Η καρδιά πάλλεται, χτυπά συνεχώς όχι μονάχα για να μας κρατά στη ζωή μα κυρίως για να μας θυμίζει πως κάθε χτύπος της είναι μια υπενθύμιση να ερωτευτούμε, να αγαπήσουμε, να ζήσουμε αληθινά. Ο αληθινός έρωτας γεννιέται πρώτα στην καρδιά, χτυπάει στο κέντρο της ύπαρξής μας.

Είναι σαν να κρατάς τον κόσμο ολόκληρο στα δυο σου χέρια και ταυτόχρονα να αγκαλιάζεις την πιο ευαίσθητη πτυχή της ύπαρξής σου. Καθένας μπορεί να παραπονεθεί πως στην εποχή μας η μοναξιά έγινε επιδημία. Άνθρωποι πολλοί, μα συναισθήματα γνήσια και αυθεντικά λίγα.

Χτίζοντας εμπιστοσύνη στον έρωτα

Ο έρωτας ζει μόνο στο τώρα και ζώντας στο τώρα υπάρχει πάντα. Χρειάζεται όμως να προσπαθήσεις να ανοίξεις την καρδιά σου, να εμπιστευτείς  πριν καν ερωτευτείς. Γιατί έρωτας σημαίνει εμπιστοσύνη. Να σε συγκινεί η καλοσύνη, η ομορφιά μιας καρδιάς κι ας μην την έχεις γνωρίσει ακόμα σε βάθος.

Σιγά σιγά χτίζεται η εμπιστοσύνη και μέσα στην εμπιστοσύνη ανθίζει η αγάπη. Να μην αμελείς να βγεις στο φως, να  επιτρέψεις στην ψυχή σου να πιστέψει στην ομορφιά της πλάσης γύρω σου αλλά και στην ομορφιά  των ανθρώπων.

Όλα γύρω σου έχουν ζωή, πνοή. Τα λουλούδια, τα δένδρα, ο ήλιος όλα είναι υπέροχα φτάνει εσύ να διαθέσεις λίγο από τον χρόνο σου να τα προσέξεις, να επιτρέψεις στον εαυτό σου να αφεθεί στη στιγμή, να χαρεί πραγματικά την ομορφιά γύρω σου. Έτσι ακριβώς είναι και ο έρωτας πανέμορφος και μεγαλειώδης ταυτόχρονα φτάνει να τον προσέξεις, να μην χάσεις όσους σου φέρνει κοντά σου η ζωή και σου δείχνουν αγάπη και ενδιαφέρον. Να μην είσαι απορροφημένος από υποχρεώσεις και ευθύνες.

Οι ευκαιρίες είναι πουλιά διαβατάρικα πάντα υπάρχουν μα αν δεν ανοίξεις τα χέρια και την καρδιά σου να τα καλωσορίσεις πετούν για άλλους ουρανούς και για άλλες πιο στοργικές αγκαλιές.

Ο έρωτας είναι αθάνατος. Υπάρχει μια στιγμή, τότε υπάρχει πάντα όσο οι καρδιές αντέχουν να θυσιάζονται και να αγαπούν. Στον έρωτα δεν υπάρχει χώρος για εγωισμούς και δικαιολογίες. Δίψα για συναίσθημα η αγάπη. Να μπορείς να ανασταίνεις τον άνθρωπο σου με ένα μόνο σου βλέμμα.

Αποκτήστε το βιβλίο Να βλέπεις στον έρωτα, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr

Η μεταμορφωτική δύναμη της αγάπης

Ο έρωτας είναι χορός της φλόγας. Έχει φως και φωτιά μαζί. Φως για να φωτίζει τα σκοτάδια μέσα μας και να ανακαινίζει τη ζωή μας και φλόγα για να μας ζεσταίνει. Η αγάπη σε αλλάζει ανεπαίσθητα, σταδιακά. Μεταμορφώνεται χωρίς καν να το αντιλαμβάνεσαι και να το καταλαβαίνεις.

Μοιάζει με την μεταμόρφωση της πεταλούδας, που δεν ξέρει πως θα πετάξει κι όμως μέσα της έχει φτερά, ώσπου έρχεται η κατάλληλη στιγμή και μεταμορφώνεται.

