Ανθρώπινες Σχέσεις

Είναι η ευελιξία το χρυσό κλειδί που θα ξεδιπλώσει τις ανθρώπινες σχέσεις σε μια ομαλή και αρμονική συνύπαρξη των ανθρώπων; Η λειτουργικότητα της βασίζεται σε εκείνες τις ισορροπίες που θα αναπτυχθούν και θα επιτρέψουν μια χρυσή τομή σε κάθε είδους προβλήματα που εμφανίζονται στο ατομικό και κοινωνικό μας γίγνεσθαι.

Τις περισσότερες φορές υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις που μας προειδοποιούν εάν αυτό που εμφανίζεται είναι παροδικό ή έχει την τάση να πάρει μια πιο σταθερή μορφή δημιουργώντας μας έντονο προβληματισμό.

Το σημαντικότερο όλων είναι η ίδια μας ζωή και πως εμείς την αντιμετωπίζουμε καθημερινά σε κάθε της έκφανση. Ασφαλώς και υπάρχουν και οι αστάθμητοι παράγοντες, όμως στο χέρι του καθενός είναι να ελέγξει κάθε συμπεριφορά που δεν είναι φιλική στον ίδιο ή τον συνάνθρωπο του.

Όλοι μας έχουμε καθημερινά να αντιμετωπίσουμε διάφορες προκλήσεις οι οποίες αρχικά προκαλούν στους περισσότερους πανικό ή αποπροσανατολισμό από τους αρχικούς τους στόχους.

Μην το βάζετε στα πόδια αντιμετωπίστε το κακό στην ρίζα του προβλήματος.

Μια υγιής προσέγγιση είναι ο επαναπροσδιορισμός των ατομικών και κοινωνικών μας αναγκών και πως μπορούμε να οριοθετήσουμε τον ευατό μας σε μια νέα κατάσταση ή σε μια κατάσταση που χρονίζει.

Οι λύσεις βρίσκονται πάντα μέσα μας αρκεί να συνδεθούμε με το βαθύτερο πνευματικό μας εγώ . Η νομοτέλεια της ανθρώπινης φύσης έχει προβλεφθεί από τη μέρα που γεννηθήκαμε αρκεί να χρησιμοποιήσουμε όλες εκείνες τις θετικές δυνάμεις που θα αντιστρέψουν κάθε αρνητικό αποτέλεσμα.

Ασφαλώς υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δεν μπορούν να λειτουργήσουν από μόνοι τους και για αυτό χρειάζονται βοήθεια ειδικού που θα τους βοηθήσει να επιλύσουν τα προβλήματα τους. Για όλα υπάρχει λύση. Αρκεί να θέλουμε να αλλάξουμε ριζικά προς το καλύτερο το οποίο είναι ασφαλώς και το ζητούμενο.

Δέσμευση ή Ανασφάλεια;

Παρατηρείται συχνά το εξής φαινόμενο, υπάρχει μια μεγάλη κατηγορία ανθρώπων που βάζει όλη της την ενέργεια σε ένα μόνο πράγμα, είτε είναι η δουλειά είτε η οικογένεια, είτε μια σχέση περιχαρακώνοντας έτσι την ζωή τους. Στην πραγματικότητα αυτοί οι άνθρωποι είναι δυστυχισμένοι και αδυνατούν να αισθανθούν το αληθινό νόημα της ύπαρξης τους.

Η προσκόλληση σε ένα μόνο πράγμα ή σε ένα άτομο που μπορεί να θεωρηθεί ως μοναδική πηγή ευτυχίας έχει δυστυχώς αρνητική χροιά και καταλήγουμε να απομονωνόμαστε από τον υπόλοιπο κόσμο.

Γινόμαστε ευάλωτοι και είναι πραγματικά αναπόφευκτο η κατάθλιψη να χτυπήσει την πόρτα μας.

Μια σημαντική ένδειξη είναι ο κίνδυνος της απώλειας ή της απόρριψης που μπορεί να νιώσουμε λόγω της χαμηλής αυτοεκτίμησης στον ευατό μας η ενδεχόμενως η αποφυγή σε κάθε είδους πόνο που θα προκαλέσει ψυχική αναταραχή μέσα μας. Ενώ αυτό ισχύει για όλους μας σε κάποιο βαθμό θα πρέπει να μάθουμε να λειτουργούμε χωρίς δυσκαμψία και ιδιαίτερες απαιτήσεις απέναντι στον ευατό μας ή στους άλλους που έχουμε απέναντι μας.

