Η δρ. Karyl McBride εργάζεται ως θεραπεύτρια γάμου και οικογένειας στο Ντένβερ του Κολοράντο και έχει περισσότερα από 28 χρόνια εμπειρίας τόσο στον δημόσιο τομέα, όσο και ως ελεύθερη επαγγελματίας. Ειδικεύεται στη θεραπεία ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα που σχετίζονται με δυσλειτουργικές οικογένειες καταγωγής. Τα τελευταία 17 χρόνια ασχολείται ερευνητικά με τα παιδιά ναρκισσιστικών γονέων, εστιάζοντας κατά κύριο λόγο στις γυναίκες που μεγάλωσαν με ναρκισσιστικές μητέρες. Στα πλαίσια της άσκησης του επαγγέλματός της, έχει απασχοληθεί με τη θεραπεία πολλών θυγατέρων ναρκισσιστικών μητέρων.

Ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας

Η δρ. Karyl McBride αναφέρει: «Ο σκοπός, που αποτέλεσε κινητήρια δύναμη σε όλη μου την καριέρα, είναι η ελπίδα πως θα μπορούσα να βοηθήσω κάποιους ανθρώπους να βγάλουν νόημα από τις πολλές περιπλοκές που προκάλεσαν στη ζωή τους οι δυσλειτουργικές τους οικογένειες και να τους οδηγήσω να γιατρευτούν από την κληρονομιά μιας διαστρεβλωμένης αντίληψης για το τι είναι αγάπη, κάτι που αποτελεί συνέπεια του τρόπου που μεγάλωσαν. Στα τριάντα και πλέον χρόνια που εργάζομαι ως θεραπεύτρια έχω διαπιστώσει πως ο ναρκισσισμός, μια διαταραχή προσωπικότητας πέρα από τα όρια του απλού εγωισμού και της ματαιοδοξίας, αποτελεί κυρίαρχη αιτία για πολλά οικογενειακά προβλήματα. Η ανάγκη των ναρκισσιστών για επαίνους και προσοχή είναι τεράστια.

Αν και συχνά υπερεκτιμούν τις δυνατότητές τους, συμπεριφέρονται με μειωτικό τρόπο στους γύρω τους, και ιδίως σε αυτούς που ισχυρίζονται πως αγαπούν.

Το να βρίσκεστε σε μια στενή σχέση με έναν νάρκισσο ενδέχεται να είναι συναρπαστικό και να σας απορροφά ολοκληρωτικά, συχνά όμως καταλήγει με τον νάρκισσο να έχει καταναλώσει εσάς, τις ελπίδες σας, τα όνειρά σας, την πνευματική σας ηρεμία και τα χρήματά σας.

Από τη θέση του κλινικού έχω ακούσει τον πόνο και έχω δει τα δάκρυα των θυμάτων των ναρκισσιστών, μεταξύ των οποίων ενήλικα παιδιά, νεαρά παιδιά, συντρόφους και συζύγους, κακοποιημένα παιδιά και θύματα εγκληματικής συμπεριφοράς. Η δουλειά αυτή με οδήγησε και σε τομείς που απαιτούν εξειδίκευση, όπως την ιατροδικαστική έρευνα και την παροχή καταθέσεων από ειδικούς στο δικαστήριο, και επίσης με οδήγησε να αλληλεπιδράσω με το δικαστικό σύστημα, με δικηγόρους, δικαστικούς, εκπροσώπους του νόμου και κοινωνικές υπηρεσίες - τομείς από τους οποίους και αντλώ υλικό για να σας βοηθήσω μέσω αυτού του βιβλίου.»

Υπάρχει χώρος για μένα;

Στα τριάντα και πλέον χρόνια της ως θεραπεύτριας, η Mc Bride έχει διαπιστώσει πως ο ναρκισσισμός, μια διαταραχή προσωπικότητας που ξεπερνά τον απλό εγωισμό και τη ματαιοδοξία, είναι μια από τις κυρίαρχες αιτίες οικογενειακών προβλημάτων.