Έτσι και ο έρωτας απαλά σε αγγίζει και σε μεταμορφώνει, βλέπεις μέσα σου την ομορφιά της ψυχής σου και τα διαμάντια της ψυχής του ανθρώπου σου και θες να πετάξεις μαζί και να γευτείς όλη την ομορφιά του κόσμου. Να αφήνεσαι στην αγάπη, να ρισκάρεις να γίνεις ευάλωτος. Να είσαι αυθεντικός, να μπορείς να ανοίγεσαι και να εκφράζεις τα συναισθήματά σου. Να μην φοβάσαι την απόρριψη. Σημασία έχει να είσαι ο αληθινός εαυτός σου, να είσαι πραγματικά εσύ να μην κρύβεσαι πίσω από οχυρά και τυπολογίες. Αγάπη σημαίνει άνοιγμα και έρωτας σημαίνει τόλμη.

Ευγνωμοσύνη

Κάθε πέταγμα, κάθε ανάσα που παίρνεις είναι δώρο Του Θεού. Μπορείς να συνηθίσεις να επιβιώνεις απλά ή από την άλλη μεριά να ζεις κάθε μέρα σου σαν την πιο πολύτιμη ευκαιρία, το πιο μεγάλο δώρο που μπορεί να σου χαριστεί.

Ο έρωτας τρέφεται με την εμπιστοσύνη και με την ευγνωμοσύνη, να χαίρεσαι για ό,τι σου προσφέρει ο άνθρωπος σου, που ομορφαίνει τη ζωή σου, που απλά υπάρχει. Αληθινή αγάπη είναι να χαίρεσαι με την ύπαρξη την ομορφιά της ψυχής των ανθρώπων γύρω σου. Να αντέχεις να χαίρεσαι με την χαρά τους και να συμπαραστέκεται στον πόνο και στις δυσκολίες που περνούν.

Έχει χρώμα ο έρωτας και το χρώμα του είναι η πινελιά που επιλέγεις να του δώσεις. Μπορείς να ομορφύνεις τα πάντα, να αυτοσχεδιάσεις, να χαρείς ή μπορείς να επιτρέψεις να δεις τον έρωτα ως κάτι συνηθισμένο. Μόλις, όμως, ο έρωτας γίνει συνήθεια, ρουτίνα τότε αφήνεις την μαγεία του να χαθεί.

Με ένα σου βλέμμα, με ένα χάδι, ένα στοργικό σου άγγιγμα θυμίσου πως μπορείς να αναστήσεις τον άνθρωπο που αγαπάς. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη δύναμη, μεγαλύτερη θεραπεία στον κόσμο από την αγάπη. Κάθε χτύπος της καρδιάς μας αναζητά να ακουμπήσει σε μια στοργική αγκαλιά γεμάτη ενσυναίσθηση, κατανόηση και άνευ όρων αποδοχή.

Κάθε φορά που ξεκινάς την ημέρα σου να θυμάσαι πως έχεις μια πολύτιμη ευκαιρία να ζήσεις με ευγνωμοσύνη και αυθεντικότητα κάθε λεπτό που σου χαρίζεται.

Χρειάζεται να γκρεμίσεις άμυνες, τείχη, να τολμήσεις να παλέψεις κι ας χάσεις. Να αποπειραθείς να μοιραστείς συναισθήματα και εμπειρίες. Να αφεθείς να ζήσεις όντας με όλες σου τις αισθήσεις στο παρόν.

Ο έρωτας κρατάει όσο οι καρδιές παραδίνονται σε αυτόν. Δεν τελειώνει η μαγεία του Έρωτα παρά μόνο αν επιλέξεις να τον αγνοήσεις. Ο άνθρωπος σου περιμένει το ζεστό χάδι σου, την στοργική αγκαλιά σου, την τρυφερότητα σου, να συνδεθείτε πραγματικά. Πραγματική σύνδεση σημαίνει επικοινωνία, εμπιστοσύνη, ευγνωμοσύνη, συνεξέλιξη και κοινός αγώνας.

Οι καρδιές πλάστηκαν για να αγαπούν και να αγαπιούνται. Ο έρωτας πάντα νοηματοδοτεί τη ζωή όλων μας, γιατί οι ερωτευμένοι τολμούν να παλεύουν για ένα καλύτερο μαζί. Και μαζί σημαίνει πως είμαστε ένα.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Ολυμπία Μαρία Ποντίκη - Σύμβουλος Ψ.Υγείας

Ψυχοθεραπεύτρια. - Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Σύμβουλος γάμου οικογένειας και τέκνων.