Ακρόαση άρθρου......

Τώρα ίσως γίνεται περισσότερο αντιληπτό και σε εμένα προσωπικά, το γιατί σε διάφορα συνέδρια ψυχολογίας, οι ειδικοί ζητάνε από τα άτομα που βρίσκονται σε θεραπεία, να φοράνε πιο φωτεινά και ανοιχτά ρούχα. Και όμως, τα ανοιχτά ρούχα επηρεάζουν θετικά τον ψυχισμό μας, συμβολίζουν την ελπίδα και τη χαρά στη ζωή.

Οι άνθρωποι συνηθίζουμε να δίνουμε μεγάλη σημασία στο χρώμα των ρούχων που φοράμε, συνδέουμε χρώματα με καταστάσεις, βάφουμε το σπίτι με κάποιο χρώμα το οποίο να αποπνέει αισιοδοξία, επιλέγουμε ακόμα και φαγητά εξαιτίας αυτών! Ο ίδιος ο Γκαίτε έχει γράψει κάποτε πως τα χρώματα επιδρούν στην ψυχή μας και προκαλούν συγκινήσεις, άλλοτε μας ηρεμούν, άλλοτε μας κινητοποιούν και άλλοτε μας θλίβουν.

Συμπεραίνουμε λοιπόν, πως το χρώμα δεν είναι κάτι τόσο απλό: βλέπουμε πως είναι τελικά κάτι το οποίο έχει τη δύναμη να μεταβάλλει την ψυχολογία μας, είναι σύμφυτο με την ίδια μας τη ζωή.

Αποκτήστε το βιβλίο Εισαγωγή στην ψυχολογία των χρωμάτων. Χρωματοψυχολογία από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας

Χρώματα και ανθρώπινη ψυχολογία

Η επίδραση των χρωμάτων στην ανθρώπινη ψυχολογία αν και μελετάται σχετικά πρόσφατα από την επιστήμη της Ψυχολογίας, έχει παρατηρηθεί πως έχει γίνει αντικείμενο μελέτης ήδη από την αρχαιότητα σε διάφορους πολιτισμούς, όπως οι Μάγιας, οι Κινέζοι, οι Αιγύπτιοι, οι Ινδοί. Τα χρώματα, ιστορικά, έχουν μάλιστα χρησιμοποιηθεί και για θεραπευτικούς λόγους σε διάφορες περιστάσεις, με την πράξη της χρωματοθεραπείας.

Το χρώμα, επιστημονικά, χαρακτηρίζεται ως το φως που έρχεται σε εμάς από τον ήλιο. Αυτό που το ξεχωρίζει όμως από κάθε άλλο φυσικό φαινόμενο, είναι η τεράστια επίδραση που διαδραματίζει στην ψυχή και τη διάθεσή μας.

Είναι τόσο αποκαλυπτικό για έναν άνθρωπο και τον εσωτερικό του κόσμο, σε βαθμό που να μπορούμε να καταλάβουμε τον ψυχισμό ενός ανθρώπου από το χρώμα που επιλέγει να φορέσει. Για παράδειγμα, ένας καταθλιπτικός θα προτιμήσει να φορέσει ένα μαύρο ή πιο σκούρο χρώμα, σε αντίθεση με έναν χαρούμενο άνθρωπο ο οποίος θα επιλέξει ένα πιο ανοιχτό και ευχάριστο χρώμα. Χρησιμοποιείται επίσης και ο τρόπος έκφρασης του συναισθήματος, ένας άνθρωπος ο οποίος είναι θυμωμένος, θα προτιμήσει να φορέσει το κόκκινο, που είναι χρώμα πάθους και αντίστασης.

Φυσικά, αυτό δεν αλλάζει το γεγονός πως ο κάθε πολιτισμός επιλέγει διαφορετικό χρώμα ώστε να εκφράσει τα συναισθήματά του.

Για παράδειγμα, στην Κίνα το άσπρο αντί του μαύρου χαρακτηρίζεται χρώμα του πένθους. Επιπροσθέτως, αξίζει να αναφέρουμε πως το μαύρο είναι στην ουσία όλα τα χρώματα, διότι στην πραγματικότητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τις περισσότερες περιστάσεις στη ζωή. Το ίδιο και το άσπρο το οποίο συμβολίζει την αγνότητα.

