Ναρκισσιστικά στοιχεία, βρίσκουμε σε μεγάλο ποσοστό ανθρώπων. Πότε όμως μιλάμε για παθολογικές καταστάσεις; Πότε χάνεται η ισορροπία; Πώς αναγνωρίζουμε τα σημάδια μια κακοποιητικής σχέσης με έναν σύντροφο βαθιά ναρκισσιστή;

Πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε τα σημάδια μιας τέτοιας σχέσης και ποια κομμάτια εντός μας χρειάζεται να θεραπεύσουμε προκειμένου να αφήσουμε πίσω αυτό το μοτίβο;

Ακολουθούν 5 κορυφαία βιβλία σχετικά με το θέμα του ναρκισσισμού. Ανάμεσα στους συγγραφείς και η διάσημη Karyl Mc Bride γνωστή για την εργασία της πάνω στις ναρκισσιστικές προσωπικότητες!

Ναρκισσισμός και καταπίεση: Το δίπολο της κακοποίησης και του ελέγχου

Όλα αρχίζουν με μια αίσθηση ότι κάτι δεν είναι σωστό στη ζωή σου... Υποπτεύεσαι τον σύντροφό σου αλλά δεν είσαι σίγουρη/ος...

Ίσως να αισθάνεστε ότι κάτι δεν πάει καλά μέσα σου ή ίσως κάτι δεν πάει καλά και με αυτόν... φοβάσαι όμως ακόμα και να σκεφτείς κάτι τέτοιο. Η έρευνά σου ή η επίσκεψη στον ψυχολόγο σου καταλήγει σε ένα σημαντικό συμπέρασμα...

«Ζεις με κάποιον/α που σε υποτιμά, σε καταπιέζει και κακοποιεί το νου και την ψυχή σου».

Ο Ναρκισσιστής επιδρά στο θύμα του σε ένα πολύ βαθύ ψυχικό επίπεδο. Επιτελεί μια μορφή "βιασμού ψυχής" που την εφαρμόζει απροκάλυπτα, αφήνοντας το άτομο με το οποίο σχετίζεται να αισθάνεται καταρρακωμένο με πολλούς τρόπους.

Ως θύμα ενός Ναρκισσιστή, όχι μόνο αισθάνεστε μια βαθιά αίσθηση βιασμού, αλλά ίσως να αισθάνεστε σαν κάτι να σας έχουν κλέψει! Και πραγματικά σας έχουν πάρει κάτι, μόνιμα ή προσωρινά...

Μέσα στο χρόνο που έχετε ζήσει μαζί του έχετε ασυνείδητα παραδώσει κομμάτια της ψυχής σας, μέχρι που αισθανθήκατε ότι δε σας έχει μείνει σχεδόν τίποτα!

Αισθάνεστε άδειοι, χρησιμοποιημένοι και παραπεταμένοι, σαν ένα παλιό παπούτσι.

Υπάρχει ζωή μετά από έναν ναρκισσιστικό βιασμό; Υπάρχει!!! Η ζωτική σου δύναμη ανήκει σε σένα! Εκείνο που χρειάζεσαι είναι να κόψεις τις ψυχικές συνδέσεις μεταξύ εσένα και του βιαστή της ψυχής σου και το βιβλίο αυτό θα σου δείξει και θα σου εξηγήσει το πώς.

Αποκτήστε το βιβλίο Ναρκισσισμός και καταπίεση, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr

Ο Νάρκισσος στη Ζωή σου, Βγες Από τα Δίχτυα των Τοξικών Ανθρώπων

Σε αυτό το βιβλίο θα μάθεις τα παρακάτω και ακόμα περισσότερα:

  • Τι είναι η ναρκισσιστική διαταραχή.
  • Τα 4 πρόσωπα του νάρκισσου.
  • Τα χαρακτηριστικά που ο νάρκισσος αναζητάει στον/τη σύντροφό του.
  • Τι να κάνεις αν υπάρχει στη ζωή σου μία γυναίκα νάρκισσος.
  • Ποιοι είναι οι δυσλειτουργικοί κανόνες της ναρκισσιστικής οικογένειας.
  • Ποιες είναι οι συμπεριφορές του γονιού νάρκισσου και οι συνέπειες που έχουν σε εσένα.
  • Πώς να διαχειριστείς τον γονιό νάρκισσο.
  • Τι θέλει ο νάρκισσος από εσένα.
  • Ποιες τακτικές χρησιμοποιεί ο νάρκισσος για να σε εκμεταλλευτεί.
  • Τι πρέπει να κάνεις αν διαπιστώσεις ότι ο/η σύντροφός σου είναι νάρκισσος.
  • Τι μπορείς να κάνεις για να διαχειριστείς τη νάρκισσο στη ζωή σου.

