Επιλόχειος κατάθλιψη

Η γονεϊκότητα, ανεξάρτητα από το φύλο, μέσα σε όλη την ομορφιά της έχει στοιχεία απαιτητικά και δύσκολα. Η μέλλουσα μητέρα βιώνει πρωτόγνωρα συναισθήματα και αλλαγές, που αρχικά έχουν και οργανική αιτιολογία. Η συνεχής παραγωγή ορμονών και οι σωματικές αλλαγές που απαιτούνται κατά τη διάρκεια (κι όχι μόνο) της κύησης, καλούν τη γυναίκα να ανταποκριθεί σε αυτή την τεράστια αλλαγή και ζητούν ταυτόχρονα ηρεμία και ξεκούραση για το καλό του εμβρύου.

Δοκιμασία δύσκολη. Όση εμπειρία και αν έχει στο ιστορικό της η μέλλουσα μητέρα, από προηγούμενες κυήσεις ή από κοντινά πρόσωπα, κάθε φορά καλείται να ανταποκριθεί στα δεδομένα της εποχής, τα οποία αποκλείεται να είναι ίδια με τα προηγούμενα.

Το πιο σημαντικό, πέρα από τις σωματικές αλλαγές που είναι οι πιο εμφανείς, είναι η συναισθηματική και ψυχολογική μετακίνηση που απαιτείται προκειμένου η μητέρα να εμπεριέξει τα νέα δεδομένα.

Ο ερχομός κάθε παιδιού καλεί το σύστημα της οικογένειας να «ανοίξει» και δημιουργεί επιπλέον ρόλους, σχέσεις, υποσυστήματα, άρα γίνεται πιο σύμπλοκο.

Η επιλόχειος κατάθλιψη έρχεται συνήθως λίγο μετά τον ερχομό του παιδιού στον κόσμο. Η νέα μητέρα αισθάνεται ότι αδυνατεί να χαρεί, ενώ το επιθυμεί, και αυτό το συναίσθημα τη γεμίζει ενοχές. Συναισθήματα έντονης θλίψης, φόβου, θυμού, κλάματα και διάθεση απομόνωσης παίρνουν χώρο από τη χαρά της καθημερινότητας. Συνήθως, λόγω της ενοχής που προανέφερα, η μητέρα προτιμά να το αποσιωπήσει για να μην κατηγορηθεί για τα συναισθήματά της, παρά να το επεξεργαστεί.  Το μοίρασμα, το νοιάξιμο και η εμπιστοσύνη ανάμεσα στο ζευγάρι είναι που θα οδηγήσει στην απάντηση. Πλήθος θεμάτων που έχουν να επαναδιαπραγματευθούν έρχονται στην επιφάνεια. Η καλή σχέση, η επεξεργασία και η αμοιβαία κατανόηση για τη νέα φάση ζωής χρειάζονται σαν καλή βάση για να χτιστεί στη συνέχεια το οικοδόμημα της κάθε οικογένειας. Με άλλα λόγια ξαναδεσμεύεται το ζευγάρι στο μεταξύ τους ή ψάχνει λύση σε θέματα που έχουν προκύψει.

Τα ερωτήματα που μπορεί να προκύπτουν στον καθένα είναι πολλά και αφορούν τη θέση και το ρόλο του. Ποιος είπε ότι η επιλόχειος κατάθλιψη αφορά μόνο τη μητέρα; Κάθε μέλος του ζευγαριού βιώνει πολύ έντονα συναισθήματα και ζητά απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα του, κάνοντας και τους δύο το ίδιο ευάλωτους. Για να ξεπεραστεί το δύσκολο στάδιο αυτό χρειάζεται υποστήριξη και καλή δουλειά από το ζευγάρι. Επειδή με τον ερχομό κάθε παιδιού οι γονείς συνηθίζουν να αφήνουν τους εαυτούς τους και τη σχέση τους στην άκρη, διοχετεύοντας όλη τους την ενέργεια στο μεγάλωμα του παιδιού, θα πω στο τέλος αλλά υπογραμμίζοντάς το, ότι η φροντίδα των γονέων είναι το καλύτερο δώρο για τα παιδιά.

Δεν τα φροντίζετε απλά, τους διδάσκετε μέσα από το παράδειγμά σας, να αγαπούν και να φροντίζουν τον εαυτό τους και τις σχέσεις τους…

Συγγραφή Άρθρου

Ρομίνα Σαλούστρου

romina saloustrouΨυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια. Διατηρεί ιδιωτικό γραφείο στην Αθήνα, στην περιοχή των Αμπελοκήπων.  
Θεραπευτικά, εργάζεται ακολουθώντας το Συστημικό Υπαρξιακό Μοντέλο ψυχοθεραπείας, με ενήλικες, ζευγάρια, εφήβους και οικογένειες.

EmailΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Εφηβεία, η αμφισβήτηση των πάντων
Εφηβεία

Εφηβεία ονομάζεται το τελευταίο στάδιο της ανάπτυξης του ατόμου στην πορεία του προς την ωρίμανση. Χρονολογικά τοποθετείται χονδρικά στην ηλικία 12-18 ετών, και για τα κορίτσια ξεκινά με την πρώτη έμμηνο ρύση ενώ για τα αγόρια με την πρώτη εκσπερμάτωση. Τα κριτήρια αυτά είναι αρκετά σχετικά αφού κάθε παιδί έχει δικό του ρυθμό ανάπτυξης που επηρεάζεται σαφώς και από το εξωτερικό περιβάλλον.

Κεφάλαιο Διαζύγιο
Κεφάλαιο Διαζύγιο

Ξεκινώντας την πορεία μιας συντροφικής σχέσης, κανένας δεν έχει σαν στόχο το χωρισμό. Η ανάγκη και επιθυμία για συντροφικότητα μας ωθεί να συμπορευτούμε και να προσπαθήσουμε αυτή η σχέση να έχει διάρκεια στο χρόνο. Παρά τις καλές προθέσεις, συχνά οι άνθρωποι χωρίζουν.

Συντροφικότητα, η ελευθερία της δέσμευσης
Συντροφικότητα

Η επιλογή συντρόφου είναι σίγουρα μια απαιτητική διαδικασία, και πρέπει να είναι γιατί εφόσον μιλάμε για επιλογή, αυτή προϋποθέτει κόπο, προσπάθεια, αξιοποίηση της εμπειρίας και επιθυμία. Όπως κάθε επένδυση, έτσι και η συντροφικότητα ενέχει ρίσκο αλλά και προσωπική ευθύνη.

Χαμηλή αυτοεκτίμηση σε τρεις φάσεις…
αυτοεκτίμηση

Η διαμόρφωση της αυτοεκτίμησης είναι ένα πολύ σημαντικό στάδιο όπου ξεκινά νωρίς στην παιδική ηλικία και μας ακολουθεί ως την ενήλικη ζωή.

Τα παιδιά, από την προσχολική ακόμη ηλικία, παρατηρούν τις αντιδράσεις των «σημαντικών άλλων» προσώπων προκειμένου να εσωτερικεύσουν την εικόνα του εαυτού τους.

Εγγραφή στο Newsletter

Απεχθανόμαστε το Spam! Στην 1η λίστα, θα λαμβάνετε emails από την Πύλη Ψυχολογίας για επιλεγμένα άρθρα ψυχολογίας. Στη 2η λίστα, θα λαμβάνετε προτάσεις βιβλίων ψυχολογίας. Στην 3η λίστα, κάντε εγγραφή μόνο αν είστε επαγγελματίας ψυχικής υγείας.

0
Shares