Εύθραυστες Ισορροπίες

Όπως παρατηρείται στην σύγχρονη εποχή μας και λόγω της πολυπλοκότητας των ρόλων που μας έχουν ανατεθεί από τις διάφορες κοινωνικές ομάδες που είμαστε ενταγμένοι, παρατηρείται το φαινόμενο της δύσκαμπτης προσαρμογής σε ότι έχει να κάνει με την διατήρηση της ισορροπίας στην ζωή μας εν γένει, τις περισσότερες φορές δείχνει εύθραυστη οριακά, αντιπαρέρχεται το εφικτό μέσω αντιφατικών κοινωνικών επιταγών ή και έντονων συναισθημάτων που βιώνουμε και που έρχονται σε πλήρη ρήξη με αυτό που πρεσβεύουμε ο καθένας μας.

Πολύ συχνά και προκειμένου να βρούμε τις ισορροπίες μας μέσω ρεαλιστικών προτύπων καταλήγουμε σε λανθάνουσες επιλογές οι οποίες τείνουν να είναι οδυνηρές, όταν δεν είμαστε σε θέση να επιλέξουμε ορθά αυτό που ταιριάζει στον καθένα μας, σύμφωνα με τις δικές μας ανάγκες και τον τρόπο ζωής μας. Απαραίτητη προϋπόθεση για να καθίσταται όποιο δυνατό αποτέλεσμα είναι η πλήρης εναρμόνιση στις κοινωνικές ομάδες που ανήκουμε με γνώμονα πάντοτε να συμβαδίζουμε στο σωστό δρόμο, τον δρόμο της επιλογής μας.

Τι είναι η ισορροπία;

Σε μια εποχή όπου οι περισσότεροι από εμάς έχουν να αντιμετωπίσουν προβλήματα που προκύπτουν μέσα από την οικογένεια, την εργασία, το σχολείο καθώς και σε άλλους χώρους, χωρίς να έχουν λάβει τα κατάλληλα εκείνα μέτρα μιας ισορροπημένης ζωής, θέτουν τον εαυτό τους, σε μια αποτυχημένη προσπάθεια διαχείρισης του χρόνου τους και επομένως, οι στόχοι τους να θεωρούνται ανέφικτοι και μη υλοποιήσιμοι ακριβώς γιατί δεν σχεδιάστηκαν από την αρχή με σύνεση, σωστό προγραμματισμό και με την δέουσα προσοχή.

Στις περισσότερες περιπτώσεις όπου μπορεί να αισθάνεστε ικανοποιημένοι στο τέλος μιας ημέρας είναι όταν έχετε εκείνο το αίσθημα ότι προλάβατε εγκαίρως να διεκπεραιώσετε αυτά που έπρεπε σ’ αυτόν τον λίγο χρόνο που σας είχε ανατεθεί, αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πραγματική εσωτερική σας ανάγκη για ισορροπία καθώς και με τους πραγματικούς σας στόχους, το γεγονός ότι αφιερώσατε περισσότερο χρόνο στην κάλυψη των αναγκών των άλλων και όχι της δικής σας ανάγκης αυτό μπορεί να δημιουργήσει έντονα συναισθήματα κατάθλιψης ή και αποτυχίας και να αισθανθείτε ότι οι κόποι σας δεν ανταμείφθηκαν όπως θα έπρεπε λόγω ανεπαρκούς αξιολόγησης από τους άλλους.

Σε κάποιες κατηγορίες ανθρώπων, παρατηρούμε ότι η αναδιοργάνωση νέων πιθανών στόχων ή η αναγέννηση εκ των έσω στον τρόπο σκέψης αποτελεί ενίοτε μείζον πρόβλημα, γιατί σε πολλές περιπτώσεις η διαχείριση του ελεύθερου χρόνου καθίσταται ως μια περίοδος στασιμότητας ή και απάθειας, κατά την οποία πολλοί άνθρωποι λόγω έντονου ψυχολογικού στρες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές προκλήσεις, ακόμη και αν αυτό έχει να κάνει και με δημιουργική απασχόληση.