Υπάρχουν πράγματα στην ζωή μας όπως είναι η καριέρα, η οικογένεια, οι διαπροσωπικές σχέσεις. Τι γίνεται όταν κάτι από τα δικά μας κεκτημένα ανατραπεί;  Αρχικά μπορεί να φαίνεται ότι ο κόσμος μας καταρρέει;  Η παραδοχή μιας κατάστασης είναι το πρώτο βήμα στην εξεύρεση μιας πιθανής λύσης. Θα πρέπει βαθιά μέσα μας να αναζητήσουμε όλες εκείνες τις αιτίες που μας οδήγησαν σε αυτήν την κατάσταση.

Οι περισσότεροι από ανασφάλεια φοβούνται να εκφράσουν με γενναιότητα, αυτά τα οποία τους απασχολούν ανοιχτά, ακόμη και αν αυτό έχει ένα κόστος. Όμως είναι ουσιώδες ή θα είστε ειλικρινείς ή θα σιωπήσετε για πάντα θάβοντας κάθε σας ανάγκη.
Η διέξοδος  όλων αυτών των αρνητικών συναισθημάτων που μας κυριεύουν είναι να ξαναδούμε τα πράγματα με μια ρεαλιστική προσέγγιση.

Πως θα ανακτήσουμε αυτά που χάσαμε; Κάνοντας βήματα αργά και σταθερά που θα μας επιφέρουν σταδιακά τον πλήρη έλεγχο.  Τίποτε δεν μπορεί να μας αποδιοργανώσει, εάν εμείς δεν επιτρέψουμε στους άλλους δείχνοντας αδυναμία στην αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων μας, αφήνοντας  έστω και μια μικρή χαραμάδα από το παράθυρο και η οποία θα μεγαλώνει σιγά σιγά μέχρι να μας εξοβελίσει.

Υπάρχουν άνθρωποι που αδυνατούν να έχουν τον έλεγχο στη ζωή τους γιατί πιστεύουν ακράδαντα ότι είναι θέμα της μοίρας ή του πεπρωμένου χτίζοντας ουτοπικά παλάτια στην έρημο τα οποία τους κάνουν δυστυχισμένους. Εμείς οι άνθρωποι ορίζουμε τη μοίρα μας με τις καθημερινές μας πράξεις βάζοντας στόχους που θα μας κάνουν να αισθανθούμε ολοκληρωμένοι.

Εξισορροπήστε τις ανάγκες σας

Προσπαθήστε να δείτε τις ανάγκες σας σε βάθος και να αντιληφθείτε τι είναι αυτό που σας ικανοποιεί τόσο σε προσωπικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο:

Καταγράψτε τις ανάγκες σας και ορίστε με έναν δικό σας τρόπο πως αυτές μπορούν να συμβαδίσουν με την ζωή των άλλων ή όχι.

Δώστε τον κατάλληλο χώρο στον εαυτό σας, αναπτύσσοντας κάθε δεξιότητα που θα σας κάνει να αισθανθείτε ότι είστε ικανοποιημένος από αυτό που παράγετε ή αυτό που θα σας κάνει να αισθανθείτε ολοκληρωμένοι.

Αξιολογήστε μέσα σας τον βαθμό σπουδαιότητας κάθε πράγματος, ιδέας ή ανθρώπου που σας περιβάλλει και δώστε εκείνες τις προτεραιότητες που εκτιμάτε ότι αξίζει τον κόπο να ασχοληθεί κανείς.

Αναλύστε τον τρόπο σκέψης σας κάθε φορά που έχετε να αντιμετωπίσετε αντιξοότητες ή μη, εξετάζοντας κάθε νέο δεδομένο που θα σας φέρει αντιμέτωπο με την πραγματικότητα και την αληθοφάνεια ή μη των γεγονότων.

Είστε σε θέση να αντέξετε την έντονη κριτική ή την απόρριψη επειδή θα βάλετε ένα όριο στις απαιτήσεις των άλλων;

Υπάρχει κάτι στην ζωή σας που αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να αντέξετε ή να χάσετε ή που έχει την δύναμη να σας προκαλέσει πόνο;

Δεν υπάρχει πολυτιμότερο πράγμα από το να φροντίζουμε τον ευατό μας, μέσα εκεί συνυπάρχει εκτός από το σώμα και η ακόρεστη ψυχή μας που αναζητά καθημερινά τις ψυχικές ωφέλειες που θα την οδηγήσουν σε δρόμους φωτεινούς.

Πως μπορείτε να είστε ευέλικτοι;

Αποφύγετε κάθε μορφή εσωτερικής ή εξωτερικής πίεσης που θα σας προκαλέσει άγχος.

Αντιμετωπίστε τους φόβους σας κάνοντας μια βαθιά ενδοσκόπηση στον ευατό σας.

Βρείτε έντεχνους τρόπους στην αντιμετώπιση όποιων προβλημάτων δημιουργούνται με γνώμονα πάντα την ορθή κρίση σας.

Κοινή συνισταμένη όλων και απαραίτητη προϋπόθεση για την ευτυχία και την ομαλή συνύπαρξη μας είναι η ευελιξία που μπορούμε να αναπτύξουμε εξισορροπώντας ανάμεσα στο ζενίθ και στο ναδίρ της ζωής μας.

Φανταστείτε τον ευατό σας, σαν ένα δέντρο που είναι βαθιά ριζωμένο μες τη γη και όμως παραμένει σταθερό σε κάθε φυσική ροή του ανέμου, ακόμη και αν λυγίζει δεν κάμπτεται όπου και αν φυσάει..

Συγγραφή Άρθρου

Μίνα Μπουλέκου

mina boulekouΣυνεργάτης Αρθρογράφος της Πύλης Ψυχολογίας psychology.gr
Συγγραφέας - Ποιήτρια.

Emai: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

google news iconΗ Πύλη Ψυχολογίας είναι εγκεκριμένος εκδότης (Publisher) στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε πρόσβαση σε όλη την αρθρογραφία καθώς και άμεση ενημέρωση για έρευνες ψυχολογίας και θέματα που αφορούν την επικαιρότητα ψυχολογίας και ψυχικής υγείας: Πύλη Ψυχολογίας - Google News

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Αντιμετωπίζοντας την Επίλυση ενός Προβλήματος με Θετική Χροιά
επίλυση προβλημάτων

Πολύ συχνά όλοι μας αντιμετωπίζουμε προβλήματα που έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη ζωή μας, και όταν αυτό συμβαίνει θεωρούμε ότι είναι αδύνατον να λειτουργήσουμε την δεδομένη χρονική στιγμή έχοντας περιέλθει σε αδιέξοδο. Η άμεση αντίδραση στην αντιμετώπιση ενός προβλήματος ή μιας σημαντικής απόφασης είναι συνήθως ο πανικός ή ο θυμός που θεωρούνται και τα πρώτα στάδια μέχρι την κατανόηση του.

Να είστε ο εαυτός σας
αυθεντικότητα

Καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής μας καλούμαστε συνεχώς να γνωρίζουμε τις ανάγκες μας καθώς και τις επιθυμίες των άλλων. Κάθε ένας από εμάς βρίσκεται σε μια διαρκή κίνηση επαναπροσδιορισμού του εγώ και του εμείς ως μέρος της ολότητας. Η ταύτιση και η εναρμόνιση μας μέσα στο κοινωνικό σύνολο γίνεται σταδιακά, καθώς ο άνθρωπος εξελίσσεται μέσα από τα διάφορα στάδια της ζωής του. Το κατά πόσο εφικτή είναι η συνύπαρξη φαίνεται στην πορεία των πραγμάτων. 

Η φιλία μια λέξη τόσο ιερή
φιλία

Μια λέξη τόσο ιερή και τόσο παρεξηγημένη στις μέρες μας. Αποτελεί μια σημαντική αξία και σταθερά στις σχέσεις των ανθρώπων. Ομορφαίνει τη ζωή και τη γεμίζει με ένα αίσθημα πληρότητας, όταν είναι αληθινή και γνήσια, ακριβώς γιατί είναι μια σχέση επιλογής του καθενός.

Σταματήστε να ανησυχείτε για το μέλλον
ανησυχία μέλλον

Το λαϊκό ρητό λέει ότι «όσα φέρνει η στιγμή, δεν τα φέρνει ο χρόνος όλος.» Τι μπορεί να συμβεί στον καθένα μας σε κάθε δευτερόλεπτο, μόνο ο Θεός το γνωρίζει… Η ανησυχία σαν συναίσθημα κατατάσσεται στις αρνητικές σκέψεις που βιώνουμε καθημερινά και που σχεδόν πάντα αφορά τον γενικότερο προβληματισμό σχετικά με τα μελλοντικά σχέδια μας.

Εγγραφή στο Newsletter

Απεχθανόμαστε το Spam! Στην 1η λίστα, θα λαμβάνετε emails από την Πύλη Ψυχολογίας για επιλεγμένα άρθρα ψυχολογίας. Στη 2η λίστα, θα λαμβάνετε προτάσεις βιβλίων ψυχολογίας. Στην 3η λίστα, κάντε εγγραφή μόνο αν είστε επαγγελματίας ψυχικής υγείας.

0
Shares