Σύμφωνα με την ειδικό, ο νάρκισσος απαιτεί όλοι οι προβολείς της προσοχής να πέφτουν πάνω του. Συχνά, υπερεκτιμά τις ικανότητές του, μειώνοντας τους πάντες γύρω του. Ακόμη κι αν πρόκειται για το ίδιο του το παιδί. Η σχέση εξάρτησης που δημιουργείται, η τοξική αγάπη, η χειραγώγηση έχει πολύ σοβαρές συνέπειες στην εξέλιξη και-τελικά-στην ευτυχία της κόρης: Διαρκείς συναισθηματικές ματαιώσεις, ενοχές, διατάραξη της ηρεμίας, διαστρέβλωση προσδοκιών κ.ά.

Περιεχόμενα βιβλίου

Μέρος Πρώτο: Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα

Κεφάλαιο 1: Το συναισθηματικό σου φορτίο
Κεφάλαιο 2: Ο άδειος καθρέφτης: Η μητέρα μου κι εγώ
Κεφάλαιο 3: Τα πρόσωπα του μητρικού ναρκισσισμού
Κεφάλαιο 4: Πού είναι ο μπαμπάς; Η υπόλοιπη ναρκισσιστική φωλιά
Κεφάλαιο 5: Η εικόνα είναι το παν: Φόρα ένα χαμόγελο στο ωραίο σου προσωπάκι

Μέρος δεύτερο: Πώς μια ναρκισσιστική μητέρα επηρεάζει ολόκληρη τη ζωή σας

Κεφάλαιο 6: Μα προσπαθώ τόσο πολύ! Η κόρη που διαπρέπει
Κεφάλαιο 7: Τι νόημα έχει; Η αυτοηττώμενη κόρη
Κεφάλαιο 8: Ρομαντικές επιπτώσεις. Προσπαθώντας να κερδίσω στον έρωτα αυτά που μου έλειψαν από τη μαμά
Κεφάλαιο 9: Βοήθεια! Γίνομαι η μητέρα μου. Η κόρη ως μητέρα

Μέρος τρίτο: Σπάζοντας τον φαύλο κύκλο

Κεφάλαιο 10: Πρώτα βήματα. Πώς νιώθεις, όχι πώς φαίνεσαι
Κεφάλαιο 11: Πώς να είστε μέρος της χωρίς να είστε ένα: Ο αποχωρισμός από τη μητέρα
Κεφάλαιο 12: Γίνετε η γυναίκα που στ' αλήθεια είστε. Άξιες κόρες
Κεφάλαιο 13: Η σειρά μου. Αντιμετωπίζοντας τη μητέρα κατά τη διάρκεια της θεραπείας
Κεφάλαιο 14: Γεμίζοντας τον άδειο καθρέφτη. Βάζοντας τέλος στη ναρκισσιστική κληρονομιά

Σημειώσεις
Προτεινόμενα βιβλία - ταινίες

Αποκτήστε το βιβλίο Υπάρχει χώρος για μένα; από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

Χωρίς εσένα

Η Karyl Mc Bride για άλλη μία φορά μας παίρνει από το χέρι και μας φέρνει σ' επαφή με τα σφάλματά μας! Είτε προσεγγίζουμε το θέμα από την πλευρά του θύτη, είτε από την πλευρά του θύματος, το βιβλίο ξετυλίγει μια «πανδαισία» δυσφορικών αποτυπώσεων από την καθημερινότητα των ζευγαριών. Ο λόγος της κατανοητός, σε σύζευξη με τα καλά ελληνικά του μεταφραστή, διευκολύνει τον αναγνώστη να διεισδύσει ενεργητικά στον πυρήνα του προβληματισμού της σχετικά με τον χωρισμό.

