Ακρόαση άρθρου......

Πέμπτη στις Επτά, είναι ο τίτλος μιας σειράς εκπομπών του PSYCHOLOGY.GR, στις οποίες Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας, απαντούν σε δικά σας ερωτήματα, κάθε εβδομάδα, σε επιλεγμένες θεματικές ενότητες.

Το θέμα της εβδομάδας

Το πρώτο θέμα της νέας ενότητας, το θέμα αυτής της εβδομάδας, είναι η Απόρριψη. Προσκεκλημένος μας ο οποίος απαντάει στα ερωτήματα σας σχετικά με την απόρριψη, στην εκπομπή της Πέμπτης στις 19.00, είναι ο Πέτρος Θεοδώρου, ψυχοθεραπευτής Gestalt και συγγραφέας.

Πέμπτη στις Επτά: Φάκελος Απόρριψη

Για πάρα πολλούς λόγους, η αυτοσυναίσθησή μας είναι κράμα τόσο της προσωπικής μας αντίληψης του κόσμου (και του εαυτού μας μέσα στον κόσμο), όσο και των αντανακλάσεων που εισπράττουμε καθώς διαντιδρούμε με τα πράγματα και τους άλλους. Κι αυτό το κράμα δεν είναι πάντα λείο, στρογγυλεμένο κι απαλό στο χάδι.

Μια ιδιαίτερα τραχιά πλευρά του είναι όταν τα συστατικά του κράματος δεν συντήκονται. Δεν ταιριάζουν μεταξύ τους και αντιτίθενται έντονα.
Όταν δηλαδή κάποια αντανάκλασή μας, καθώς ζούμε μέσα στον κόσμο, κατακρημνίζει βίαια, τσαλαπατά αυτό που εμείς νιώθουμε ότι είμαστε, χρειαζόμαστε, προσδοκούμε, επιδιώκουμε.

Και ιδού η «απόρριψη», που ενίοτε βιώνουμε από ανθρώπους, ομάδες, καταστάσεις, τις ίδιες τις αυτοεικόνες μας ή ακόμα και από τη ζωή.

Κι εμείς νιώθουμε ότι δεν είμαστε έγκριτοι. Ότι είμαστε διάτρητοι, με κουρελιασμένη αυτοεικόνα. Αόρατοι. Αναξιοπρεπείς, με κομμένα φτερά, χωρίς ζωτικό χώρο. «Ακατάλληλοι» ή ελαττωματικοί ή ανεπαρκείς (και συχνά ένοχοι γι’ αυτό), αδικημένοι και μίζεροι, κολυμπώντας στη ματαιότητα, τη θλίψη.

Κάποιες φορές θυματοποιούμαστε.

Άλλοτε εκλιπαρούμε ή οργισμένοι αποκεφαλίζουμε ό,τι υπάρχει μπροστά μας.

Άλλοτε παλεύουμε μανιακά να ξεχάσουμε ή να μπαλώσουμε με φανταχτερές κουρελούδες τις τρύπες που σκάφτηκαν στην οντότητά μας.

Το εσωτερικό παιδί, στα υπόγεια της Σκιάς μας, χωρίς προκαταλήψεις: Online σεμινάριο του PSYCHOLOGY.GR | Το σεμινάριο συντονίζει ο ψυχοθεραπευτής Gestalt και συγγραφέας, Πέτρος Θεοδώρου, σε ένα περιβάλλον απόλυτου σεβασμού στα όρια και την προσωπική πραγματικότητα του κάθε συμμετέχοντα.| Ημερ. διεξαγωγής: Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου, 18.00 - 21.00

Άλλοτε σπαταλούμε τον πολύτιμο χρόνο μας για να «καταλάβουμε» ή να τους «δείξουμε εμείς».

Μήπως όμως μπορούμε να στραφούμε και στον ίδιο τον πυρήνα της δικής μας εκάστοτε αίσθησης απόρριψης;
Στη διαστρωμάτωση των συναισθημάτων που εκάστοτε συνθέτουν αυτό το βίωμα, πέρα από την ανάλυσή του;
Και, τέλος, στο ευρύτερο όλον που αποτελούμε κι εμείς, όπως κάθε μοναδικό -άρα και πολύτιμο- ανθρώπινο ον;

Φάκελος Απόρριψη: Απαντούμε σε 20 ερωτήματα σας

Την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση με τον ψυχοθεραπευτή και συγγραφέα, Πέτρο Θεοδώρου, ο οποίος απάντησε σε 20 ερωτήματα σας, για την απόρριψη.

Τα ερωτήματα που απαντήθηκαν είναι τα εξής:

1. Το αίσθημα της απόρριψης είναι έμφυτο, είναι κομμάτι μιας εξελικτικής διαδικασίας ή μήπως δημιουργείται κατά τη βρεφική-παιδική ηλικία κατά τη διάρκεια της προσκόλλησης με τους κύριους φροντιστές του παιδιού;

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ: Δωρεάν μεταφορικά για παραγγελίες άνω των 40 ευρώ. Προσωποποιημένη Συμβουλευτική στις αγορές σας, από έμπειρη ομάδα ειδικών.