Δείτε αναλυτικές πληροφορίες για το βιβλίο Ο νάρκισσος στη ζωή σου, στο βιβλιοπωλείο του Psychology.gr

Υπάρχει χώρος για μένα;

Στα τριάντα και πλέον χρόνια της ως θεραπεύτριας, η Mc Bride έχει διαπιστώσει πως ο ναρκισσισμός, μια διαταραχή προσωπικότητας που ξεπερνά τον απλό εγωισμό και τη ματαιοδοξία, είναι μια από τις κυρίαρχες αιτίες οικογενειακών προβλημάτων.

Σύμφωνα με την ειδικό, ο νάρκισσος απαιτεί όλοι οι προβολείς της προσοχής να πέφτουν πάνω του. Συχνά, υπερεκτιμά τις ικανότητές του, μειώνοντας τους πάντες γύρω του. Ακόμη κι αν πρόκειται για το ίδιο του το παιδί.

Η σχέση εξάρτησης που δημιουργείται, η τοξική αγάπη, η χειραγώγηση έχει πολύ σοβαρές συνέπειες στην εξέλιξη και-τελικά-στην ευτυχία της κόρης: Διαρκείς συναισθηματικές ματαιώσεις, ενοχές, διατάραξη της ηρεμίας, διαστρέβλωση προσδοκιών κ.ά.

Αποκτήστε το βιβλίο Υπάρχει χώρος για μένα;, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr

Χωρίς εσένα

Η Karyl Mc Bride για άλλη μία φορά μας παίρνει από το χέρι και μας φέρνει σ' επαφή με τα σφάλματά μας!

Είτε προσεγγίζουμε το θέμα από την πλευρά του θύτη, είτε από την πλευρά του θύματος, το βιβλίο ξετυλίγει μια «πανδαισία» δυσφορικών αποτυπώσεων από την καθημερινότητα των ζευγαριών. Ο λόγος της κατανοητός, σε σύζευξη με τα καλά ελληνικά του μεταφραστή, διευκολύνει τον αναγνώστη να διεισδύσει ενεργητικά στον πυρήνα του προβληματισμού της σχετικά με τον χωρισμό.

Το βιβλίο αναδεικνύει τα επάλληλα στρώματα του ναρκισσευόμενου ανθρώπινου ψυχισμού με εξαιρετική καθαρότητα και ειλικρίνεια. Όπως και στο «Υπάρχει χώρος για μένα;», Εκδόσεις Πορφύρα 2018, η Karyl McBride μας δείχνει πως κινείται «σαν στο σπίτι της»!

Το επίμονο και ευαίσθητο άγγιγμά της σε αντίστοιχες υποδομές σχέσεων, προδίδει, εκτός από τη βαθιά επιστημονική της γνώση, και τη βιωματική της ενσυναίσθηση.

Αποκτήστε το βιβλίο Χωρίς εσένα, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr

Θλιμμένοι νάρκισσοι

Πώς αναγνωρίζουμε στον εαυτό μας και στους άλλους ναρκισσιστικές συμπεριφορές; Ποια τα χαρακτηριστικά των ατόμων και ποια αυτά εκείνων που γίνονται «υπήκοοί» τους; Υπάρχουν τρόποι αντίδρασης και ποιοι είναι;

Ο παθολογικός νάρκισσος για να ξεφύγει από τα βασανιστικά συναισθήματα «κυνηγά» με πάθος απεγνωσμένα την εξουσία στις διάφορες μορφές της. Και αυτό συμβαίνει μέσα σ' ένα κοινωνικό περιβάλλον στο οποίο κυριαρχεί η κουλτούρα του ναρκισσισμού.

Ο συγγραφέας μετά από βιωματική παρατήρηση και μελέτη ναρκισσιστικών συμπεριφορών αναζήτησε της επιβεβαίωση των συμπερασμάτων του στους ειδικούς του πεδίου της ψυχικής υγείας.

Το αποτέλεσμα οδήγησε στη παρουσίαση του θέματος ξεκινώντας από ιστορικές αναφορές - ο ναρκισσισμός στη Ιστορία - και φτάνει έως την «ψυχοπαθολογία» των σημερινών manager.

Εξετάζεται λοιπόν η εξουσιαστική συμπεριφορά και αναλύεται η φύση της και τα χαρακτηριστικά της καθώς και το πρόβλημα που δημιουργεί στους άλλους.

Η πρόθεση του βιβλίου σε ένα πρώτο στάδιο είναι να βοηθήσει αυτούς που υφίστανται εξουσιαστικές ναρκισσιστικές συμπεριφορές και να συνειδητοποιήσουν τα αρνητικά συναισθήματα και τα προβλήματα που αυτές τους δημιουργούν και σε δεύτερο στάδιο να δώσει τη δυνατότητα σε όσους επιθυμούν να βρουν πρώτα τη δύναμη και μετά τον τρόπο για να ξεφύγουν από τον ιστό του εξουσιομανή παθολογικού νάρκισσου.

Αποκτήστε το βιβλίο Θλιμμένοι νάρκισσοι, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Χρύσα Πράντζαλου

e psy logo twitter2Τμήμα Σύνταξης της Πύλης Ψυχολογίας Psychology.gr
Επιμέλεια και συγγραφή άρθρων, μετάφραση & απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.