Το βιβλίο αναδεικνύει τα επάλληλα στρώματα του ναρκισσευόμενου ανθρώπινου ψυχισμού με εξαιρετική καθαρότητα και ειλικρίνεια. Όπως και στο «Υπάρχει χώρος για μένα;», Εκδόσεις Πορφύρα 2018, η Karyl McBride μας δείχνει πως κινείται «σαν στο σπίτι της»!

Το επίμονο και ευαίσθητο άγγιγμά της σε αντίστοιχες υποδομές σχέσεων, προδίδει, εκτός από τη βαθιά επιστημονική της γνώση, και τη βιωματική της ενσυναίσθηση. (Τρύφωνας Ζαχαριάδης, απόσπασμα από το προλογικό σημείωμα)

Περιεχόμενα βιβλίου

Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα

  • Πώς καταλαβαίνω αν σχετίζομαι με έναν νάρκισσο;
  • Αυτός δεν είναι ο άνθρωπος που παντρεύτηκα: Τα δυναμικά της σχέσης

Απελευθέρωση

  • Παντρεύτηκα έναν νάρκισσο: Να μείνω ή να φύγω;
  • Τι είναι το καλύτερο για τα παιδιά μου; Βοήθεια σχετικά με την απόφαση ενός διαζυγίου
  • Η διαδικασία του διαζυγίου: Δικαστικές εχθροπραξίες
  • Βρίσκοντας βοήθεια: Οι σύμμαχοι που θα σας υπερασπιστούν

Θεραπεία από τις εξουθενωτικές επιπτώσεις των ναρκισσιστικών σχέσεων

  • Μάχες μετά το διαζύγιο: Οργανώνοντας τις εσωτερικές σας άμυνες
  • Προχωρώντας παρακάτω: Η πανοπλία της θεραπείας
  • Ανατρέφοντας με ενσυναίσθηση: Τα πληγωμένα παιδιά σας
  • Το πιλοτικό πρόγραμμα AIMS

Σημειώσεις
Προτεινόμενα βιβλία - ταινίες

Αποκτήστε το βιβλίο Χωρίς εσένα από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

Πως να διαχειριστείτε το διαζύγιο και να φέρετε ξανά την ισορροπία στην οικογένειά σας.

«Η γραφή της McBride φέρνει τον αναγνώστη σ’ επαφή με τα σφάλματά του. Τα κείμενά της είναι πηγή πληροφόρησης, είτε τα προσεγγίζεις από την πλευρά του θύτη, είτε από την πλευρά του θύματος. Το υλικό του βιβλίου, γεμάτο περιεκτικές αναφορές, ξετυλίγει μια «πανδαισία» δυσφορικών αποτυπώσεων από την καθημερινότητα του ζευγαριού. Ο κατανοητός λόγος της συγγραφέως, σε σύζευξη με τα καλά Ελληνικά του μεταφραστή, διευκολύνουν τον αναγνώστη να διεισδύσει στον πυρήνα των θεωρητικών τοποθετήσεων. Τα κείμενα της έκδοσης λειτουργούν δηλωτικά, ως περιγραφικές αναλογίες στα επάλληλα στρώματα του ναρκισσευόμενου ανθρώπινου ψυχισμού. Εξάλλου, η δημιουργός αυτών των κεφαλαίων, όπως επανειλημμένα έχει δημοσιοποιήσει, υπήρξε κόρη ναρκισσιστικής μητέρας. Το συγγραφικό της αποτέλεσμα, και στο συγκεκριμένο βιβλίο, δείχνει σαν να κινείται στο «σπίτι» της!»

Από τον πρόλογο του βιβλίου, του Ψυχαναλυτικού θεραπευτή Τρύφων Ζαχαριάδη

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Χρύσα Πράντζαλου

e psy logo twitter2Τμήμα Σύνταξης της Πύλης Ψυχολογίας Psychology.gr
Επιμέλεια και συγγραφή άρθρων, μετάφραση & απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.