Ακρόαση άρθρου......

Το κατάλληλο ζωηρό μουσικό κομμάτι μπορεί να σας κάνει να νιώθετε στην κορυφή του κόσμου. Χτυπάμε τα πόδια μας στον ρυθμό του, χαμογελάμε και αισθανόμαστε καλύτερα. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι ένας χαρούμενος σκοπός βοηθά στη συγκέντρωση και βελτιώνει τη συναισθηματική κατάσταση.

Τα Οφέλη

Ξέρετε ότι η ψυχή σας αποτελείται από αρμονία;” - Λεονάρντο Ντα Βίντσι

“Αν δεν ήμουν φυσικός, θα ήμουν μάλλον μουσικός. Σκέφτομαι συχνά με συνοδεία μουσικής. Ονειροπολώ με τη μουσική. Βλέπω τη ζωή μου μέσα από τη μουσική.” - Άλμπερτ Αϊνστάιν

Κάποτε ισχυρίζονταν ότι η μουσική με ακουστικά ήταν βλαβερή για την καθαρή σκέψη αλλά έρευνες σήμερα αποδεικνύουν ότι αυτή ήταν μια λανθασμένη προσέγγιση. Αν η μουσική δεν είναι πολύ δυνατή ώστε να βλάπτει την ακοή, η έρευνα έδειξε ότι όταν την ακούμε, μελετάμε και δημιουργούμε μουσική, ωφελούμε την εγκεφαλική λειτουργία

Σήμερα ξέρουμε ότι τα μοτίβα της σκέψης που προκύπτουν όταν ακούμε ή δημιουργούμε μουσική βελτιώνουν τη μάθηση και τις κοινωνικές δεξιότητες. Φαίνεται πως ο ανθρώπινος εγκέφαλος λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο με τη μουσική. Κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι οι μουσικοί έχουν καλύτερη αλληλεπίδραση ανάμεσα στο δεξιό και το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου τους, ενώ άλλες οτι η μουσική μπορεί να μεταφέρει σήματα που ενεργοποιούν άλλα μέρη του εγκεφάλου.

Η “επίδραση του Μότσαρτ” είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται συχνά για να περιγράψει τη δύναμη της μουσικής στην ενεργοποίηση του εγκεφάλου και μια μελέτη έδειξε ότι το άκουσμα κλασικής μουσικής – συγκεκριμένα μια σονάτα σε πιάνο του Μότσαρτ – αυξάνει το IQ.

Η μελέτη έγινε και σε ποντίκια τα οποία επέδειξαν καλύτερες επιδόσεις στον λαβύρινθο ακούγοντας την ίδια μουσική. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η μουσική δεν ανακουφίζει μόνο το στρες και έχει θεραπευτικές ικανότητες, αλλά βελτιώνει και τη διάθεση. Με άλλα λόγια, η κατάλληλη μουσική μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε καλά.

Δεν είναι εντελώς ξεκάθαρο πως η μουσική αυξάνει τη δύναμη του εγκεφάλου και βελτιώνει τη διάθεση αλλά ένα είναι σίγουρο: παίζει ωφέλιμο ρόλο στη γνωστική λειτουργία, ανεβάζει τη διάθεση, μειώνει το στρες και βελτιώνει τις κοινωνικές δεξιότητες.

Η μουσική είναι η παγκόσμια γλώσσα της καρδιάς και έχει θετικό αποτέλεσμα όχι μόνο στην εγκεφαλική λειτουργία αλλά και σε πολλούς τομείς της ζωής μας. Όταν αποτελεί μέρος της πρωινής ρουτίνας μας, βοηθά στο καλύτερο ξεκίνημα της μέρας. Πρόσφατα είχα την τιμή να πάρω συνέντευξη από τη συγγραφέα του μπεστ σέλερ βιβλίου Dying To Be Me, Ανίτα Μουρανί που έφτασε κοντά στο θάνατο, γεγονός που άλλαξε τελείως τη συμπεριφορά απέναντι στη ζωή.