2. Ένα παιδί, απορρίπτεται από κάποιον γονιό του ή και από τους δύο γονείς του. Με ποιον τρόπο αυτό θα επηρεάσει τη δόμηση της προσωπικότητας του;

3. Είναι ανεξίτηλη η γονεϊκή απόρριψη; Η απόρριψη της παιδικής ηλικίας, επηρεάζει τις ενήλικες σχέσεις μας? Ένας ενήλικος, αισθάνεται διαρκώς ανεπαρκής, άξιος απόρριψης, όταν έχει βιώσει συστηματικά την απόρριψη των γονιών του;

4. Η απόρριψη είναι υποκειμενική αντίληψη/ ερμηνεία; Την προκαλούμε εμείς; Την αναπαράγουμε;

5. Μπορούμε να πούμε ότι η εμμονή που αναπτύσσουμε για εκείνον που μας απέρριψε, εκτός από ένδειξη μεγάλης αγάπης, είναι και ένδειξη ότι δεν αντέχουμε την αίσθηση της απώλειας του ελέγχου;

6. Γιατί κολλάμε σε αυτόν που μας απορρίπτει;

7. Ποια είναι τα στάδια που περνούμε μετά την απόρριψη?

8. Υπάρχει απόρριψη που κρατάει για πάντα?

9. Απόρριψη ή αυτό-απόρριψη.. άραγε ποιο από τα 2 είναι πιο δύσκολο?

10. Γιατί παλεύουμε τόσο πολύ για αποδοχή; τόσο πολύ ώστε η απόρριψη να γίνεται τροχοπέδη, να μας αναστέλλει…. Κι ας κάνουμε ψυχοθεραπεία….

11. Μπορεί η απόρριψη που νομίζουμε μερικές φορές ότι λαμβάνουμε από τους άλλους να οδηγήσει σε διατροφικές διαταραχές?

12. Η ψυχική ανθεκτικότητα, βοηθάει να ξεπεράσουμε την απόρριψη και να πάμε παρακάτω ή, όταν μας απορρίπτουν, ο πόνος θα είναι ούτως ή άλλως, βαρύς και ο χρόνος που θα χρειαστούμε, πολύς; Είναι δυνατόν να ελεγχθεί η απόρριψη… ή έστω, κάπως να αλλάξει; Τι μπορούμε να κάνουμε; Τι μπορεί να είναι βοηθητικό;

13. Υπάρχουν υποκατάστατα στην απόρριψη; Με άλλα λόγια, ο έρωτας, με έρωτα περνάει;

14. Μπορώ να αγαπήσω την απόρριψη; Κάνει νόημα να ευγνωμονούμε την απόρριψη?

15. Αν ο καλύτερος μου φίλος βιώνει μια έντονη, επώδυνη απόρριψη, τι συμβουλή θα μπορούσα να του δώσω?

16. Ο φόβος εγκατάλειψης (κατά μία έννοια δηλαδή, ο φόβος απόρριψης) είναι ψυχική διαταραχή για την οποία χρειάζεται κάποιος να απευθυνθεί σε ειδικό ώστε να μπει σε μια διαδικασία ψυχοθεραπείας;

17. Λειτουργεί η απόρριψη ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία; Δηλαδή, ένας που ανησυχεί διαρκώς μήπως απορριφθεί και γι αυτό το λόγο, ικανοποιεί ακατάπαυστα τις επιταγές και τις επιθυμίες του Σημαντικού άλλου. Αυτός ο άνθρωπος, οδηγείται τελικά αργά – γρήγορα σε έναν ρόλο θύματος, σε ένα ρόλο διαρκώς αδικημένου, σε ένα ρόλο που τελικά οδηγεί ξανά και ξανά στην απόρριψη;

18. Καταρρακωμένη από την απόρριψη του συζύγου που ερωτεύθηκε άλλη: Αντιμετωπίζω τον τελευταίο μήνα την απόρριψη σε όλη της την ένταση, αφότου ο σύζυγος μου ανακοίνωσε:
Ότι είναι ερωτευμένος με άλλη και θέλει να χωρίσουμε, Ότι για τα παιδιά, αλλά και γιατί δεν μπορεί να πληρώνει ξεχωριστό ενοίκιο…. προτείνει να συνεχίσουμε να μένουμε μαζί.
Συνεχίζω να τον θέλω, όμως οι ελπίδες μου και οι προσδοκίες μου με πληγώνουν και με καταρρακώνουν, όταν τον βλέπω να είναι αδιάφορος και ερωτευμένος με άλλη. Πως μπορώ να το διαχειριστώ? Υπάρχει περίπτωση να του περάσει κάποια στιγμή και να συνεχίσουμε να ζούμε τη ζωή μας, φυσιολογικά, όπως πρώτα;

19. Ένα σχόλιο για το Ghosting ή, αλλιώς, την απόρριψη στον κόσμο του διαδικτύου όπου ένας ερωτικός σύντροφος, εξαφανίζεται, ενίοτε ξαφνικά και χωρίς προειδοποίηση.

20. Ας υποθέσουμε ότι ζούμε σε έναν κόσμο όπου δεν υπάρχει ίχνος απόρριψης. Έναν κόσμο που θα ήταν λιγότερο πικάντικος (χωρίς την απόρριψη), αλλά πιο αρμονικός… Θα είχε νόημα αυτός ο κόσμος? Θα μπορούσε να είναι λειτουργικός?

Δείτε το σχετικό βίντεο που έχουμε αναρτήσει στο κανάλι του PSYCHOLOGY.GR στο Youtube:

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Γκαλτέμης Αλέξανδρος

gkaltemis alexΤμήμα Σύνταξης της Πύλης Ψυχολογίας.
Μετάφραση ξενόγλωσσου περιεχομένου, επιμέλεια άρθρων.