σχέσεις επικοινωνία

Η καλύτερη επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων στηρίζεται στο πως εκφράζεται ο καθένας μας, μέσα στον χώρο που ζει και  βιώνει την δική του πραγματικότητα και αν εξωτερικεύει με τον καταλληλότερο και ιδανικότερο τρόπο τα συναισθήματά του απέναντι στον εαυτό του πρωτίστως και μετά στους άλλους, δημιουργώντας εκείνες τις προϋποθέσεις όπου τα συναισθήματα αλληλεγγύης και αλληλεκτίμησης θα είναι αμοιβαία για μια αρμονική συνύπαρξη.

Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες οι άνθρωποι συμπεριφέρονται εγωιστικά θέτοντας απροκάλυπτά το δικό τους ΕΓΩ έναντι των άλλων με αποτέλεσμα οι σχέσεις να υφίστανται μια καθολική φθορά όπου ο καθένας πράττει ανάλογα με αυτό που αισθάνεται και όχι με βάση το γενικότερο καλό εάν και εφ’ όσον απαιτείται. Οι άνθρωποι έχουν σταματήσει να μοιράζονται πράγματα μεταξύ τους. Η ευγενής άμιλλα έχει αντικατασταθεί από έναν αδυσώπητο ανταγωνισμό που δυναστεύει όλες του είδους τις σχέσεις, οι άνθρωποι έχουν γίνει περισσότερο μοναχικοί, μη προσπελάσιμοι, αλλοτριωμένοι σε εικόνα και νου.

Πως είναι δυνατόν να συνυπάρξουμε; όταν εμείς οι ίδιοι βάζουμε ανυπέρβλητα εμπόδια στην συνύπαρξη μας;  Τα συναισθήματα μας απεικονίζονται μέσα από διάφορες σωματικές εκδηλώσεις άλλοτε θετικές και άλλοτε αρνητικές όπως είναι η χαρά, η ευτυχία, ο φόβος, ο πανικός, ο θυμός, η θλίψη.

Σε αυτή την μοναδική και τόσο ξεχωριστή αίσθηση αντανακλάται ο καθρέφτης της ψυχής του καθενός μας, λέξεις, νεύματα, εκφράσεις επιδοκιμασίας ή αποδοκιμασίας δοκιμάζονται γερά ανάλογα με τις αντοχές, τις εμπειρίες και την εσωτερική δύναμη που διαθέτουμε για να ανταπεξέλθουμε.

Ακόμη και αν έχετε εξαιρετικές ικανότητες επικοινωνίας δεν είναι πάντοτε εύκολο να εκφράζεστε ελεύθερα, γιατί πολλές φορές οι άνθρωποι δεν είναι έτοιμοι να σας ακούσουν και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος και το ρίσκο της απόρριψης από τον διπλανό μας, ακριβώς γιατί μπορεί να αισθάνεται εκτεθειμένος και ευάλωτος στον περίγυρο του.

Δείχνοντας για παράδειγμα την αίσθηση της οργής, αποκαλύπτεται μόνο μία πτυχή των συναισθημάτων σας. Αν ο θυμός σας έχει βαθύτερα αίτια που πηγάζει από αρνητικά συναισθήματα τότε η ζωή σας μπαίνει σε μια συνεχόμενη διαδικασία έκθεσης κυρίως αρνητικής γεμάτη απογοητεύσεις. Και αν ακόμη θέλετε να μοιραστείτε συναισθήματα αγάπης είναι πραγματικά δύσκολο γιατί δεν μάθατε από την αρχή να βιώνετε θετικά συναισθήματα στον χώρο σας χάνοντας μοναδικές στιγμές που ίσως σας έκαναν για λίγο ευτυχισμένους.

Γιατί να λέμε αυτό που αισθανόμαστε

Αν υπήρχε η δυνατότητα να δώσουμε φωνή στα συναισθήματά μας τότε όλα θα ήταν πιο εύκολα και πιο απλά. Οι άνθρωποι τις περισσότερες φορές καταπιέζουμε τα συναισθήματά μας και δεν εκφραζόμαστε ελεύθερα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται καταπιεσμένες συμπεριφορές που συνηγορούν σε μια σιωπή ένοχη και βεβιασμένη.

Ένα είναι το μόνο σίγουρο, εάν θέλετε ένα επιθυμητό αποτέλεσμα, τότε θα πρέπει να πείσετε τον εαυτό σας να λειτουργήσει μόνο με θετικές ενδείξεις, απελευθερώνοντας κάθε είδους αρνητικά συναισθήματα που θα κάμψουν τον δυναμισμό σας.

Λέγοντας αυτό που αισθάνεσαι επιτρέπει στους άλλους ανθρώπους να γνωρίζουν σε ποιο βαθμό σε επηρεάζουν, είναι ιδιαίτερα δε σημαντικό γιατί με βάση αυτό το κριτήριο μπορεί να αλλάξει μια συμπεριφορά που σας ενοχλεί ή σας θέτει ερωτήματα για τον ποιον έχετε απέναντί σας, μην παραγκωνίζετε και μην αδιαφορείτε για τον συνάνθρωπο σας.

