μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Αδιαμφισβήτητο θεωρείται το γεγονός  πως  ζούμε σε μια εποχή, όπου τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κατακλύσει την καθημερινότητά μας. Υπάρχουν τουλάχιστον εφτά  "σελίδες" μέσω  των οποίων μπορείς να αναπτύξεις  ένα είδος  διαπροσωπικών σχέσεων  ή να θεωρείς πως "συντηρείς" τις ήδη υπάρχουσες  φιλίες  ή ερωτικούς δεσμούς.

Σε ποιο βαθμό όμως αυτό συμβαίνει και κατά πόσο βλάπτει την ψυχική μας υγεία αποτελεί  ένα άλλο διαφορετικό κεφάλαιο. Στο συγκεκριμένο άρθρο θα βασιστούμε στην πρώτη κατηγορία. Δηλαδή την επαφή αγνώστων.

Γιατί δημιουργούμε σχέσεις με αγνώστους στα κοινωνικά δίκτυα

Οι λόγοι, για τους οποίους ο καθένας επιλέγει να δημιουργήσει μια τέτοιου είδους σχέση, ποικίλουν. Πρώτον, υπάρχει η ψευδής  εντύπωση πως ο "χωρισμός" θα είναι  πιο εύκολος, αφού δε δημιουργούν, σύμφωνα με τη γνώμη τους, ένα είδος δεσμευτικής σχέσης. Έχουν έντονη πεποίθηση πως μια τέτοιου είδους επαφή, μπορεί να διακοπεί με το πάτημα ενός κουμπιού. Όμως στην πράξη παρατηρείται έντονη η δυσκολία να αποχωριστείς κάποιον με τον οποίο έχεις μοιραστεί ώρες συζήτησης κι έχεις εκμυστηρευτεί πτυχές της ζωής σου.

Επιπλέον, μπορούμε να αναφέρουμε πως όλοι, μέσα από μία οθόνη νιώθουν ένα είδος ασφάλειας αναφορικά με το πώς θα προσεγγίσουν κάποιον και ακόμα τι θα του πουν. Δηλαδή, το ζήτημα της ντροπής δεν είναι παρόν. Ο άνθρωπος εκ φύσεως δεν αντέχει την αποδοκιμασία επομένως βρίσκει τρόπους με τους οποίους θα εκτεθεί όσο το δυνατό λιγότερο. Στο συγκεκριμένο σημείο, γίνεται φανερή και η έννοια της ματαίωσης. Το υποκείμενο, θα χρησιμοποιήσει μια συσκευή για να προσεγγίσει κάποιον, θεωρώντας πως αν αρνηθεί τότε η απογοήτευση θα είναι φανερή σε μικρότερο βαθμό.

Επιπροσθέτως, δημιουργώντας μια εικονική σχέση, σημαίνει πως τα στάδια της γνωριμίας συμβαίνουν διαδικτυακά και ουσιαστικά με πληθώρα μηνυμάτων. Σχετικά με αυτό η ανάγκη άμεσης επαφής, κανονίζοντας  μια έξοδο, φθίνει. Ο βασικός  λόγος  συνάντησης, που αποτελεί  η γνώση περισσότερων πληροφοριών για το άτομο με το οποίο είσαι σε επαφή,  έχει επιτευχθεί από τα πρώτα ακόμα στάδια, για να κρατηθεί το ενδιαφέρον ζωντανό.  Δηλαδή, μιλάμε για ραγδαία βήματα που βλάπτουν παρά εξυπηρετούν τη σχέση.

Συλλήβδην, έχοντας εξαντλήσει πληθώρα θεμάτων και αποκτήσει ο ένας για τον άλλο πολλές πληροφορίες νιώθουν ότι δεν υπάρχει πλέον κάτι να περιμένουν. Το ενδιαφέρον χάνεται και η "σχέση" σταδιακά διακόπτεται. Σε άλλες περιπτώσεις, όμως η ταχύτατη γνωριμία μπορεί να οδηγήσει σε άλλου είδους αποτελέσματα. Η άμεση επαφή πλέον μπορεί να αποσκοπεί σε άλλες ανάγκες του υποκειμένου. Βασικότερη αποτελεί το σεξουαλικό κομμάτι, το οποίο λείπει ώστε να συμπληρωθεί η υποτυπώδης σχέση που έχει δημιουργηθεί πίσω από δύο οθόνες. Επομένως, τα αποτελέσματα είναι κοινά, καθώς οδηγούν στον τερματισμό της επαφής.

Διαδικτυακές σχέσεις και φόβος

Βασικός παράγοντας που μια σχέση μπορεί να παραμείνει εικονική, είναι και ο φόβος. Ο φόβος για τον άγνωστο που κρύβεται πίσω από τη διακοσμημένη με εντυπωσιακές φωτογραφίες του, συνομιλία. Βιώνοντας δύσκολες εποχές, που χαρακτηρίζονται από περιστατικά βίας και εξαπάτησης είναι λογικό να είναι επιφυλακτικοί αναφορικά με μία συνάντηση. Είναι αναγκαίο όμως, να εστιάσουμε στον λόγο που ξεκινά μια τέτοιου είδους σχέση παρά τους κινδύνους. Αυτός, δεν είναι άλλος από την μοναξιά που χαρακτηρίζει τις σύγχρονες κοινωνίες.

Παρατηρούμε λοιπόν πως εκκίνηση για τη δημιουργία τέτοιων συμπεριφορών αποτελούν κυρίως εσωτερικά αίτια. Η ανάγκη για επαφή, για συντροφιά, ο φόβος  της μοναξιάς. Τα στοιχεία αυτά, δηλώνουν πως το άτομο, οφείλει να δυναμώσει εσωτερικά.

Να μπορεί να εξωτερικεύει τα συναισθήματα του και να οδηγηθεί σε μια ειλικρινή και αληθινή σχέση. Ακόμα, να κατανοήσει  το πόσο το βλάπτει ψυχικά μια τέτοιου είδους κατάσταση. Η αγωνία και η ανάγκη για επαφή που μπορεί να είναι από τη μία μόνο πλευρά μπορεί να δράσουν καταλυτικά στον ψυχικό κόσμο του ατόμου, δημιουργώντας προβλήματα και σε άλλους τομείς της ζωής του. Συμπερασματικά, καταλήγουμε σε αυτό που ο τίτλος αναφέρει. Πως τέτοιου είδους σχέσεις είναι σαν δίχτυα στα οποία μέσα μπλεκόμαστε και θα χρειαστούμε την κατάλληλη βοήθεια για να ξεφύγουμε.

 

Διαβάστε ακόμη το 2ο μέρος της ενότητας: Δια-διχτυακή Πραγματικότητα και πώς επηρεάζει τον ψυχικό μας κόσμο...

Συγγραφή Άρθρου

Καλλιόπη Βούρου

kalliopi vourouΕξωτερική συνεργάτιδα - Αρθρογράφος του Psychology.gr
Απόφοιτη του τομέα Ψυχολογίας του τμήματος Φ.Π.Ψ.

Ασκούμενη στο κέντρο: Άερτον.

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status
Σχετικά άρθρα

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Είμαστε τελικά ανθεκτικοί στην κακία
κακία

Καθημερινά, ερχόμαστε αντιμέτωποι, με αρκετές υποχρεώσεις. Άγχη και καταστάσεις, στα οποία αφιερώνουμε αρκετές φορές χρόνο, με σκοπό να τα μηδενίσουμε. Ο καθένας μας, όμως, περιτριγυρίζεται απο μία μερίδα ανθρώπων. Ο περίγυρος αυτός  αποτελείται απο άτομα που ανήκουν στο εργασιακό μας περιβάλλον είτε σε κάποιο πιο άμεσο πλαίσιο, εκείνο δηλαδή της οικογένειας είτε της παρέας.

Πώς η φιλία επηρεάζει την ψυχολογία μας
φιλία

Η φιλία είναι ένα πολύ σημαντικό για τη ζωή του ανθρώπου κομμάτι. Ο φίλος, αποτελεί ελεύθερη επιλογή του ατόμου, επιλογή που γίνεται με βάση κοινά τους χαρακτηριστικά. Όμως, ένας φίλος, δεν είναι απλά μια μονάδα που προσφέρει χαρά και ευχαρίστηση μέσα από εξόδους. Οι ιδιότητές του, είναι πολλές περισσότερες, γι αυτόν ακριβώς τον λόγο, υπάρχει ο διαχωρισμός, ανάμεσα σε έναν καλό κι έναν κακό φίλο. 

Όρια και γιατί δυσκολευόμαστε να τα θέσουμε
όρια, σχέσεις

Δεν  είναι  λίγες  οι φορές που στην καθημερινότητά μας αισθανόμαστε πιεσμένοι. Γρήγοροι ρυθμοί ζωής, διαπροσωπικές επαφές είτε στο επίπεδο της εργασίας είτε σε φιλικό-οικογενειακό πλαίσιο, είναι δυνατό να μας επηρεάσουν συναισθηματικά. Υψηλά επίπεδα άγχους, εκνευρισμός, δυσφορία είναι χαρακτηριστικά που πρέπει να μας κάνουν να αναλογιστούμε τι μας κάνει μη λειτουργικούς.

Δια-διχτυακή Πραγματικότητα και πώς επηρεάζει τον ψυχικό μας κόσμο. (Μέρος B)
κοινωνικά δίκτυα

Στο πρώτο μέρος του άρθρου μας, ασχοληθήκαμε με τη δημιουργία διαδικτυακών σχέσεων. Άγνωστοι μεταξύ τους άνθρωποι, έρχονται σε επαφή μέσα από διάφορα κοινωνικά δίκτυα, δημιουργούν επαφές και χτίζουν ένα είδος "δεσμού". Τι συμβαίνει, όμως, με όσους ήδη γνωρίζονται; Συντηρούν και βελτιώνουν την ήδη υπάρχουσα σχέση τους ή τελικά παγιδεύονται σε μια απρόσωπη επαφή;

Πρώτα σε πωλήσεις βιβλία

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

* απαιτούμενα πεδία
Ενδιαφέροντα * :
0
Shares