Σε αυτή την βάση, είναι ουσιώδες, για τον καθένα από εμάς, να αντιμετωπίσει τον εαυτό του, με βαθιά αυτογνωσία γενναιότητα και ειλικρίνεια απέναντι στην αλήθεια. Την δική του αλήθεια .

Ως επί το πλείστον, η πλειονότητα των ανθρώπων διαχειρίζεται τον χρόνο της, κάτω από πιεστικούς ρυθμούς και αυτό συνεπάγεται αναντιστοιχία ανάμεσα στο μυαλό και στο σώμα, οι ισορροπίες κλονίζονται, τα θέλω και τα πρέπει έρχονται σε πλήρη αντιπαράθεση, αμβλύνοντας τις συγκρούσεις, ακριβώς γιατί δεν μας επιτρέπεται να αντιμετωπίσουμε τα πράγματα κάτω από το πρίσμα μιας νέας ενδεχομένως οπτικής γωνίας που θα μας εξασφαλίσει απόλυτη εξισορρόπηση.

Η αληθινή ισορροπία έγκειται στο να είσαι σε αρμονία τόσο με την εξωτερική όσο και με την εσωτερική σου ανάγκη για να μπορέσεις να ανταποκριθείς κατάλληλα στις προκλήσεις της ζωής.

Είναι εξαιρετικής σημασίας, το γεγονός ότι, για να μπορέσουμε να αντισταθμίσουμε τα οφέλη που προκύπτουν σε κάθε δραστηριότητα που μας ανατίθεται, θα πρέπει να συνοδεύεται και από το αίσθημα της ικανοποίησης, προκειμένου να είναι εποικοδομητική, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο της παθητικότητας που σε καμία περίπτωση δεν είναι δημιουργική, αντιθέτως προκαλεί το αίσθημα του χάους.


Βρείτε το δυνατό σας σημείο

Η ζωή μας είναι ένας διαρκής αγώνας συνεχομένων αλλαγών τις οποίες ο σύγχρονος άνθρωπος αδυνατεί να αφομοιώσει λόγω της πολυπλοκότητας των ρόλων που του έχουν ανατεθεί, για αυτόν ακριβώς τον λόγο, είναι ιδιαίτερα σημαντικό, να βρείτε το δικό σας δυνατό σημείο προκειμένου να μπορέσετε να επιβιώσετε και να συγχρονιστείτε ομαλά στις κοινωνικές προσταγές.


Η αίσθηση της ισορροπίας πολλές φορές λειτουργεί και σαν μια έκτη αίσθηση, δηλαδή δεν προέρχεται τόσο από εξωτερικούς παράγοντες, όσο από την ανάγκη της βαθιάς ενδοσκόπησης του εαυτού μας. Εάν λοιπόν τελείτε πραγματικά σε μια ουσιαστική σύζευξη, τότε θα είστε σε πλεονεκτική θέση γιατί το “γνώθι σ΄ αυτόν” όπως έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες, είναι και το ουσιώδες, για μια επιτυχημένη και αρμονική συμβίωση έχοντας αποκτήσει επιτυχώς την επιθυμητή ισορροπία.


Εξατομίκευση Αναγκών

Η αναζήτηση της αρμονικής ισορροπίας όσο δύσκολη και αν φαίνεται, έγκειται στο γεγονός ότι ο καθένας από εμάς, είναι διαφορετικός και οι ανάγκες του είναι μοναδικές και ξεχωριστές. Σε αυτό συνίσταται ότι οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την επίτευξη της, θεωρείται η ίδια η στάση ζωής μας που ποικίλλει ανάλογα με το πώς το κάθε άτομο αντιμετωπίζει τις καθημερινές προκλήσεις.

Δώστε τον κατάλληλο χρόνο στον εαυτό σας, για να πάρετε ότι πιο θετικό, κάνοντας συνειδητές προσπάθειες που θα ενισχύσουν τόσο τις προσωπικές σας σχέσεις όσο και την κοινωνική ζωή στο σύνολο της. Δημιουργήστε εκείνο το κατάλληλο περιβάλλον που θα έχει σταθερές θετικές επιδράσεις στο σπίτι, στην εργασία κ.α.

Παρά το γεγονός ότι η εξισορρόπηση του καθενός είναι διαφορετική γιατί είμαστε μεταξύ μας διαφορετικοί άνθρωποι, το ταξίδι της ανακάλυψης θα είναι το ίδιο. Οτιδήποτε χρειαστείτε κάντε το, για να μπορέσετε να αισθανθείτε επιτέλους ευτυχισμένοι.

Διατηρείστε τα κεκτημένα σας

Η ανάγκη της ισορροπίας εμφανίζεται σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας και σε όλα τα στάδια, επιτρέποντας μας κάθε φορά να καταλαμβάνουμε εκείνο τον χώρο και τον χρόνο που απαιτείται για να μπορέσουμε να εκπληρώσουμε αυτό που επιθυμούμε.

Για να μπορέσουμε να θεμελιώσουμε και να κατανοήσουμε εάν επετεύχθη τελικά ο στόχος μας, εάν κρίθηκε σε ικανοποιητικό βαθμό τόσο στην προσωπική όσο και στην κοινωνική μας ζωή, θα πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν μας τα παρακάτω:

• Εντοπίστε ποια είναι η κύρια αιτία που προκαλεί την ανατροπή της ομαλής ισορροπίας μας. Ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο μπορεί να τεθούμε “εκτός λειτουργίας” είναι ο τρόπος σκέψης μας, σε συνάρτηση με τα συναισθήματα που μας προκαλεί μια ενδεχόμενη κατάσταση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε την δεδομένη στιγμή.

• Προσπαθήστε να έρθετε σε επαφή με τον εσωτερικό σας κόσμο ακούγοντας αυτά που έχει να σας πει ο εαυτός σας. Με το άκουσμα της διαίσθησής σας, μπορείτε πράγματι να ανακαλύψετε πώς μπορείτε να βελτιωθείτε κάνοντας βήματα μόνο μπροστά, πως; κάνοντας ασφαλώς τις σωστές επιλογές που ταιριάζουν στην ψυχοσύνθεση σας.

• Να είστε έτοιμοι για όποια αλλαγή, όσο αντιστέκεστε τόσο δεν θα μπορέσετε να ανακτήσετε την ισορροπία σας. Η αλλαγή γίνεται πρωτίστως εκ των έσω, όσο δύσκολο και αν ακούγεται, θα είστε οι πρώτοι που θα έχετε ενταχθεί απέναντι σε παγιωμένες συμπεριφορές με την θετική σας και μόνο σκέψη.

 Υπάρχουν βέβαια και οι απόψεις των παρακάτω που σχηματίζουν την εικόνα εκείνου του ανθρώπου που παλεύει χωρίς να μετριάζει την φλόγα του, δίνοντας κάθε φορά την αίσθηση ότι όλα τα πράγματα έρχονται όταν το θέλουμε πραγματικά στην ζωή μας.

• Ο Ralph Waldo Emerson, (1803–1882, αμερικανός δοκιμιογράφος, λέκτορας, και ποιητής) έλεγε ότι: “ Η μεγαλύτερη σου επιτυχία στη ζωή δεν βρίσκεται στο να μην πέσεις ποτέ, αλλά στο να μπορείς να σηκώνεσαι κάθε φορά που πέφτεις..." ”

• Ο Frank Herbert (1920-1986, Αμερικανός συγγραφέας επιστ. φαντασίας) έλεγε ότι: “Δεν υπάρχει μυστικό για την ισορροπία. Απλά να αισθάνεσαι μέσα σου τα κύματα.”

• Ο Maxwell Maltz, (1899-1975, Αμερικανός συγγραφέας αυτοβοήθειας) έλεγε ότι: “ο άνθρωπος διατηρεί την ισορροπία του, την αυτοκυριαρχία του και τη σιγουριά του, μόνο όσο κινείται προς τα εμπρός.”