Είμαστε όλοι μέρος του κύκλου ζωής σε μια διαρκή σχέση αλληλεπίδρασης άλλοτε θετικών και άλλοτε αρνητικών ενεργειών, στο χέρι μας είναι τι θα υπερισχύσει, μοιράζοντας συναισθήματα αγάπης, οικοδομούμαι γερές και ανθεκτικές σχέσεις που αντέχουν στην φθορά του χρόνου.

Αυτό βέβαια δεν συνεπάγεται ότι θα έχετε πάντοτε την επιθυμητή έκβαση αλλά σίγουρα μια αποτελεσματικότερη επικοινωνία στο βαθμό και στο μέτρο όπου οι πιθανότητες θα είναι υπέρ σας και αυτό αποτελεί ένα καλό στοίχημα.

 

Εκφράζοντας θυμό ή αγανάκτηση

Ένα άλλο σημαντικό όφελος του να λέμε πως αισθανόμαστε είναι ότι επιτρέπει στους άλλους να γνωρίζουν πως νιώθουμε και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην περίπτωση που έχουμε συναισθήματα οργής ή θυμού.  Τι είναι αυτό που το προκαλεί διαταράσσοντας τις δικές μας ευαισθησίες και την δική μας συγκροτημένη προσωπικότητα, ότι ενδεχομένως προκαλεί σε ένα άτομο αυτό το συναίσθημα σε ένα άλλο μπορεί να μην προκαλεί απολύτως τίποτε, αυτό έχει να κάνει βέβαια και με τον τρόπο σκέψης μας και κατά πόσο έχουμε επιτρέψει ή δεν έχουμε επιτρέψει να εισχωρήσουν τέτοιου είδους συναισθήματα.

Εκφράζοντας την αγανάκτηση σας σε κάτι που σας ενόχλησε θεωρείται επιτακτική ανάγκη να συζητηθεί ανοιχτά και να λυθεί εκατέρωθεν σβήνοντας ότι το είχε αρχικά προκαλέσει.

Η μόνη σας επιλογή είναι ένας συνεχής, εποικοδομητικός και δημιουργικός διάλογος που θα επιτρέπει να λυθούν τα όποια προβλήματα σχετίζονται με τις ανθρώπινες συμπεριφορές στα πλαίσια ενός πολιτισμένου και υγιούς περιβάλλοντος που θα αναπτυχθεί με τις πιο κατάλληλες και εύφορες συνθήκες αρκεί να έχουμε διάθεση για να το επιλύσουμε ότι και αν είναι αυτό.

 

Μια Ειλικρινής Προσέγγιση

Όλα αυτά θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν ρίχνατε λίγο νερό στο κρασί σας και δεν ήσασταν αδιάλλακτοι κατά την ώρα της κρίσης, ανακτώντας τον έλεγχο σε μια σταθερή πορεία και με μια σοβαρή αντιμετώπιση. Να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας και να σκέφτεστε ότι μια πιο ειλικρινής προσέγγιση σε αμοιβαία βάση, θα ήταν ότι καλύτερο για την επίλυση και την αναγνώριση των όποιων αδυναμιών, ή λαθών προέκυψαν συνειδητά ή μη και μετά να αναρωτηθείτε για την δική σας στάση. «Ουδείς αλάνθαστος».

Απαιτείται ωριμότητα, σύνεση και πλήρης κατανόηση απ’ όλες τις πλευρές, αυτό είναι το μόνο σίγουρο, γιατί τότε ο θυμός σας θέτει σε κίνδυνο το πλαίσιο της σχέσης σας, δημιουργώντας κρίσιμα ζητήματα σε ότι αφορά το κομμάτι της συνεννόησης και της επικοινωνίας. Αντιμετωπίστε το πρόβλημα εξ αρχής ανατρέχοντας στην ρίζα του προβλήματος που το προκάλεσε. Έχετε πολύ περισσότερα να χάσετε αν δεν προσπαθήσετε.

 

Συμμεριζόμενοι τις Ανησυχίες σας

Λέγοντας αυτό που νιώθετε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, αποκαλύπτετε τις ανησυχίες σας σε ότι έχει να κάνει με αυτό που σας απασχολεί, μοιράζοντας το πρόβλημα σας, τότε το βάρος είναι λιγότερο φορτικό. Οι περισσότεροι άνθρωποι λένε: το βρίσκω δύσκολο να χαλαρώσω και να αισθανθώ συναισθήματα αγάπης και τρυφερότητας, χρειάζομαι υποστήριξη, ευρισκόμενοι σε μια διαρκή ανησυχία με έντονο στρες που πολλές φορές τους ξεπερνά ακριβώς γιατί έχουν επιτρέψει στον εαυτό τους αυτή την αποτυχημένη συνταγή, χρησιμοποιώντας εκφράσεις του τύπου «εγώ δεν αισθάνομαι ότι μπορώ».

