Μια ψυχική ασθένεια, συνήθως, συνοδεύεται από ένα συναίσθημα αφόρητης μοναξιάς. Νιώθεις σα να βυθίζεσαι σε ένα απέραντο σκοτάδι. Κάνεις δεν μπορεί να σε καταλάβει, να ταυτιστεί μαζί σου.

Ίσως αισθάνεσαι μπερδεμένος και νιώθεις διάφορα ερωτήματα να σε κατακλύζουν. Τι σημαίνει όταν διαφορετικοί γιατροί μού δίνουν διαφορετικές διαγνώσεις; Θα νιώσω ποτέ καλύτερα; 

Θα είμαι πότε όπως παλιά;

Ακόμα και όταν τα πράγματα αρχίσουν να καλυτερεύουν πάντα μοιάζει να σε ακολουθεί μια σκιά. Δεν θα είσαι ποτέ ξανά ο ίδιος άνθρωπος και είναι δύσκολο κάποιος να καταλάβει αυτό το συναίσθημα αν δεν έχει περάσει κάτι παρόμοιο, ή αν δεν έχει δει κάποιον δικό του άνθρωπο να το βιώνει. Γιατί την ίδια μοναξιά και απομόνωση αισθάνονται πολλές φορές και οι φίλοι, οι συγγενείς, όλοι όσοι θέλουν να συμπαρασταθούν αλλά δεν ξέρουν πως.

den eisai monos coverΜπορεί να είσαι με έναν άνθρωπο στο ίδιο δωμάτιο αλλά να νιώθετε ότι απέχετε χιλιόμετρα ο ένας από τον άλλο, επειδή πολύ απλά δεν ξέρετε πώς να επικοινωνήσετε. Γιατί δυσκολευόμαστε τόσο πολύ να μοιραστούμε αυτά που μας βαραίνουν ακόμα και με όσους αγαπάμε; Γιατί είναι ακόμα πιο δύσκολο το να ζητήσουμε τη βοήθεια ενός ειδικού;

Γιατί υπάρχει στίγμα και ντροπή. Σε έναν ιδανικό κόσμο το να βρεις καθοδήγηση για τα θέματα που σε προβληματίζουν θα έπρεπε να είναι τόσο απλό, όσο το να μπεις σε ένα βιβλιοπωλείο και να ρωτήσεις τον υπάλληλο να σου προτείνει ένα βιβλίο.

Είτε βιώνεις για πρώτη φορά συμπτώματα κάποιας ψυχικής ασθένειας είτε είσαι φροντιστής κάποιου που παλεύει, είτε απλώς φίλος ή συγγενής που ανησυχεί, ο συγγραφέας και ψυχίατρος Ken Duckworth θέλει να ξέρεις ότι «Δεν είσαι μόνος».

«Ξέρω πώς είναι να νιώθεις μόνος» λέει και μοιράζεται το πώς έζησε την ψυχική διαταραχή του πατέρα του. Όσα βίωσε ως παιδί τον οδήγησαν να ασχοληθεί με την ψυχιατρική και στη συνέχεια να ξεκινήσει να μελετά με σκοπό να γράψει έναν οδηγό για το πώς ζει και αναρρώνει κανείς από μια ψυχική ασθένεια.

Παρατήρησε ότι κάτι τέτοιο δεν υπήρχε ως τώρα και ήθελε να προσφέρει απόψεις και συμβουλές, να προσεγγίσει και να βοηθήσει όσο περισσότερους ανθρώπους μπορούσε. Έτσι ξεκίνησε να γράψει το βιβλίο Δεν είσαι μόνος 

Με βαθιά γνώση και συμπόνια, το έργο αυτό είναι η πιο σημαντική βοήθεια για άτομα και οικογένειες που αναζητούν καθοδήγηση για τη διάγνωση, τη θεραπεία και την ανάρρωση από κάθε πρόβλημα ψυχικής υγείας.

Το βιβλίο αναφέρει πραγματικές εμπειρίες ανθρώπων που μοιράζονται την ιστορία τους και μιλούν γι’ αυτά που έμαθαν.

Σκοπός είναι να περιορίσει τους κοινωνικούς φραγμούς παρουσιάζοντας πραγματικούς ανθρώπους, που είναι ανοιχτοί και ευάλωτοι που θέλουν απλά να ακουστούν, να μοιραστούν την ιστορία τους, νιώθουν όπως νιώθεις και εσύ.

Είναι καιρός να αρχίσουμε να μιλάμε για τα θέματα ψυχικής υγείας, να περιορίσουμε το στίγμα και την προκατάληψη και να μοιραζόμαστε όσα νιώθουμε χωρίς ενοχές. Έτσι κανείς δεν θα νιώθει μόνος.
Πέρα από την καταπολέμηση του στίγματος η Ken Duckworth έχει στόχο να παρουσιάσει στον αναγνώστη πρακτικές οδηγίες για την αντιμετώπιση μιας τεράστιας σειράς καταστάσεων ψυχικής υγείας και φροντίδας καθώς επίσης και συμβουλές για θεραπείες και προσεγγίσεις από καταξιωμένους ειδικούς.

Το βιβλίο Δεν είσαι μόνος του Ken Duckworth κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία και στο www.dioptra.gr.

Διαβάστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Σοφία Τουμανίδου

sofia toumanidou 02Μέλος της Διαχειριστικής ομάδας του PSYCHOLOGY.GR.
Επιμέλεια άρθρων, Υποστήριξη συνεργατών.