Άστο γι’ αύριο! Ξεπερνώντας την αναβλητικότητα στο χώρο εργασίας
Το διαδικτυακό σεμινάριο διοργανώνεται από το PSYCHOLOGY.GR, με εισηγήτρια την ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια, Άρτεμις Αντωνίου.

Όταν μίλησα μαζί της, ένιωσα τη χαρά και την ενέργεια που πήγαζαν μέσα από αυτήν την υπέροχη γυναίκα και της ζήτησα μερικές συμβουλές για να δώσω στους αναγνώστες μου. Είχε να μου δώσει μερικές, αλλά μου είπε ότι ένα από τα μυστικά της ήταν να βάζει κάθε πρωί το αγαπημένο της τραγούδι, το “Dancing Queen” των ABBA, και όσο στρεσαρισμένη ή κουρασμένη κι αν ένιωθε, της έφτιαχνε τη διάθεση και τη μέρα πριν καν αυτή ξεκινήσει.

Ταυτίστηκα αμέσως με αυτό που είπε, γιατί η μουσική είχε πάντα ξεχωριστό μέρος στην καρδιά μου. Στη εφηβεία ήθελα να γίνω μπαλερίνα και προπονούμουν σε υψηλό επίπεδο, αλλά τώρα που κοιτάζω πίσω, διαπιστώνω ότι αυτό που με γοήτευε περισσότερο ήταν η μουσική του Τσαϊκόφσκι και συγκεκριμένα τα κομμάτια του Καρυοθραύστη και της Λίμνης των Κύκνων.

Αν η μουσική δεν μιλούσε στην καρδιά μου, έχανα την επιθυμία για χορό. Το ίδιο συνέβη και μετά από μια δεκαετία, όταν έγινα σύμβουλος υγείας και καλής φυσικής κατάστασης. Μου άρεσε να εμπνέω τους ανθρώπους να διατηρούν την ευεξία τους, αλλά όλα είχαν σχέση με τη μουσική. Περνούσα ώρες πολλές φτιάχνοντας κασέτες για τα μαθήματα μου, συνδυάζοντας μοντέρνα και κλασική μουσική για μέγιστη έμπνευση και μέσα σε έναν περίπου χρόνο οι τάξεις μου γέμιζαν τόσο ασφυκτικά που τα γυμναστήρια δεν χωρούσαν πλέον άλλον κόσμο.

Όλοι όσοι έρχονταν στις τάξεις μου εκείνη την εποχή στο Holmes Place στο κεντρικό Λονδίνο θα θυμούνται τη μουσική και την απίστευτη ενέργεια που δημιουργούσε. Η ατμόσφαιρα ήταν πραγματικά ηλεκτρισμένη. Φυσικά γύμναζα τον κόσμο πολύ σκληρά (εφαρμόζοντας αυστηρή πειθαρχία από το επαγγελματικό μπαλέτο που είχα κάνει, για να βεβαιώνομαι ότι τα μαθήματα μου θα έφερναν αποτελέσματα) και ελπίζω πολλοί να επωφελήθηκαν από αυτό αλλά για μένα όλα τελικά είχαν σχέση με τη μουσική. Ο λόγος που μπορούσα να κάνω τον κόσμο να γυμνάζεται τόσο σκληρά ήταν επειδή επίτηδες διάλεγα μουσική που σε έκανε να έχεις πάθος και ζήλο για ζωή.

Έπειτα, για λόγους πνευματικών δικαιωμάτων, έγιναν αλλαγές σχετικά με τη μουσική και ζήτησαν από όλους τους γυμναστές να χρησιμοποιούν συγκεκριμένες κασέτες. Το αποτέλεσμα ήταν να σταματήσω αμέσως αυτό που έκανα. Ένα από τα καλύτερα κοπλιμέντα που δέχτηκα ήταν ότι πάντα έφευγαν από τις τάξεις μου νιώθοντας ευτυχισμένοι. Και ήξερα ότι αυτό οφειλόταν εν μέρει στην κίνηση και τα οφέλη της γυμναστικής αλλά ακόμα περισσότερο στην υπέροχη μουσική.

