αυτοεκτίμηση

Η αυτοεκτίμηση είναι μια από τις πλέον πολυσυζητημένες έννοιες στον κόσμο της ψυχολογίας και όχι μόνο. Όλοι μας πλάθουμε ένα ομοίωμα του εαυτού μας και με βάση αυτό, αλληλεπιδρούμε τόσο με την ίδια τη βάση μας όσο και με το περιβάλλον μας. Πιο αναλυτικά, ο καθένας μας έχει ένα αίσθημα αξίας για τον εαυτό του, θετικό ή αρνητικό.

Η θετική ή αρνητική στάση που υιοθετεί ένα άτομο για τον εαυτό του συνίσταται από ιδέες, συναισθήματα, εικόνες που έχουν συλλεχθεί κατά την διάρκεια της ζωής του και έχουν παγιωθεί με τρόπο που εξωτερικεύονται μέσω της συμπεριφοράς.

 Ποιός είναι ο τρόπος εξωτερίκευσης της αξίας που δίνουμε στον εαυτό μας, αλλά και στους άλλους;

Μα, φυσικά, η επικοινωνία. Η επικοινωνία είναι ένα πολύπλευρο εργαλείο, καθώς αποτελεί το μέτρο που δύο άτομα αποδίδουν την αξία του εαυτού, ο ένας του άλλου, αλλά είναι επίσης και το εργαλείο μέσω του οποίου μπορεί να αλλάξει η εκτίμηση της αξίας του ατόμου. Μέσω, δηλαδή, της αλληλεπίδρασης, τα άτομα τείνουν να υιοθετούν κάποιες συμπεριφορικές τακτικές, οι οποίες καταδεικνύουν το επίπεδο της εκτίμησης που τρέφουν για τον εαυτό τους και κατ΄επέκταση για τους άλλους.

Παρακάτω, αναφέρονται επιγραμματικά κάποιες ιδέες και στάσεις ζωής, οι οποίες κινητοποιούν τα άτομα τόσο με υψηλή όσο και με χαμηλή αίσθηση αυτοεκτίμησης:

 • Υψηλή αυτοεκτίμηση
 • Πιστεύω στις ικανότητες μου.
 • Επιτρέπω στον εαυτό μου να ζητήσει βοήθεια από τους άλλους.
 • Σέβομαι την αξία των άλλων.
 • Εκμεταλλεύομαι τις γνώσεις που μου προσφέρει η «κρίση» και τις μετατρέπω σε εφόδια.
 • Διακινδυνεύω, προσαρμόζομαι και βρίσκω νέες λύσεις.
 • Παραδέχομαι ότι αισθάνομαι κατάπτωση, δεν είμαι «υπεράνθρωπος!».
 • Αντιμετωπίζω ρεαλιστικά και με συμπόνια τη ζωή.
 • Πιστεύω ότι μπορώ να τα καταφέρω ώστε να παίρνω σημαντικές αποφάσεις μόνος μου.
 • Χαμηλή αυτοεκτίμηση
 • Προσδιορίζω την αξία μου με βάση τις αντιδράσεις των άλλων.
 • Έχω κανόνες αντίθετους από αυτά που αισθάνομαι.
 • Το άγχος είναι ο καλύτερος «φίλος» μου.
 • Καταδικάζω τον εαυτό μου για τις εκάστοτε δυσκολίες.
 • Προσδιορίζω την αξία μου με βάση τις αντιδράσεις των άλλων.
 • Έχω κανόνες αντίθετους από αυτά που αισθάνομαι.
 • Το άγχος είναι ο καλύτερος «φίλος» μου.
 • Καταδικάζω τον εαυτό μου για τις εκάστοτε δυσκολίες.

 Πώς όμως μπορούμε να ενισχύσουμε την αυτοεκτίμηση μας;

Μέσω της ψυχοθεραπείας έχουμε την ευκαιρία να αποκτήσουμε την ικανότητα να δίνουμε αξία στον εαυτό μας και να τον μεταχειριζόμαστε με αξιοπρέπεια, αγάπη και αλήθεια. 

Αξίζει να το προσπαθήσουμε!

Συγγραφή Άρθρου

Μαρία Λαΐου
Κλινική και Κοινοτική Ψυχολόγος
Επικοινωνία: 6986823375
Τα περιεχόμενα του E-Psychology προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο κατόπιν γραπτής άδειας από το τμήμα Σύνταξης και μόνο εφόσον ακολουθείται συγκεκριμένη διαδικασία αναδημοσίευσης. Συγκεκριμένα, πρέπει να υπάρχει σαφής αναφορά στο τέλος του άρθρου, για την πηγή 1ης δημοσίευσης καθώς επίσης πρέπει να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί απευθείας στο άρθρο. DMCA.com Protection Status
Σχετικά άρθρα

Βρείτε Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπευτή

Επιλέξτε θεραπευτή ανάλογα με την εξειδίκευση σε συγκεκριμένη ψυχοθεραπευτική προσέγγιση.

Μεταβείτε στον κατάλογο Ειδικών Ψ.Υγείας »

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Συναισθηματική πείνα
Συναισθηματική πείνα

Πώς ορίζεται η συναισθηματική πείνα;

Ως συναισθηματική πείνα ορίζεται η κατανάλωση φαγητού που προκύπτει όχι από βιολογική πείνα, αλλά ως αποτέλεσμα διάφορων αρνητικών συναισθημάτων, όπως η λύπη, ο θυμός,το άγχος και η ανία. Συχνά, η συγκεκριμένη συμπεριφορά οδηγεί σε ενοχή, ένα ακόμα αρνητικό συναίσθημα και έτσι οδηγούμαστε σε έναν φαύλο κύκλο, που είναι πιθανό να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους.

Τί είδους επικοινωνιακές μπλόφες σκαρώνουμε οι άνθρωποι
επικοινωνιακές μπλόφες

Η έκφραση «τί παιχνίδι παίζεις;» είναι αυτή που χρησιμοποιείται συχνά, όταν κάποιος νιώθει ότι ξεγελάστηκε ή αδικήθηκε από ένα άλλο άτομο. Το παράδοξο, ωστόσο, είναι ότι o θεμελιωτής της Συναλλακτικής ανάλυσης, Eric Berne, υποστήριξε πως κάποτε όλοι μας υπήρξαμε πρωταγωνιστές σε ένα τέτοιο θεατρικό σανίδι, όπου η παράσταση, διέφερε κατά πολύ από το πραγματικό σενάριο των ζωών μας. 

Η καλοκαιρινή εκδοχή της Εποχιακής Κατάθλιψης
εποχιακή κατάθλιψη

Όλες οι εποχές του χρόνου μπορούν να δώσουν το έναυσμα για την εκδήλωση καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Η Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή (Seasonal Affective Disorder – SAD), είναι μια διαταραχή που αφορά την κατ’επανάληψη εκδήλωση καταθλιπτικών επεισοδίων σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους του έτους. Η συγκεκριμένη διαταραχή εκδηλώνεται σε μεγαλύτερο βαθμό τους χειμερινούς μήνες.

Cyber Sex και σεξουαλική εξάρτηση
cybersex, εξάρτηση

Πριν από μερικά χρονιά, ήταν άγνωστη η έννοια του διαδικτυακού σεξ. Σήμερα όμως, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και τα private chat rooms φαίνεται να έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας. Έτσι, ολοένα και περισσότεροι χρήστες επιλέγουν τη διαδικτυακή επικοινωνία και επαφή μέσω του Internet. 

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

* απαιτούμενα πεδία
Ενδιαφέροντα * :
0
Shares