Ακρόαση άρθρου......

Είναι η ευελιξία το χρυσό κλειδί που θα ξεδιπλώσει τις ανθρώπινες σχέσεις σε μια ομαλή και αρμονική συνύπαρξη των ανθρώπων; Η λειτουργικότητα της βασίζεται σε εκείνες τις ισορροπίες που θα αναπτυχθούν και θα επιτρέψουν μια χρυσή τομή σε κάθε είδους προβλήματα που εμφανίζονται στο ατομικό και κοινωνικό μας γίγνεσθαι.

Τις περισσότερες φορές υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις που μας προειδοποιούν εάν αυτό που εμφανίζεται είναι παροδικό ή έχει την τάση να πάρει μια πιο σταθερή μορφή δημιουργώντας μας έντονο προβληματισμό.

Το σημαντικότερο όλων είναι η ίδια μας ζωή και πως εμείς την αντιμετωπίζουμε καθημερινά σε κάθε της έκφανση. Ασφαλώς και υπάρχουν και οι αστάθμητοι παράγοντες, όμως στο χέρι του καθενός είναι να ελέγξει κάθε συμπεριφορά που δεν είναι φιλική στον ίδιο ή τον συνάνθρωπο του.

Όλοι μας έχουμε καθημερινά να αντιμετωπίσουμε διάφορες προκλήσεις οι οποίες αρχικά προκαλούν στους περισσότερους πανικό ή αποπροσανατολισμό από τους αρχικούς τους στόχους.

Μην το βάζετε στα πόδια αντιμετωπίστε το κακό στην ρίζα του προβλήματος.

Μια υγιής προσέγγιση είναι ο επαναπροσδιορισμός των ατομικών και κοινωνικών μας αναγκών και πως μπορούμε να οριοθετήσουμε τον ευατό μας σε μια νέα κατάσταση ή σε μια κατάσταση που χρονίζει.

Οι λύσεις βρίσκονται πάντα μέσα μας αρκεί να συνδεθούμε με το βαθύτερο πνευματικό μας εγώ . Η νομοτέλεια της ανθρώπινης φύσης έχει προβλεφθεί από τη μέρα που γεννηθήκαμε αρκεί να χρησιμοποιήσουμε όλες εκείνες τις θετικές δυνάμεις που θα αντιστρέψουν κάθε αρνητικό αποτέλεσμα.

Ασφαλώς υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δεν μπορούν να λειτουργήσουν από μόνοι τους και για αυτό χρειάζονται βοήθεια ειδικού που θα τους βοηθήσει να επιλύσουν τα προβλήματα τους. Για όλα υπάρχει λύση. Αρκεί να θέλουμε να αλλάξουμε ριζικά προς το καλύτερο το οποίο είναι ασφαλώς και το ζητούμενο.

Δέσμευση ή Ανασφάλεια;

Παρατηρείται συχνά το εξής φαινόμενο, υπάρχει μια μεγάλη κατηγορία ανθρώπων που βάζει όλη της την ενέργεια σε ένα μόνο πράγμα, είτε είναι η δουλειά είτε η οικογένεια, είτε μια σχέση περιχαρακώνοντας έτσι την ζωή τους. Στην πραγματικότητα αυτοί οι άνθρωποι είναι δυστυχισμένοι και αδυνατούν να αισθανθούν το αληθινό νόημα της ύπαρξης τους.

Άστο γι’ αύριο! Ξεπερνώντας την αναβλητικότητα στο χώρο εργασίας
Το διαδικτυακό σεμινάριο διοργανώνεται από το PSYCHOLOGY.GR, με εισηγήτρια την ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια, Άρτεμις Αντωνίου.

Η προσκόλληση σε ένα μόνο πράγμα ή σε ένα άτομο που μπορεί να θεωρηθεί ως μοναδική πηγή ευτυχίας έχει δυστυχώς αρνητική χροιά και καταλήγουμε να απομονωνόμαστε από τον υπόλοιπο κόσμο.

Γινόμαστε ευάλωτοι και είναι πραγματικά αναπόφευκτο η κατάθλιψη να χτυπήσει την πόρτα μας.

Μια σημαντική ένδειξη είναι ο κίνδυνος της απώλειας ή της απόρριψης που μπορεί να νιώσουμε λόγω της χαμηλής αυτοεκτίμησης στον ευατό μας η ενδεχόμενως η αποφυγή σε κάθε είδους πόνο που θα προκαλέσει ψυχική αναταραχή μέσα μας. Ενώ αυτό ισχύει για όλους μας σε κάποιο βαθμό θα πρέπει να μάθουμε να λειτουργούμε χωρίς δυσκαμψία και ιδιαίτερες απαιτήσεις απέναντι στον ευατό μας ή στους άλλους που έχουμε απέναντι μας.

Υπάρχουν πράγματα στην ζωή μας όπως είναι η καριέρα, η οικογένεια, οι διαπροσωπικές σχέσεις. Τι γίνεται όταν κάτι από τα δικά μας κεκτημένα ανατραπεί;  Αρχικά μπορεί να φαίνεται ότι ο κόσμος μας καταρρέει;  Η παραδοχή μιας κατάστασης είναι το πρώτο βήμα στην εξεύρεση μιας πιθανής λύσης. Θα πρέπει βαθιά μέσα μας να αναζητήσουμε όλες εκείνες τις αιτίες που μας οδήγησαν σε αυτήν την κατάσταση.