• Ο Paul c. Jagot (1889 – 1962, Γάλλος συγγραφέας) έλεγε: “Πάρε πρωτοβουλία για ν' αναδιοργανώσεις τη ζωή σου σε όλα τα επίπεδα, παρόλη τη φανερή αποδιοργάνωση και όλα τα εμπόδια, αλλά θα μου πεις, μόνος ενάντια σε όλους και όλα; Ναι, κάνε κουράγιο! Μπορείς να νικήσεις!"

 Ας μην ταλαιπωρούμε τον πολύτιμο εαυτό μας, ας τον αγαπήσουμε πραγματικά, γιατί μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα ριζικά εάν το θελήσουμε.

Η ζωή μας είναι ένας διαρκής αγώνας που επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες, αλλά το ταξίδι της είναι πάντα μαγικό και συναρπαστικό σε όσα εμπόδια βρεθούν στον δρόμο μας. Ας Προσπαθήσουμε, αξίζει τον κόπο.

Συγγραφή Άρθρου

Μίνα Μπουλέκου

mina boulekouΣυνεργάτης Αρθρογράφος της Πύλης Ψυχολογίας psychology.gr
Συγγραφέας - Ποιήτρια.

Emai: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status
Σχετικά άρθρα

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Αντιμετωπίζοντας την Επίλυση ενός Προβλήματος με Θετική Χροιά
επίλυση προβλημάτων

Πολύ συχνά όλοι μας αντιμετωπίζουμε προβλήματα που έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη ζωή μας, και όταν αυτό συμβαίνει θεωρούμε ότι είναι αδύνατον να λειτουργήσουμε την δεδομένη χρονική στιγμή έχοντας περιέλθει σε αδιέξοδο. Η άμεση αντίδραση στην αντιμετώπιση ενός προβλήματος ή μιας σημαντικής απόφασης είναι συνήθως ο πανικός ή ο θυμός που θεωρούνται και τα πρώτα στάδια μέχρι την κατανόηση του.

Να είστε ο εαυτός σας
αυθεντικότητα

Καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής μας καλούμαστε συνεχώς να γνωρίζουμε τις ανάγκες μας καθώς και τις επιθυμίες των άλλων. Κάθε ένας από εμάς βρίσκεται σε μια διαρκή κίνηση επαναπροσδιορισμού του εγώ και του εμείς ως μέρος της ολότητας. Η ταύτιση και η εναρμόνιση μας μέσα στο κοινωνικό σύνολο γίνεται σταδιακά, καθώς ο άνθρωπος εξελίσσεται μέσα από τα διάφορα στάδια της ζωής του. Το κατά πόσο εφικτή είναι η συνύπαρξη φαίνεται στην πορεία των πραγμάτων. 

Η φιλία μια λέξη τόσο ιερή
φιλία

Μια λέξη τόσο ιερή και τόσο παρεξηγημένη στις μέρες μας. Αποτελεί μια σημαντική αξία και σταθερά στις σχέσεις των ανθρώπων. Ομορφαίνει τη ζωή και τη γεμίζει με ένα αίσθημα πληρότητας, όταν είναι αληθινή και γνήσια, ακριβώς γιατί είναι μια σχέση επιλογής του καθενός.

Σταματήστε να ανησυχείτε για το μέλλον
ανησυχία μέλλον

Το λαϊκό ρητό λέει ότι «όσα φέρνει η στιγμή, δεν τα φέρνει ο χρόνος όλος.» Τι μπορεί να συμβεί στον καθένα μας σε κάθε δευτερόλεπτο, μόνο ο Θεός το γνωρίζει… Η ανησυχία σαν συναίσθημα κατατάσσεται στις αρνητικές σκέψεις που βιώνουμε καθημερινά και που σχεδόν πάντα αφορά τον γενικότερο προβληματισμό σχετικά με τα μελλοντικά σχέδια μας.

Βρείτε ειδικό Ψυχικής Υγείας

Αναζητήστε ειδικούς στον μοναδικό εξειδεκευμένο κατάλογο στο ελληνικό διαδίκτυο.

Μεταβείτε στον κατάλογο Ειδικών Ψ.Υγείας »

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

* απαιτούμενα πεδία
Ενδιαφέροντα * :
0
Shares