Εμπόδια

Δυστυχώς δεν διάλεξα τους γονείς μου
Σε αυτό το ανατρεπτικό βιβλίο, η έγκυρη κλινική ψυχολόγος Lindsay Gibson αποκαλύπτει την καταστροφική φύση των συναισθηματικά ανώριμων γονέων, τα τοξικά μοτίβα με τα οποία μας έχουν σημαδέψει και μας παρέχει πολύτιμους τρόπους για να θεραπευτούμε

“Η μουσική εκφράζει αυτό που δεν μπορεί να ειπωθεί με λέξεις και αυτό που δεν μπορεί να παραμείνει σιωπηλό”. - Βίκτωρ Ουγκό

Καθώς μεγαλώνουμε ακούμε μουσική όλο και λιγότερο. Βλέπω τα παιδιά μου που είναι στην εφηβεία διαρκώς με ακουστικά στα αφτιά τους, αλλά σε μένα δεν συμβάινει τόσο φυσικά και όσο μεγαλώνουμε η μουσική δεν κυριαρχεί τόσο έντονα στην ζωή μας. Ακόμα κάτι που χάνουμε όταν μεγαλώνουμε είναι ότι ξεχνάμε πόσο σημαντική είναι η διασκέδαση, γιατί η ζωή μάς επιβαρρύνει με πολλές ευθύνες, αλλά γι’αυτό το τελετουργικό θα σας ζητήσω να σκεφτείτε σαν να είστε νέοι και να βάλετε τη διασκέδαση στη μέρα σας.

Μην ασχολείστε με το τι είναι κατάλληλο ή αποδεκτό για την ηλικία σας, διαλέξτε το αγαπημένο σας τραγούδι και φορέστε τα ακουστικά σας για λίγα λεπτά κάθε πρωί. Αν μετά από 21 μέρες δεν δείτε διαφορά, μπορείτε να επιστρέψετε στη χωρίς μουσική ζωή σας.

Αν ένα εμπόδιο είναι το ότι δεν διαθέτετε ακουστικά ή μουσική, αυτό αντιμετωπίζεται εύκολα. Τα ακουστικά δεν είναι ακριβά και μπορείτε να τα αγοράσετε από οπουδήποτε ενώ μπορείτε να κατεβάσετε τα αγαπημένα σας τραγούδια στο κινητό σας.

Δεν σκέφτεστε κάποιο τραγούδι; Κανένα πρόβλημα. Τα παρακάτω 10 τραγούδια θα σας κάνουν να χαμογελάσετε αβίαστα. 

  • Dancing Queen ή Mamma Mia - ABBA
  • Wake Me Up Before You Go Go - Wham!
  • Walking on Sunshine - Katrina and the Waves
  • Beautiful Day - U2
  • The Bare Necessities -  Jungle Book
  • Don’t Stop Believing - Journey
  • Come On Eileen -  Dexys Midnight Runners
  • Don’t Stop Me Now - Queen
  • Hey Ya - OutkastGood Vibrations - Beach Boys

Βέβαια, το καλύτερο είναι να διαλέξετε αυτά που ταιριάζουν σε σας, απλώς βεβαιωθείτε ότι έχουν έντονο ρυθμό και ότι σας κάνουν να νιώθετε πως θέλετε να χορέψετε. Κι αν προτιμάτε κλασική μουσική, φυσικά και μπορείτε να την επιλέξετε, αρκεί το κομμάτι να έχει ζωηρό ρυθμό.

Στην πραγματικότητα, μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι έδειξε ότι η κλασική μουσική έχει ρυθμιστική επίδραση στα γονίδια που ευθύνονται για την παραγωγή συναισθημάτων ευχαρίστησης, αλλά μας πληροφορεί ότι και κάθε άλλο είδος μουσικής μπορεί να έχει τα ίδια θετικά αποτελέσματα. 

Τέλος, αν πιστεύετε ότι δεν μπορείτε να βρείτε το χρόνο ή την ευκαιρία για να ακούσετε το τραγούδι σας, κάνετε λάθος, σας δίνονται πολλές ευκαιρίες.  Χρειάζονται μόνο μερικά λεπτά για να σας φτιάξει η διάθεση. Φορέστε τα ακουστικά σας την ώρα που φτιάχνετε το πρωινό σας, την ώρα που ντύνεστε, την ώρα που γυμνάζεστε ή την ώρα που πλένετε τα δόντια σας. Εγώ ποτέ δεν ξεχνώ να πλένω τα δόντια μου και έχω εκπαιδευτεί να βάζω τα ακουστικά μου και να ακούω το “Hey Ya”. Κάποτε έκανα συχνά σφραγίσματα αλλά όχι πια: απολαμβάνω τόσο πολύ το τραγούδι που πλέον πλένω καλά τα δόντια μου.

Εντάξτε το τελετουργικό στη ζωή σας

“Ο μεγαλύτερος στόχος της μουσικής είναι να συνδέει την ψυχή μας με την θεϊκή μας φύση”. - Πυθαγόρας

Όσο ακούτε το τραγούδι, μη σκέφτεστε τίποτα παρά μόνο τη μουσική. Νιώστε την ενέργεια και τη χαρά. Χορέψτε αν θέλετε. Δημιουργήστε μια ιερή στιγμή ευτυχίας που θα εμπνεύσει την υπόλοιπη μέρα σας.

Τελετουργικό ζωής: Ακούτε κάθε πρωί το αγαπημένο σας τραγούδι.

Η θεωρία: Αυτό θα δώσει ενέργεια στον εγκέφαλο σας, θα βελτιώσει τη διάθεση σας και θα αφήσει αυτό το χαρούμενο συναίσθημα να ποτίσει τη μέρα σας.

Η εφαρμογή: Βάλτε τη μουσική μέσα στη μέρα σας. Μπορείτε να βρείτε έναν τοπικό σταθμό και να ανακαλύψετε νέους καλλιτέχνες όσο πλένετε τα πιάτα ή στη διαδρομή για τη δουλειά. Όποτε έχετε την ευκαιρία, δυναμώνετε τη φωνή και χορεύετε. Αν ανησυχείτε τι μπορεί να σκεφτούν οι άλλοι, περιμένετε μέχρι να είστε μόνοι σας. Παρατηρήστε πώς η μουσική επηρεάζει τη διάθεση σας.

Κάντε το: Ακούστε Μουσική!

Το να ολοκληρώνετε τα πρωινά λειτουργικά σας με έναν χαρούμενο σκοπό είναι ο ιδανικός τρόπος για να προετοιμάζεστε για τη μέρα που σας περιμένει. Ένα ζωηρό τραγούδι φτιάχνει τη διάθεση, ξυπνά το μυαλό μας και σας δίνει ενέργεια με κάθε τρόπο. Όσο πιο ευτυχισμένοι νιώθετε στο ξεκίνημα της μέρας τόσο πιο ευτυχισμένη ενδέχεται να είναι η μέρα σας. Και το καλύτερο απ’ όλα, η ευτυχία είναι μεταδοτική. Αρχίζετε να γίνεστε στ’ αλήθεια η αλλαγή που θέλετε να δείτε στον κόσμο.

“Κάθε είδους συναισθήματα μπορούν να προκληθούν από μια μελωδία και και έναν ρυθμό. Επομένως η μουσική έχει τη δύναμη να διαμορφώνει έναν χαρακτήρα”. - Αριστοτέλης

Το άρθρο αποτελεί αδειοδοτημένη δημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο "21 Ευκαιρίες να Ξεπεράσεις τον Εαυτό σου" της Theresa Cheung που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Ειρήνη Κοστιούκ

eirini kostioucΦοιτήτρια Δημοσιογραφίας.
Μέλος της ομάδας συγγραφής - επιμέλειας άρθρων του PSYCHOLOGY.GR