Οι περισσότεροι από ανασφάλεια φοβούνται να εκφράσουν με γενναιότητα, αυτά τα οποία τους απασχολούν ανοιχτά, ακόμη και αν αυτό έχει ένα κόστος. Όμως είναι ουσιώδες ή θα είστε ειλικρινείς ή θα σιωπήσετε για πάντα θάβοντας κάθε σας ανάγκη.
Η διέξοδος  όλων αυτών των αρνητικών συναισθημάτων που μας κυριεύουν είναι να ξαναδούμε τα πράγματα με μια ρεαλιστική προσέγγιση.

Δυστυχώς δεν διάλεξα τους γονείς μου
Σε αυτό το ανατρεπτικό βιβλίο, η έγκυρη κλινική ψυχολόγος Lindsay Gibson αποκαλύπτει την καταστροφική φύση των συναισθηματικά ανώριμων γονέων, τα τοξικά μοτίβα με τα οποία μας έχουν σημαδέψει και μας παρέχει πολύτιμους τρόπους για να θεραπευτούμε

Πως θα ανακτήσουμε αυτά που χάσαμε; Κάνοντας βήματα αργά και σταθερά που θα μας επιφέρουν σταδιακά τον πλήρη έλεγχο.  Τίποτε δεν μπορεί να μας αποδιοργανώσει, εάν εμείς δεν επιτρέψουμε στους άλλους δείχνοντας αδυναμία στην αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων μας, αφήνοντας  έστω και μια μικρή χαραμάδα από το παράθυρο και η οποία θα μεγαλώνει σιγά σιγά μέχρι να μας εξοβελίσει.

Υπάρχουν άνθρωποι που αδυνατούν να έχουν τον έλεγχο στη ζωή τους γιατί πιστεύουν ακράδαντα ότι είναι θέμα της μοίρας ή του πεπρωμένου χτίζοντας ουτοπικά παλάτια στην έρημο τα οποία τους κάνουν δυστυχισμένους. Εμείς οι άνθρωποι ορίζουμε τη μοίρα μας με τις καθημερινές μας πράξεις βάζοντας στόχους που θα μας κάνουν να αισθανθούμε ολοκληρωμένοι.

Εξισορροπήστε τις ανάγκες σας

Προσπαθήστε να δείτε τις ανάγκες σας σε βάθος και να αντιληφθείτε τι είναι αυτό που σας ικανοποιεί τόσο σε προσωπικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο:

Καταγράψτε τις ανάγκες σας και ορίστε με έναν δικό σας τρόπο πως αυτές μπορούν να συμβαδίσουν με την ζωή των άλλων ή όχι.

Δώστε τον κατάλληλο χώρο στον εαυτό σας, αναπτύσσοντας κάθε δεξιότητα που θα σας κάνει να αισθανθείτε ότι είστε ικανοποιημένος από αυτό που παράγετε ή αυτό που θα σας κάνει να αισθανθείτε ολοκληρωμένοι.

Αξιολογήστε μέσα σας τον βαθμό σπουδαιότητας κάθε πράγματος, ιδέας ή ανθρώπου που σας περιβάλλει και δώστε εκείνες τις προτεραιότητες που εκτιμάτε ότι αξίζει τον κόπο να ασχοληθεί κανείς.

Αναλύστε τον τρόπο σκέψης σας κάθε φορά που έχετε να αντιμετωπίσετε αντιξοότητες ή μη, εξετάζοντας κάθε νέο δεδομένο που θα σας φέρει αντιμέτωπο με την πραγματικότητα και την αληθοφάνεια ή μη των γεγονότων.

Είστε σε θέση να αντέξετε την έντονη κριτική ή την απόρριψη επειδή θα βάλετε ένα όριο στις απαιτήσεις των άλλων;

Υπάρχει κάτι στην ζωή σας που αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να αντέξετε ή να χάσετε ή που έχει την δύναμη να σας προκαλέσει πόνο;

Δεν υπάρχει πολυτιμότερο πράγμα από το να φροντίζουμε τον ευατό μας, μέσα εκεί συνυπάρχει εκτός από το σώμα και η ακόρεστη ψυχή μας που αναζητά καθημερινά τις ψυχικές ωφέλειες που θα την οδηγήσουν σε δρόμους φωτεινούς.

Πως μπορείτε να είστε ευέλικτοι;

Αποφύγετε κάθε μορφή εσωτερικής ή εξωτερικής πίεσης που θα σας προκαλέσει άγχος.

Αντιμετωπίστε τους φόβους σας κάνοντας μια βαθιά ενδοσκόπηση στον ευατό σας.

Βρείτε έντεχνους τρόπους στην αντιμετώπιση όποιων προβλημάτων δημιουργούνται με γνώμονα πάντα την ορθή κρίση σας.

Κοινή συνισταμένη όλων και απαραίτητη προϋπόθεση για την ευτυχία και την ομαλή συνύπαρξη μας είναι η ευελιξία που μπορούμε να αναπτύξουμε εξισορροπώντας ανάμεσα στο ζενίθ και στο ναδίρ της ζωής μας.

Φανταστείτε τον ευατό σας, σαν ένα δέντρο που είναι βαθιά ριζωμένο μες τη γη και όμως παραμένει σταθερό σε κάθε φυσική ροή του ανέμου, ακόμη και αν λυγίζει δεν κάμπτεται όπου και αν φυσάει..

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

MINA ΜΠΟΥΛΕΚΟΥ

mina boulekouΣυνεργάτης Αρθρογράφος της Πύλης Ψυχολογίας psychology.gr
Συγγραφέας - Ποιήτρια.

Emai: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.