Έχει διαπιστωθεί και επιστημονικά πως οι άνθρωποι που περιβάλλονται από φωτεινά χρώματα είναι περισσότερο ευδιάθετοι από εκείνους που χρησιμοποιούν στη ζωή τους πιο μουντά. Έχει επίσης αποδειχθεί πως οι άνθρωποι πλησιάζουν πιο εύκολα τους ανθρώπους που φοράνε πιο χαρούμενα χρώματα, διότι αυτό σύμφωνα με την κρίση τους, συμβολίζει έναν ανοιχτό και ευδιάθετο χαρακτήρα.

Ψυχολογικά χρώματα

Άστο γι’ αύριο! Ξεπερνώντας την αναβλητικότητα στο χώρο εργασίας
Το διαδικτυακό σεμινάριο διοργανώνεται από το PSYCHOLOGY.GR, με εισηγήτρια την ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια, Άρτεμις Αντωνίου.

Τα βασικά ψυχολογικά χρώματα είναι τέσσερα:

Το κόκκινο, το οποίο αντιπροσωπεύει το σώμα. Επιπλέον, συμβολίζει την ενέργεια, τη δράση, τη δίψα και την επιθυμία για ζωή. Από την άλλη όμως, συμβολίζει την καταπίεση και τη βία, την επιθετικότητα και τον κίνδυνο.

Το μπλε, το οποίο συμβολίζει το νου. Επιπλέον, συμβολίζει την εξυπνάδα, την κοινωνικότητα, τη γαλήνη, τη λογική, την ηρεμία. Είναι όμως και ένα χρώμα που κρύβει μέσα του τον καθωσπρεπισμό, την ψυχρότητα, την έλλειψη φιλικότητας.

Το κίτρινο, που έχει συνδεθεί με τα συναισθήματα. Συμβολίζει επιπλέον τη φιλία, την εξωστρέφεια, τη δημιουργικότητα, αλλά και αρνητικά συναισθήματα και καταστάσεις, όπως την κατάθλιψη, το άγχος ακόμα και τη ζήλια.

Το πράσινο, που συμβολίζει τη συνύπαρξη των τριών παραπάνω. Εκφράζει την αρμονία, την ελπίδα, την ηρεμία, εκπροσωπεί όμως και τη στασιμότητα και την ανία.

Δυστυχώς δεν διάλεξα τους γονείς μου
Σε αυτό το ανατρεπτικό βιβλίο, η έγκυρη κλινική ψυχολόγος Lindsay Gibson αποκαλύπτει την καταστροφική φύση των συναισθηματικά ανώριμων γονέων, τα τοξικά μοτίβα με τα οποία μας έχουν σημαδέψει και μας παρέχει πολύτιμους τρόπους για να θεραπευτούμε

Κάθε χρώμα προκειμένου να έχει σωστή επιρροή, πρέπει να υπάρχει σε ένα βαθμό και με μέτρο. Υπάρχουν τρόποι να συνδυάσεις χρώματα (κίτρινο με πορτοκαλί), ώστε να δημιουργήσεις ένα ακόμα ομορφότερο και πιο αισιόδοξο αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως σε κάθε στιγμή τη ζωής μας εισπράττουμε την επιρροή των χρωμάτων αλλά και το εκπέμπουμε και εμείς στους άλλους.

Είναι στο χέρι μας να διανθίσουμε τη ζωή μας με τα πιο φωτεινά χρώματα, ώστε να ευεργετηθούμε από τις πλείστες ωφέλειες τους σε όλα τα επίπεδα!

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Μαρία Σκαμπαρδώνη

maria skampardoniΔημοσιογράφος
Η Ψυχολογία είναι ένα από τα αγαπημένα αντικείμενα μελέτης της διότι μελετά τα μύχια και τα άδυτα της ανθρώπινης ύπαρξης, μαζί με τη Φιλοσοφία.