«Άρης, μια ιστορία ψυχοθεραπείας» του ψυχίατρου ψυχοθεραπευτή Διογένη Κοπανάκη, ένα βιβλίο που προβληματίζει και εγείρει ερωτήματα για την πρόοδο μας ως κοινωνία. Η προσωπικότητα του Άρη κυρίαρχη σε όλη την ιστορία, και η περιγραφή του θρυμματισμένου συναισθηματικού του κόσμου το θέμα του βιβλίου. Ο Άρης είναι ένας ιδιαίτερος ήρωας. Ζει, κινείται, αναπνέει ανάμεσα μας, αλλά κανείς δεν τον γνωρίζει πραγματικά.

Το πορτραίτο ενός φοβισμένου ανθρώπου

Κανείς δεν ξέρει την κρυμμένη του αλήθεια και το τραγικό της ανύπαρκτης ύπαρξης του και της πληγωμένης του ψυχής. Η ομορφιά, η γοητεία και η χαρισματική του προσωπικότητα κρύβουν επιμελώς το συναισθηματικό και ψυχολογικό τέλμα στο οποίο έχει βυθιστεί.
Τα γιατί αποκαλύπτονται νωρίς. Από το οπισθόφυλλο ακόμη.

Διαβάζουμε:

«Ένα παιδί, ο Άρης, μαθαίνει στο σχολείο το σκληρό πρόσωπο των ανθρώπων απέναντι στη διαφορετικότητα. Εκφοβισμός, κοροϊδία, περιθωριοποίηση. Φοβάται. Ένας έφηβος, ο Άρης βιώνει την ομοφυλοφιλική του ταυτότητα μέσα από έναν αποτρόπαιο βιασμό. Σεξουαλική κακοποίηση. Φοβάται.

Σήμερα ο Άρης είναι ένας νέος, όμορφος και επιτυχημένος αρχιτέκτονας. Έχει χτίσει μια τέλεια εικόνα για να αποφύγει την αλήθεια, τον εαυτό του και τους άλλους. Πίσω από το λαμπερό του χαμόγελο όμως, παραμένουν κρυμμένοι φόβοι κι ανείπωτες επιθυμίες. Το παρελθόν του τον στοιχειώνει, το παρόν τον τρομάζει. Βυθίζεται στην απομόνωση και την άρνηση. Ως πότε όμως θα κρύβει τη μοναξιά και τις πραγματικές του ανάγκες; Με τη βοήθεια του Ορέστη, του θεραπευτή του και μέσα από μια επίπονη διαδικασία ψυχοθεραπείας, το ταξίδι του Άρη για την αυτογνωσία και τη λύτρωση από τα φαντάσματα του παρελθόντος ξεκινά».

O Άρης παιδί, ο Άρης έφηβος, ο Άρης νέος, περίοδοι της ζωής του, πτυχές της ψυχοσύνθεσης του που διερευνούνται στο γραφείο του θεραπευτή του και αποκαλύπτονται στον αναγνώστη μαζί με τις απαντήσεις σε όλα τα «γιατί».

Γιατί ένας τόσο χαρισματικός άνθρωπος είναι μόνος, γιατί φοβάται, γιατί κρύβεται, γιατί προσποιείται τον ευτυχισμένο, γιατί προσποιείται κάποιον άλλο;

Αποκτήστε το βιβλίο Άρης, μια ιστορία ψυχοθεραπείας από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

Διαφορετικότητα

Ο Άρης δεν ζει γιατί είναι «διαφορετικός» απ’ αυτό που η κοινωνία ορίζει ως «κανονικό». Και εξαιτίας αυτής της διαφορετικότητας κρίθηκε, χλευάσθηκε, κακοποιήθηκε. Και τελικά φοβήθηκε και κρύφτηκε. Γιατί η κοινωνία μας συνεχίζει να φοβάται το διαφορετικό. Τόσο άδικα και τόσο αναίτια.

Τον λένε Άρη. Θα μπορούσε να τον λένε Γιώργο, Μαρία, Τζων, Ομάρ, Ταμάρα. Τον λένε Άρη και είναι άντρας gay. Θα μπορούσε να είναι γυναίκα, λεσβία, trans, μαύρος, πρόσφυγας, χριστιανός, μουσουλμάνος ή εβραίος, κοντός ή χοντρός, όμορφος ή άσχημος. Και η λίστα δεν έχει τέλος. Τον λένε Άρη λοιπόν, και αυτή είναι η ιστορία του.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα, Διογένη Κοπανάκη

Με καταγωγή από Μακεδονία και Κρήτη, ο Διογένης Κοπανάκης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ακολούθησε τη γνωστή Οδύσσεια των γιατρών σε διάφορα νοσοκομεία, με τελευταίο σταθμό το Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, όπου και ολοκλήρωσε την εκπαίδευση του στην ειδικότητα της Ψυχιατρικής. Παράλληλα εξειδικεύτηκε στην Ψυχοθεραπεία και συγκεκριμένα στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία (CBT) και στη Θεραπεία Σχημάτων (Schema Therapy). Ζει στην Αθήνα και εργάζεται ιδιωτικά ως Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπευτής.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Νίκος Μεταξάς

e psy logo twitter2Συντάκτης στην Πύλη Ψυχολογίας - Psychology.gr
Μετάφραση, απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr