Πόση αυτοπεποίθηση νιώθεις τελευταία; Όταν μπαίνεις σε ένα δωμάτιο νιώθεις ότι όλοι σε κρίνουν; Μήπως αγχώνεσαι και αρχίζεις να μιλάς πολύ;

Το βασικό εμπόδιο στην επιτυχία μας είναι ο ίδιος μας ο εαυτός, οι φόβοι που δεν μπορούμε να τιθασεύσουμε και οι ανασφάλειες μας.

Πώς να γίνεις η πιο επιτυχημένη εκδοχή του εαυτού σου

Το μυστικό για να νιώσεις αυτοπεποίθηση και να το αποπνέεις στους γύρω σου είναι η σιωπή. Οι άνθρωποι με μετρημένο λόγο τραβούν το ενδιαφέρον μας περισσότερο από ότι οι φλύαροι. Όσοι κάνουν εύστοχα σχόλια προκαλούν θαυμασμό και εμπιστοσύνη. «Η σιωπή δίνει εξουσία περισσότερο από κάθε άλλο όπλο» λέει ο συγγραφέας Robert Greene.

Οι ιδέες που παρουσιάζονται στα βιβλία του αποτελούν συλλογή συμβουλών και αρχών που πηγάζουν από μελέτη ιστορικών γεγονότων και προσωπικοτήτων. Με ένα μοναδικό μείγμα ιστορικών παραδειγμάτων, ψυχολογικής έρευνας και εύστοχων παρατηρήσεων, προκαλεί τον αναγνώστη να σκεφτεί «out of the box» και να κοιτάξει κατάματα τους φόβους του και να τους δαμάσει.

«Όλοι μπορούμε να ωθήσουμε τον εαυτό μας και τις δεξιότητές μας στο υψηλότερο δυνατό σημείο, φτάνει να έχουμε πάθος και αγάπη για όσα κάνουμε και να ακολουθήσουμε το μονοπάτι της σοφίας που ήδη υπάρχει».

Αποκαλύπτοντας μια ζωή ανθεκτικότητας

Πίσω από την εικόνα του επιτυχημένου συγγραφέα, κρύβεται μια ιστορία που γνωρίζουν ελάχιστοι. Ο Robert Greene αντιμετώπισε προκλήσεις και αποτυχίες στην αρχή της συγγραφικής του καριέρας, όπως κάθε άνθρωπος που αποφασίζει από το μηδέν να κάνει στροφή στην καριέρα του και να διεκδικήσει τα όνειρα του.

Αυτό που θα ήθελε να ξέρεις είναι ότι οι δυσκολίες είναι κομμάτι της ζωής μας.

Αυτές πλάθουν την ανθεκτικότητα και τον χαρακτήρα σου. Μέσα από τις δυσκολίες θα βρεις τον εαυτό σου. Όπως συνηθίζει να λέει «το μέλλον ανήκει σε όσους μπορούν να αναγνωρίσουν αποτελεσματικά τις νέες δυνατότητες και να προσαρμοστούν σε αυτές».

Πόσες φορές έχεις σταματήσει τον εαυτό σου από το να διεκδικήσει αυτό που ονειρεύεται, επειδή δεν φαντάζει ρεαλιστικό ή επειδή η αλλαγή μοιάζει τρομακτική;

Ο πραγματικά επιτυχημένος άνθρωπος δε φοβάται την αποτυχία, την αγκαλιάζει και μαθαίνει μέσα από αυτή. Ο Robert Greene πέρασε έναν Γολγοθά για να εκδώσει το πρώτο του βιβλίο, καθώς κανένας εκδοτικός οίκος δεν πίστευε ότι το βιβλίο θα είναι επιτυχία. Λάμβανε διαρκώς γράμματα απόρριψης, είχε φτάσει σε σημείο απελπισίας, αλλά δεν το έβαλε κάτω. Πλέον τα βιβλία του αποτελούν παγκόσμια best seller και εμπνέουν διαρκώς νέους αναγνώστες να παλέψουν για τη ζωή που ονειρεύονται.

Μολύβι και χαρτί

Τώρα ίσως αναρωτιέσαι «Η γνώση είναι πράγματι δύναμη, αλλά πώς την εφαρμόζω στην καθημερινότητα μου;»

Η αλλαγή στη ζωή είναι μια προσωπική πρόκληση και απαιτεί αφοσίωση και αντοχή. Δοκίμασε να κάνεις ένα βήμα τη φορά και ακόμα και όταν τα πράγματα δεν πάνε τόσο καλά να έχεις υπομονή και επιμονή. Το κλειδί της επιτυχίας άλλωστε είναι η συνέπεια γιατί η απαιτεί αναγνώριση των αδυναμιών μας, τη θέληση για αυτογνωσία και την αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε έξω από τη ζώνη άνεσής μας.

Για να κάνεις το πρώτο βήμα, λοιπόν, θα χρειαστείς μολύβι και χαρτί! Ναι, καλά διάβασες.
Ο Robert Greene θεωρεί ότι η εγγραφή των στόχων μας είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την επίτευξή τους. Συνιστά να γράφουμε τους στόχους μας με λεπτομέρεια, να περιγράφουμε τις επιθυμητές επιδόσεις και να ορίζουμε σαφείς χρονοδιαγράμματα.

Αυτή η διαδικασία βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα τους στόχους μας, να επικεντρωθούμε σε αυτούς και να διαμορφώσουμε ένα σαφές μυαλό για το πώς θα τους επιτύχουμε.

3 μηχανισμοί κλειδιά για την επιτυχία

1. Όλα ξεκινούν από την βελτίωση της αυτογνωσίας. Είμαστε κοινωνικά όντα. Οι ζωές μας εξαρτώνται από τις σχέσεις μας με τους συνανθρώπους μας. Το να γνωρίζουμε γιατί δρουν οι γύρω μας με έναν συγκεκριμένο τρόπο μας δίνει μια μοναδική δεξιότητα, χωρίς την οποία όλα τα άλλα ταλέντα μας δεν αξιοποιούνται στο έπακρο.

Το βιβλίο Οι νόμοι της ανθρώπινης φύσης, αντλώντας παραδείγματα από ιστορικές προσωπικότητες, όπως ο Περικλής, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και πολλές άλλες, μάς δείχνει τον τρόπο να αποστασιοποιηθούμε από τα συναισθήματά μας και να αποκτήσουμε αυτοέλεγχο, ώστε να μπορούμε να δούμε πίσω από τις μάσκες των συνανθρώπων μας. Μόνο αν ανακαλύψεις ποιος είσαι πραγματικά μπορείς να βελτιώσεις ουσιαστικά τις σχέσεις στο με τους άλλους.

Μπορείς να διαβάσεις τις πρώτες σελίδες του βιβλίου. 

2. Άδραξε τη μέρα. Πόσες φορές έχεις σκεφτεί «Θα ήθελα να μάθω περισσότερα πράγματα αλλά δεν έχω το χρόνο που χρειάζεται μέσα στη μέρα»;

Το βιβλίο Καθημερινοί νόμοι συγκεντρώνει συμβουλές που μπορείς να εφαρμόσεις καθημερινά για να ενισχύσεις την προσωπική σου ανάπτυξη και ευημερία, σε λήμματα που αντιστοιχούν στις μέρες του χρόνου.

Κάθε λήμμα εμπεριέχει το απόσταγμα από προηγούμενα βιβλία του, ένα εύληπτο μήνυμα που χρειάζεται λίγα μόνο λεπτά για να το διαβάσετε, κι επίσης έναν Νόμο – μια συνταγή ή μια προτροπή για να την ακολουθήσει ο αναγνώστης.

Μπορείς να διαβάσεις τις πρώτες σελίδες του βιβλίου.

3. Ανάπτυξη ανθεκτικότητας: Όλοι μπορούμε να ωθήσουμε τον εαυτό μας και τις δεξιότητές μας στο υψηλότερο δυνατό σημείο, φτάνει να έχουμε πάθος και αγάπη για όσα κάνουμε και να ακολουθήσουμε το μονοπάτι της σοφίας που ήδη υπάρχει.
Στο βιβλίο του Υπεροχή ο συγγραφέας παρουσιάζει αυθεντίες από το παρελθόν και το παρόν για να αντιμετωπίσεις ανατροπές και αποτυχίες ως ευκαιρίες ανάπτυξης.

Με αυτήν τη νοοτροπία, μπορείς να αντιμετωπίσεις τις δυσκολίες, να διατηρήσεις την κινητοποίηση και να πλοηγηθείς ευκολότερα στη ζωή.

Μπορείς να διαβάσεις τις πρώτες σελίδες του βιβλίου.

Τα βιβλία Οι νόμοι της ανθρώπινης φύσης, Καθημερινοί νόμοι και Υπεροχή κυκλοφορούν σε όλα τα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Διόπτρα και στο dioptra.gr

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Σοφία Τουμανίδου

sofia toumanidou 02Μέλος της Διαχειριστικής ομάδας του PSYCHOLOGY.GR.
Επιμέλεια άρθρων, Υποστήριξη συνεργατών.