Νευρική Ανορεξία

Ποια άτομα είναι περισσότερο επιρρεπή να εμφανίσουν Νευρική Ανορεξία;
Ενώ η ονομασία  «νευρική ανορεξία» παραπέμπει  σε έλλειψη ή μείωση της όρεξης σύμφωνα με την κυριολεκτική σημασία του όρου, στην πραγματικότητα είναι η άρνηση του ατόμου να τραφεί με τις απαραίτητες ημερήσιες θερμίδες από φόβο μήπως παχύνει.

Οι πάσχοντες από νευρική ανορεξία έχουν το αίσθημα της πείνας αλλά αρνούνται να ικανοποιήσουν την ανάγκη τους αυτή σε φυσιολογικά επίπεδα. Πρόκειται για μια σοβαρή  ψυχολογική διαταραχή καθώς ούτε το αίσθημα της πείνας, ούτε τυχόν προβλήματα υγείας μπορούν εύκολα να επηρεάζουν το άτομο να αλλάξει την εσφαλμένη πεποίθηση που έχει δημιουργήσει σχετικά με την εικόνα του σώματος. Η νευρική ανορεξία είναι μια αρκετά διαδεδομένη πάθηση που εμφανίζεται κυρίως στις γυναίκες του Δυτικού κόσμου. Είναι ενδεικτικό ότι η αναλογία με το αντρικό φύλλο είναι 9 προς 1. Εκδηλώνεται από την ηλικία των 10 έως 30 ετών με το μεγαλύτερο ποσοστό των ανορεκτικών(85%)  να παρατηρείται μεταξύ  της ηλικίας των 13 έως 20 ετών.

Τα διαγνωστικά κριτήρια της νευρικής ανορεξίας είναι ꞉

 1. Άρνηση επίτευξης κανονικού σωματικού βάρους σύμφωνα με το ύψος και την ηλικία.
 2. Συνεχής φόβος για αύξηση βάρους ακόμα και αν το σωματικό βάρος είναι πολύ κάτω του φυσιολογικού.
 3. Εμμονική ενασχόληση και παράλογες σκέψεις σχετικά με το βάρος- σύνδεση της εικόνα του σώματος με την αυτοεκτίμηση- αδυναμία συνειδητοποίησης της επικινδυνότητας διατήρησης του χαμηλού σωματικού βάρους.
 4. Εμφάνιση αμηνόρροιας και άλλων ενδοκρινολογικών διαταραχών.
 5. Υπερκινητικότητα,  αϋπνίες
 6. Φυσιολογικές διαταραχές όπως χαμηλή πίεση, ατονία, τριχοφυΐα ,βραδυκαρδία, υποθερμία.

Αιτιολογία Νευρικής Ανορεξίας

Ένας συνδυασμός αιτιολογικών παραγόντων μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση της ανορεξίας, όπως ꞉

 1. Η επιρροή του κοινωνικού πλαισίου και των μέσων μαζικής ενημέρωσης μέσω των οποίων καλλιεργείται η πεποίθηση ότι η εικόνα της ελκυστικής και πετυχημένης γυναίκας είναι στενά συνδεδεμένη με το πόσο αδύνατη είναι.
 2. Η συμπεριφορά των γονέων όσο αφορά την άσκηση του διατροφικού ελέγχου στα παιδιά τους και γενικότερα ένα διαταραγμένο οικογενειακό περιβάλλον με έντονες συγκρούσεις και διαμάχες.
 3. Διαπροσωπικά προβλήματα κυρίως με το αντίθετο φύλο.
 4. Χαμηλή αυτοεκτίμηση, αίσθημα ανικανότητας, τελειομανία, υπερπροσπάθεια να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των άλλων, έντονες ιδεοληψίες και καταναγκασμοί σχετικά με την επίτευξη των στόχων.
 5. Έντονη ανάγκη άσκησης ελέγχου και επιτυχίας σε κάποιο τομέα. Όταν το άτομο νιώθει αποτυχημένο σε άλλους τομείς στρέφεται σε ένα πιο εύκολα ελέγξιμο στόχο όπως είναι το βάρος του σώματος.
 6. Επικριτικά σχόλια για το βάρος ή την εμφάνιση από τον κοινωνικό περίγυρο.
 7. Έντονες δραστηριότητες όπως  η επαγγελματική ενασχόληση με τον χορό και συγκεκριμένα το μπαλέτο ή πρωταθλητισμός όπου καλλιεργείται η ιδέα ότι η εξωτερική εμφάνιση και ειδικότερα ένα  πολύ λεπτό σώμα είναι προϋπόθεση για την καλύτερη εκτέλεση των σωματικών ασκήσεων.


Οικογενειακό περιβάλλον και ανορεξία

Η νευρική ανορεξία μπορεί να εκδηλώνεται σαν μια αντίδραση απέναντι σε ένα διαταραγμένο οικογενειακό περιβάλλον στην προσπάθεια των παιδιών και των εφήβων να κρατήσουν την οικογένεια ενωμένη ή να καθυστερήσουν ένα  πιθανό διαζύγιο. Μπορεί ακόμα να αποτελεί το μέσον για να ικανοποιήσει το άτομο τις ανάγκες του όπως να κερδίσει την προσοχή των γονέων, τους οποίους θεωρεί απόμακρούς και συναισθηματικά αποστασιοποιημένους.

Πολλές φορές η ανορεξία μπορεί να αποτελέσει μια ασυνείδητη προσπάθεια για να κερδίσει το άτομο την αποδοχή και την στοργή από το οικογενειακό του περιβάλλον τις οποίες θεωρεί ότι στερείται.  Επίσης είναι συχνό φαινόμενο τα άτομα που πάσχουν από νευρική ανορεξία να προσπαθούν να χειραγωγήσουν την συμπεριφορά των γονέων τους και να τους αποσπάσουν από τις διαφωνίες τους εφόσον οι ίδιοι γίνονται το κύριο πρόβλημα της οικογένειας.

Οι ανορεκτικοί δεν αντιλαμβάνονται εύκολα την σοβαρότητα του προβλήματος τους και θεωρούν ότι το φιλικό και κοινωνικό περιβάλλον δεν τους καταλαβαίνει όταν τους παροτρύνει να αυξήσουν το βάρος τους με αποτέλεσμα συχνά να απομακρύνονται και να απομονώνονται  από όσους δεν συμφωνούν με την εσφαλμένη εικόνα του σώματος που οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει για τον εαυτό τους.

Θεραπεία Νευρικής Ανορεξίας

Η  θεραπεία της νευρικής ανορεξίας είναι αρκετά δύσκολή, και μακροχρόνια. Απαιτείται δέσμευση τόσο από την πλευρά του θεραπευόμενου όσο και του θεραπευτή και καθοριστικός παράγοντας είναι η δημιουργία μια σταθερής θεραπευτικής σχέσης. Η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία αποτελεί μια από τις προτεινόμενες παρεμβάσεις στην θεραπεία των διατροφικών διαταραχών και πολλές φορές ο συνδυασμός ατομικής και οικογενειακής ψυχοθεραπείας διευκολύνει την κοινωνική και ψυχολογική προσαρμογή του ατόμου.

Συγγραφή Άρθρου

Επιβατιανού Αντιγόνη - Ψυχολόγος

Επιβατιανού Αντιγόνη: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

 • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
 • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
 • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Συμβουλευτική Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια. Ειδικεύτηκε στη Συμβουλευτική Ψυχοθεραπεία για εφήβους, ενήλικες και ζευγάρια με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου της Σκωτίας. Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία. Εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές ( παχυσαρκία, ανορεξία,βουλιμία,υπερφαγικά επεισόδια).

Τα περιεχόμενα του E-Psychology προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο κατόπιν γραπτής άδειας από το τμήμα Σύνταξης και μόνο εφόσον ακολουθείται συγκεκριμένη διαδικασία αναδημοσίευσης. Συγκεκριμένα, πρέπει να υπάρχει σαφής αναφορά στο τέλος του άρθρου, για την πηγή 1ης δημοσίευσης καθώς επίσης πρέπει να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί απευθείας στο άρθρο. DMCA.com Protection Status
Σχετικά άρθρα

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Πώς να απαλλαγείτε από το φόβο της απόρριψης
φόβος απόρριψης

Η απόρριψη είναι μια εμπειρία που έχουν βιώσει όλοι οι άνθρωποι ακόμα και οι πιο πετυχημένοι. Το πρόβλημα είναι πως θα διαχειριστούμε αυτό το γεγονός αν δηλαδή θα είναι το εφαλτήριο για νέες προσπάθειες ή αν ο φόβος της απόρριψης θα μας παγιδέψει και θα μας αδρανοποιήσει.

Πόσο τραυματική μπορεί να είναι η εμπειρία του διαζυγίου για τα παιδιά
παιδιά, διαζύγιο

Πως μπορείτε να τα προστατεύσετε

Το διαζύγιο είναι ένα επώδυνο γεγονός για τα παιδιά οποιασδήποτε ηλικίας γιατί η ζωή τους ανατρέπεται τελείως και το μέλλον φαντάζει αβέβαιο, επειδή οι δυο πιο σημαντικοί άνθρωποι της ζωή τους αποφάσισαν να ακολουθήσουν χωριστούς δρόμους. Τα κυρίαρχα συναισθήματα που τους προκαλεί μπορεί είναι φόβος, θυμός, έντονη θλίψη και ενοχές. 

Διεκδικείτε στη ζωή σας αυτό που πραγματικά αξίζετε;
διεκδικητικότητα

Για πολλούς ανθρώπους είναι εξαιρετικά δύσκολο να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους ή να εκφράσουν ανοιχτά και ειλικρινά τα συναισθήματα και τα θέλω τους, με αποτέλεσμα να δημιουργούν προβληματικές προσωπικές, επαγγελματικές αλλά και κοινωνικές σχέσεις. Τα άτομα που δεν αντιδρούν ποτέ σε οποιαδήποτε αδικία  και απλά "στρέφουν και το άλλο μάγουλο", γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης και έυκολος στόχος bullying

Πώς να αντιμετωπίσετε την αναβλητικότητα, προτού γίνει ο κυρίαρχος της ζωής σας;

Έχει εκτιμηθεί πως περίπου το ένα πέμπτο των ενηλίκων και σχεδόν οι μισοί από τους μαθητές και σπουδαστές αναβάλλουν να διεκπεραιώσουν τις υποχρεώσεις τους. 

Βρείτε ειδικό για Διαταραχές Διατροφής

Ο μοναδικός εξειδικευμένος κατάλογος στο ελληνικό διαδίκτυο.

Μεταβείτε στον κατάλογο Ειδικών Ψ.Υγείας »

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

* απαιτούμενα πεδία
Ενδιαφέροντα * :
0
Shares