλά μπορείτε να συνεχίσετε και να απαλύνετε τις πληγές που σας άφησε η απώλεια.

Συμβουλές που θα σας βοηθήσουμε να αντιμετωπίσετε τις αγχογόνες καταστάσεις:

1. Καταγράψτε τι αισθάνεστε: δώστε ένα όνομα σε όλα όσα αισθάνεστε και γράψτε για αυτά.

2. Κάντε μακρινούς περιπάτους: πάρτε το χρόνο και αποκοπείτε από τον κόσμο, ακόμη και αν είναι για λίγο. Επιλέξτε την καλύτερη ώρα της ημέρας για εσάς και κάντε μια βόλτα.

3. Δοκιμάστε ασκήσεις διαλογισμού ή αναπνοής: ενσωματώστε το διαλογισμό στην καθημερινή σας ρουτίνα. Εναλλακτικά, μπορείτε να δοκιμάσετε μερικές απλές τεχνικές αναπνοής. Πάρτε βαθιές αναπνοές, μετρήστε ως το πέντε και εκπνεύστε.

4. Να έχετε ημέρες ανταμοιβής: εάν εργάζεστε αρκετά, πάρτε λίγο χρόνο και ανταμείψτε τον εαυτό σας με τον καλύτερο για εσάς τρόπο.

5. Περάστε χρόνο με ανθρώπους που σας κάνουν να αισθάνεστε καλά: όταν νιώθετε άγχος, οι στιγμές γέλιου μπορούν να σας βοηθήσουν να απελευθερώσετε αυτή την ένταση. Βγείτε έξω, διασκεδάστε, μιλήστε με αυτούς που αγαπάτε και εμπιστεύεστε.

6. Θυμηθείτε ότι το άγχος είναι προσωρινό: χρησιμοποιήστε θετικές δηλώσεις για τον εαυτό και θετικό διάλογο με τους άλλους ανθρώπους και επαναλάβετε τις εκφράσεις αυτές αρκετές φορές μέσα στην ημέρα.


Διαβάστε σχετικά άρθρα στην Πύλη Ψυχολογίας Psychology.gr:

Πώς ξεπέρασα το άγχος μου

Αν είχα ένα μαγικό ραβδί θα εξαφάνιζα το άγχος από τη ζωή μου;

15 πρακτικές συμβουλές διαχείρισης άγχους

Συγγραφή Άρθρου

Κωνσταντίνα Παν. Αρβανίτη - Ψυχολόγος

Κωνσταντίνα Παν. Αρβανίτη: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, MSc. Ειδίκευση στη Γνωστική - Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία. Μετεκπαίδευση στην Παιδοψυχολογία - Παιδοψυχιατρική και στις Τεχνικές Διαχείρισης Άγχους & Κατάθλιψης. Συνεδρίες ατομικές κι ομαδικές. Συνεδρίες μέσω Skype.

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Η εσωστρέφεια στην εφηβεία. Συμβουλές για γονείς
εφηβεία

Το να είσαι εσωστρεφής είναι μια πρόκληση σε αυτήν την εποχή, αφού ο σημερινός κόσμος επικεντρώνεται τόσο πολύ στην ομιλία και στην έξοδο. Οι εσωστρεφείς έφηβοι συνήθως δεν έχουν μεγάλο κοινωνικό δίκτυο και σπάνια θα λάβουν μέρος σε μια συζήτηση, λέγοντας την άποψή τους, χωρίς να τους έχει ζητηθεί.  Φαίνεται να χρειάζονται λίγη βοήθεια για να σταθούν ανεξάρτητοι και άνετοι στον κόσμο.

Πώς να ξεπεράσω την απόρριψη
απόρριψη

Η απόρριψη είναι ένα δυσάρεστο συναίσθημα το οποίο έχουμε ζήσει όλοι μας, ο καθένας σε διαφορετικό βαθμό και με διαφορετικό τρόπο. Ενώ ορισμένες απορρίψεις μπορεί να μας ενοχλήσουν λίγο, υπάρχουν άλλες που φαίνεται να αφήνουν ανεξίτηλο το στίγμα τους. Η εκμάθηση του τρόπου αντιμετώπισης της απόρριψης είναι ένα πολύτιμο εργαλείο ζωής. Όταν δεν φοβόμαστε την απόρριψη, είμαστε πιο δεκτικοί να ανοιχτούμε σε νέες καταστάσεις.

Πώς να βγούμε έξω από τη ζώνη άνεσης μας (comfort zone)
comfort zone

Όσο και αν μας ξεβολεύει, η έξοδος από τη ζώνη άνεσής μας, είναι το μέρος όπου βρίσκουμε ανάπτυξη. Η παραμονή εκεί που αισθανόμαστε άνετα, μας οδηγεί συχνά στο να χάσουμε σημαντικές ευκαιρίες, κρατώντας μας παράλληλα παγιδευμένους στην ίδια ρουτίνα. Εάν έχετε αφήσει για καιρό τους φόβους σας να κατευθύνουν τη ζωή σας, τότε αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσει να βγείτε από τη ζώνη άνεσής σας.

Η χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά και ο ρόλος των γονέων
διαδίκτυο

Στις μέρες μας, η χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά ολοένα κι αυξάνεται, ενώ το όριο ηλικίας στο οποίο τα παιδιά ξεκινούν να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο συνεχώς μειώνεται. Ουσιαστικά, όσο παράξενο και αν ακούγεται, ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος τομέας χρηστών του διαδικτύου είναι τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας. Πολλά παιδιά χρησιμοποιούν το διαδίκτυο στο σχολείο σε ηλικία 6 ετών, οπότε είναι πιθανόν να θέλουν να συνδεθούν κι από το σπίτι, σε αυτήν την ηλικία περίπου.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

* απαιτούμενα πεδία
Ενδιαφέροντα * :
0
Shares