θεραπευτική σχέση

Υπάρχουν πλήθος θεωρίες για το πως θεραπεύει η ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία, απο νευρωτικά αδιέξοδα και σχεσιακά προβλήματα μέχρι πιο σοβαρά ψυχικά προβλήματα όπως οι αγχώδεις διαταραχές, η κατάθλιψη ακόμα και η ψύχωση. Ωστόσο θα επισημάνω τρία βασικά σημεία της θεραπευτικής λειτουργίας:

Μεταβίβαση

Το ένα είναι η μεταβίβαση , λειτουργία στην οποία ο αναλυόμενος  μεταβιβάζει ασυνείδητα στο πρόσωπο του θεραπευτή και στο εδώ και τώρα της θεραπευτικής πράξης, τα εσωτερικευμενα αντικείμενα (σημαντικά πρόσωπα) του παρελθόντος, επαναδιαπραγματευόμενος έτσι τις παρελθούσες σχέσεις του  με ένα νέο τρόπο.

Αντιμεταβίβαση

Το δεύτερο ειναι η αντιμεταβίβαση, δηλαδή αυτά που αισθάνεται ο αναλυτής μέσα απο τη θεραπευτική σχέση του με τον αναλυόμενο . Λειτουργία κατα την οποία ο αναλυτής συναισθάνεται το προβαλλόμενο ασυνείδητο υλικό του αναλυόμενου, το οποίο αντανακλά σε αυτόν μέσω των ερμηνευτικών του σχόλιων. 

Η συνθήκη της θεραπείας

Το τρίτο είναι η ίδια η συνθήκη της θεραπείας. Κάποιος είναι αναλυτής  σε ένα συγκεκριμένο χώρο, ο οποίος προσπαθεί να αφουγκραστεί, μέσω της ονειροπόλησης -σύνδεσης του δικού του ασυνειδήτου με το ασυνείδητο του θεραπευόμενου, τα ασυνείδητα, άμορφα ψυχικά θραύσματα στοιχείων β (κατά bion), των ανεπεξέργαστων δηλαδή ψυχικών υπολειμμάτων και τη μετατροπή τους σε στοιχεία α, που αποτελούν την πρώτη ύλη της σκέψης και της συμβολοποίησης του συμπτώματος. Προάγεται έτσι η σκέψη σε σχέση με το άλογο, ακατανόητο σύμπτωμα.

Η θεραπεία είναι σχέση

Επομένως ο αναλυτής  δεν είναι παθητικός δέκτης του συμπτώματος, στο λέγειν του θεραπευόμενου, αλλά γίνεται μέρος του συμπτώματος αυτού. Πέρα από αυτό, ο αναλυτής γίνεται μέρος του προβλήματος του αναλυόμενου. Όπως λέει και ο Nasio "Σε μια θεραπεία που έχει ξεκινήσει για τα καλά, το σύμπτωμα είναι τόσο συνδεδεμένο με την παρουσία του αναλυτή, που ο ένας θυμίζει τον άλλον : Όταν υποφέρω θυμάμαι τον αναλυτή μου"!

Ετσι η θεραπεία δεν ειναι κατευθύνσεις, νουθεσίες και σοφά λόγια απο τον αναλυτή προς τον αναλυόμενο. Είναι κατα κύριο λόγο συναισθήματα που βιώνονται μέσω της διυποκειμενικής σχέσης στο αναλυτικό γραφείο . Η θεραπεία ειναι σχέση.

Συγγραφή Άρθρου

Αθανάσιος Νικολαιδης

nikolaidis athanasiosΨυχολόγος, απόφοιτος του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ψυχοδυναμικός ψυχοθεραπευτής και ψυχαναλυτής Ομάδας εκπαιδευόμενος στην ΕΕΨΨΟ.

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status
Σχετικά άρθρα

Βρείτε Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπευτή

Επιλέξτε θεραπευτή ανάλογα με την εξειδίκευση σε συγκεκριμένη ψυχοθεραπευτική προσέγγιση.

Μεταβείτε στον κατάλογο Ειδικών Ψ.Υγείας »

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Μην αγχώνεσαι!
άγχος

Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει αυτή την προτροπή για την αποφυγή περαιτέρω προβλημάτων υγείας.Το στρες μας λένε οι ειδικοί κάνει κακό στην υγεία για αυτό θα πρέπει να μην αγχώνεστε για να είστε υγιείς ψυχικά και σωματικά. Δεν μας λένε όμως πως θα το κάνουμε αυτό ή στην καλύτερη των περιπτώσεων μας δίνουν ασκήσεις χαλάρωσης και καλής αναπνοής.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

* απαιτούμενα πεδία
Ενδιαφέροντα * :
0
Shares