Αρχίστε να ενθαρρύνετε τον εαυτό σας ότι μπορείτε, δεν είστε μόνος, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε σχεδόν τα ίδια προβλήματα και τις ίδιες αγωνίες για το πώς θα επιβιώσουμε στην καθημερινότητά μας. Βάλτε στόχους που θα σας επιτρέψουν ένα βήμα κάθε φορά που αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε και όπως έλεγε και ο Αρχαίος Έλληνας Φιλόσοφος Πυθαγόρας «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός» το πρώτο στάδιο κάθε εγχειρήματος είναι το πιο σημαντικό κυρίως όσον αφορά την πραγματοποίησή του.

Εκφράστε την Αγάπη σας

Εκφράστε την αγάπη σας με κάθε τρόπο ακόμη και όταν οι άνθρωποι τείνουν να διατηρούν επιφυλάξεις στο να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματά τους φοβούμενοι μια ενδεχόμενη απόρριψη.  Κάθε άνθρωπος έχει υποστεί στην ζωή του οδυνηρές εμπειρίες και που ασφαλώς έχουν λειτουργήσει αποτρεπτικά στο να εκφρασθεί ελεύθερα και ανοιχτά χωρίς επικρίσεις και περιορισμούς. Αποτελέστε πηγαία μορφή έμπνευσης, δημιουργώντας γερά θεμέλια που όσο ο καιρός θα περνάει η σχέση σας θα γίνεται όλο και πιο δυνατή.

Ανοίξτε τα φτερά σας και μην φοβάστε να πετάξετε.
Τολμήστε το Αδύνατο, οι άνθρωποι χωρίς όνειρα ερημώνουν.
Πείτε αυτό που αισθάνεστε άφοβα. Ζούμε Μια και Μοναδική Ζωή στην οποία καλείται ο καθένας μας να ζει με την Ελπίδα. Μην επιτρέψετε σε κανέναν να φιμώσει την φωνή σας.

Η Φωνή Σας είστε Εσείς. Εκφρασθείτε Ελεύθερα.

Από το βιβλίο μου
Προβληματισμοί του Σύγχρονου Ανθρώπου
Εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ 2016

Συγγραφή Άρθρου

Μίνα Μπουλέκου

mina boulekouΣυνεργάτης Αρθρογράφος της Πύλης Ψυχολογίας psychology.gr
Συγγραφέας - Ποιήτρια.

Emai: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status
Σχετικά άρθρα

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Αντιμετωπίζοντας την Επίλυση ενός Προβλήματος με Θετική Χροιά
επίλυση προβλημάτων

Πολύ συχνά όλοι μας αντιμετωπίζουμε προβλήματα που έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη ζωή μας, και όταν αυτό συμβαίνει θεωρούμε ότι είναι αδύνατον να λειτουργήσουμε την δεδομένη χρονική στιγμή έχοντας περιέλθει σε αδιέξοδο. Η άμεση αντίδραση στην αντιμετώπιση ενός προβλήματος ή μιας σημαντικής απόφασης είναι συνήθως ο πανικός ή ο θυμός που θεωρούνται και τα πρώτα στάδια μέχρι την κατανόηση του.

Να είστε ο εαυτός σας
αυθεντικότητα

Καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής μας καλούμαστε συνεχώς να γνωρίζουμε τις ανάγκες μας καθώς και τις επιθυμίες των άλλων. Κάθε ένας από εμάς βρίσκεται σε μια διαρκή κίνηση επαναπροσδιορισμού του εγώ και του εμείς ως μέρος της ολότητας. Η ταύτιση και η εναρμόνιση μας μέσα στο κοινωνικό σύνολο γίνεται σταδιακά, καθώς ο άνθρωπος εξελίσσεται μέσα από τα διάφορα στάδια της ζωής του. Το κατά πόσο εφικτή είναι η συνύπαρξη φαίνεται στην πορεία των πραγμάτων. 

Η φιλία μια λέξη τόσο ιερή
φιλία

Μια λέξη τόσο ιερή και τόσο παρεξηγημένη στις μέρες μας. Αποτελεί μια σημαντική αξία και σταθερά στις σχέσεις των ανθρώπων. Ομορφαίνει τη ζωή και τη γεμίζει με ένα αίσθημα πληρότητας, όταν είναι αληθινή και γνήσια, ακριβώς γιατί είναι μια σχέση επιλογής του καθενός.

Σταματήστε να ανησυχείτε για το μέλλον
ανησυχία μέλλον

Το λαϊκό ρητό λέει ότι «όσα φέρνει η στιγμή, δεν τα φέρνει ο χρόνος όλος.» Τι μπορεί να συμβεί στον καθένα μας σε κάθε δευτερόλεπτο, μόνο ο Θεός το γνωρίζει… Η ανησυχία σαν συναίσθημα κατατάσσεται στις αρνητικές σκέψεις που βιώνουμε καθημερινά και που σχεδόν πάντα αφορά τον γενικότερο προβληματισμό σχετικά με τα μελλοντικά σχέδια μας.

Βρείτε ειδικό Ψυχικής Υγείας

Αναζητήστε ειδικούς στον μοναδικό εξειδεκευμένο κατάλογο στο ελληνικό διαδίκτυο.

Μεταβείτε στον κατάλογο Ειδικών Ψ.Υγείας »

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

* απαιτούμενα πεδία
Ενδιαφέροντα * :
0
Shares